Μάθημα : ΦΥΣΙΚΗ Β

Κωδικός : T110171

T110171  -  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ερώτηση 1 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 25 βαθμοί) 

Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό φορτίο q. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.Αν θέλαμε να σχεδιάσουμε τα διανύσματα της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου στο σημείο Α και της δύναμης που θα δεχθεί το φορτίο q στο ίδιο σημείο θα παρατηρούσαμε ότι τα δύο διανύσματα: α. έχουν την ίδια διεύθυνση και την ίδια φορά β. έχουν διαφορετική διεύθυνση αλλά την ίδια φορά γ. έχουν την ίδια διεύθυνση αλλά διαφορετική φορά.

Ερώτηση 2 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 25 βαθμοί) 

Ακίνητο θετικό σημειακό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτροστατικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου που απέχει απόσταση r από το φορτίο Q, μετρήσαμε την ένταση του ηλεκτροστατικού πεδίου και βρήκαμε ότι έχει μέτρο EA. Στη συνέχεια κάναμε διαδοχικές μετρήσεις της έντασης γύρω από το φορτίο Q σε διάφορες αποστάσεις. Σε σημείο Β το οποίο απέχει r΄ από το Q μετρήσαμε ότι η ένταση του ηλεκτροστατικού πεδίου έχει μέτρο ΕΒ = ΕΑ/4. Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η απόσταση r΄ είναι

Ερώτηση 3 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 12 βαθμοί) 

Δίνονται δύο ομώνυμα ηλεκτρικά φορτία Q1 = 2·Q2, στις θέσεις (Α) και (Β) όπως στο σχήμα. (I) Το ηλεκτρικό πεδίο μηδενίζεται σε σημείο που βρίσκεται: α. Αριστερά του Α. β. Δεξιά του Β. γ. Μεταξύ Α και Β.

Ερώτηση 4 (Συμπλήρωση Κενών (Χαλαρή Ταυτοποίηση) — 2 βαθμοί) 

Τα δύο φυσικά μεγέθη που περιγράφουν τις ιδιότητες ενός ηλεκτρικού πεδίου είναι:

Ερώτηση 5 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 12 βαθμοί) 

Τα παρακάτω σχήματα δείχνουν τη δύναμη η οποία ασκείται από ηλεκτρικό πεδίο έντασης E σε κάποιο φορτίο το οποίο βρίσκεται μέσα στο πεδίο. Παριστάνονται τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις Α, Β, Γ και Δ. Α. Στην περίπτωση Α το φορτίο είναι α. θετικό. β. αρνητικό. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να τη δικαιολογήσετε.

Ερώτηση 6 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 25 βαθμοί) 

Β. Σε ποιες περιπτώσεις είναι ασυμβίβαστα τα σχήματα με τον ορισμό της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Περισσότερες από μία απαντήσεις σωστές .

Ερώτηση 7 (Συμπλήρωση Κενών (Χαλαρή Ταυτοποίηση) — 12 βαθμοί) 

Συμπληρώστε τα κενά του κειμένου: Κάθε ηλεκτροστατικό πεδίο μπορεί να απεικονίζεται μέσω των ……………………… γραμμών. Οι δυναμικές γραμμές είναι οι νοητές γραμμές που σε κάθε σημείο τους η ………………… του πεδίου είναι εφαπτόμενη. Οι δυναμικές γραμμές δεν …………………… στο χώρο γύρω από τα φορτία. Όπου οι δυναμικές γραμμές είναι πιο πυκνές η ένταση του πεδίου είναι ……………………… .
Κάθε ηλεκτροστατικό πεδίο μπορεί να απεικονίζεται μέσω των γραμμών. Οι δυναμικές γραμμές είναι οι νοητές γραμμές που σε κάθε σημείο τους η του πεδίου είναι εφαπτόμενη. Οι δυναμικές γραμμές δεν στο χώρο γύρω από τα φορτία. Όπου οι δυναμικές γραμμές είναι πιο πυκνές η ένταση του πεδίου είναι .

Ερώτηση 8 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 8 βαθμοί) 

Χαρακτηρίστε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις με (Σ), αν είναι σωστή, με (Λ) αν είναι λανθασμένη. Κάθε ηλεκτροστατικό πεδίο παριστάνεται από ένα πλήθος (νοητών) γραμμών οι οποίες: α.  Δεν τέμνονται έξω από τα φορτία. β.  Είναι πάντοτε ευθύγραμμες. γ.  Έχουν πάντοτε φορά από τα θετικά προς τα αρνητικά φορτία.

Ερώτηση 9 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 0 βαθμοί) 

Χαρακτηρίστε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις με (Σ), αν είναι σωστή, με (Λ) αν είναι λανθασμένη. Ηλεκτρικό φορτίο q τοποθετείται μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο, που δημιουργείται μεταξύ δύο όμοιων παράλληλων και ετερώνυμα φορτισμένων πλακών. Η δύναμη που δέχεται το φορτίο q: α.  Εξαρτάται από τη θέση του φορτίου μέσα στο πεδίο. β.  Έχει κατεύθυνση που εξαρτάται από το είδος του φορτίου q. γ.  Έχει μέτρο σταθερό. δ.  Έχει διεύθυνση παράλληλη προς τις πλάκες. ε. Έχει πάντοτε φορά από τη θετική πλάκα στην αρνητική.

Ερώτηση 10 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Στο σχήμα, απεικονίζονται οι δυναμικές γραμμές του πεδίου που δημιουργούν τα ακίνητα σημειακά φορτία q1 και q2. Τα φορτία είναι α. και τα δύο θετικά. β. το q1 θετικό και το q2 αρνητικό. γ. το q1 αρνητικό και το q2 θετικό. δ. και τα δύο αρνητικά.

Ερώτηση 11 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Οι ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές α. τέμνονται. β. είναι κάθετες στην ένταση του ηλεκτρικού πεδίου. γ. είναι εφαπτόμενες στην ένταση του ηλεκτρικού πεδίου. δ. σχηματίζουν γωνία 45o με την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου.

Ερώτηση 12 (Ελεύθερου Κειμένου — 25 βαθμοί) 

Να σχεδιάσετε τις δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου που οφείλεται: α.  Σε ένα αρνητικό φορτίο. β.  Σε δύο ίσα κατά απόλυτη τιμή και ετερώνυμα ηλεκτρικά φορτία.

Ερώτηση 13 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Μια ιδιότητα των δυναμικών γραμμών ηλεκτρικού πεδίου είναι ότι α. τέμνονται. β. απομακρύνονται από τα αρνητικά φορτία και κατευθύνονται προς τα θετικά. γ. είναι κλειστές. δ. είναι πιο πυκνές στις περιοχές που η ένταση του πεδίου έχει μεγαλύτερο μέτρο.

Ερώτηση 14 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 19 βαθμοί) 

Η σταγόνα του παρακάτω σχήματος ισορροπεί ανάμεσα στις δύο φορτισμένες πλάκες. Χαρακτηρίστε με Σ τις σωστές προτάσεις που γράφονται παρακάτω. α. Στη σταγόνα ασκούνται δύο δυνάμεις. β. Το φορτίο της σταγόνας είναι αρνητικό. γ. Το βάρος της σταγόνας είναι αμελητέο. δ. Η συνισταμένη των δυνάμεων στη σταγόνα είναι μηδέν.

Ερώτηση 15 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Έχουμε το ηλεκτρικό πεδίο που φαίνεται στο διπλανό σχήμα και δύο σημεία Α, Β του πεδίου. Το μέτρο της έντασης του πεδίου στο Α είναι:α. μεγαλύτερο από το μέτρο της έντασης στο Β. β. μικρότερο από το μέτρο της έντασης στο Β. γ. ίσο με το μέτρο της έντασης στο Β. Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Ερώτηση 16 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 25 βαθμοί) 

Για το ομογενές ηλεκτρικό πεδίο του διπλανού σχήματος, χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις με Σ (Σωστή) ή Λ (Λάθος).α. Η ένταση του πεδίου στο σημείο Α έχει την κατεύθυνση που εμφανίζεται στο σχήμα. β. Η ένταση του πεδίου στο Β είναι μεγαλύτερη από την ένταση στο Γ, διότι το σημείο Β είναι πιο κοντά στα θετικά φορτία. γ. Αν σ’ ένα σημείο του πεδίου αφεθεί ένα φορτίο q>0 ή ένα φορτίο q<0, αυτά θα κινηθούν στις κατευθύνσεις που φαίνονται στο σχήμα.