1. Έχετε στο μυαλό σας να μην φαίνονται πρόσωπα στις λήψεις σας, αν δεν έχετε άδεια ενήλικα ή κηδεμόνα. Όσοι έχετε drone με κάμερα προσοχή!
2. Αποφασίστε που θα γίνουν τα γυρίσματα. Αν χρειάζεται εξασφαλίστε άδεια για το χώρο.
3. Οργανώστε τις λήψεις σας και φτιάξτε πρόγραμμα γυρισμάτων. Πότε πρέπει να γυριστεί κάθε σκηνή ανάλογα το σενάριο ή τις συνθήκες γυρισμάτων; Τι φυσικό φως μπορείτε να αξιοποιήσετε; Ποια ώρα της ημέρας; Τι φυσικό ήχο; κ.ο.κ.
4. Προετοιμάστε το χώρο, τα σκηνικά και φορτίστε τις μπαταρίες σας!
5. Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα που έχουν τα έξυπνα κινητά ή οι βιντεοκάμερες που θα χρησιμοποιήσετε δεν μπορούν να αποδώσουν καλή ποιότητα ήχου. Εφόσον είναι δυνατό χρησιμοποιήστε εξωτερικό μικρόφωνο ήχου κοντά στην πηγή που θέλετε να καταγράψετε είτε γράψτε ξεχωριστά ήχο που θα προσθέσετε στο μοντάζ.
6. Βρείτε τρόπο ώστε οι λήψεις σας να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές. Αν δεν έχετε τρίποδο δοκιμάστε να τοποθετήστε το χέρι σας ή την κάμερα σε σταθερές επιφάνειες.
7. Πριν το γύρισμα βρείτε τους ηθοποιούς ή τους συνεργάτες που θα σας βοηθήσουν και εξηγείστε τους με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουν.
8. Κάντε πρόβα! Δοκιμάστε να γυρίσετε μια σκηνή πριν ξεκινήσετε. Σε αυτό το βήμα οι ερασιτέχνες συμμετέχοντες θα μάθουν να συνεργάζονται και εσείς θα ανακαλύψετε τυχόν αστοχίες στο φωτισμό, στον ήχο ή την σταθερότητα της κάμερας.
9. Προσέξτε να μην υπάρχουν αλλαγές από λήψη σε λήψη στα σκηνικά, τα κουστούμια, τους ηθοποιούς, τον φωτισμό, τον ήχο, τις κινήσεις της κάμερας κ.ο.κ. που δεν ακολουθούν το σενάριο.