Στο αφιέρωμα αυτό παρουσιάζονται μερικοί γνωστοί πίνακες που αναπαριστούν στιγμές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αφού τους δεις προσεκτικά, θα επιλέξεις έναν, αυτόν που σου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, αυτόν που σε κινητοποιεί περισσότερο. Εστίασε για λίγο σ’ αυτόν και απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Τι βλέπεις στην εικόνα;
  2. Ποια μορφή ή στοιχείο τραβά περισσότερο την προσοχή σου;
  3. Ποια μορφή ή στοιχείονομίζεις ότι κάνει το έργο σημαντικό;
  4. Ποιος είναι ο χώρος που αναπαρίσταται σε κάθε έργο; Είναι πραγματικός ή φανταστικός;
  5. Τι πληροφορίες μπορείς να αντλήσεις από το έργο σχετικά με την Επανάσταση;
  6. Αναζήτησε και γράψε λίγες πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός που απεικονίζεται στο έργο της επιλογής σου ή για τα πρόσωπα (αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο στη λεζάντα του πίνακα, σκέψου γενικότερα, όπως π.χ.γυναίκες στην επανάσταση του 1821, κλέφτες και αρματολοί, πασάδες κλπ)
  7. Όλοι οι ζωγράφοι αυτών των έργων έζησαν και δημιούργησαν τον 19ο αιώνα, όταν κυριάρχησε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ρομαντισμού. Αφού διαβάσεις το σύντομο σημείωμα για τον Ρομαντισμό που παρατίθεται πιο κάτω, προσπάθησε να δώσεις 3 χαρακτηριστικά του πίνακα που νομίζεις ότι επιβεβαιώνουν το ρομαντικό χαρακτήρα του.
  8. Από το βιβλίο της Ιστορίας, διάβασε το απόσπασμα για τον φιλελληνισμό και την πηγή 2 στην ενότητα 10. Σκέψου ότι είσαι ένας σχετικά μορφωμένος νέος άνθρωπος που ζεις στην Ευρώπη και βλέπεις έναν σχετικό πίνακα, για παράδειγμα, το έργο Ελληνόπουλο υπερασπίζεται τον πληγωμένο πατέρα του, που δημιουργήθηκε το 1827. Γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σ’ ένα γράμμα που απευθύνεις σε φιλικό σου πρόσωπο και κάνε μια πρόταση για το πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε από τη χώρα σας την ελληνική υπόθεση (περίπου 150 λέξεις)

https://www.lifo.gr/san-simera/1821-mesa-apo-34-erga-tehnis-0 

Απαντάς σε όλες τις ερωτήσεις ως εξής:

1-7, σε μία ενιαία απάντηση

8, ξεχωριστά

 

Βοηθητικό υλικό - Άρθρα

Δες εδώ για τον φιλελληνισμό γενικά.

Για τη δράση των γυναικών [βοήθεια και για τους πίνακες με γυναίκες]

Κι εδώ ένα άρθρο με θέμα Ελληνίδες και Φιλελληνίδες – Η συμβολή τους στην Ελληνική Ανεξαρτησία

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα (Βρυζάκης) - Βικιπαίδεια

Ο  Ρομαντισμός εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ευρώπη, όπου οι καλλιτέχνες κουρασμένοι από τον κλασικισμό της αριστοκρατίας και τον ορθολογισμό των  Διαφωτιστών, αναπτύσσουν φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες, δημιουργώντας ένα νέο κίνημα.

Κύρια χαρακτηριστικά του, το ισχυρό συναίσθημα και η φαντασία έναντι της ορθής σκέψης και του υποκειμενισμού, η εξύψωση του ιπποτικού και ηρωικού ιδεώδες με σύγχρονους καθημερινούς ήρωες, η  ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης και η διάδοση της ομορφιάς του τοπίου, συχνά με την απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η κοσμοθεωρία του άγγιξε αρχικά τη λογοτεχνία, ωστόσο εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλους τους πνευματικούς τομείς, στα εικαστικά, στην ιστοριογραφία, στις φυσικές επιστήμες και στην πολιτική, διαμορφώνοντας έτσι ένα κλίμα που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Στη ζωγραφική, το χρώμα είναι πλούσιο, το περίγραμμα αδυνατίζει, η σύνθεση γεμίζει κίνηση και ενέργεια και οι πινελιές είναι ελεύθερες. Οι έντονες και αντιθετικές κινήσεις, οι δραματικές φωτοσκιάσεις, είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά στα έργα των ρομαντικών που ανθούν το 19ο αιώνα.

Σημαντικό ρόλο για την Ελληνική Επανάσταση έπαιξε ο λεγόμενος ρομαντικός εθνικισμός. Από τα πρώτα βήματα του κινήματος οι οπαδοί του γοητεύτηκαν από εξωτικά θέματα και αναβίωσαν παλιές τοπικές ιστορίες τονίζοντας το ρόλο των εθίμων και παραδόσεων και αναδεικνύοντας ήρωες σε ευγενείς αγώνες. Αυτό βοήθησε στο να γίνουν γνωστοί διάφοροι αυτόχθονες λαοί όπως οι Έλληνες, έναντι των κυρίαρχων εθνών και να αφυπνιστεί η εθνική συνείδηση και ο πατριωτισμός που οδήγησαν στην επανάσταση και στον ένοπλο αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία. Η ίδια η Επανάσταση συγκίνησε και ενέπνευσε του ρομαντικούς ζωγράφους καθώς βρήκαν σ’ αυτήν σπουδαία θέματα όπου οι άνθρωποι γίνονταν ήρωες και δίδασκαν το μεγαλείο με τις πράξεις τους. Ο Ρομαντισμός, σε στενή σχέση με τον φιλελληνισμό στη Δ. Ευρώπη, έπαιξε έτσι σημαντικό ρόλο στην διάδοση του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.