Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Γεωλογία - Γεωγραφία Α' Γυμνασίου

(G1276120) -  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Καλώς ήρθατε στον συναρπαστικό κόσμο της Γεωλογίας-Γεωγραφίας! Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εισάγει τους μαθητές στα συναρπαστικά πεδία των γεωεπιστημών, εστιάζοντας στη διασύνδεση μεταξύ γεωλογίας και γεωγραφίας. Μέσα από δραστηριότητες, πειράματα και μαθήματα, οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις δυναμικές διαδικασίες που διαμορφώνουν τον πλανήτη μας και τα ποικίλα τοπία που προκύπτουν από αυτές τις γεωλογικές δυνάμεις.

Η Γεωλογία  είναι η επιστήμη που μελετά τη Γη, και κυρίως το στερεό τμήμα της, δηλαδή τα πετρώματα από τα οποία αποτελείται, τις ιδιότητες που αυτά έχουν και τις διεργασίες που τα σχηματίζουν.

Η Γεωγραφία είναι η επιστήμη η οποία μελετά, περιγράφει, αναλύει και προβλέπει την εξέλιξη της Γης και μάλιστα τόσο του ανθρωπογενούς, όσο και του φυσικού χώρου.  Οι δύο επιστήμες σχετίζονται στενά, έχουν πολλά κοινά σημεία και αλληλοσυμπληρώνονται.

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα ασχοληθούμε με τις ακόλουθες ενότητες:

  • Ενότητα Α: Χάρτες (εξοικείωση με τους χάρτες και μελέτη αυτών)
  • Ενότητα Β: Φυσικό περιβάλλον (μελέτη των ενοτήτων του φυσικού περιβάλλοντος: ατμόσφαιρα, λιθόσφαιθρα, υδρόσφαιρα, βιόσφαιρα)
  • Ενότητα Γ: Ανθρωπογενές περιβάλλον (αναφορά στον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, τη ζωή στις πόλεις, την οργάνωσή τους και τα προβλήματα που προκύπτουν)

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

  • Μαθησιακοί στόχοι

    1. Ανάπτυξη θεμελιωδών γνώσεων: Οι μαθητές θα αποκτήσουν μια σταθερή κατανόηση βασικών γεωλογικών και γεωγραφικών εννοιών, όπως η τεκτονική των πλακών, οι γεωμορφές, οι φυσικοί πόροι, η διάβρωση, η διάβρωση και τα κλιματικά πρότυπα.
    2. Προώθηση της επιστημονικής έρευνας: Οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε πρακτικές έρευνες, ενθαρρύνοντάς τους να παρατηρούν, να θέτουν ερωτήματα, να διατυπώνουν υποθέσεις και να αναλύουν δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών και γεωγραφικών φαινομένων.
    3. Καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικής σκέψης: Οι μαθητές θα μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των γεωλογικών διεργασιών και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και την καθημερινή ζωή.
    4. Ενίσχυση της γνώσης του χώρου: Οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες χωρικής σκέψης αναλύοντας χάρτες, κατανοώντας προβολές χαρτών και ερμηνεύοντας μοτίβα χώρου για να κατανοήσουν τη διασύνδεση των φυσικών χαρακτηριστικών της Γης.
    5. Ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας: Οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά σε ομαδικές δραστηριότητες, συζητήσεις και έργα, καλλιεργώντας το αίσθημα της ομαδικότητας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των συμμαθητών τους.
    6. Προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης: Οι μαθητές θα αποκτήσουν εκτίμηση για τους φυσικούς πόρους της Γης, θα κατανοήσουν τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών και θα αναγνωρίσουν το ρόλο τους ως υπεύθυνοι παγκόσμιοι πολίτες.