Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Αξιοποίηση έξυπνης φορητής συσκευής σε ένα εκπαιδευτικό σενάριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

(9521477104) -  ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η χρήση της τέχνης και συγκεκριμένα της δημιουργίας τέχνης ως τρόπος έκφρασης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαθέτει μια εφαρμογή  εικονικής και ηχητικής ξενάγησης για 73 προβεβλημένα εκθέματα του Α.Μ.Η., από τα οποία 20 εμπλουτίζονται με εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.  Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή του Αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου σε συσκευές iOS και Android. Μέσω αυτής, οι χρήστες της  μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το μουσείο, τη θέση του, τον τρόπο επίσκεψης, να ξεναγηθούν στο μουσείο και να μάθουν περισσότερα για τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν, να δουν τα δημοφιλέστερα εκθέματα, τρισδιάστατα εκθέματα, να επιλέξουν στον χάρτη της Κρήτης τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για καθέναν από αυτούς και τέλος να μάθουν τα νέα του μουσείου. Η χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας ενισχύει τις εμπειρίες
των επισκεπτών. Η εφαρμογή απαιτεί από τους χρήστες να σαρώνουν τα εκθέματα με την κάμερα της συσκευής τους προκειμένου να ενεργοποιήσουν το περιεχόμενο AR(Augmented Reality). Μόλις ενεργοποιηθεί, το σύστημα AR παρέχει μια σειρά λειτουργιών, όπως τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων, βίντεο, ακουστικούς οδηγούς και διαδραστικές δραστηριότητες.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η χρήση της τέχνης και συγκεκριμένα της δημιουργίας τέχνης ως τρόπος έκφρασης. Τα γνωστικά αντικείμενα – γνωστικές περιοχές του σεναρίου είναι τα Εικαστικά, Σχέδιο και χρώμα και τα Μαθηματικά, Γεωμετρία.

    Συνδέεται με το Πρόγραμμα Σπουδών του νηπιαγωγείου στα θεματικά πεδία:

    α) Παιδί, Σώμα και Δημιουργία και Έκφραση β) Παιδί και Μαθηματικά .

    Η εκπαιδευτικός δίνει ως εναλλακτική πρόταση τη χρήση πηλού αντί πλαστελίνης

    Το εκπαιδευτικό σενάριο συνίσταται στην μελέτη των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με τη βοήθεια ενός τάμπλετ ή ενός κινητού και στη συνέχεια τη χρήση πηλού από τους μαθητές ώστε να αναπαραστήσουν τα εκθέματα που τους εντυπωσίασαν περισσότερο. Πληροφορίες για το μουσείο, τους χώρους, τις εκθέσεις  και τα εκθέματά του περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο του, το οποίο επισυνάπτεται. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει στην τάξη, ή σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές της πόλης του Ηρακλείου.

          Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων του νηπιαγωγείου μπορεί να ενταχθεί μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Στον δικτυακό κόμβο του Μουσείου 

    www.heraklionmuseum.gr είναι διαθέσιμα:

    • 1000 επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Α.Μ.Η., με επεξηγηματικά κείμενα και πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση
    • δέκα (10) επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα σε τρισδιάστατη προβολή
    • εφαρμογή ψηφιακού διαδραστικού χάρτη επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης από τους οποίους προέρχονται επιλεγμένα εκθέματα του Α.Μ.Η.
    • δύο (2) ψηφιακές εφαρμογές Χρονολογίων (Χρονολόγιο της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας ως τα Ρωμαϊκά χρόνια και Χρονολόγιο της Ιστορίας του Α.Μ.Η.)
    • ψηφιακή εφαρμογή Λεξικού Αρχαιολογικών Όρων
    • ψηφιακή εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εφαρμογή
    • εφαρμογή διαδραστικής, εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου - διαδραστικά πανοράματα 360ο.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαθέτει μια εφαρμογή  εικονικής και ηχητικής ξενάγησης για 73 προβεβλημένα εκθέματα του Α.Μ.Η., από τα οποία 20 εμπλουτίζονται με εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.  Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή του Αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου σε συσκευές iOS και Android. Μέσω αυτής, οι χρήστες της  μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το μουσείο, τη θέση του, τον τρόπο επίσκεψης, να ξεναγηθούν στο μουσείο και να μάθουν περισσότερα για τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν, να δουν τα δημοφιλέστερα εκθέματα, τρισδιάστατα εκθέματα, να επιλέξουν στον χάρτη της Κρήτης τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για καθέναν από αυτούς και τέλος να μάθουν τα νέα του μουσείου.

    Εικόνα 1.  Εφαρμογή διαδραστικής περιήγησης σε επιλεγμένες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου

    ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

     

    Η χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας ενισχύει τις εμπειρίες των επισκεπτών. Η εφαρμογή απαιτεί από τους χρήστες να σαρώνουν τα εκθέματα με την κάμερα της συσκευής τους προκειμένου να ενεργοποιήσουν το περιεχόμενο AR(Augmented Reality). Μόλις ενεργοποιηθεί, το σύστημα AR παρέχει μια σειρά λειτουργιών, όπως τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων, βίντεο, ακουστικούς οδηγούς και διαδραστικές δραστηριότητες.

    Εικόνα 2. Πήλινα αγγεία ζωγραφισμένα με ποικίλα σχήματα

    Εικόνα 3.  QR Code, Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας – Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

     

     

    Τα εκθέματα του Mουσείου θα δώσουν στα παιδιά το έναυσμα για να κατασκευάσουν τις δικές τους δημιουργίες με πηλό και στη συνέχεια να τις διακοσμήσουν με τέμπερες, καθώς και να δημιουργήσουν αναπαραστάσεις σε χαρτόνια από τα θέματα που παρατήρησαν στις ξεναγήσεις και να τα εμπλουτίσουν με τη φαντασία τους αναπτύσσοντας την δημιουργικότητά τους.

     

    Εικόνα 4. Πήλινες κατασκευές με θέματα εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

     

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το «Μικροί εξερευνητές στο Μουσείο». Πρόκειται για  ένα  διαδραστικό πρόγραμμα με παιγνιώδη χαρακτήρα για νήπια.
    Τα παιδιά που συμμετέχουν εξερευνούν το μουσείο, αναζητούν πληροφορίες και  γνωρίζουν τους ανθρώπους της Μινωικής εποχής μέσα από εκθέματα, κυρίως απ’ το ανάκτορο της Κνωσσού.

    Εικόνα 5. Αγγείο Μινωικής περιόδου. Ζωγραφισμένο στο χέρι με κυρίαρχο στοιχείο το Χταπόδι στην Πλευρά Α και την εικόνα ενός Αστερία στην Πλευρά. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Στον δικτυακό κόμβο του Μουσείου είναι διαθέσιμα εκπαιδευτικά παιχνίδια διαβαθμισμένης δυσκολίας που μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε έναν διαδραστικό πίνακα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τα σύμβολα της κρητικής γραφής.

    Εικόνα 6. Εκπαιδευτικό παιχνίδι. Σχημάτισε τις λέξεις του δίσκου της Φαιστού.

    Εικόνα 7. Εκπαιδευτικό παιχνίδι. Τρίλιζα

     

    Τα παιδιά μπορούν ακόμη, μετά την επίσκεψη στο Μουσείο, να παίξουν στο σχολείο ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Μια γιορτή στο Ανάκτορο της Κνωσσού», στολίζοντας την τάξη με τις δημιουργίες τους και χρησιμοποιώντας τα πήλινα σκεύη που έχουν κατασκευάσει.

     

    Η ανάπτυξη των εφαρμογών του δικτυακού κόμβου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου έγινε μέσω του έργου «Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου» που υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κατά το διάστημα 2019-2022, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Στόχος ήταν η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου, μέσω μιας Δικτυακής Πύλης και ενός συνόλου εφαρμογών που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας τόσο των φυσικών επισκεπτών του Μουσείου όσο και των απομακρυσμένων χρηστών του διαδικτύου. Το έργο απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό αλλά και διαφορετικές κατηγορίες χρηστών (τοπική κοινωνία, ευρύ κοινό από όλο τον κόσμο, ερευνητές, εκπαιδευτική κοινότητα, ΑμΕΑ) και στοχεύει στην

     

    Άλλες εκπαιδευτικές εφαρμογές μουσείων Μουσείο Ακρόπολης