ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Αίτια παραπληροφόρησης -Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΜΜΕ με στόχους: την υψηλή τηλεθέαση, ακροαματικότητα, αναγνωσιμότητα και την εμπορική επιτυχία καταλήγει στην προβολή ειδήσεων με κριτήρια εντυπωσιοθηρίας και μεγιστοποίησης της απήχησής τους. Ακόμη, συντελεί στην υπερβολή και τη δραματοποίηση, ενώ το κυνήγι της αποκλειστικότητας οδηγεί στην ελλιπή διασταύρωση των πληροφοριών. Η μη τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η ιδεολογική φόρτιση από την πλευρά των δημοσιογράφων (εμπλοκή της είδησης με το σχόλιο, αλλοίωση του περιεχομένου της είδησης, απόκρυψη ντοκουμέντων, απουσία πλουραλιστικής πληροφόρησης, μη παρουσίαση όλου του φάσματος των απόψεων, μεροληπτική παρουσίαση). -Τα πολιτικά κόμματα, στον ανταγωνισμό για την εξουσία διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, ψευδολογούν, προβαίνουν σε δυσφημιστικές αποκαλύψεις σε βάρος των πολιτικών τους ανταγωνιστών και δημαγωγούν σε καίρια εσωτερικά και εθνικά ζητήματα. Ειδικότερα, η κυβερνητική εξουσία, με στόχο να επηρεάσει προς όφελός της την κοινή γνώμη, ωραιοποιεί πλευρές του έργου της, αποκρύπτοντας ή υποβαθμίζοντας στη συνείδηση του πολίτη αρνητικές πτυχές της πολιτικής της. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ή άλλες πολιτικές οργανώσεις όταν ασκούν μια στείρα, χωρίς αρχές ψηφοθηρική πολιτική, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες ή κινδυνολογώντας διαρκώς χωρίς αποδείξεις, υπερβάλλοντας, καταστροφολογώντας και παρουσιάζοντας μέρος της αλήθειας υπό το κομματικό πρίσμα. -Οργανωμένες ομάδες συμφερόντων (χρηματιστηριακοί κύκλοι, συνδικαλιστικοί φορείς, συντεχνίες, εταιρείες οικονομικής φύσης) που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες -Η διαφήμιση, με την παρουσίαση μιας «εικονικής» πραγματικότητας για πολλά προϊόντα, συχνά αποκρύπτοντας δυσλειτουργίες ή παρενέργειες, ή παραθέτοντας αναληθείς ιδιότητες των προϊόντων, αποσκοπώντας στην προσέλκυση των καταναλωτών. -Ευθύνη φέρουν και οι πολίτες, λόγω της απάθειας και της αδιαφορίας τους για τα κοινά, της έλλειψης κριτικής τους στάσης, του εθισμού τους στην εύκολη και αβασάνιστη πληροφόρηση, της πνευματικής τους νωθρότητας και της υποταγής τους στον υλικό ευδαιμονισμό. Έτσι επιτρέπουν στα ΜΜΕ και τις πολιτικές δυνάμεις να τους χειραγωγούν. -Ευθύνη φέρει και η εκπαίδευση, για την αδυναμία διάπλασης αυτόνομων προσωπικοτήτων, πνευματικά καλλιεργημένων, αλλά και οι πνευματικοί άνθρωποι με την αδράνειά τους στη διαφώτιση της κοινής γνώμης.
Συνέπειες παραπληροφόρησης -οδηγεί στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη από κακόβουλες διαδόσεις ή συκοφαντίες, οι οποίες αναφέρονται στην ιδιωτική του ζωή και συντελούν στον στιγματισμό και τη διαπόμπευσή του, -οξύνει τον φανατισμό, αναπαράγει και εδραιώνει στερεότυπες αντιλήψεις και, τελικά, στρέφει τη μια κοινωνική ή εθνική ομάδα ενάντια στην άλλη, -δημιουργείται άγχος, φόβος, ανασφάλεια, απώλεια ψυχραιμίας, επικρατεί το ψέμα, η εξαπάτηση, χαλαρώνουν και εξασθενούν οι ηθικές αξίες, δημιουργώντας αρνητικά πρότυπα για τις νέες γενιές -επιφέρει ανεξέλεγκτες οικονομικές παρενέργειες και επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία μιας χώρας με τη διασπορά ανυπόστατων και καταστροφολογικών φημών. -Πλήττει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, συσκοτίζει την αλήθεια, αποπροσανατολίζει, παραπλανά και χειραγωγεί την κοινή γνώμη, ακυρώνει την ελευθερία σκέψης, μετατρέπει τον πολίτη σε υποχείριο της εξουσίας και αντικείμενο εκμετάλλευσης, εφόσον μη σωστά ενημερωμένοι πολίτες δεν μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά με πληρότητα και ωριμότητα. Παράλληλα, αποδυναμώνει τον πολιτικό διάλογο, προκαλεί τεχνητές εντάσεις και εμπεδώνει στην πολιτική ζωή το ψεύδος και τη συκοφαντία.
Τρόποι αντιμετώπισης παραπληροφόρησης
1.Ανάπτυξη κριτικής σκέψης. 2.Πνευματική καλλιέργεια για την ορθή επεξεργασία και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που δέχεται. 3.Διασταύρωση και έλεγχος των πληροφοριών. 4.Εξασφάλιση πλουραλιστικής ενημέρωσης. 5.Διερεύνηση των πηγών πληροφόρησης. 6.Απαλλαγή από φανατισμό και δογματισμό. 7.Προσπάθεια διατήρησης της εσωτερικής του ελευθερίας . 8.Μη παθητική αποδοχή όλων των πληροφοριών που δέχεται, προσπάθεια για την ορθή αξιολόγησή τους. 9.Επιλεκτικότητα επιλογών ώστε να αποφεύγεται ο υποβιβασμός της προσωπικότητάς του. 10.Γνώση των κανόνων λειτουργίας τωνMME και των μεθόδων αποπροσανατολισμού που χρησιμοποιούν.
1.Αντικειμενική πληροφόρηση. 2.Σεβασμός στην προσωπικότητα του πολίτη. 3.Απαλλαγή των MME από οικονομικά συμφέροντα. 4.Απαλλαγή από κομματικό-πολιτικό έλεγχο. 5.Πλουραλιστική-σφαιρική ενημέρωση. 6.Διαχωρισμός της είδησης από το σχόλιο. 7.Ελευθερία δημοσιογράφου για την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων και την άσκηση κριτικής. 8.Τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας : σεβασμός στην προσωπικότητα του πολίτη, παρουσίαση ειδήσεων ύστερα από τη διασταύρωση των πηγών, συνειδητοποίηση της ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, αποφυγή της σκανδαλοθηρίας. 9.Ιεράρχηση στην προβολή των ειδήσεων : ανάλογα με τη σπουδαιότητα της είδησης και όχι με εμπορικά κριτήρια. 10.Αποφυγή της χρήσης μεθόδων εντυπωσιασμού κατά την παρουσίαση των ειδήσεων.
1.Διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας των νέων 2.Μετάδοση αρχών, αξιών και υγιών προτύπων 3.Καλλιέργεια κριτικής σκέψης.
5.Καλλιέργεια κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης από νεαρή ηλικία. 6.Συζήτηση για την κωδικοποίηση και την επεξεργασία των μηνυμάτων.
1.Καλλιέργεια κριτικής σκέψης. 2.Ενημέρωση και διαμόρφωση ρεαλιστικής εικόνας της σύγχρονης πραγματικότητας. 3.Διαμόρφωση ενεργών πολιτών. 4.Κοινωνικοποίηση και δημιουργία πολιτικής συνείδησης. 5.Ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος. 6.Εθισμός στον προβληματισμό και την αξιολόγηση των γεγονότων.
2.Παρεμβάσεις και άσκηση ελέγχου στα Μ.Μ.Ε. 3.Αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. 4.Αποδέσμευση των πολιτικών από κομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. 5.Άσκηση της πολιτικής εξουσίας με ήθος, εντιμότητα και συναίσθηση ευθύνης.
|
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax
Έχουμε λάβει πολλά μηνύματα που μας ρωτάνε πως μπορούν να καταλάβουν αν μία ανάρτηση είναι hoax. Σήμερα θα κάνουμε μια προσπάθεια να σας εξηγήσουμε με ποιο τρόπο θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια δημοσίευση που διαβάζετε στο ίντερνετ.
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γιατί οι διαφορές από hoax σε hoax είναι τεράστιες, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν υπάρχουν στην ανάρτηση που διαβάζετε, θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Δανιηλίδης, Θ. (2014). «Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax». Διαδικτυακή δημοσίευση στη σελίδα ellinikahoaxes.gr (διασκευή, απόσπασμα)