Παρουσίαση/Προβολή

Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία Γ΄Λυκείου
(EL1135107) - ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΣΥΜΕΩΝΑΚΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Τρίτη ηλικία
Παρατίθενται δύο υπερσύνδεσμοι, οι οποίοι θα σας οδηγήσουν σε δύο διαφορετικά κείμενα: 1 "Σχετικά με την τρίτη ηλικία" του Γεωργιάδη (θεματικοί κύκλοι, σελ 74) και 2."Η τρίτη ηλικία ως Άλλος" του Hobsbawm (Φάκελος υλικού νεοελληνικής γλώσσας, σελ. 68). (Για να βρείτε τους υπερσυνδέσμους πατήστε πάνω στις "συνδέσεις διαδικτύου" στην αριστερή στήλη)
Αφού μελετήσετε και τα δύο κείμενα απαντηστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Γιατί η μακροβιότητα δεν εξασφαλίζει την ευτυχία σύμφωνα με τον Hobsbawm (φάκελος υλικού)
- Ποιες προϋποθέσεις θέτει για μια ευτυχισμένη, ή έστω βιώσιμη, τρίτη ηλικία στο κείμενό του ο Γεωργιάδης;
- Ποια είναι η θέση που παρουσιάζει ο Γεωργιάδης στη 2η παράγραφο του κειμένου του ("Δεν είναι ίδιος ο δρόμος...χαμηλές οικονομικές τάξεις"); Πώς αναπτύσσει και με ποιους τρόπους μας πείθει για τη θέση του;
- Τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας, η τρίτη ηλικία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι μια ευάλωτη ομάδα απέναντι στην ασθένεια, πολλοί ηλικιωμένοι είναι μόνοι και αβοήθητοι, ενώ στην Ιταλία, σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων κλήθηκαν να επιλέξουν υπέρ ενός νέου έναντι ενός ηλικιωμένου μπροστά στο δίλημμα του ποιον κρατάνε ζωντανό. Λαμβάνοτας υπόψη όσα αναφέρονται στα δύο κείμενα και όσα ακούτε ή διαβάζετε τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάσετε, σε ένα άρθρο για την εφημερίδα του σχολείου σας, α) ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι; β) ποια μέτρα πρέπει να πάρει η Πολιτεία, ώστε να βοηθήσει την ευάλωτη αυτή ηλικία; (350-400 λέξεις)
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα