Παρουσίαση/Προβολή

Δημιουργικές δραστηριότητες των μαθητών με θέμα τη σχολική βία
(9460038187) - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΧΑΝΤΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος
Αγαπημένοι μου μαθητές , γεια σας !!
Η ανάρτηση μου έχει να κάνει με ένα θέμα που τόσο παλιότερα όσο και τελευταία απασχολεί όλο και περισσότερο όλους όσους εμπλέκονται με το σχολείο . Το θέμα αυτό είναι η σχολική βία, ο εκφοβισμός ή αλλιώς το Bullying .
Το σχολείο πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πραγμάτωση των ανθρωπιστικών αξιών καθώς και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και του ρατσισμού απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα (αναπηρία, σωματική διάπλαση, φύλο) .
Η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί πλέον αναγκαιότητα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί του σύγχρονου σχολείου σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών θα πρέπει να οργανώσουν, να αναπτύξουν και να συντονίσουν ένα σύνολο δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού .
Κινούμενος κι εγώ από αυτή την άποψη θεώρησα απαραίτητο να αναρτήσω ένα σχέδιο εργασίας που είχαν υλοποιήσει παλιότερα οι μαθητές της Ε΄2 τάξης κατά το σχολικό έτος 2012 - 2013
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
1ο Δημοτικό Σχολείο Μαλεσίνας Σχολικό έτος 2012 -2013
ΤΑΞΗ : Ε΄2
Ονοματεπώνυμο δασκάλου : Χαρχαντής Γεώργιος
Τίτλος: Δημιουργικές δραστηριότητες των μαθητών για την ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος και με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας
Κριτήρια επιλογής του θέματος
Αφορμή για την επιλογή του θέματος αποτέλεσε το γεγονός ότι ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα στα σχολεία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία
Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου . Επιπρόσθετα συνετέλεσε σ’ αυτό η προσωπική διαπίστωση της αύξησης των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια στο σχολείο που εργάζομαι. Έτσι προτάθηκε στους μαθητές η υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας η οποία και έγινε αποδεκτή από το σύνολο τους .
Σκοπός και στόχοι
Σκοπός: Βασικός σκοπός του σχεδίου εργασίας ήταν η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών
Στόχοι
- Ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των μαθητών
- Δυνάμωμα των μεταξύ τους σχέσεων
- Αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων και χρησιμοποίηση της αλληλοσυμπληρωματικά και δημιουργικά
- Κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού
- Γνωριμία με τους ρόλους των εμπλεκόμενων στο σχολικό εκφοβισμό
- Ενεργητική συμμετοχή και συνεργασία σε συλλογικές δραστηριότητες
- Κατανόηση των επιπτώσεων του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο για όλους τους εμπλεκόμενους
- Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού
Διάρκεια: Ιανουάριος 2013 – Μάιος 2013
Μεθοδολογία
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η ομαδοσυνεργατική ,επειδή ευνοεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη συνεργατική και ομαδική μάθηση. Έγιναν οι απαραίτητες χωροταξικές αλλαγές στην αίθουσα για να είναι αποτελεσματική η συνεργασία των μαθητών .
Ο ρόλος μου καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχεδίου εργασίας ήταν ρόλος εμψυχωτή, καθοδηγητή και συντονιστή των ομάδων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχικά κάναμε μια συζήτηση για τον εκφοβισμό και τη βία . Οι μαθητές ανέφεραν παραδείγματα και εκφράσανε τις απόψεις τους για τον εκφοβισμό. Έτσι διαπίστωσα τις πρότερες γνώσεις των μαθητών για το θέμα αλλά και τη στάση τους απέναντι σ’ αυτό.
Οι αρνητικές απόψεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις έγινε στην πορεία προσπάθεια να αλλάξουν και να διορθωθούν αντίστοιχα .
Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες με τη σειρά που παρουσιάζονται, δηλαδή :
- Οι μαθητές σχημάτισαν το αλφαβητάρι του εκφοβισμού προτείνοντας σχετικές λέξεις
- Έπαιξαν το παιχνίδι « των συστάσεων » για να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ τους
- Δημιούργησε ο καθένας το δικό του αυτοβιογραφικό ποίημα για να τον γνωρίσουν οι άλλοι
- Διατύπωσαν οι ίδιοι τους κανόνες για την ομαλή λειτουργία της ομάδας τους οποίους στη συνέχεια και υπέγραψαν
- Μετά από διαγωνισμό που έγινε μεταξύ προτάσεων που κατέθεσαν οι μαθητές σχετικά με το ποιο θα είναι το έμβλημα και το σύνθημα για την ομάδα μας υιοθετήθηκε η πρόταση που πλειοψήφησε
- Ανέγνωσαν ιστορίες και μέσα από την επεξεργασία τους προσπάθησαν να κατανοήσουν το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο
- Παρακολούθησαν την ταινία «Μπλε γυαλιά » για να νιώσουν τη θέση , την κατάσταση και τα συναισθήματα των ατόμων που εμπλέκονται σε μια ιστορία εκφοβισμού
- Ασχολήθηκαν με την έννοια της διαφορετικότητας των ατόμων και προσπάθησαν να την καταλάβουν μέσα από δραστηριότητες όπως :
- δραματοποίηση παιχνιδιών ( Οι καρέκλες – Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον )
Οι μαθητές σχηματίζουν με τις καρέκλες τους έναν κύκλο. Ο δάσκαλος παραμένει εκτός κύκλου και ζητάει από τους μαθητές να αλλάξουν θέσεις μεταξύ τους «μόνο όσοι φορούν, π.χ. «αθλητικά παπούτσια». Ο όρος του παιχνιδιού είναι ότι κανένας δεν πρέπει να καθίσει στη θέση όπου ήταν πριν. Συνεχίζει ζητώντας να αλλάξουν θέση «όσοι φορούν γυαλιά», «όσοι έχουν ξανθά μαλλιά», «όσοι αντιπαθούν τα μαθηματικά» κ.τ.λ.
Μετά από λίγο ο δάσκαλος αφαιρεί από τον κύκλο μία καρέκλα. Κάποιος μαθητής θα μείνει όρθιος στο κέντρο του κύκλου και αυτός θα συνεχίσει το παιχνίδι, προσπαθώντας με τις οδηγίες του να σηκώσει τους άλλους ώστε να καθίσει αυτός.
- προβολή ταινίας (Τα παιδιά του παραδείσου )
- κατασκευές από άλλες χώρες ( Θαυματρόπιο – σχέδια με παζλ )
- σχέδια με παζλ ( Κίνα )
- ακρόαση τραγουδιού ( διαφορετικοί: Ιωαννίδης – Λέκκας – αερικά )
- Παρακολούθησαν βίντεο ή αποσπάσματα βίντεο και γνώρισαν τους ρόλους των εμπλεκομένων στο σχολικό εκφοβισμό
- Ανέγνωσαν την ιστορία «Η σημαία της Φροξυλάνθης » από το βιβλίο « Μίλα μη φοβάσαι » και κατανόησαν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού σε όλους τους εμπλεκόμενους
- Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας έγιναν δραστηριότητες όπως :
► προβολή της ταινίας «Το αηδόνι »
► γράψιμο συνθημάτων κατά της βίας
► γράψιμο ποιημάτων κατά της βίας
► ακρόαση τραγουδιού (Μην με κοροϊδεύεις –DON’ T LAUGH AT ME )
Παρακολούθησαν βίντεο το οποίο αναδεικνύει το ρόλο της ομάδας( συνεργασία – αλληλοβοήθεια ) στην αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκφοβισμού
Δραματοποίησαν τα παιχνίδια :
- Κράτα με να σε κρατώ να διαβούμε το στενό
Οδηγίες για το παίξιμο του παιχνιδιού
Σχηματίστε ένα μονοπάτι στο έδαφος με φύλλα από εφημερίδες που μικραίνουν διαρκώς.Χωριστείτε σε μικρές ομάδες 2-3 παιδιών.Στη συνέχεια διασχίστε το μονοπάτι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
2. Η αλυσίδα μπερδεύτηκε πως θα την ξεμπερδέψουμε
Οδηγίες για το παίξιμο του παιχνιδιού
Να σχηματίσετε μια ευθεία. Στη συνέχεια να πιάσετε ο ένας το χέρι του άλλου και να κλείσετε τα μάτια σας . «Τώρα, παιδιά, θα παίξετε ένα παιχνίδι που για να τα καταφέρετε είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία και να βοηθήσουν όλοι. Θα μπερδέψετε την ευθεία και θα σχηματίσετε ένα μεγάλο “κουβάρι”, θα σας βοηθήσω εγώ σε αυτό, το μόνο που θέλω από εσάς είναι τα χέρια σας να είναι συνέχεια ενωμένα σαν μια γερή αλυσίδα που δε θα σπάσει για κανένα λόγο. Μόλις σχηματιστεί το “κουβάρι”, μπορείτε να ανοίξετε πάλι τα μάτια σας. Για να κερδίσετε στο παιχνίδι, αυτό που θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια είναι να ξαναδημιουργήσετε την αρχική ευθεία χωρίς σε κανένα σημείο να αφήσετε το χέρι του συμμαθητή σας. Το μυστικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και όλα θα πάνε καλά»
και διαπίστωσαν έτσι ότι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε συλλογικές δραστηριότητες και να συνεργάζονται
Έγραψαν ιστορία σχετική με τον εκφοβισμό και τη σχολική βία στην οποία ,αφού εικονογράφησαν, έδωσαν έντυπη μορφή ( βιβλιαράκι )
Επιλέγοντας:
- τον σύνδεσμο μεταστροφή μπορείς να διαβάσεις την ιστορία
- ή να τη δεις στο βίντεο που ακολουθεί
- τον σύνδεσμο ποιήματα μπορείς να διαβάσεις τα ποιήματα και τα συνθήματα
Αξιολόγηση
Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Κάποιες δυσκολίες στην αρχή ( συντονισμός – συνεργασία ) γρήγορα ξεπεράστηκαν εξαιτίας του ότι οι μαθητές εργάζονταν σε ομάδες από την αρχή του σχολικού έτους .
Στόχος του προγράμματος ήταν η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών.Βέβαια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του σχεδίου επειδή αυτό απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα . Ωστόσο με την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασίας μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση της προόδου που σημειώθηκε από τους μαθητές
Το πρόγραμμα τους έκανε να νιώσουν σαν μια ομάδα .Ενδυνάμωσε την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Κατανόησαν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο .Κατάλαβαν ότι εκτός των άλλων πρέπει να ζητούν βοήθεια από τους ενήλικες .
Οι μαθητές εκφράστηκαν ελεύθερα και μίλησαν όχι μόνο για τα θετικά του προγράμματος αλλά και για τα αρνητικά .Επίσης εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το τι θα μπορούσε να προστεθεί ( δραματοποίηση της ιστορίας που έγραψαν και βιντεοσκόπηση της – μελοποίηση ποιήματος που έγραψαν ) .
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 13 Απριλίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα