ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 2017-18

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΟΥΓΚΡΗ

Περιγραφή

«Τα αρωματικά βότανα & μπαχαρικά της Μεσογειακής μας Διατροφής»

Περνά περνά η μέλισσα

τα δώρα της μας δίνει…

Συνεχίζει την πορεία του για 4η συνεχή χρονιά...

 

ΣΚΟΠΟΣ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:

 

Με δεδομένο ότι το σύγχρονο και δημιουργικό σχολείο στοχεύει στη βιωματική και ανακαλυπτική προσέγγιση της γνώσης, ο Όμιλος «Τα αρωματικά βότανα & μπαχαρικά της Μεσογειακής μας Διατροφής» θα προσπαθήσει να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην υιοθέτηση περιβαλλοντικής προβληματικής και υγιεινής στάσης ζωής γνωρίζοντας τη Μεσογειακή Διατροφή μέσω της ομαδοσυνεργατικής εργασίας και της βιωματικής εμπειρίας. Καλύπτει θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την αειφόρο διαχείρισή του, τη λαογραφία, τη γνώση των ευεργετικών ιδιοτήτων κάποιων αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών του τόπου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την αξιοποίηση δεξιοτήτων με τη δημιουργία χειροποίητων φυσικών προϊόντων (σαπούνι, φυσικά καλλυντικά, κηραλοιφές κλπ.), τη γευσιγνωσία και τη μαγειρική εδεσμάτων με κύρια συστατικά

Περισσότερα  
Κωδικός: G1618283
Σχ. Μονάδα: Νομός Αττικής - Πειραιάς » Δευτεροβάθμια εκπαίδευση » ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΖΑΝΝΕΙΟ

Εβδομαδιαία μορφή

Γνωριμία των παιδιών του Ομίλου

Παρουσίαση των κυριότερων Αρωματικών βοτάνων - Μπαχαρικών  και των συνταγών μαγειρικής της Μεσογειακής μας διατροφής!

 

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, μετά το πέρας των μαθημάτων τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Ζάννειου Πειραματικού Γυμνασίου για την πρώτη τους συνάντηση και άρχισαν να γνωρίζονται μεταξύ τους ώστε να μπορούν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν διάφορες ομαδικές δράσεις με επιτυχία. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των φυτικών ειδών που ανήκουν στην κατηγορία των Αρωματικών & Φαρμακευτικών φυτών και των κυριότερων συνταγών μαγειρικής που τα παιδά θα υλοποιήσουν στη διάρκεια του Ομίλου από τις Υπεύθυνες  καθηγήτριες κ. Χατζηγεωργίου Μαρία και κ. Κατσούγκρη Χρύσα. Τα παιδιά τραγούδησαν, έφεραν δικές τους κούπες για να πίνουν ζεστά ροφήματα και να δοκιμάζουν χειροποίητα μπισκότα και πίτες που στα συστατικά τους θα υπάρχει πάντα κάποιο αρωματικό βότανο της Μεσογειακής διατροφής!

Στη συνέχεια, έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι γευσιγνωσίας...

Παρακάτω παρατίθενται οι στίχοι των τραγουδιών που τραγούδησαν τα παιδιά του Ομίλου:

 

Τόσο λάθος Διατροφή (Τατιάνα Ζωγράφου)

 

Η ντομάτα και τ`αγγούρι
στο στομάχι μου τ`αχούρι
τι να πρωτο καθαρίσουν,
 
από πού λοιπόν ν`αρχίσουν
τόση ζάχαρη γιομάτο
και αλάτι ως τον πάτο.

Φέρτε σκούπες φτερωτές
μαρουλόβεργες και βλήτα
και φωνάξτε στην προβλήτα
όλες τις καλές τροφές.

Σύκα, μήλα, πορτοκάλια
και σταφύλια και τ`αχλάδια
κι όλα τα λαχανικά,
 
πριν να είναι πια αργά,
 
πάρτε, πάρτε μακριά
τ`αλμυρά και τα γλυκά.

Σοκολάτα μου γλυκιά !
Αχ πώς λιώνεις,
 
πώς ζυγώνεις
μου λιγώνεις την καρδιά.

Γαριδάκια, πακοτίνια,
 
μπισκοτάκια και κριτσίνια
κολυμπάτε μες στ`αλάτι
και μου κλείνετε το μάτι.
Πώς να πάω στο κρεβάτι ;

Και το γάλα φοβερό,
 
ψάχνει χώρο και αυτό,
 
μα δε βρίσκει απ`τ`αλάτι
και ας έχει φέρει χάρτη
ούτε μια σπιθαμή στην
κοιλιά μας καθαρή.

Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης (Χατζηδάκις)

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο πάν να δουν διυλιστήριο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφού τα παιδιά τραγούδησαν και παρακολούθησαν το βίντεο με το τραγούδι "Τόσο λάθος διατροφή;" συμπλήρωσαν το παρακάτω φύλλο εργασίας:

Φύλλο Εργασίας-Τόσο Λάθος Διατροφή;

Η …………..….. και τ`…………….. στο στομάχι μου τ`αχούρι
τι να πρωτο καθαρίσουν, από πού λοιπόν ν`αρχίσουν
τόση ………………. γιομάτο και ………….….. ως τον πάτο.

Φέρτε σκούπες φτερωτές…………………. και …………….….και φωνάξτε στην προβλήτα
όλες τις ………….. τροφές.

Σύκα, …………...., πορτοκάλιακαι ………………. και τ`αχλάδιακι όλα τα ……………….., 
πριν να είναι πια αργά, πάρτε, πάρτε μακριάτ`……..………. και τα ………………....

………………… μου γλυκιά !Αχ πώς λιώνεις, πώς ζυγώνειςμου ……..………. την καρδιά.

Γαριδάκια, πακοτίνια, ………………. και ………….…….κολυμπάτε μες στ`αλάτι
και μου κλείνετε το …………………….Πώς να πάω στο ………………..… ;

Και το ……… φοβερό,ψάχνει χώρο και αυτό, μα δε βρίσκει απ`τ`………………….
και ας έχει φέρει ……….……ούτε μια σπιθαμή στην ……….……….. μας καθαρή.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το φυτικό βασίλειο περιλαμβάνει τουλάχιστον 350.000 διαφορετικά είδη. Ανάμεσά τους, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 18.000 είδη αρωματικών φυτών και 60.000 είδη φαρμακευτικών φυτών.

Η διάκριση ανάμεσα σε πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (Α/Φ) δεν είναι σαφής, καθώς πολλές φορές έχουν και τις δύο ιδιότητες. Ο όρος αρωματικά αποδίδεται πρωτίστως σε φυτά με ευχάριστη για τον άνθρωπο οσμή και οι χρήσεις αυτών συνδέονται με την παρασκευή αρωμάτων και άλλων εύοσμων προϊόντων. Ο όρος φαρμακευτικά αποδίδεται σε φυτά που παράγουν βιολογικώς δραστικές ενώσεις με θεραπευτική δράση για τον άνθρωπο.

Κατά κανόνα τα φυτά αυτά συνδέονται με μια μακροχρόνια εμπειρική χρήση και λαϊκή παράδοση. Τα Α/Φ φυτά περιέχουν αρωματικές πτητικές ουσίες προκειμένου να προσελκύουν έντομα και να επιτυγχάνουν την αναπαραγωγή τους με επικονίαση. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να λειτουργούν ως απωθητικά έναντι ανεπιθύμητων μικροβίων, μυκήτων, εντόμων και ζώων.

 

ΧΡΗΣΕΙΣ

Τα Α/Φ φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • ως ξηρό ή χλωρό φυτικό υλικό
  • ως παραλαμβανόμενο αιθέριο έλαιο

Τα αποξηραμένα φύλλα (δρόγες) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ροφημάτων, στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία κλπ. Τα Α/Φ φυτά στη μαγειρική χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικά είτε φρεσκοκομμένα, είτε ξηρά ή αλεσμένα. Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα τόσο στα καλλυντικά όσο και στη θεραπευτική.

 

Τα κυριότερα ΑΦΦ που θα γνωρίσουμε φέτος και θα μάθουμε για τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι:

Αγιόκλημα

Βασιλικός

Βαλεριάνα

Γιασεμί

Γεράνι (Αρμπαρόριζα)

Δάφνη

Δενδρολίβανο

Δυόσμος

Μέντα

Ρίγανη

Θυμάρι

Λεβάντα

Κρόκος Κοζάνης

Μαντζουράνα 

Φασκόμηλο                                                                                            

Χαμομήλι   

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΦΦ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΩΝ-ΥΓΙΕΙΝΩΝ  ΜΠΑΧΑΡΙΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η κ. Κατσούγκρη υποδέχτηκε στον Όμιλο μας 5 φοιτητές από το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών που παρεβρίσκονταν στο σχολείο μας για την πρακτική τους άσκηση. Αφού συζητήσαμε και μάθαμε για τη Μσεογειακή Διατροφή, ποιες τροφές περιλαμβάνει και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία μας, παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια με θέμα: "ανακαλύπτω τη συνταγή", "πως προετοιμάζω ένα υγιεινό γεύμα" κλπ. 

Μετά το σχετικό κέρασμα και την απόλαυση του συνοδευτικού ροφήματος με γεύση μέντα αυτή τη φορά, οι φοιτητές μας βοήθησαν να παρασκευάσουμε αρωματιμένο ξίδι με δεντρολίβανο και να ετοιμάσουμε μια ενυδατική κρέμα από αλόη και ελαιόλαδο για τα ηλιακά εγκαύματα. 

Παρακάτω σας γράφουμε τις συνταγές που εκτελέσαμε...

Χρησιμοποιώντας τα Αρωματικά Φυτά για την φροντίδα του σώματος και της όρεξής μας…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΞΥΔΙΟΥ

Υλικά

Βασιλικός ή άνηθος, ή μάραθος ή μέντα ή δενδρολίβανο

Καλό ξύδι από σταφύλι ή μήλο

Εκτέλεση

Μαζέψτε λίγα κλωνάρια από το αρωματικό φυτό της αρεσκείας σας. Πλύνετε τα καλά και στεγνώστε τα. Στη συνέχεια, βάλτε τα μέσα σε καθαρό βάζο χωρίς να τα στριμώξετε και συμπληρώστε με ξύδι. Έπειτα, κλείστε το καπάκι. Αποθηκεύστε το βάζο σε ζεστό χώρο για 3 εβδομάδες περίπου ή μέχρι το ξύδι να πάρει το άρωμα του φυτού. Όταν το ξύδι είναι έτοιμο, σουρώστε το και μεταγγίστε το σε καθαρά μπουκαλάκια βάζοντας ετικέτες.

 

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΑΛΟΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υλικά

2 κουταλιές τζελ αλόης βέρα

1 κουτάλι της σούπας αγνό ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό βαζάκι αναμείξτε τα δύο υλικά για μερικά λεπτά.
Χρησιμοποιείτε την ενυδατική κρέμα κάθε πρωί και αν είναι δυνατόν κάθε βράδυ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΡΕΜΑΣ ΜΕ ΑΛΟΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Υλικά

1 κουταλιά του γλυκού τζελ αλόης βέρα  

1  κουταλιά του γλυκού μέλι

Εκτέλεση

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Άπλωσε ένα λεπτό στρώμα από τη μάσκα σε πρόσωπο και λαιμό (ή στην πλάτη) και άφησε τη να δράσει για 20 λεπτά. Ξέβγαλε με χλιαρό νερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

ΜΕΡΟΣ 2ο 

Τα παιδιά του Ομίλου μαζί με τους φοιτητές του τμήματος Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας του ΕΚΠΑ έφτιαξαν τη δική τους μερέντα με βάση το μέλι και στη συνέχεια δοκίμασαν τη δημιουργία τους! 

Να μην παραλείψουμε ότι έφτιαξαν και απόλαυσαν ατομικά πιτσάκια φτιαγμένες από μικρές αραβικές πιτούλες με τυρί light και ντομάτα. 

Παρακάτω η συνταγή της ημέρας:

Μερέντα με μέλι

 

 

 Εκτέλεση:Μπορείτε να δείτε τη συνταγή στον ιστότοπο: http://www.foodmaniacs.gr/recipe/spitiki-merenta/.                                         

 Παρακάτω η παραλλαγή που κάναμε εμείς:

Ατομική παραλλαγή που θα κάνουμε: Βάζει κάθε μαθητής  σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά , πρώτα 50 γρ σπορέλαιο, 100 γρ ζαχαρούχο (τα ζυγίζουμε), 2 κσ κοφτές κακάο και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά να ομογενοποιηθούν και τέλος, 1 κσ κοφτή μέλι και συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή πιρούνι. Ο κάθε μαθητής παίρνει το βαζάκι του στο σπίτι όπως είναι καλά κλεισμένο και πρέπει να το βάλει στο ψυγείο να σφίξει. 

Υ.Γ. Αντί για σπορέλαιο, μπορούμε να βάλουμε φρέσκο βούτυρο, αφού το έχουμε βγάλει από την προηγούμενη μέρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

Σε κλίμα εορταστικό τα παιδιά του Ομίλου αντάλλαξαν ευχές τόσο μεταξύ τους όσο και με τους φοιτητές του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, έγραψαν ευχητήριες κάρτες και αντάλλαξαν δώρα τα οποία πρώτα τα ίδια τα παιδιά συσκεύασαν. Δοκιμάσαμε παραδοσιακά μελομακάρανα και ευχηθήκαμε να συναντηθούμε με πολύ πολύ όρεξη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Σήμερα, όλα τα παιδιά συναντηθήκαμε στον Όμιλο και ανταλάξαμε ευχές για Καλή χρονιά και καλή πρόοδο με υγεία και στη συνέχεια διαβάσαμε την αγαπημένη μας συνταγή και ξεκινήσαμε την εκτέλεσή της. 

Μερέντα

Related image

 Εκτέλεση:Μπορείτε να δείτε τη συνταγή στον ιστότοπο: http://www.foodmaniacs.gr/recipe/spitiki-merenta/.                                           

Παρακάτω η παραλλαγή που κάναμε εμείς:

Ατομική παραλλαγή που θα κάνουμε: Βάζει κάθε μαθητής  σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά , πρώτα 50 γρ σπορέλαιο, 100 γρ ζαχαρούχο (τα ζυγίζουμε), 2 κσ κοφτές κακάο και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά να ομογενοποιηθούν και τέλος, 1 κσ κοφτή μέλι και συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή πιρούνι. Ο κάθε μαθητής παίρνει το βαζάκι του στο σπίτι όπως είναι καλά κλεισμένο και πρέπει να το βάλει στο ψυγείο να σφίξει. 

Υ.Γ. Αντί για σπορέλαιο, μπορούμε να βάλουμε φρέσκο βούτυρο, αφού το έχουμε 

βγάλει από την προηγούμενη μέρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή όρεξη παιδιά!!!!

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τα παιδιά του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το φυλασόμενο δημοτικό κήπο απέναντι από το παλιό ταχυδρομείο και να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν και να καταμετρήσουν τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά που συνάντησαν εκεί.

Είδαν, αναγνώρισαν και μύρισαν: Γεράνι, δεντρολίβανο, λεβάντα, γιασεμί, αγιόκλιμα και φυσικά... πολλές τσουκνίδες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

 

Σήμερα, τα παιδιά του Ομίλου περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία να επισκεφτούμε την πειραϊκή φυταγορά όπου θα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα είδη των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και να διαλέξουν ποιο είδος θα υιοθετούσαν. Ο καθένας τους θα διάλεγε ένα φυτό όπου θα αναλάμβανε να το περιποιείται και να σημειώνει την πρόοδό του και να μας φέρει πληροφρίες για την καταγωγή του, τους τρόπους καλλιέργειας και τις ευεργετικές του χρήσεις.

 

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα τα παιδιά του Ομίλου ασχολήθηκαν με τη μαγειρική. Φτιάξαμε τάρτα μήλου χωρίς ζύμη σε τρία μεγάλα ταψακια για να μπορέσουμε να τη δοκιμάσουμε όλοι και να χαρούμε τη μοναδική νοστιμιά και γεύση της. 

Σας προτείνουμε να την φτιάξετε και σεις στο σπίτι σας....

Εδώ είναι η συνταγή...

Related image

Υλικά για τάρτα 6 ατόμων

  • 3 μήλα βιολογικά, να μοσχοβολούν
  • 3 αυγά
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 πακετάκι βανίλια
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βουτυρώστε ένα ταψάκι
  • Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε τέταρτα ή σε χοντρές ροδέλες
  • Βάλτε τα μήλα στο βάθος του ταψιού
  • Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με αυγοδάρτη
  • Χτυπήστε ώσπου να ασπρίσει το μείγμα και να ανεβάσει όγκο
  • Προσθέστε το αλεύρι, τη βανίλια, το γάλα και το ελαιόλαδο
  • Ανακατέψτε απαλά, τώρα, το μείγμα
  • Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι, πάνω από τα μήλα
  • Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά
  • Οταν βγει από το φούρνο, αφήστε το λίγο να κρυώσει, αναποδογυρίστε το και ρίξτε από πάνω την κανέλα

Και λίγα αμύγδαλα από πάνω, προαιρετικά:

Μια άλλη ιδέα: Κλαφουτί με μήλα, αχλάδια και ξερά σύκα:


Πηγή: Τάρτα μήλου χωρίς ζύμη, με κανέλα | iefimerida.gr

Δεν είναι κέηκ, δεν είναι πραγματική τάρτα αφού δεν έχει ζύμη. Στη γαλλική κουζίνα το αποκαλούν κλαφουτί (clafoutis), ένα όνομα που δίνουν σε όλες τις παρόμοιες συνταγές με φρούτα, χωρίς ζύμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τα ΑΦΦ όπως όλα τα φυτά πολλαπλασιάζονται είτε με αγενή τρόπο είτε με εγγενή.

  1. Ο αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού των ΑΦΦ γίνεται εύκολα και οικονομικά και παρέχει φυτά γενετικά πανομοιότυπα με τα μητρικά. Αυτή η ιδιότητα δίνει τη δυνατότητα να διατηρούνται εκλεκτές ποικιλίες φυτών και να αναπαράγονται απεριόριστα. Οι συνηθισμένοι τρόποι αγενούς πολλαπλασιασμού είναι τα έρριζα ή άρριζα μοσχεύματα, παραφυάδες, καταβολάδες και με εμβολιασμό.

 

  • Φτιάχνω τα δικά μου μοσχεύματα από τα Αρωματικά φυτά που έχω στο εργαστήριο του σχολείου ακολουθώντας προσεχτικά τις οδηγίες.
  • Τα φροντίζω, τα ποτίζω και περιμένω να δω ποια μοσχεύματα κατάφεραν να ριζοβολήσουν δηλαδή να βγάλουν ρίζα και να αναπτυχθούν σε νέα πανομοιότυπα φυτά με τα αρχικά από τα οποία πήρα και έφτιαξα τα μοσχεύματα μου.

 

  1. Ο εγγενής τρόπος πολλαπλασιασμού των ΑΦΦ γίνεται με σπόρους.

Καλή επιτυχία!

 

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω δραστηριότητας όπου τα παιδιά έφτιαξαν μοσχεύματα από δεντρολίβανο, γεράνι και λεβάντα και φύτεψαν σπόρους χαμομηλιού, μαϊντανού, άνιθου περάσαμε στο Β μέρος της σημερινής μας συνάντησης που αφορούσε την επεξεργασία των αρωματικών φυτών.

 

 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ Α.Φ.Φ (Β΄ΜΕΡΟΣ)

 

  1. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ- ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • Ξήρανση

Η συνηθέστερη μέθοδος συντήρησης φυτικών υλικών είναι η ξήρανση ή αφυδάτωση. Προτεραιότητα έχει η απομάκρυνση του νερού από τα φρεσκοκομμένα τμήματα των φυτών προκειμένου να μην αναπτυχθούν μύκητες ή να γίνουν άλλες ενζυμικές αντιδράσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα. Γίνεται με τους εξής τρόπους:

Α. Ξήρανση με έκθεση στον αέρα (σε σκιερό μέρος)

Β. Ξήρανση με θέρμανση (σε ξηραντήρες ή φούρνους σε 20ο-40οC )

Γ. Κρυοαφυδάτωση (στην κατάψυξη στους -60ο με -70οC, πολύπλοκη διαδικασία)

 

Γενικά, δεν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες γιατί θα αλλοιωθούν τα χημικά συστατικά των αρωματικών φυτών και θα χάσουν εν μέρει τις ιδιότητές τους. 

 

  • Αποθήκευση –Συντήρηση ξηρής δρόγης

Απαραίτητες συνθήκες για τη μακρόχρονη φύλαξη της ξηρής δρόγης είναι η διατήρησή της σε καλά κλεισμένα δοχεία, με αποκλεισμό της υγρασίας και μακριά από έντομα. Επίσης, συνίσταται αποκλεισμό του φωτός επειδή σχεδόν πάντοτε προκαλεί αλλαγές στην εμφάνιση της δρόγης. Συνήθως της αλλάζει χρώμα, την αποχρωματίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Τα παιδιά του Ομίλου ολοκλήρωσαν την επεξεργασία - αποθήκευση των ΑΦΦ με το να τρίψουν τους αποξηραμένους βλαστούς της ρίγανης και στη συνέχεια να την φυλάξουν σε πλαστικά δοχεία για ιδία χρήση τα οποία τα πήραν μαζί τους στο σπίτι.

 

Έπειτα, ασχολήθηκαν με την εκτέλεση της παρακάτω συνταγής υπό την καθοδήγηση της κας Κατσούγκρη. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά!

 

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας (παραλλαγή)

Υλικά Συνταγής:

  1. 300 γραμ. αλεύρι
  2. 300 γραμ. ζάχαρη
  3. 6 κ.σ. κακάο
  4. 1 ½ κ.γλ. κοφτό σόδα
  5. 1/2 κ.γλ. αλάτι
  6. 7 κ.σ σπορέλαιο
  7. 1 ½κ.γλ ξίδι
  8. 1 ½ κ.γλ. βανίλια
  9. 380 γραμ. νερό
  • Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, τη βανίλια, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι αλουμινίου μιας χρήσης (26x20 περίπου) και του βάζουμε λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα και, αφού το ψήνουμε για 25 λεπτά, το κλείνουμε και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά στο φούρνο, πριν το βγάλουμε.Είναι μια συνταγή πολύ ωραία, ειδικά για εκείνους που αγαπάνε τη σοκολάτα., είναι νηστίσιμη, ελαφριά-έχει μόνο μερικές κουταλιές λάδι- εύκολη,οικονομική  και σχετικά γρήγορη.Είναι εξίσου νόστιμο γλυκό και ζεστό και κρύο.Πρόκειται για μια παραλλαγή από τη συνταγή ''Νηστίσιμα cupcakes χωρίς αυγά''

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

 

Το πιο εύκολο,γρήγορο και οικονομικό σνακ

Υλικά:

  • 16 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 πακέτο Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 άχνη ζάχαρη
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1-2 κ.γ κανέλα
  • 3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

 

Οδηγίες

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά την κρέμα τυριού με την άχνη ζάχαρη.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλλα. Παίρνουμε τις φέτες του τοστ και τις  πατάμε μια-μια με τον πλάστη για να πλατύνουν. Αλείφουμε σε κάθε φέτα μια κουταλιά της σούπας κρέμας τυριού και τυλίγουμε σε ρολίνια. Αλείφουμε κάθε ρολίνι με βούτυρο και τα βουτάμε στην κανελλοζάχαρη. Ψήνουμε τα ρολίνια στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσουν.

http://www.xryses-syntages.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Στη σημερινή μας συνάντησή της Παρασκευής 16 Μαρτίου 2018, αφού πήραμε το κολατσιό μας,ξεκινήσαμε να βάψουμε τα αβγά μας με έναν ασυνήθιστο τρόπο , με κλωστές φλος.

Αβγά βαμμένα με κλωστές


Υλικά:
αβγά
κλωστές φλος
αλουμινόχαρτο
λάδι


Εκτέλεση:
Κόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια, κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βρέχουμε λίγο το αβγό, ρίχνουμε λίγες κλωστές μέσα στο αλουμινόχαρτο, βάζουμε επάνω το αβγό, σκεπάζουμε με λίγες κλωστές ακόμη και τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας μια μπάλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
ΣΗΜ: Τις κλωστές τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργόχειρα. 
Οι κλωστές είναι φλος αυτές που γίνονται τα κεντήματα όχι αυτές που ράβουμε. Αν θέλετε τα περνάτε αφού στεγνώσουν με λίγο λαδάκι για μωρά ή όποιο λάδι έχετε.
Εναλλακτικά, μπορούμε να μην κυλήσουμε το αβγό στις κλωστές ,αλλά να τις τοποθετήσουμε κατευθείαν πάνω στο αλουμινόχαρτο, βάζουμε πάνω στις κλωστές το αβγό-αφού το έχουμε βρέξει-λίγες κλωστές και από πάνω του και τέλος, το κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο.

Να επισημάνουμε ότι τα αβγά που χρησιμοποιούμε σε αυτή τη μέθοδο είναι οπωσδήποτε λευκά, είναι 24 ώρες εκτός ψυγείου, οι κλωστές που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι φλος (υπάρχουν και έτοιμες σε σακουλάκια, κομμένες σε διάφορα χρώματα) και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΜΕ . Είναι ωραία διακοσμητικά και αν καταφέρετε να τα διατηρήσετε χωρίς να σπάσουν, να τα φυλάξετε και μετά από χρόνια θα γίνουν κεχριμπάρι. Θα καταλάβετε ότι έχουν σπάσει, γιατί έχουν πολύ δυσάρεστη οσμή και τότε, δυστυχώς,θα τα πετάξετε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Yq3-qpHZxvQ&feature=share

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Σήμερα τα παιδιά του Ομίλου πειραματίστηκαν πάνω σε δύο συνταγές κηραλοιφών. Αφού πρώτα συζητήσαμετις ρίζες και την καταγωγή αυτών των φυσικών και συνάμα ευεργετικών προϊόντων που μας δώρισε η φύση.

 

Τι κοινό έχουν οι αρχαίες Ελληνίδες, με τους Αγιορείτες μοναχούς, τις

προγιαγιάδες μας και τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη;

Τη γνώση και τη χρήση των βοτάνων, του μελιού και του κεριού για

φαρμακευτικούς, αντισηπτικούς, χαλαρωτικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς.

 

ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ

Μια παραδοσιακή απλούστατη συνταγή είναι η κηραλοιφή. Πρόκειται για ένα

θαυματουργό καλλυντικό και φάρμακο μαζί που είχε σαν βάση το αγνό

μελισσοκέρι και το παρθένο ελαιόλαδο.

Image result for κεÏαλοιÏη

 

 

ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΑΠΛΗ

3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας

5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και λιώνουμε ανακατεύοντας σιγά –

σιγά το κερί. Αφού αναμειχθεί καλά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε

σε ένα αποστειρωμένο (βρασμένο ή σε ατμό) γυάλινο βαζάκι.

Ενδείκνυται για: κρέμα σώματος και προσώπου, ενυδάτωση, εντριβές,

εγκαύματα και καψίματα μικρής έκτασης, κοψίματα, αναφυλαξία, δερματικούς

ερεθισμούς

Κηραλοιφή για κρυολόγημα

 

3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας

5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου

Κηραλοιφή για εκδορές ή γρατζουνιές

Η κηραλοιφή αυτή βοηθάει σε περίπτωση που έχουμε ένα συνηθισμένο αβλαβές γδάρσιμο του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας που προέρχεται από πτώση όπως στα γόνατα, χέρια ή αγκώνες ή από το τρίψιμο πάνω σε μια τραχιά επιφάνεια. Το φημισμένο αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου έχει ισχυρή αντιμολυσματική δράση.

Υλικά

15-17γρ. κερί μέλισσας

85-90ml Ελαιόλαδο

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου

5 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας

Εργαλεία-Σκεύη

Μπεν μαρί, Ψηφιακή ζυγαριά, Μικρή ξύλινη σπάτουλα, θερμόμετρο, 10 βαζάκια των 10ml

Καλή επιτυχία παιδιά!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -