Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εισαγωγή στις αρχές της επιστήμης των Η/Υ, Β Λυκείου

(G1328101) -   ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές που φοιτούν στην Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου και περιλαμβάνει 3 ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα οι μαθητές διδασκονται τις βασικές έννοιες, που αφορούν την επιστήμη των Υπολογιστών και ποια είναι τα πεδία της Θεωρητικής(Ανάλυση Αλγορίθμων, Θεωρία Υπολογισμιμότητας και Θεωρία Πολυπλοκότητας) και Εφαρμοσμένης επιστήμης(Γλώσσες Προγραμματισμού και Σχεδιασμός και Υλοποίηση λογισμικού και εφαρμογών), καθώς και το πώς συνδέονται, μέσα από την επίλυση προβλημάτων που συναντούν στον πραγματικό κόσμο.

Στη δεύτερη ενότητα οι μαθητές διδάσκονται την έννοια του προβλήματος και τα κατατάσσουν σε κατηγορίες, ώστε να εφαρμόσουν κατάλληλες πρακτικές ανάλυσης και επίλυσης. Στη συνέχεια αποκτούν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος μέσα από την ανάπτυξη αλγορίθμων. Για το σκοπό αυτό αποκτούν γνώσεις που αφορούν τη χρήση και τη συσχέτιση βασικών εντολών, δομών δεδομένων και τελεστών. Τέλος οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες στην επιλογή του καταλληλότερου αλγορίθμου, στην εκσφαλμέτωση και τη διόρθωση συντακτικών και λογικών λαθών.

Στην τρίτη ενότητα το μάθημα επικεντρώνεται σε θέματα και τομείς που αφορούν την Εφαρμογή της Επιστήμης των Υπολογιστών. Συγκεριμένα οι μαθητές εντάσσουν στις γνώσεις τους τα Λειτουργικά Συστήματα, σε ό,τι αφορά στη δομή, στα είδη των Λειτουργικών Συστημάτων και στις αρμοδιότητές τους. Στη συνέχεια διδάσκονται τα Πληροφοριακά Συστήματα και τη διαχείριση των δεδομένων, την αποθήκευσή τους σε οργανωμένες δομές και την ανακτησή τους. Ακολουθούν τα Δίκτυα Υπολογιστών σε επίπεδο ζητημάτων επικοινωνίας, τρόπων επικοινωνίας και τοπολογιών δικτύωσης και τέλος η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι μαθητές κατανοούν την έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους τομείς στους οποίους εφαρμόζεται και γνωρίζουν τις γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται στην Τεχνητή νοημοσύνη σε θεωρητικό επίπεδο.

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 20 Απριλίου 2008