Μάθημα : ΦΥΣΙΚΗ Β

Κωδικός : T110171

T110171  -  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ_ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Ερώτηση 1 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Φέρνουμε σε επαφή το σφαιρίδιο ενός ηλεκτρικού εκκρεμούς με τον ένα πόλο της μηχανής Whimhurst. Θέτουμε σε λειτουργία την μηχανή και αφήνουμε το σφαιρίδιο ελεύθερο. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές; α) Μεταξύ των δύο πόλων της μηχανής δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο. β) η κινητική ενέργεια του σφαιριδίου μετατρέπεται σε ηλεκτρική .γ) Μεταξύ των δύο πόλων της μηχανής δημιουργείται ηλεκτρική τάση (διαφορά δυναμικού). δ) Η κίνηση του φορτισμένου σφαιριδίου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά δυναμικού μεταξύ των πόλων της μηχανής . ε) Η κίνηση του φορτισμένου σφαιριδίου είναι αποτέλεσμα της διαφοράς δυναμικού μεταξύ των πόλων της μηχανής .

Ερώτηση 2 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Η ηλεκτρική τάση (διαφορά δυναμικού) μεταξύ δύο σημείων : α) είναι μέγεθος διανυσματικό. β) μετριέται σε Joule. γ) προκαλεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κύκλωμα. δ) μετριέται με αμπερόμετρο.

Ερώτηση 3 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Ηλεκτρικό φορτίο q κινείται από ένα σημείο Α προς ένα άλλο σημείο Β ενός ηλεκτρικού πεδίου . Μεταξύ των σημείων Α και Β υπάρχει διαφορά δυναμικού V . Αν στο σημείο Α προς το σημείο Β κινηθεί ένα άλλο ηλεκτρικό φορτίο 2q τότε η διαφορά δυναμικού μεταξύ των σημείων Α και Β : α) διπλασιάζεται β) υποδιπλασιάζεται γ) δεν μεταβάλλεται δ) δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πόσο μεταβάλλεται.

Ερώτηση 4 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Συνδέουμε τα άκρα ενός μεταλλικού σύρματος με τους πόλους μιας μπαταρίας : α) Μέσα στο σύρμα δημιουργείται από την μπαταρία ηλεκτρικό πεδίο. β) στα ελεύθερα ηλεκτρόνια του σύρματος προσφέρεται ηλεκτρική ενέργεια από την μπαταρία. γ) τα ηλεκτρόνια κινούνται από από τον θετικό πόλο της μπαταρίας προς τον αρνητικό πόλο. δ) στους πόλους της μπαταρίας δημιουργείται διαφορά δυναμικού. ε) η μεταβολή της κινητικής ενέργειας κάθε ηλεκτρονίου είναι ανάλογη με την διαφορά δυναμικού στους πόλους της μπαταρίας.

Ερώτηση 5 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Στο κύκλωμα του σχήματος οι δύο λαμπτήρες φωτοβολούν κανονικά . Αν " καεί" κάποια στιγμή ο λαμπτήρας \[Λ_{2}\] τότε: α) κανένας λαμπτήρας δεν θα φωτοβολεί β) θα φωτοβολούν οι λαμπτήρες \[Λ_{1} και Λ_{2}\] γ) θα φωτοβολεί μόνο ο λαμπτήρας \[Λ_{1.}\] δ) θα φωτοβολεί μόνο ο λαμπτήρας \[Λ_{2.}\]

Ερώτηση 6 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Δίνεται η διάταξη του σχήματος. Αν για κάποιο λόγο "καεί" ο λαμπτήρας \[Λ_{2:}\] α) θα φωτοβολεί μόνο ο λαμπτήρας \[Λ_{1.}\] β) θα φωτοβολεί μόνο ο λαμπτήρας \[Λ_{2.}\] γ) θα φωτοβολούν οι λαμπτήρες \[Λ_{1}και Λ_{2.}\] δ) δεν θα φωτοβολεί κανένας λαμπτήρας.

Ερώτηση 7 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Η πραγματική φορά του ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα μεταλλικό αγωγό: α) συμπίπτει με την φορά κίνησης ελεύθερων ηλεκτρονίων. β) είναι αντίθετη με την φορά κίνησης των ελεύθερων ηλεκτρονίων γ) συμπίπτει με την φορά κίνησης των θετικών ιόντων του μετάλλου.

Ερώτηση 8 (Ελεύθερου Κειμένου — 12 βαθμοί) 

Ένας μεταλλικός αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα . Ποια όργανα πρέπει να διαθέτετε για να μετρήσετε το ηλεκτρικό φορτίο που περνάει από κάποιο σημείο του αγωγού σε ένα χρονικό διάστημα;

Ερώτηση 9 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει ένα μεταλλικό αγωγό : α) είναι μονόμετρο φυσικό μέγεθος. β) είναι ανάλογη με το φορτίο που περνάει από μια διατομή του αγωγού στην μονάδα του χρόνου. γ) έχει μονάδα μέτρησης το Ampere(A). δ) μετριέται με αμπερόμετρο το οποίο συνδέεται παράλληλα με τον αγωγό. ε) έχει την ίδια τιμή σε όλα τα σημεία του αγωγού.

Ερώτηση 10 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Η ηλεκτρική αντίσταση ενός μεταλλικού αγωγού οφείλεται: α) στις συγκρούσεις των ελεύθερων ηλεκτρονίων με τα ιόντα του μετάλλου. β) στην άτακτη κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων. γ) στο ηλεκτρικό ρεύμα. δ) στην ηλεκτρική τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του αγωγού.

Ερώτηση 11 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Ο νόμος του Ohm ισχύει : α) για όλους τους αγωγούς β) μόνο για τους μεταλλικούς αγωγούς γ) μόνο για τους μεταλλικούς αγωγούς σταθερής θερμοκρασίας .

Ερώτηση 12 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Στα άκρα ενός μεταλλικού αγωγού σταθερής θερμοκρασίας εφαρμόζουμε διαφορά δυναμικού V , οπότε ο αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αν διπλασιάσουμε την τάση στα άκρα του αγωγού τότε: α) η αντίσταση του αγωγού διπλασιάζεται β) η ένταση του ρεύματος στον αγωγό διπλασιάζεται γ) η ένταση του ρεύματος στον αγωγό υποδιπλασιάζεται.

Ερώτηση 13 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Στο διπλανό σχήμα φαίνεται η γραφική παράσταση της έντασης του ρεύματος (V) σε συνάρτηση με την τάση (I) για δύο αντιστάτες. Ποιος από τους δύο αντιστάτες έχει μεγαλύτερη αντίσταση; α) Μεγαλύτερη αντίσταση έχει το σύρμα \[Σ_{1.}\] β) Μεγαλύτερη αντίσταση έχει το σύρμα \[Σ_{2.}\] γ) Τα σύρματα έχουν ίσες αντιστάσεις.

Ερώτηση 14 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Στο διπλανό σχήμα φαίνεται η γραφική παράσταση της έντασης του ρεύματος (V) σε συνάρτηση με την τάση (I) για δύο αντιστάτες. Ποιος από τους δύο αντιστάτες έχει μεγαλύτερη αντίσταση; α) Μεγαλύτερη αντίσταση έχει το σύρμα \[Σ_{1.}\] β) Μεγαλύτερη αντίσταση έχει το σύρμα \[Σ_{2.}\] γ) Τα σύρματα έχουν ίσες αντιστάσεις.

Ερώτηση 15 (Σωστό / Λάθος — 5 βαθμοί) 

Να χαρακτηρίσετε με "σωστό" ή " λάθος". Δύο μεταλλικοί αγωγοί που έχουν το ίδιο μήκος, το ίδιο εμβαδό διατομής και αποτελούνται από το ίδιο υλικό ,έχουν την ίδια αντίσταση.

Ερώτηση 16 (Σωστό / Λάθος — 5 βαθμοί) 

Να χαρακτηρίσετε με "σωστό" ή " λάθος". Δύο μεταλλικοί αγωγοί είναι φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά. Αν οι δύο αγωγοί έχουν το ίδιο μήκος και το ίδιο εμβαδό διατομής μπορούν να έχουν τις ίδιες αντιστάσεις.

Ερώτηση 17 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Δύο χάλκινα σύρματα έχουν το ίδιο εμβαδό διατομής. Οι αγωγοί έχουν την ίδια αντίσταση όταν: α) έχουν το ίδιο μήκος β) βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία γ) έχουν την ίδια τάση στα άκρα τους δ) έχουν το ίδιο μήκος και βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία.

Ερώτηση 18 (Ελεύθερου Κειμένου — 13 βαθμοί) 

Δύο μεταλλικοί αγωγοί Β και Γ έχουν το ίδιο μήκος είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία. Ο αγωγός Β έχει διπλάσιο εμβαδό διατομής από τον αγωγό Γ. Αν στα άκρα κάθε αγωγού εφαρμόσουμε την ίδια διαφορά δυναμικού ποιος από τους δύο αγωγούς διαρρέεται από ρεύμα μεγαλύτερης έντασης; Να αιτιολογήστε την απάντησή σας .

Ερώτηση 19 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 5 βαθμοί) 

Η ειδική αντίσταση ενός μεταλλικού αγωγού εξαρτάται από: α) την αντίσταση του αγωγού β) από το είδος του υλικού και την θερμοκρασία γ) από το μήκος του αγωγού και την θερμοκρασία δ) από όλα τα παραπάνω .

Ερώτηση 20 (Ελεύθερου Κειμένου — 12 βαθμοί) 

Στην διάταξη του σχήματος ο λαμπτήρας φωτοβολεί κανονικά. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να μετακινήσουμε τον δρομέα του ροοστάτη ώστε η φωτοβολία να αυξηθεί;

Ερώτηση 21 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Για τη διάταξη του σχήματος : α) οι δύο αντιστάτες στα άκρα τους έχουν την ίδια διαφορά δυναμικού β) οι δύο αντιστάτες διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα γ) η ισοδύναμη αντίσταση του συστήματος των δύο αντιστατών είναι \[R=R_{1}+R_{2}\] δ) το άθροισμα των τάσεων στα άκρα κάθε αντιστάτη είναι ίσο με την τάση V στους πόλους της πηγής .

Ερώτηση 22 (Αντιστοίχιση — 5 βαθμοί) 

Να γίνουν οι αντιστοιχίσεις :
Στήλη Α Κάντε την αντιστοιχία Στήλη B
1. \[R_{ολ}=10Ω\]
A. α
2. \[R_{ολ}=25Ω\]
B. β
3. \[R_{ολ}=40Ω\]
C. γ
4. \[R_{ολ}=5Ω\]
D. δ

Ερώτηση 23 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Για τη διάταξη του σχήματος: α) οι δύο αντιστάτες διαρρέονται από το ίδιο ρεύμα. β) η ισοδύναμη αντίσταση του συστήματος των δύο αντιστατών είναι:\[R=\frac{R_{1}\:R_{2}}{R_{1}+R_{2}}\] γ) Η ένταση του ρεύματος είναι ίση με το άθροισμα των εντάσεων που περνάνε από κάθε αντιστάτη.α) οι δύο αντιστάτες στα άκρα τους έχουν την ίδια διαφορά δυναμικού

Ερώτηση 24 (Πολλαπλής Επιλογής (Πολλαπλές Απαντήσεις) — 5 βαθμοί) 

Δύο αντιστάτες \[R_{1} και R_{2} \] συνδέονται σε σειρά και τα άκρα του συστήματος συνδέονται με τους πόλους πηγής τάσης V . Αν \[R_{1}>R_{2}\] τότε, η τάση στα άκρα του αντιστάτη \[R_{1:}\] α) είναι μεγαλύτερη στα άκρα του αντιστάτη \[R_{2.}\] β) είναι μικρότερη στα άκρα του αντιστάτη \[R_{2.}\] γ) είναι ίση με την τάση στα άκρα του αντιστάτη \[R_{2.}\] δ) είναι μικρότερη από την τάση V στους πόλους της πηγής.

Ερώτηση 25 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 12 βαθμοί) 

Δύο αντιστάτες με αντιστάσεις \[R_{1} και R_{2}\] συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα. Τα άκρα του συστήματος συνδέονται με τους πόλους ηλεκτρικής πηγής V. Αν είναι \[R_{1}<R_{2}\] ποιος από τους δύο αντιστάτες διαρρέεται από ρεύμα μεγαλύτερης έντασης; α)\[R_{1}\] β) \[R_{2}\]

Ερώτηση 26 (Ελεύθερου Κειμένου — 13 βαθμοί) 

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Ερώτηση 27 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 12 βαθμοί) 

Ένα σύστημα αποτελείται από δύο αντιστάτες. Συνδέουμε τα άκρα του συστήματος με τους πόλους πηγής τάσης V. Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το σύστημα είναι μεγαλύτερη όταν οι δύο αντιστάτες είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε α) σειρά ή β) παράλληλα;

Ερώτηση 28 (Ελεύθερου Κειμένου — 13 βαθμοί) 

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.