Παρουσίαση/Προβολή

ΑΓΓΛΙΚΑ, ΤΑΞΗ Γ5
(G1579142) - ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ
Περιγραφή Μαθήματος
- Το μάθημα είναι οργανωμένο σε ΕΝΟΤΗΤΕΣ. Στην κάθε ενότητα βρίσκετε επιγραμματικά τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε, το υλικό - αρχεία με θεωρία ,που υπάρχει και στα ΕΓΓΡΑΦΑ, και τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν. Εναλλακτικά :
- Πατήστε στα Έγγραφα ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ
- Ανοίξτε το αρχείο ΕΡΓΑΣΙΕΣ ή ΑΣΚΗΣΕΙΣ και ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Στις ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ θα βρείτε το βιβλίο σας , λεξικά ,βίντεο
- ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
- ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! webex ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑ Για την ομαλή εξέλιξη της σύγχρονης διδασκαλίας, σας παρακαλώ να συνδεόμαστε πέντε λεπτά πριν την ώρα έναρξης του μαθήματος ώστε να παίρνουμε τις παρουσίες και να τακτοποιούμε τυχον τεχνικά προβλήματα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020
-
Μέθοδοι διδασκαλίας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σύμφωνα με το ΕΠΣ-ΞΓ, η γλωσσική ύλη που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές/-ήτριες κάθε τάξης (π.χ.
τα γραμματικά και λεξιλογικά στοιχεία) οργανώνεται και προσδιορίζεται βάσει επικοινωνιακών
γλωσσικών δεξιοτήτων που αναμένεται να κατακτήσουν οι μαθητές/-ήτριες ανά επίπεδο
γλωσσομάθειας. Για τον λόγο αυτό, στο ΕΠΣ-ΞΓ περιλαμβάνονται γενικοί και επιμέρους δείκτες
επικοινωνιακής επάρκειας ανά επίπεδο γλωσσομάθειας, σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα του
Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).
ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Α1 Στοιχειώδης γνώσηΑ2 Βασική γνώση
Β1 Μέτρια γνώση
Β2 Καλή γνώση
Γ1 Πολύ καλή γνώση
Γ2 Άριστη γνώσηΓια τις τρεις (3) τάξεις του Γυμνασίου προτείνεται η διδακτέα ύλη να καλύψει το Επίπεδο
Γλωσσομάθειας ως εξής (ΦΕΚ 2871/τ. Β΄/09-09-2016):
Α΄ΓΥΜ Επίπεδο Α1+/Α2-/Β1-
Β΄ΓΥΜ Επίπεδο Β1-/Β1+
Γ΄ΓΥΜ Επίπεδο Β1+/Β2-Δεδομένου ότι το διδακτικό εγχειρίδιο δεν αποτελεί το μόνο εργαλείο της διδασκαλίας του/της, ο/η
εκπαιδευτικός καλείται να εμπλουτίζει το περιεχόμενο της διδασκαλίας του/της με διδακτικό υλικό
που θα παραγάγει ο ίδιος/η ίδια καθώς επίσης εμπλουτίζει το περιεχόμενο του διδακτικού υλικού,
αξιοποιώντας ψηφιακά αποθετήρια και περιβάλλοντα.ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΜΙΚΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.Η μικτή μάθηση είναι ένα παιδαγωγικό μοντέλο που περιλαμβάνει διάφορα στυλ διδασκαλίας και μάθησης με επίκεντρο τους μαθητές με ενσωματωμένη τεχνολογία. Η κύρια δέσμευση της μικτής μάθησης είναι οι μαθητές να αφιερώσουν μέρος του μαθησιακού τους χρόνου χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και μέρος του χρόνου εκμάθησής τους σε παραδοσιακή λειτουργία πρόσωπο με πρόσωπο. Η μικτή εκμάθηση έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στον δάσκαλο να δημιουργεί τον χρόνο εκμάθησης με τους μαθητές του, ο οποίος προωθεί τον έλεγχο των μαθητών του στον χρόνο, τον τόπο και το ρυθμό της μάθησής του.
Η εκμάθηση της αγγλικης γλώσσας στην φυσική τάξη γίνεται χρησιμοποιώντας βασικά την κλασική μέθοδο, αλλά και την διαφοροποιημένη διδασκαλία .Βαζω φωνητική ,διαμορφώνουμε μια σαφή ιδέα της γραμματικής και της συντακτικής δομής της γλώσσας, αυξάνουμε συστηματικά τη λεξική βάση και εισάγουμε τον μαθητή στην ακρόαση και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου με σωστή γνώση που δημιουργεί αυτοπεποίθηση. Συνεργάζομαι ενεργά με τους μαθητές και εξηγώ τα κύρια σημεία. Με τη σειρά τους, οι μαθητές μαθαίνουν τους κανόνες, εργάζονται με τα κείμενα και εκτελούν ασκήσεις για ενοποίηση μέσα από τα βιβλία του υπουργείου, αλλά και μέσα απο φωτοτυπίες και άλλο υλικό.
Στη διαφοροποιημένη διδασκαλία χρησιμοποιώ
α) διάφορους τρόπους για να προσεγγίσουν οι μαθητές το περιεχόμενο του μαθήματος ανάλογα με τις δυνατότητες τους, β) μια ποικιλία δραστηριοτήτων ή διαδικασιών μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τις πληροφορίες και τα νοήματα και γ) μια ποικιλία επιλογών μέσω των οποίων οι
μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν αυτό που έχουν μάθει. Ως αποτέλεσμα, το μάθημα των αγγλικών επιφέρει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά, όπως γραφή, ανάγνωση, κατανόηση ακρόασης και, φυσικά, προφορική επικοινωνία. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται ποικίλουν ,απο ασκήσεις σε ζευγάρια, παιχνίδια, τραγούδια ,ποιήματα, puzzles, εικόνες,κάρτες , ηχητικό υλικο, κλπ. και πάντα με μαθητοκεντρική προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση , το επίπεδο του μέσου όρου της τάξης και η συνεργατικότητα των μαθητών καθορίζουν τη διαμόρφωση της μεθοδολογίας και ασφαλώς την πορεία και την αποτελεσματικότητα της μάθησης.What is Differentiated Instruction?
When teachers tailor instruction to meet the individual needs of students; they are implementing strategies of differentiated instruction. Adjustments can be made to content, process, products, or learning environment to support student comprehension.Χρήση -εν μέρει - της ανεστραμμένης τάξης,
μια εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία προτείνει τη μεταφορά της διάλεξης σε χρόνο πριν την έναρξη του μαθήματος και την αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου στην αίθουσα διδασκαλίας για τη διεξαγωγή περισσότερων μαθητοκεντρικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων .
Συγκεκριμένα, στο μάθημα μου οι δραστηριότητες και κάθε μαθησιακό αντικείμενο, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, ενισχύονται από το ψηφιοποιημένο υλικό στην e-class. Η μέθοδος αυτή βοηθά την ολοκλήρωση προ-διδακτικών και μετα-διδακτικών δραστηριοτήτων από τους μαθητές παράλληλα με την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου στην τάξη. Βοηθά τον μαθητή να αποκτήσει καλυτερη επαφή με πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν στη διδακτέα ενότητα, ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του, κινητοποιεί τα γνωστικά του σχήματα και δημιουργεί τη βάση για την παραγωγή συλλογισμών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας στην τάξη . Έτσι έχουμε τη δημιουργία μιας κουλτούρας μάθησης με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή του μαθητή.
Στην εξ αποστάσεως διδασκαλία
Ο μαθητής αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτικό, τους συμμαθητές τους και με το εκπαιδευτικό μέσο. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που έχει σχεδιάσει καιδιαμοιράσει ο εκπαιδευτικός μέσω των εργαλείων του συστήματοςκαι παίρνουν μέρος σε αυθεντικές μαθησιακές δραστηριότητες εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος,με τον εκπαιδευτικό να τους ανατροφοδοτεί και να τους υποστηρίζει κάνοντας χρήση των διαθέσιμων ψηφιακών πόρων. Οι μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους, συνεργάζονται, διερευνούν, επινοούν λύσεις, ανατροφοδοτούνται και οικοδομούν νέα γνωστικά σχήματα στην ψηφιακή τους τάξη.Είναι γεγονός ότι οι τεχνολογικές υποδομές, οι νέες βελτιωμένες και ταχύτερες συσκευές, το εύρος των ψηφιακών μέσων για επικοινωνία, συνεργασία και διαμοίραση πόρων αποτελούν το όχημα για τον εμπλουτισμό και την υποστήριξη της ψηφιακής μάθησης.Οι δράσεις που θα εμπλακεί ο μαθητής στο ψηφιακό περιβάλλον στοχεύουν να διευκολύνουν την απόδοσή του μέσα σε αυτό (οργάνωση μελέτης υλικού, εξοικείωση με τα εργαλεία, τις διαδικασίες και τους πόρους του συστήματος, μεταφορά και ανταλλαγή πληροφοριών, επικοινωνία και αλληλεπίδρασημε τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές) και οι δραστηριότητες που θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια του εξ αποστάσεως μαθήματος, σε σύγχρονο ή ασύγχρονο μέσο, σχετίζονται κυρίως με τους διδακτικούς στόχους του μαθήματος .
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα θέματα της εξέτασης για κάθε ενότητα διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών στην Αγγλική (Α1, Α2, Β1 και Β2)
Οι εξετάσεις αποσκοπούν στον έλεγχο των εξής ικανοτήτων των μαθητών/τριών (άριστα 20 μονάδες):
- A. Κατανόησης γραπτού λόγου και γλωσσικής επίγνωσης (reading skill) - (άριστα 8 μονάδες)
-Δύο δοκιμασίες κατανόησης γραπτού λόγου, καθεμία από τις οποίες στηρίζεται σε ένα ή περισσότερα αδίδακτα κείμενα .
-Μία δοκιμασία γλωσσικής επίγνωσης με 5 ερωτήματα τύπου «επιλογή» για τον έλεγχο της λεξιλογικής ικανότητας
- Μια δοκιμασία με 5 ερωτήματα τύπου «συμπλήρωση» για τον έλεγχο της γραμματικής ικανότητας
- B. Κατανόησης προφορικού λόγου (listening skill) - (άριστα 4 μονάδες)
Οι μαθητές /τριες καλούνται να ανταποκριθούν σε συνολικά 2 δοκιμασίες, καθεμία από τις οποίες στηρίζεται σε ένα ή περισσότερα αδίδακτα (ηχητικά από συσκευή αναπαραγωγής ήχου, όπως Η/Υ ή CD player ή σε περίπτωση αδυναμίας από την εκπαιδευτικό ) κείμενα.
Γ. Παραγωγής γραπτού λόγου και γραπτής διαμεσολάβησης (writing skill) - (άριστα 8 μονάδες).
Οι εξεταζόμενοι/ες καλούνται να ανταποκριθούν σε συνολικά 2 δοκιμασίες:
- Συμπλήρωση ή ολοκλήρωση ημιτελούς κειμένου αυθεντικού λόγου (ηλεκτρονικό μήνυμα, μήνυμα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συζήτησης, άρθρο σχολικής εφημερίδας, απάντηση σε αγγελία για συμμετοχή σε οργάνωση ή δράση, επιστολή)
- 2. σύνταξη σύντομου κειμένου (σημείωμα σε φίλο ή γνωστό, ηλεκτρονικό μήνυμα, καρτ-ποστάλ, πρόσκληση, κ.τ.λ.), ή δίνουν ή ζητούν απλές πληροφορίες (για εαυτό τους, οικογένεια, φίλους και γνωστούς τους) ή σύνταξη σύντομου κειμένου, βάσει κειμένου - ερεθίσματος στην ελληνική γλώσσα.
Οι μαθητές πρέπει:
- να διαβάζουν τις εκφωνήσεις των ασκήσεων που δίνονται και να υποβάλουν τυχόν απορίες στην εισηγήτρια μόνο στην αρχή .Δεν δίνεται κανενός είδους βοήθεια που αποτελεί απάντηση στις ασκήσεις.
- κατά τη διάρκεια της ακουστικής δοκιμασίας (listening) να μην διακόπτουν για απορίες ή να κάνουν κάποιο θόρυβο
- να γράφουν με προσοχή ,κάνοντας σωστή διαχείριση του χρόνου και να ελέγξουν το γραπτό προσεκτικά πριν το παραδώσουν.
- Να απαντήσουν όλα τα θέματα στην κόλλα αναφοράς με στυλό που δεν σβήνει. Στην κόλλα πρέπει να γράφουν τον αριθμό της άσκησης και τις απαντήσεις με την αρίθμηση με την οποία δίνονται (όχι την εκφώνηση).