ΘΕΜΑ Β1

Ομογενής δίσκος πολύ μικρού πάχους ακτίνας R=0,2m, εκτελεί στροφική κίνηση γύρω από σταθερό άξονα ο οποίος διέρχεται από το κέντρο του Κ και είναι κάθετος στο επίπεδό του.  H γωνιακή ταχύτητά του μεταβάλλεται συναρτήσει του χρόνου. Βρείτε τη γωνιακή μετατόπιση του δίσκου στο χρονικό διαστήμα [3s , 5s]. 

ΘΕΜΑ Β2

Κατά μήκος ενός γραμμικού ελαστικού μέσου, διαδίδεται ένα αρμονικό κύμα, προς την θετική κατεύθυνση (προς τα δεξιά) με πλάτος Α=0,2m με συχνότητα  f=1Ηz και στο σχήμα δίνεται η μορφή ενός τμήματος  ΒΓ του μέσου, μια στιγμή την οποία θεωρούμε ως αρχή μέτρησης του χρόνου (t0=0), όπου L=2,5m.  Τη στιγμή αυτή η ταχύτητα ταλάντωσης του σημείου Β είναι μηδενική.

Β2.(α)  Σχεδιάστε την μορφή του τμήματος ΒΓ, την χρονική στιγμή t1=2,25s.           

Β2(β)  Το κύμα προσπίπτει κάθετα σε επίπεδη επιφάνεια οπότε ανακλάται χωρίς απώλεια ενέργειας. Το οδεύον και το ανακλώμενο κύμα συμβάλλουν με συνέπεια να δημιουργηθεί στάσιμο κύμα.  Εάν το σημείο Β είναι κοιλία γράψτε την εξίσωση του στασίμου κύματος. Πόσες κοιλίες δημιουργούνται στο τμήμα ΒΓ;   

 

ΘΕΜΑ Β3

Δύο σώματα Σ1 και Σ2 με μάζες m1 και m2 αντίστοιχα, κινούνται το ένα προς το άλλο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο με ταχύτητες μέτρων υ1 = υ και υ2 = 2υ αντίστοιχα. Το σώμα Σ1 έχει κινητική ενέργεια ίση με 6 J.
Κάποια στιγμή τα δύο σώματα συγκρούονται κεντρικά και ελαστικά με αποτέλεσμα μετά την κρούση το σώμα Σ1 να ακινητοποιείται. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά τα δύο παραπάνω σώματα Σ1 και Σ2 κινούνται στο λείο οριζόντιο επίπεδο με ταχύτητες μέτρων υ1 και υ2, σε διευθύνσεις κάθετες μεταξύ τους και κάποια στιγμή συγκρούονται πλαστικά. Βρείτε την απώλεια ενέργειας λόγω της πλαστικής κρούσης. 

 

ΘΕΜΑ Γ

Στην κατακόρυφη διάταξη του σχήματος ο δίσκος ακτίνας R=0,5m περιστρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα χ'χ που διέρχεται από το κέντρο του Κ  και είναι κάθετος στο επίπεδό του. Στοιχειώδης μάζα Δm του δίσκου που βρίσκεται στο σημείο Β έχει κινητική ενέργεια π.10-5J , στροφορμή μέτρου 4.10-6 kg m2/s. Η ράβδος μάζας m=0,1kg  μήκους d=1m στο κάτω άκρο του ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k=100N/m ταλαντώνεται εξ' αιτίας της περιστροφής του δίσκου.  Η επίπεδη τροχαλία έχει μηδαμινή μάζα, ακτίνα r=0,3m.  Το νήμα μπορεί να ολισθαίνει στην περιφέρεια της τροχαλίας χωρίς τριβές. 

Γ1.  Aν διπλασιασθεί η συχνότητα περιστροφής του δίσκου το πλάτος ταλάντωσης της ράβδου 

     (α)  θα αυξηθεί        (β)  θα μειωθεί        (γ)  θα μείνει το ίδιο     

        Δικαιολογήστε την άποψή σας.     

Στα άκρα Α, Γ της ράβδου υπάρχουν ακίδες έτσι ώστε καθώς αυτή ταλαντώνεται, ακουμπούν στα σημεία  Α' , Γ'  αντίστοιχα της επιφάνειας υγρού με συνέπεια να δημιουργούνται εγκάρσια κύματα στην επιφάνεια του υγρού με πλάτος Α=2cm.  Η ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων στην επιφάνεια του υγρού είναι υ=1m/s.  Έστω σημείο Σ της επιφάνειας του υγρού το οποίο απέχει απόσταση  r1=0,5m   r2=0,9m  από τα σημεία Α' , Γ'.  

Γ2.  Πόσα σημεία της ευθείας που ορίζεται από τα σημεία Α', Γ' ταλαντώνονται με μέγιστο πλάτος;

Γ3.  Σχεδιάστε τη γραφική παράσταση της απομάκρυνσης του σημείου Σ συναρτήσει του χρόνου. 

Η ράβδος κατά την ταλάντωσή της παραμένει σε οριζόντια θέση χωρίς να στρέφεται (κινείται στο κατακόρυφο επίπιδο της τροχαλίας και του δίσκου).  

 

ΘEΜΑ Δ 

Θεωρούμε την διάταξη του σχήματος, σε κατάσταση ισορροπίας, σε κατακόρυφο επίπεδο.   Στη θέση Α  του κεκλιμένου επιπέδου ισορροπεί κυκλική στεφάνη μάζας m=3kg ακτίνας r=0,1m.  Το κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσεως θ, ( ημθ = 0,6  συνθ = 0,8 ) στην βάση του συνδέεται με κατακόρυφο ημικύκλιο ακτίνας R=1m.  Η στεφάνη στο άνω της άκρο συνδέεται με οριζόντιο αβαρές μη εκτατό νήμα 2 (σταθερού μήκους) με τροχαλία μάζας Μ  εσωτερικής ακτίνας R1=0,3m  εξωτερικής ακτίνας R2=0,5m.  Η τροχαλία μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο της Κ ( σταθερό ακίνητο σημείο )  και είναι κάθετος στο επίπεδο της. Γύρω από την τροχαλία έχουμε τυλίξει αρκετές φορές αβαρές μη εκτατό νήμα 1  το οποίο συνδέεται με σώμα Σ1.  Κάτω από το σώμα Σ1 σε κατακόρυφη απόσταση h ισορροπεί σώμα Σ2 "δεμένο" στο άνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k.  Στο κάτω άκρο του ελατηρίου είναι "δεμένο" σώμα Σ3 το οποίο ακουμπά σε οριζόντιο δάπεδο.  k = 200 N/m   m1 = 1 kg   m2 = 1 kg   m3 = 3 kg           

Κάποια στιγμή ( t0 = 0 ) αφαιρούμε το νήμα 2,  οπότε το σώμα Σ1 κινείται κατακόρυφα προς τα κάτω ενώ  η τροχαλία περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της χωρίς τριβές με σταθερή γωνιακή επιτάχυνση αγων = 10/3 rad/s2 και  η στεφάνη κατέρχεται επί του κεκλιμένου επιπέδου κυλιόμενη (δεν ολισθαίνει). ενώ το κέντρο της έχει επιτάχυνση  αcm = 3 m/s2.   

Δ1.  Τη χρονική στιγμή t1=1s  βρείτε την ταχύτητα του ανώτερου σημείου της στεφάνης  καθώς και την επιτάχυνση του σημείου επαφής της στεφάνης με το κεκλιμένο επίπεδο.  

Δ2.  Η στεφάνη κυλίεται (δεν ολισθαίνει) κινούμενη στο κεκλιμένο επίπεδο,  ανέρχεται κυλιόμενη στο ημικύκλιο  και διέρχεται από την ανώτατη θέση Γ του ημικυκλίου έχοντας ταχύτητα μέτρου 3m/s.  Βρείτε την δύναμη που δέχεται από το ημικύκλιο στο σημείο Γ και  την γωνιακή ταχύτητάς της ( διεύθυνση, φορά, μέτρο )  μετά από 0,2sec  αφού περάσει το σημείο Γ.       

Δ3.  Το σώμα Σ1 συγκρούεται κεντρικά πλαστικά με το σώμα Σ2  οπότε το συσσωμάτωμα αρχίζει να εκτελεί Α.Α.Τ. Βρείτε το ύψος h έτσι ώστε το σώμα Σ3  οριακά δεν εγκαταλείπει το οριζόντιο δάπεδο. ( θετική κατεύθυνση κατακόρυφη προς τα κάτω )  

Δ4.  Έστω ότι ο χώρος όπου ταλαντώνεται το συσσωμάτωμα εμποδίζει αυτό να κινηθεί ασκώντας του δύναμη F=-0,2.v.  Γράψτε την εξίσωση της απομάκρυνσης του συσσωματώματος συναρτήσει του χρόνου  και σχεδιάστε αυτήν.  Θεωρούμε τη στιγμή t=0 αρχικό πλάτος ταλάντωσης Α=0,2m    g = 10 m/s2