Παρουσίαση/Προβολή

ΙΣΤΟΡΙΑ Α3
(0501601421) - ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΟΥΦΑΝΗ
Περιγραφή Μαθήματος
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ - ΠΗΓΕΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Τα παραθέματα ή πηγές είναι συνήθως κείμενα(ή εικόνες, χάρτες, σχεδιαγράμματα κτλ.) που μας δίνουν πληροφορίες για τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην ενότητα του βιβλίου μας. Γράφτηκαν ή από ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή από παλαιότερους και σημερινούς ιστορικούς.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ;
Μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα, γιατί συμπληρώνουν όσα αναφέρει το βιβλίο μας. Επίσης μελετώντας τα, μπορούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ/ΠΗΓΕΣ;
Ο σκοπός μας είναι: να βρούμε τις πληροφορίες που μας δίνουν, να τις συγκεντρώσουμε και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, όχι απλά να αντιγράψουμε ό,τι λένε.
Ακολουθούμε τα εξής βήματα :
- Διαβάζουμε προσεκτικά το παράθεμα, για να καταλάβουμε το περιεχόμενό του.
- Υπογραμμίζουμε πάνω στο παράθεμα τις πληροφορίες που είναι σημαντικές και όχι τις λεπτομέρειες.
- Γράφουμε την απάντησή μας σε μια παράγραφο. Ξεκινάμε κάνοντας μια θεματική πρόταση, όπου αναφέρουμε το κεντρικό θέμα του παραθέματός μας. Ακολουθεί η απάντηση στα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε. Εδώ προσπαθούμε να συνδέσουμε όσα στοιχεία έχουμε από το παράθεμα, με όσα αναφέρει η ενότητα του βιβλίου μας. Αν θέλουμε, η απάντησή μας ολοκληρώνεται με μια πρόταση - κατακλείδα, όπου μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το θέμα μας.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΗΓΗΣ :
- Παρατηρούμε όσα στοιχεία τη συνοδεύουν( συγγραφέας, παραλήπτης, πότε γράφτηκε)
- Τη διαβάζουμε και βρίσκουμε άγνωστες λέξεις και όρους δύσκολους.
- Βρίσκουμε τι πληροφορίες μας δίνει, τις σχολιάζουμε, τις κρίνουμε.
- Γράφουμε ένα δικό μας κείμενο σε γ΄ πρόσωπο: Η πηγή αναφέρεται σε…. Ή Το κείμενο προέρχεται από….. (κοιτάμε κάτω κάτωστη πηγή το τίτλο του ιστορικού κειμένου από το οποίο αυτή προέρχεται)
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ:
- Παρατηρούμε τα συνοδευτικά(δημιουργός, χρόνος δημιουργίας)
- Την παρατηρούμε και την περιγράφουμε λεπτομερώς
- Προσπαθούμε να βρούμε τι συμβολίζει, προσπαθούμε να καταλάβουμε το ρόλο της, πότε και γιατί φτιάχτηκε, που αναφέρεται.
ΑΣΚΗΣΗ
ΠΗΓΕΣ:
«Η απασχόληση των γυναικών δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί από τα αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά στις πινακίδες των ανακτορικών αρχείων αναφέρονται ανάμεσα στα επαγγέλματα και υφάντρες, πράγμα που σημαίνει ότι γυναίκες που ασχολούνταν με την υφαντική τέχνη είχαν εργασιακή σχέση με τα ανάκτορα είτε ως επαγγελματίες είτε ως σκλάβες. Παρ' όλη τη δυσκολία ανάγνωσης λεπτομερών κοινωνικών δομών, είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι γυναίκες κατείχαν υψηλή θέση στη μινωική κοινωνία και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις παραστάσεις της μινωικής εικονογραφίας, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται συχνά να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ως θεατές δημόσιων θεαμάτων, ως ιέρειες αλλά και ως αθλήτριες. Τα προνόμια αυτά των γυναικών αλλά και η λατρεία της μητέρας-θεάς ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην υπόθεση ότι στη μινωική κοινωνία επιβίωναν κατάλοιπα γυναικοκρατίας που ανάγονται στη Νεολιθική εποχή.»
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Επειδή δεν έχουμε κατανοητά γραπτά κείμενα, δε γνωρίζουμε καλά τη θρησκεία των Κρητών, οι οποίοι είχαν μια τόσο υψηλή αίσθηση του ωραίου. Μαντεύουμε όμως ότι ήταν μια θρησκεία αισιόδοξη, που προέτρεπε να επικοινωνήσει ο πιστός με τις εσωτερικές δυνάμεις της ζωής και του προσέφερε ελπίδες ευτυχίας. Στο μινωικό πάνθεον οι θεές παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτό των ανδρών. Παριστάνονται κάτω από το ιερό δένδρο, στην κορυφή ενός όρους, επάνω σε ένα πλοίο ή σείοντας μιαν ασπίδα. Άγρια ζώα και πτηνά τις συνοδεύουν. Είναι οι διάφορες μορφές που λαμβάνει η αρχέγονη μητέρα-γη, η οποία ενσαρκώνει τη ζωική ορμή και εκτείνει την κυριαρχία της στα φυτά, στα ζώα και στους ανθρώπους. Ασφαλώς επιβίωση μιας πρωτόγονης μητριαρχίας* που ενώνει τη γυναίκα με τις δυνάμεις της ζωής.
Pierre Lévéque, L’aventure grecque, σ. 40 (Μετ. Β.Σ.)
ΕΡΩΤΗΣΗ (θα διαβάσετε τις δύο παραπάνω πηγές, για να απαντήσετε)
Στη Μινωική θρησκεία ποια Θεά λατρεύουν περισσότερο οι άνθρωποι, πώς παριστάνεται και τι φανερώνει η θρησκεία των Μινωιτών Κρητών για το ρόλο της γυναίκας εκείνη την εποχή στη Μινωική Κρήτη;
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα