Βασικές Οδηγίες για την Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Νέα Ελληνική Γλώσσα - Γ΄ Γυμνασίου
Η παραγωγή λόγου αφορά τις εκθέσεις ιδεών και τα κείμενα επιχειρηματολογίας.
Τα κείμενα πρέπει να είναι πρωτότυπα και ενταγμένα σε προκαθορισμένο επικοινωνιακό πλαίσιο (άρθρο, ομιλία κτλ.), στα οποία θα παρουσιάζουν τις προσωπικές τους θέσεις. Ο πλούτος των ιδεών και του λεξιλογίου, η δομή του κειμένου και η αρτιότητα στα νοήματα, τη γραμματική και το συντακτικό είναι οι τρεις άξονες της αξιολόγησης.
Οδηγίες – Βήματα για τη συγγραφή της Έκθεσης
Πρόλογος
Βασικά χαρακτηριστικά του Προλόγου:
Δηλαδή αναφερόμαστε στο θέμα της Έκθεσης γενικά, θεωρώντας ότι ο αναγνώστης δεν γνωρίζει το θέμα της έκθεσης.
Κύριο Μέρος
Έπειτα συνεχίζουμε με το Κύριο Μέρος.
Διαβάστε Επίσης: Τρόποι Ανάπτυξης Παραγράφου (βλέπε ξεχωριστό έγγραφο)
Χωρίζουμε το Κύριο Μέρος σε παραγράφους και γράφουμε από έναν ενδεικτικό πλαγιότιτλο. Ο πλαγιότιτλος θα μας βοηθήσει να έχουμε κατά νου το θέμα της κάθε παραγράφου του Κυρίου Μέρους, προκειμένου να μην αναφέρουμε ιδέες που δεν σχετίζονται με αυτό.
Επίλογος
Στο τέλος του Σχεδιαγράμματος γράφουμε και τον Επίλογο. Σε αυτό το κομμάτι αναφέρουμε ιδέες που θεωρούμε κατάλληλες για το κλείσιμο της Έκθεσής μας. Στον επίλογο μπορούμε 1) να αναφέρουμε γενικά συμπεράσματα, 2) να ανακεφαλαιώσουμε συνοπτικά ό,τι προηγήθηκε, 3) να προτείνουμε σύντομα (απλή αναφορά και όχι ανάλυση) λύσεις κ.ά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Πολλοί θεωρούν το Σχεδιάγραμμα χάσιμο χρόνου, ειδικά στον περιορισμένο χρόνο που δίνεται στους μαθητές στο πλαίσιο ενός τεστ ή ενός διαγωνίσματος. Ωστόσο, γνωρίζοντας πως η Έκθεση βαθμολογείται για το Περιεχόμενο, τη Γλωσσική Έκφραση και τη Δομή, ήδη μέσα από το Σχεδιάγραμμα οι μαθητές έχουν βρει το Περιεχόμενο και τη Δομή της Έκθεσής τους και μένει μόνο το «δέσιμο» των ιδεών με τις κατάλληλες συνδετικές λέξεις και ο τρόπος που θα τις αποδώσουν μέσα από την κατάλληλη γλωσσική έκφραση. Επιπλέον, το Σχεδιάγραμμα μάς βοηθά να «ξεσκαρτάρουμε» τις ιδέες μας, κρατώντας τις πιο σημαντικές, και να τις βάλουμε στη σειρά που θεωρούμε εμείς σωστή. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και τις μουτζούρες, πράγμα σημαντικό, μια και στην Έκθεση αξιολογείται και η αισθητική του γραπτού μας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον πρόλογο, γιατί είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο βαθμολογητής από την Έκθεσή μας και θέλουμε αυτή η εντύπωση να είναι θετική (χωρίς υπερβολές και προσπάθειες εντυπωσιασμού). Ομοίως και στον επίλογο, γιατί θέλουμε η Έκθεσή μας να αφήσει μια εξίσου θετική εικόνα στον βαθμολογητή.