Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

(G1882108) -  ΧΡΥΣΑΦΟΥΛΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Στην Α' τάξη του Γυμνασίου, οι μαθητές/τριες θα  κατανοήσουν τι είναι Τεχνολογία, θα πληροφορηθούν την ιστορία της από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη μέχρι σήμερα καθώς και την σημασία της για την εξέλιξη του πολιτισμού. Επίσης θα μάθουν ότι η τεχνολογία είναι η εφαρμογή των επιστημών και ότι η  συνεργασία  τεχνολογίας-επιστήμης  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Με τη μέθοδο της ατομικής εργασίας, θα γίνουν και οι ίδιοι εφευρέτες, αφού θα οραματιστούν, θα μελετήσουν, θα σχεδιάσουν και τέλος θα κατασκευάσουν μία εφεύρεση.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Home | Facebook

Μail επικοινωνίας cbasdeki@sch.gr

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

  • ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

     

    История возникновения и развития цветного ТВ в США. Часть I ...

    Η εφεύρεσή της αποδίδεται στον Σκοτσέζο μηχανικό John Logie Baird. Η πρώτη προβολή κινούμενων εικόνων μέσα από τη συσκευή έγινε στο Λονδίνο το 1925 και με την πάροδο του χρόνου οι τηλεοράσεις άρχισαν να βγαίνουν στο εμπόριο μετά και τη δημιουργία μαζικής γραμμής παραγωγής τους. Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση δημιουργείται το 1940, ενώ από το 1948 άρχιζει στις ΗΠΑ, η μετάδοση σταθερού προγράμματος. Μέχρι σήμερα (και για λίγα χρόνια ακόμη!) η τηλεόραση αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας του κοινού παγκοσμίως.

     

    ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    How Mobile Technology Evolved in the Past 20 Years – Allie.Speaks

    Το 1984 έγινε διαθέσιμη στο εμπόριο η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου. Ήταν το μοντέλο DynaTAC 8000X της Motorola και έκτοτε «μετράμε» την εξελικτική πορεία των κινητών σε γενιές (αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τέταρτη). Ένας από τους βασικούς λόγους που η επικοινωνία μας έχει γίνει ευκολότερη και γρηγορότερη, τα κινητά τηλέφωνα –αφού έπαψαν να αποτελούν άλλο ένα αντικείμενο τεχνοφοβίας- έχουν εξελιχθεί πλέον σε υπέρτατα πολυεργαλεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών, ψυχαγωγικών κι επαγγελματικών μας αναγκών.

     

    ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

    Ερευνητική Εργασία: «Εναέρια μη επανδρωμένα συστήματα λήψης εικόνων  Τα αεροπλάνα…

    Παρόλο που τα αρχικά «σχέδια πτήσης» τοποθετούνται σε προ Χριστού εποχές και τα πρώτα λειτουργικά μοντέλα δημιουργούνται το 19ο αιώνα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η πιο καθοριστική παρέμβαση στην αεροναυπηγική γίνεται από τους αδελφούς Ράιτ όταν το 1903 καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη μηχανικά ελεγχόμενη πτήση. Η εφεύρεση-καταλύτης πάντως ήταν το «σύστημα τριών αξόνων» – η βάση ουσιαστικά για τον αποτελεσματικότερο και πιο σταθερό έλεγχο του αεροπλάνου από τον πιλότο, αλλά και ο προάγγελος για τις επιβατικές πτήσεις που άλλαξαν για πάντα το τοπίο των ταξιδιωτικών μεταφορών.

     

    ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ

    Ο Δορυφόρος-Κατάσκοπος της Αλλαγής του Κλίματος

    Οι τεχνητοί δορυφόροι, μετά την κατασκευή τους, εκτοξεύονται και τοποθετούνται στη διαστημική τους τροχιά με τη βοήθεια πυραύλων. Ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε ήταν ο Σοβιετικός Sputnik 1, το 1957, γεγονός που πυροδότησε την άτυπη «κούρσα του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρεται για ποικίλες χρήσεις όπως η χαρτογράφηση, η κατασκοπία, οι τηλεπικοινωνίες, η μετεωρολογία και η συλλογή πληροφοριών για τη μορφολογία του εδάφους της Γης.

     

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

     

    Πληροφορική (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

    Τυπικά, ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο Programma 101 και εφευρέθηκε από τον Ιταλό Pier Giorgio Perotto το 1962. Το προηγούμενο διάστημα οι Η/Υ καταλάμβαναν το μέγεθος ενός ολόκληρου δωματίου, σε αντίθεση με τον “Programma” που είχε διαστάσεις γραφομηχανής. Μετά τη συστηματική χρήση του από τη NASA για την υποβοήθηση της προσσελήνωσης του Apollo 11, η εξέλιξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου για να οδηγηθούμε στον Apple 1 του Jobs, τον Commodore 64 και το μεγάλο «μπαμ» της Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τα αμέτρητα οφέλη των PCs σε επίπεδο παραγωγικότητας, διασκέδασης, εκπαίδευσης και οργάνωσης των εργασιών τα κατέστησαν στην πορεία ως το πιο αναπόσπαστο εργαλέιο της ζωής μας.

     

    ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Πυρηνική ενέργεια - Βικιπαίδεια

    Ως πυρηνική ενέργεια ορίζεται η ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων που προκαλούνται από στη σχάση και τη σύντηξη των ατομικών πυρήνων. Μετά την ανακάλυψη του νετρονίου από τον James Chadwick το 1932, τα χημικά πειράματα σύνθεσης με εμπλουτισμένο ουράνιο και τη ρίψη βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ξεκίνησε –τη δεκαετία του ’50- η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού. Παρότι ασταθής, θεωρείται από πιο «καθαρές» και φθηνές μορφές ενέργειας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 400 πυρηνικοί αντιδραστήρες παγκοσμίως.

     

    ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    το συναπάντημα… » Τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πρόσβαση στο Ίντερνετ

    Το πολυαγαπημένο παγκόσμιο σύστημα διασύνδεσης δικτύων υπολογιστών… Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία και να πούμε ποιος το εφηύρε. «Πατέρες» του πάντως θεωρούνται ο Vint Cerf και ο Bob Khan (Πρωτόκολλα Μεταφοράς), αλλά δε μπορούμε να παραβλέψουμε τη συνεισφορά των Tim Berners-Lee και Robert Cailliau στη δημιουργία του World Wide Web. Όπως και να ‘χει, οι ριζικές αλλαγές που επέφερε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και στον ίδιο τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε χαρίζουν στο Internet τη δεύτερη θέση στη λίστα.

     

    ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

    PDS: plaats van geneesmiddelen? | MediPediaHet Waterlaboratorium - Geneesmiddelen

    Ίσως το σημαντικότερο ιατρικό επίτευγμα όλων των εποχών, το αντιβιοτικό οφείλει τη σημερινή του μορφή στην ανακάλυψη της πενικιλίνης, όταν ο Alexander Fleming διαπίστωσε το 1928 ότι ένα μεγάλο πλήθος βακτηρίων εξουδετερώνονταν χάρη σε έναν μύκητα του γένους Penicillium. Στα επόμενα χρόνια άρχισε η εργαστηριακή παραγωγή της πενικιλίνης ενώ άνοιξε ο δρόμος για τη σύνθεση περισσοτέρων φαρμάκων που παράγονται μέσα από την χημική καλλιέργεια μικροβίων. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν εκατό χρόνια το ένα τρίτο των θανάτων οφείλονταν σε πνευμονία, φυματίωση και εντερίτιδα, θα καταλάβει γιατί τα αντιβιοτικά βρίσκονται στη κορυφή της λίστας.

    ΠΗΓΕΣ: westcult.gr (http://westcult.gr/index.php/plus/dogma-lists/oi-8-simantikoteres-efevreseis-tou-20ou-aiona)

                 wikipedia    

    ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

    ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

    Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε το 287 π.Χ., θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και έθεσε τις βάσεις για την διατύπωση αρχών της φυσικής και της μηχανικής με ευρεία χρήση.Ηταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος. Αν και λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για την ζωή του, εντούτοις θεωρούνται αρκετές ώστε σήμερα να αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες μαθηματικές ιδιοφυΐες όλων των εποχών και ένας από τους λαμπρότερους επιστήμονες της κλασικής αρχαιότητας.

    Η παρακαταθήκη του στη φυσική είναι, μεταξύ άλλων, οι βάσεις της υδροστατικής, της στατικής και μια εξήγηση της αρχής του μοχλού. Αυτός πιστώνεται με τον σχεδιασμό καινοτόμων μηχανών, συμπεριλαμβανομένων των πολιορκητικών μηχανών  και των αντλιών με κοχλία, που φέρουν το όνομά του. Αντικείμενο έρευνας έχουν αποτελέσει οι ισχυρισμοί πως ο Αρχιμήδης σχεδίασε μηχανές ικανές να επιτίθενται σε πλοία, να τα σηκώνουν έξω από το νερό και να τα πυρπολούν, χρησιμοποιώντας μια σειρά από καθρέφτες.

    Ο Αρχιμήδης θεωρείται ότι είναι ο σπουδαιότερος από τους μαθηματικούς της αρχαιότητας και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξάντλησης, για τον υπολογισμό της περιοχής, κάτω από το τόξο παραβολής, με την άθροιση άπειρης σειράς και έδωσε μια εξαιρετικά ακριβή προσέγγιση για τον αριθμό π. Όρισε, επίσης, την επίπεδη έλικα (σπείρα) που έφερε το όνομά του, τύπους για τον όγκο των επιφανειών εκ περιστροφής και ένα ευφυές σύστημα για την έκφραση πολύ μεγάλων αριθμών.

    Αρχιμήδης: Στο Φως το χαμένο χειρόγραφο για το άπειρο! | SPIRIT EARTH

    ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ

    Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei,1564 – 1642), γνωστός ως Γαλιλαίος, ήταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση. Ο Γαλιλαίος έμεινε γνωστός στην ιστορία για την τόλμη του να αντιπαραταχθεί σε διαδεδομένες και παραδεκτές διδασκαλίες της εποχής του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί από πολλούς αιρετικό. Συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αυτό προβάλλεται συχνά ως παράδειγμα εναντίωσης της ελευθερίας της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας με την εξουσία.

    Ο Γαλιλαίος με τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τα όρη και τις πεδιάδες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ανακάλυψε ότι η Σελήνη στρέφει πάντα προς τη Γη το ίδιο ημισφαίριό της. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, τον δακτύλιο του Κρόνου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει ακριβώς την παρατήρησή του αυτή, αποκάλυψε την αστρική φύση του Γαλαξία μας και απέδειξε την ισχύ της ηλιοκεντρικής θεωρίας, παρατηρώντας τις φάσεις της Αφροδίτης και ανακαλύπτοντας 4 από τους δορυφόρους του Δία, την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ τους οποίους ονόμασε Άστρα των Μεδίκων, προς τιμή του προστάτη του, Κόσιμο Β' των Μεδίκων. Οι παρατηρήσεις του αυτές αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την πεποίθηση, που υποστηριζόταν μέχρι τότε από το εκκλησιαστικό και επιστημονικό κατεστημένο, πως το Σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο και πως η Γη είναι στο κέντρο του Σύμπαντος και αποτελεί μοναδικότητα: οι κρατήρες της Σελήνης και οι κηλίδες του Ήλιου, καθώς και το γεγονός ότι τέσσερα σώματα περιστρέφονταν γύρω από έναν άλλο πλανήτη, το Δία, αποτέλεσαν αποδείξεις για το αντίθετο.

    erros, defeitos e DESCOBERTAS...

     

    ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ

    Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (Johannes Gutenberg, 1400 - 3 Φεβρουαρίου1468) ήταν Γερμανός σιδηρουργός, χρυσοχόος, τυπογράφος και εκδότης, ο οποίος εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη. Παρόλο που ο Γουτεμβέργιος δεν εφηύρε ο ίδιος την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που συνέταξε και υλοποίησε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων. Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη -βασισμένη στη γνώση- οικονομία και τη διάδοση της μάθησης στις μάζες.Γεννήθηκε κατά την επικρατέστερη εκδοχή το 1937 και απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου του 1468 σε ηλικία 71 ετών. Τόπος γέννησής του είναι το Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας και θεωρείται ο «πατέρας» της τυπογραφίας. Περίπου στα 13230 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο. Τον Μάρτιο του 1434, ένα γράμμα του υποδεικνύει ότι εκείνη την εποχή διέμενε εκεί, όπου είχε κάποιους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας του. Στο Στρασβούργο άρχισε να πειραματίζεται στη μεταλλουργία και στα 1434 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.

    Γουτεμβέργιος (1397-1468)

     

    ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

    Θεωρείται αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα, του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος. Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.

    Σε χειρόγραφο του 1478 εντοπίζουμε μερικά σχέδια μηχανικών επινοήσεων που δείχνουν πως από την αρχή της καριέρας του σε ηλικιά 27 ετών σχεδιάζε να απλές μηχανές: δεν ξέρουμε αν κατασκευάστηκαν αλλά απεικονίζουν βαρούλκο, ή μια παράξενη εφεύρεση για την ρύθμιση της τάνυσης τόξων ή των μετασχηματισμό εύπλαστων αντικειμένων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1470 άρχισε να σχεδιάζει πολεμικές αμυντικές ή επιθετικές μηχανές.

    Η αναγεννησιακή ιδιοφυΐα επιστήμης και τέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι ...

     

    ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ

    Η Μαρία Κιουρί έγινε γνωστή για την ανακάλυψη του ραδίου και τις μελέτες για τη ραδιενέργεια. Από το 1891 η Μαρία μελετούσε τις εργασίες του Μπεκερέλ με κύριο θέμα τις ακτινοβολίες που εξέπεμπαν τα άλατα του  ουρανίου με αποτέλεσμα, ύστερα από παρότρυνση του ίδιου του Μπεκερέλ, να διαλέξει για θέμα της διατριβής της αυτά τα φαινόμενα. Για την πρόοδο των ερευνών της το πανεπιστήμιο της Σορβόνης της παραχώρησε μια υπόγεια αποθήκη με στοιχειώδη εξοπλισμό. Παρ' όλες τις κακές συνθήκες που επικρατούσαν στο εργαστήριο, η Μαρία Κιουρί απέδειξε ότι η εκπομπή των ακτίνων ήταν μια ιδιότητα των ατόμων του ουρανίου και ότι η ένταση της ακτινοβολίας που παραγόταν από το ουράνιο ήταν ανάλογη της ποσότητας. Επίσης διαπίστωσε ότι η εκπομπή των ακτίνων δεν επηρεαζόταν από τις εξωτερικές μεταβολές, καθώς και ότι, εκτός από το ουράνιο, κάποιες ενώσεις του στοιχείου του θορίου εξέπεμπαν επίσης ακτινοβολία. Ύστερα από αυτές τις πρώτες ανακαλύψεις, η Μαρία Κιουρί πρότεινε την αλλαγή του ονόματος από «ακτίνες ουρανίου» σε «ραδιενέργεια», η οποία περιγράφει γενικά την ιδιότητα της εκπομπής ακτινοβολιών. Η πιο σημαντική όμως παρατήρηση ήταν ότι μερικά ορυκτά ουρανίου παρουσίαζαν πολύ πιο ισχυρή ραδιενέργεια από το ουράνιο. 

    Χημεία: Μαρία Κιουρί

     

    ΑΪΝΣΤΑΙΝ

    Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Ουλμ, 14 Μαρτίου 1879 - Πρίνστον, 18 Απριλίου 1955) ήταν Γερμανός φυσικός  εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 151 συγγράμματα για το ευρύ κοινό.Η επίδραση των ανακαλύψεων του Αϊνστάιν σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, και μαθηματικά, ενώ το επώνυμο του χρησιμοποιείται συχνά ως χαρακτηρισμός για να δηλώσει πως κάποιος έχει υψηλή ευφυΐα.

    Τελικός Αποσπώ εκατό η μαύρη τρύπα των τεσσρων δισ που απειλεί το  ποδόσφαιρο διατρυπώ κορύφωση Χωρίς προηγούμενο

     

    ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ

    Ο Νίκολα Τέσλα  ήταν Σέρβο-Αμερικανός εφευρέτης, μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός.

    Το διάστημα 1890-1891 ο Τέσλα έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το εναλλασσόμενο ρεύμα και τη χρήση του. Το 1891 ο Τέσλα εφηύρε το πηνίο που φέρει το όνομά του. Το 1892 ο Τέσλα έλαβε μήνυμα ότι η μητέρα του πεθαίνει οπότε βρήκε ευκαιρία να δώσει σειρά διαλέξεων στο Λονδίνο και να γνωριστεί με τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας και ύστερα στο Παρίσι. Στη συνέχεια πήγε να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του και μετά πήγε στο Βελιγράδι όπου τον βράβευσε ο βασιλιάς και η Σερβική Βασιλική Ακαδημία. Το 1892 έως το 1903 ο Τέσλα αγωνιζόταν να αποδείξει ότι η εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων ήταν δική του εφεύρεση καθώς στηριζόταν σε 13 δικές του πατέντες και όχι του Ιταλού Μαρκόνι. Τελικά ο Τέσλα δικαιώθηκε το 1943, ενώ αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου το 1955.

    Nikola Tesla, Beyazperdeye Taşınıyor! - Haberler - Beyazperde.com

     

    ΤΟΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ

    Ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison, 11 Φεβρουαρίου 1847 - 18 Οκτωβρίου1931 ) ήταν Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.

    Lists of Note

     

    ΑΦΟΙ ΡΑΪΤ

    Οι αδελφοί ΡάιτΌρβιλ και Γουίλμπουρ , είναι οι δύο Αμερικανοί στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης, μηχανικά προωθούμενης και με διάρκεια, βαρύτερης από τον αέρα, ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκαμβρίου 1903. Την ιστορική αυτή πτήση τους επιχείρησαν στο Κίτι Χόουκ στη Βόρεια Καρολίνα, με το διπλάνο τους "Flyer" που έφερε κινητήρα 12 ίππων που κινούσε δύο έλικες. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων. Πριν την πραγματοποίηση της πτήσης αυτής πραγματοποίησαν δοκιμές τριετούς διάρκειας με ανεμόπτερα και χαρταετούς.

    Αδελφοί Ράιτ: Μάθε την ιστορία του πρώτου αεροπλάνου εκ των έσω!

    ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA