Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

(G66105) -  ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ

Περιγραφή Μαθήματος

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Να μελετήσετε το κεφάλαιο 2 χρησιμοποιώντας το βιντεομάθημα, το αρχείο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ-ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, τις 2 παρουσιάσεις και το διαδραστικό βιβλίο. Για να κατανοήσετε καλύτερα τις έννοιες να κάνετε τις δραστηριότητες. Στη συνέχεια να κάνετε τα τεστ αξιολόγησης . Τέλος να λύσετε τις Ασκήσεις(αριστερά στο μενού), να κάνετε τις δραστηριότητες 2 και 4 από το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1ο και να λύσετε το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2ο που βρίσκονται στα Έγγραφα και να μου τα στείλετε. 

 

1. ΒΙΝΤΕΟΜΑΘΗΜΑhttps://www.https://www.youtube.com/watch?v=G_ghnRfm1QU&feature=youtu.beyoutube.com/watch?v=G_ghnRfm1QU&feature=youtu.be

2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ-ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

3. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-1

4. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ-2

5. ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Μπείτε στο ψηφιακό βιβλίο του ¨Αίσωπου¨ στη διεύθυνση http://aesop.iep.edu.gr/node/16130/4165 και περιηγηθείτε στις ενότητες – φάσεις (1,2,4).

             

 

Μέσα από τις διαδραστικές δραστηριότητες του ηλεκτρονικού βιβλίου, θα ξεκαθαρίσετε με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο όλες τις έννοιες που μελετάμε:

 Φάση 1: Αναλογικό-Ψηφιακό: εκτελέστε τη δραστηριότητα 1 του φωτόδεντρου. Αν σας το ζητήσει, ενεργοποιήστε άφοβα το adobe flash player (χωρίς να πληρώσετε) και προχωρήστε στις ερωτήσεις. Για να απαντήσετε στην ερώτηση 2, αφήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στα εικονίδια του αναλογικού και του ψηφιακού της δραστηριότητας 1 αντίστοιχα.

  Στη δραστηριότητα 2, μέσα από την αναλογική & ψηφιακή κλίμακα, θα   καταλάβετε ότι η σφαίρα στην ψηφιακή κλίμακα σταματά σε συγκεκριμένα σημεία μόνο (συγκεκριμένες τιμές), ενώ στην αναλογική, σταματά οπουδήποτε θέλουμε (όλες οι τιμές).

Φάση 2: Δυαδικό Σύστημα-Κώδικας ASCII: δείτε τη δραστηριότητα 1 (Αναπαράσταση της πληροφορίας στον υπολογιστή).

Παραλείψτε τη φάση 3 και 5

Φάση 4: bit-byte-πολλαπλάσια  byte.

 

2. Κωδικοποίηση χαρακτήρων στο δυαδικό σύστημα   http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/1171

 

3. Μετατροπές αριθμών από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης 

     http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/737

 

4. Μετατροπή από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα 

     http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/742

 

5. Υπολογισμός πλήθους συνδυασμών  http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/746

 

6. Πατώντας στο σύνδεσμο  http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-pliroforiki-a-c/    και στη συνέχεια στα ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ να κάνετε τις δραστηριότητες 3,4 και 5.

 

7. Ώρα για παιχνίδι και χαλάρωση. Πειραματιστείτε. Έχει κόλπο. Δε χρειάζεται μολύβι και χαρτί για τις μετατροπές. Η λογική είναι να σκεφτόμαστε τους αριθμούς και τα αθροίσματα πάντα σε σχέση με το 2 (ως δυνάμεις του 2).

https://www.crazygames.com/game/binary-game      πχ.

    για 34 (δεξιά): πατάτε το αντίστοιχο bit του 32 και του 2 (32+2=34)

 

 

  

Σε περίπτωση που καλούμαστε να συμπληρώσουμε τη δεξιά πλευρά, αθροίζουμε απλώς τα αντίστοιχους αριθμούς των bit που είναι αναμμένα (32+4+1=37) και γράφουμε το αποτέλεσμα (37) με τη βοήθεια των πλήκτρων που εμφανίζονται όταν πατήσουμε στη δεξιά περιοχή. Μετά πατάμε enter και προχωράμε στο επόμενο. Πόσο γρήγοροι είστε;

 Καλή διασκέδαση!

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΤΕΣΤ1 : http://2gym-evosm.thess.sch.gr/drupal/lessons/plhroforikh/hotb1/index.htm

ΤΕΣΤ2 : http://users.sch.gr/samarinas/tests/test_bb3.htm

ΤΕΣΤ3 : http://users.sch.gr/thtsag/online/B1%20-%20output/quizmaker.html

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016