ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Β2, Β3, Β4)

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Περιγραφή

Γειά σας παιδιά! 

Στο φετινό μας ταξίδι θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τη φυσικη που υπάρχει γύρω μας, να την αγαπήσουμε και να αντιληφθούμε το παράθυρο που μας ανοίγει στον κόσμο. 

Στον ιστότοπο αυτόν θα βρίσκετε τα φυλλάδια θεωρίας και ασκήσεων που δίνονται στην τάξη καθώς επίσης και κάποια εικονικά πειράματα και επεξηγήσεις στις φυσικές έννοιες που σας δυσκόλεψαν.

Κωδικός: G1618309
Σχ. Μονάδα: Νομός Αττικής - Πειραιάς » Δευτεροβάθμια εκπαίδευση » ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΖΑΝΝΕΙΟ

Ενότητες

Γιατί είναι χρήσιμη η μελέτη της φυσικής;

Αν σχεδιάζεις να σπουδάσεις βιολογία, χημεία, αρχιτεκτονική, ιατρική, μουσική, ζωγραφική κ.ά. θα διαπιστώσεις ότι βασικές αρχές της φυσικής θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις πολλά από τα θέματα των σπουδών σου.

Η μελέτη της φυσικής θα σε βοηθήσει για παράδειγμα να καταλάβεις πώς λειτουργούν πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, η τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο, το ηλεκτρικό ψυγείο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κτλ.

Γνωρίζοντας βασικούς νόμους της φυσικής, διαμορφώνεις μια ολοκληρωμένη άποψη για πολλά από τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και αν είναι δυνατόν να τους προβλέψουμε, τι είναι η τρύπα του όζοντος, η πυρηνική ενέργεια και ποιες είναι οι ειρηνικές χρήσεις της κλπ.

 Παρακολουθείστε το περίφημο πείραμα του Γαλιλαίου που κατέρριψε τη θεωρία του Αριστοτέλη για την πτώση των σωμάτων.

 

1.3. Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους

 

Αποτέλεσμα εικόνας για θεμελιωδη μεγεθη παραγωγα μεγεθη

Τα θεμελιώδη μεγέθη: Το μήκος, ο χρόνος και η μάζα

Μερικά φυσικά μεγέθη προκύπτουν άμεσα από τη διαίσθησή μας. Δεν ορίζονται με τη βοήθεια άλλων μεγεθών. Αυτά τα φυσικά μεγέθη ονομάζονται θεμελιώδη. Τέτοια φυσικά μεγέθη είναι το μήκος, ο χρόνος και η μάζα. Οι μονάδες μέτρησης των θεμελιωδών μεγεθών ορίζονται συμβατικά και ονομάζονται θεμελιώδεις μονάδες. Το μέτρο (m), το δευτερόλεπτο (s) και το χιλιόγραμμο (kg) είναι θεμελιώδεις μονάδες στη Μηχανική.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για θεμελιωδη μεγεθη παραγωγα μεγεθη

Παράγωγα μεγέθη

Τα μεγέθη που ορίζονται με απλές μαθηματικές σχέσεις από τα θεμελιώδη ονομάζονται παράγωγα. Οι μονάδες τους μπορούν να εκφραστούν, με τις ίδιες απλές μαθηματικές σχέσεις, μέσω των μονάδων των θεμελιωδών μεγεθών και ονομάζονται παράγωγες μονάδες. Για παράδειγμα, το εμβαδόν, ο όγκος, η πυκνότητα, η ταχύτητα κτλ, είναι παράγωγα μεγέθη.

Αποτέλεσμα εικόνας για παραγωγα μεγεθη πυκνοτητα

 

Κατεβάστε το αρχείο με ασκήσεις πάνω στις μετατροπές μονάδων των φυσικών μεγεθών, Εδώ

Κατεβάστε το αρχείο με τις επαναληπτικές ασκήσεις του Κεφαλαίου 1. Εδώ 

Αποτέλεσμα εικόνας για παραγωγα μεγεθη πυκνοτητα

 ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ, ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ "ΕΓΓΡΑΦΑ" ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΆΖΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ.

 

Γιατί είναι χρήσιμη η μελέτη της φυσικής;

Αν σχεδιάζεις να σπουδάσεις βιολογία, χημεία, αρχιτεκτονική, ιατρική, μουσική, ζωγραφική κ.ά. θα διαπιστώσεις ότι βασικές αρχές της φυσικής θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις πολλά από τα θέματα των σπουδών σου.

Η μελέτη της φυσικής θα σε βοηθήσει για παράδειγμα να καταλάβεις πώς λειτουργούν πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, η τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο, το ηλεκτρικό ψυγείο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κτλ.

 

Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τη μελέτη του φαινομένου της κίνησηςαγνοώντας την αιτία που την προκαλεί. Επίσης, θα μελετήσουμε την κίνηση των σωμάτων μη λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις τους. Θα τα αντιμετωπίσουμε ως υλικά σημεία. 

Θα εισάγουμε τις έννοιες που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα της φυσικής: θέση, μετατόπιση, χρονικό διάστημα, ταχύτητα.

 

Η θεωρία του 2ου Κεφαλαίου εν συντομία βρίσκεται στο θέμα "Έγγραφα"

Φυλλάδιο Ασκήσεων (Α΄μέρος)

Φυλλάδιο Ασκήσεων (Β΄μέρος) 

Φυλλάδιο Ασκήσεων (Γ΄μέρος) 

Φυλλάδιο Ασκήσεων (Δ΄μέρος) 

 

Στο κεφάλαιο αυτό εισάγεται  έννοια της δύναμης και γενικότερα η έννοια της αλληλεπίδρασης. 

Δύο σώματα αλληλεπιδρούν όταν ασκούν δυνάμεις το ένα στο άλλο.

Στα επισυναπτόμενα αρχεία μπορείτε να βρείτε τα φυλλάδια με τη θεωρία και τις ασκήσεις που θα λύσουμε.

 

 

Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι οι εξής:

 

3.1. Η έννοια της δύναμης

3.2. Δύο σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο (Βάρος -Τριβή)

3.3. Σύνθεση δυνάμεων-Συνισταμένη

3.4. Δύναμη και ισορροπία (1ος Νόμος του Νεύτωνα)

3.5. Ισορροπία υλικού σημείου

3.6. Μάζα-Βάρος 

3.7. Δύναμη και αλληλεπίδραση (3ος νόμος του Νεύτωνα)

 

4.1. Τι είναι πίεση

 

Είναι γνωστό ότι:

  • οι χιονοδρόμοι φορούν ειδικά φαρδιά χιονοπέδιλα ώστε να μπορούν να βαδίζουν στο χιόνι χωρίς να βουλιάζουν
  • τα μεγάλα και βαριά οχήματα έχουν μεγάλα και φαρδιά ελαστικά
  • τα μεγάλα και βαριά ζώα έχουν επίσης φαρδιά πέλματα ώστε να μη βουλιάζουν στο έδαφος καθώς περπατάνε

Παρατηρώντας προσεκτικά τα παραπάνω φαινόμενα διαπιστώνουμε ότι η παραμόρφωση μιας επιφάνειας δεν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη που ασκείται σε αυτήν αλλά και από το εμβαδόν της επιφάνειας στην οποία ασκείται η δύναμη.

Διαβάστε περισσότερα.... (στο επισυναπτόμενο αρχείο)

 

4.2. Υδροστατική πίεση

Όταν ένα ρευστό βρίσκεται σε ισορροπία πιέζει κάθε επιφάνεια με την οποία βρίσκεται σε επαφή. Όλα τα σώματα όταν βρίσκονται μέσα σε ένα ρευστό δέχονται πίεση. Έτσι όταν για παράδειγμα ένα σώμα είναι βυθισμένο μέσα στο νερό δέχεται πίεση την οποία ονομάζουμε υδροστατική πίεση.

Νόμος της υδροστατικής πίεσης

Η υδροστατική πίεση υπόλογίζεται από τη σχέση:

Προκύπτει λοιπόν ότι η υδροστατική πίεση είναι ανάλογη:

  1. του βάθους από την επιφάνεια του υγρού h
  2. της πυκνότητας του υγρού d
  3.  της επιτάχυνσης της βαρύτητας g

 Διαβάστε περισσότερα.... (στο επισυναπτόμενο αρχείο)

 

  

 

4.3. Ατμοσφαιρική πίεση

 Η Γη περιβάλλεται από ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αποτελείται από ένα μείγμα αερίων που ονομάζεται ατμοσφαιρικός αέρας. Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι διαφανής, έχει μάζα και άρα έχει και βάρος. Ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελεί ένα ρευστό και επομένως θα ασκεί πίεση στα σώματα τα οποία περιβάλλει. Η πίεση αυτή ονομάζεται ατμοσφαιρική πίεση.

  • Η ατμοσφαιρική πίεση οφείλεται στο βάρος του αέρα της ατμόσφαιρας. Στη Σελήνη που δεν υπάρχει αέρας, δεν υπάρχει και ατμοσφαιρική πίεση. Την ατμοσφαιρική πίεση τη μετράμε με όργανα που τα ονομάζουμε βαρόμετρα.
  • Η τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης εξαρτάται από το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο βρισκόμαστε τόσο μικρότερη είναι η ατμοσφαιρική πίεση γιατί είναι λιγότερη η ποσότητα του αέρα που βρίσκεται πάνω από εμάς και μας πιέζει με το βάρος της.

Η πίεση μετρήθηκε για πρώτη φορά από τον Τορικέλι ο οποίος για το σκοπό αυτό  πραγματοποίησε ένα πείραμα το οποίο αναλύεται παρακάτω...

 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -