Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Κωδικός : EL480137

EL480137  -  ΦΛΩΡΑ ΒΓΟΝΤΖΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΘΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ, ΕΤΕΡΟΧΘΟΝΕΣ

Περιγραφή

Ερώτηση 1 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

9. Το ζήτημα για τη χωριστή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση των ετεροχθόνων προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ερώτηση 2 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

5. Οι προσπάθειες αποκατάστασης του προσφυγικού στοιχείου κατά τα πρώτα χρόνια της οθωνικής περιόδου έγιναν χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις.

Ερώτηση 3 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

2. Η κυβέρνηση για να διατηρήσει την εθνική συνοχή προέβλεψε την ίδρυση νέων προσφυγικών συνοικισμών.

Ερώτηση 4 (Ελεύθερου Κειμένου — 7 βαθμοί) 

Αφού διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω παραθέματα και σε συνδυασμό με τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα: α. Πώς εμφανίζεται στο πολιτικό πεδίο η κρίση αυτοχθόνων - ετεροχθόνων; β. Ποια τα επιχειρήματα κάθε πλευράς;

Παράθεμα 1ο: Η κρίση στις σχέσεις αυτοχθόνων και ετεροχθόνων

Στα 1844 [...] για πρώτη φορά περιγράφονται με κάποια ακρίβεια τα διακυβευόμενα. Στο τρίτο άρθρο του Συντάγματος [...] επρόκειτο πάλι για τον καθορισμό των ιδιοτήτων του Έλληνα πολίτη, που όμως τώρα, στη συζήτηση, συγχεόταν με τον ορισμό των προσόντων του Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου. Η σύγχυση υπαινίσσεται το κύριο πρακτικό όφελος που έμοιαζε να έχει για πολλούς ο τίτλος του πολίτη. Το θέμα ήταν να αποδειχθεί σε ποιους χρωστούσε το ελληνικό κράτος μια θέση στη δημοσιοϋπαλληλία.

Στη συζήτηση ο άξονας αναφοράς είναι κοινός για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: είναι το 1821, που οι μεν ετεροχθονιστές εξαίρουν ως επανάσταση όλης της ελληνικής φυλής, απέναντι στην οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις. Ενώ οι αυτοχθονιστές επιμένουν στα πράγματα [...]. Γι’ αυτούς δεν ενδιέφεραν οι αρχικές προθέσεις, αλλά το γεγονός ότι η επανάσταση εντοπίστηκε έτσι κι αλλιώς στον ελλαδικό χώρο, και συνεπώς η ίδια η ύπαρξη του κράτους οφειλόταν στις υπηρεσίες των κατοίκων αυτού του χώρου. Και ενώ οι πρώτοι είχαν την άνεση να κινηθούον στα λίγο ή πολύ γνωστά πλαίσια της επαναστατικής συνθηματολογίας, η επιχειρηματολογία των δεύτερων αποτελούσε ακριβώς παρέκκλιση από την αναδρομική αυτή ομοψυχία.

Έλλη Σκοπετέα, Το «Πρότυπο Βασίλειο» και η Μεγάλη Ιδέα, Αθήνα 1988, σσ. 51-52

Παράθεμα 2ο: Το προνόμιο του δημοσίου υπαλλήλου

Η υπηρεσία στον κρατικό μηχανισμό ως πηγή πλουτισμού είχε σχέση όχι με τις γλίσχρες* αποδοχές του κρατικού υπαλλήλου, αλλά με τη νόμιμη ή την παράνομη χρησιμοποίηση της κρατικής θέσεως για τον πλουτισμό του κατόχου. Η φοροδιαφυγή, η προτεραιότητα στην αγορά εθνικών γαιών και η εξασφάλιση άτοκων κρατικών δανείων [...] ήταν τα μέσα πλουτισμού που είχε στη διάθεσή του ο κρατικός υπάλληλος.

Νικηφόρος Διαμαντούρος, Η περίοδος της συνταγματικής μοναρχίας, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΓ΄, σσ. 110-11

*πενιχρές, πολύ χαμηλές, φτωχικές, ελάχιστες

Ερώτηση 5 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

8. Το θέμα των δικαιωμάτων των ετεροχθόνων στην Εθνοσυνέλευση έδειξε τη βαθύτερη διάσταση που υπήρχε στην κοινωνία της εποχής.

Ερώτηση 6 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

6. Η κύρια κρίση στο πρόβλημα συνύπαρξης αυτοχθόνων και ετεροχθόνων ξέσπασε τον Ιανουάριο του 1844 με τη συζήτηση για το δημόσιο δίκαιο των Ελλήνων.

Ερώτηση 7 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 4 βαθμοί) 

Αφού διαβάσετε τις παρακάτω προτάσεις και με βάση τις γνώσεις σας, να επιλέξετε τις προτάσεις που υποδηλώνουν αίτια της διαμάχης μεταξύ αυτοχθόνων και ετεροχθόνων.

Ερώτηση 8 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

10. Οι ομογενείς ετερόχθονες δεν υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις για τον αποκλεισμό από το δημόσιο και περιορισμό της χωριστής αντιπροσώπευσής τους.

Ερώτηση 9 (Σωστό / Λάθος — 0 βαθμοί) 

4. Το 1842 οι Ηπειρώτες ίδρυσαν συνοικισμό στη Ναύπακτο και οι Σουλιώτες εγκαταστάθηκαν στην Κυλλήνη.

Ερώτηση 10 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

1. Κατά την περίοδο της μοναρχίας του Όθωνα το κράτος δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα της αποκαταστάσεως των προσφύγων.

Ερώτηση 11 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

7. Στην τρίτη φάση της αντιδικίας αυτοχθόνων – ετεροχθόνων το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο θέμα των όρων εκλογής των βουλευτών.

Ερώτηση 12 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

3. Στο αίτημα των Ψαριανών ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση το 1836 για εγκατάσταση στον Πειραιά.