Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εργαστήριο Δεξιοτήτων Γ΄ τάξης - Γ1

(0501490456) -  ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΡΜΕΝΙΤΟΥ

Περιγραφή Μαθήματος

Τα εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική , διδακτική και εκπαιδευτική δράση , η  οποία συνίσται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων , στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων  με εστίαση στις δεξιότητες ζωής.

Απευθύνονται στη γενική κουλτούρα του ατόμου και της σχολικής κοινότητας και επεξεργάζονται τα θέματα της ίδιας της ζωής. Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο  με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. 

Οι 4 θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι :

ΔΟΜΗ:

Το μάθημα αποτελείται από 4 ΕΝΟΤΗΤΕΣ (μία για κάθε θεματική) . Κάθε ενότητα θα αποτελείται από 5-7 εργαστήρια  (1 διδακτική ώρα για κάθε ένα ).  Κάθε φορά που θα τελειώνει μια ενότητα θα δημιουργείται η επόμενη. Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει υλικό για ενημέρωση , δραστηριότητες κλπ. Κάθε εργαστήριο θα "φαίνεται" κάτω από την ενότητα.

Στις  πληροφορίες  μπορείτε να δείτε περιγραφή της 1ης ενότητας : . Οι πληροφορίες θα εμπλουτίζονται σταδιακά.

Θα ξεκινήσουμε απο την ενότητα "ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"- 

Καλή αρχή!

 

Πηγή: ΙΕΠ

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

  • ΕΝΟΤΗΤΑ 4η : ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

    Σκοπός του προγράμματος είναι βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές μετά το Γυμνάσιο.

     Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές/τριες μέσα από σχετικές δραστηριότητες: α) θα περιγράψουν εμπειρίες εργασίας  β) θα ενημερωθούν για την αξία του εθελοντισμού γ) θα ανακαλύψουν σύγχρονα επαγγέλματα δ) θα αναστοχαστούν σε σχέση με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές για τα επόμενα χρόνια.

    Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να αποτελέσει αφόρμιση για ενεργοποίηση των μαθητών/τριων σχετικά με την διερεύνηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους επιλογών και όχι να οδηγήσει σε σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

    Οι μαθητές θα κάνουν μια εργασία σχετική με το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει.

    Πηγή : ΙΕΠ «Διερευνώ τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές μου επιλογές»:  Καρακιόζης Κωνσταντίνος

    ΕΝΟΤΗΤΑ 3η : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

    Η καταγωγή του καθενός , η ιστορία της οικογένειάς του , ο τρόπος με τον οποίο του μεταβιβάστηκαν οι αρχές και οι αξίες , οι συναντήσεις με φίλους , δασκάλους κ.α. , οι τόποι που τον καθόρισαν, τα βιβλία που διάβασε , η μουσική και οι ταινίες που αγάπησε, τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του  ή  συνδυάστηκαν με αυτήν είναι μερικά στοιχεία που συγκροτούν την προσωπικότητά του.

    Σκοπός του προγράμματος , αξιοποιώντας την μέθοδο της βιογραφικής προσέγγισης προσαρμοσμένης στο σχολικό περιβάλλον , κάθε μαθητής/τρια να μιλήσει για τα παραπάνω με διάθεση αναστοχαστική ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους εστιάζοντας σε όλα όσα μας συνδέουν αλλά και σε όσα μας κάνουν διαφορετικούς  και μοναδικούς, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, αλλά και τον σεβασμό προς τον "άλλον" στην σχολική τάξη.

    Το πρόγραμμα συμβάλει στην προσωπική ενδυνάμωση μέσω της κατανόησης του "ποιος είμαι' αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής ενσυναίσθησης.

    Αξιοποιείται η τεχνική της αφήγησης, της περιγραφής , οπτικοποίησης κα.

    Πηγή : ΙΕΠ - "Αφηγούμαι άρα υπάρχω" - Ζωή Αντωνοπούλου

    ΕΝΟΤΗΤΑ 2η : ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΗΝ

    Οι κίνδυνοι για την παιδική ηλικία και την εφηβεία ποικίλλουν ανάλογα με τις κοινωνικές- οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες. Η τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αλλά και η πρόσφατη- σε εξέλιξη- υγειονομική κρίση λόγω της Πανδημίας του COVID-19, δημιουργεί ανησυχίες αναφορικά με τις συνθήκες προστασίας και εξασφάλισης των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.

    Σε όλες τις πιο πάνω αντιξοότητες η απάντηση έρχεται από παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των παιδιών και των ανθρώπων γενικότερα.Η εκπαίδευση σε θέματα υγείας και ευημερίας προϋποθέτει και καλλιεργεί δεξιότητες επικοινωνίας όπως να αποκτήσουν, να αντιληφθούν και να κατανοήσουν βασικές πληροφορίες για την υγεία και κριτικές δεξιότητες για να τις αξιοποιούν στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων, να απευθύνονται στις υπηρεσίες υγείας, να κατανοούν τη σημασία των μέτρων πρόληψης, της σωστής διατροφής, της άσκησης και της αποφυγής κινδύνου, να θέτουν προσωπικούς στόχους για την υγεία και να παρακολουθούν την εξέλιξη τους, καθώς και δεξιότητες συνεργασίας όπως να κατανοούν την εμβέλεια των θεμάτων υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να γνωρίζουν του παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος ζωής και να κινητοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση κτλ.

    Οι εξαρτήσεις , αποτελούν το Νο1 κίνδυνο σε αυτές τις ηλικίες ως εκ τούτου στην ενότητα αυτή θα αναπτύξουμε τα είδη , τα αποτελέσματα , τους τρόπους αποφυγής , την ενίσχυση υγιούς φιλοσοφίας απέναντί τους, Με συνεργασία , συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, κριτική σκέψη, επιχειρήματα και σεβασμό στην αντίθετη απόψη, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη υιοθέτησης υγειών  συνηθειών, οι οποίες συνάδουν με την σωματική και ψυχική  υγεία.

    πηγή: ΙΕΠ

    ΕΝΟΤΗΤΑ 1η : ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα ισχύοντα καταναλωτικά πρότυπα, αποτελούν βασική αιτία για την ένταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Επιχειρείται να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις έννοιες βιώσιμη/ αειφόρος ανάπτυξη και περιβαλλοντικά προβλήματα και παρατίθενται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης/ Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ,
    Το πρόγραμμα επιδιώκει οι μαθητές να ενημερωθούν για την βιώσιμη/ αειφόρο ανάπτυξη και για τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την επίτευξη της βιώσιμης/ αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω των δραστηριοτήτων θα συνδέσουν τους 17 στόχους με την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και θα κατανοήσουν την αλληλεξάρτησή τους.

    Με συνεργασία , συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, κριτική σκέψη, επιχειρήματα και σεβασμό στην αντίθετη απόψη, θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη υιοθέτησης καταναλωτικών συνηθειών, οι οποίες να συνάδουν με την βιώσιμη / αειφόρο κατανάλωση και θα συνδέσουν τις επιθυμίες τους και την καθημερινή τους ζωή με την επίτευξη των στόχων βιώσιμης/ αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης και θα εισηγηθούν τρόπους επίτευξης .

    Πηγή: ΙΕΠ