Ας ξεκινήσουμε με ένα πιο... οικείο παράδειγμα

Πως μαθαίνει ένας άνθρωπος και πως εξελίσσει τη γνώση του από τη γέννηση έως της ωρίμανσή του;

Ένας άνθρωπος, όταν γεννιέται, φέρει την κωδικοποιημένη δυνατότητα για μάθηση, δηλαδή είναι προγραμματισμένος να μαθαίνει.

Μέσω των αισθήσεων συλλέγονται δεδομένα, τα οποία διασυνδέονται και «σχηματοποιούνται» οδηγώντας το άτομο σε σκέψεις και συμπεριφορές. Οι συμπεριφορές αυτές άλλοτε επιβεβαιώνονται, οπότε ενισχύονται, και άλλοτε αποδεικνύονται λανθασμένες, ακυρώνονται οπότε και το άτομο μπαίνει σε διαδικασία διόρθωσης.

Η διόρθωση αυτή γίνεται καταρχάς από το οικογενειακό περιβάλλον, τους οικείους, οπότε το παιδί ενισχύεται στη θετιή συμπεριφορά και αποθαρρύνεται στη λανθασμλενη, την οποία αλλάζει. Έτσι δημιουργούνται νέες πιο εξελιγμένες συμπεριφορές,γνώσεις και σκέψεις.

Όταν το παιδί φτάσει πια στο σχολείο, ήδη έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο όγκο γνώσης, η οποία θα μετεξελιχθεί / αναπροσαρμοστεί μέσω της συστηματικής εκπαίδευσης.

Το άτομο στην προσχολική ηλικία φαίνεται να προσπαθεί να αντλήσει από το περιβάλλον του εμπειρική γνώση, "ανακαλύπτει" τον κόσμο μέσα από χιλιάδες άτακτα δεδομένα τα οποία προσπαθεί να συσχετίσει και να κατανοήσει. Είναι η φάση της "μάθησης χωρίς επίβλεψη". Στο σχολείο, αντίθετα, το κυρίαρχο μοντέλο μάθησης είναι μέσα από τη συστηματοποιημένη γνώση, η οποία μεταφέρεται έχοντας την ταμπέλα της "έγκυρης γνώσης". Πρόκειται για  "μάθηση με επίβλεψη"

Αυτό για τους ανθρώπους ...

Ας επιστρέψουμε στην ερώτηση του μαθήματος:

Πως άραγε μαθαίνει μια μηχανή, πως δηλαδή προσαρμόζει τη συμπεριφορά της σε σχέση και σε αλληλεπίδραση με ένα περιβάλλον που αλλάζει;

Μηχανική Μάθηση

Ορολογία:

Μάθηση με ενίσχυση: Αν σκεφτούμε τον τρόπο που αναπτύσσει τις γνώσεις του ένα μικρό παιδί στο πρώτο του οικείο περιβάλλον,

Νευρωνικά Δίκτυα: Ο νους του υπολογιστή

Κοιτάξτε τη φωτογραφία. Αριστερά είναι ένας βιολογικός νευρώνας, ενώ δεξιά ενας τεχνητός νευρώνας.Ανάμεσα στους νευρώνες δημιουργούνται συνάψεις, συνδέσεις δηλαδή που από σημείο σε σημείο οδηγουν στην ενεργοποίηση μιας συμπεριφοράς. Κάπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους τεχνητούς, που δημιουργούν το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, ως ένα σύστημα τεχνητών νευρώνων και συνάψεων.