Μάθημα : ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ A1-A2-A3-A4
Κωδικός : T467106
T467106 - ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
!Χρόνοι των Μ.Ε.Κ - δίχρονες και τετράχρονες μηχανές:
Η διαδρομή του εμβόλου από το Α.Ν.Σ. προς το Κ.Ν.Σ. ή απο το Κ.Ν.Σ. προς το Α.Ν.Σ., στην τεχνική ορολογία των Μ.Ε.Κ., λέγεται χρόνος. Ένας χρόνος της μηχανής αντιστοιχεί σε μία απλή διαδρομή του εμβόλου ή σε μισή στροφή του στροφάλου και μία πλήρης διαδρομή του εμβόλου(διπλή) ή μία πλήρης στροφή του στροφάλου, καλύπτει ή αντιστοιχεί σε δύο χρόνους της μηχανής.
Ο κύκλος λειτουργίας μιας Μ.Ε.Κ.είναι δυνατό να πραγματοποιείται: α) Σε δύο στροφές του στροφάλου, δηλαδή, σε τέσσερις απλές διαδρομές ή χρόνους, οπότε η μηχανή λέγεται τετράχρονη
β) Σε μία στροφή του στροφάλου, δηλαδή, σε δύο απλές διαδρομές ή χρόνους, οπότε η μηχανή λέγεται δίχρονη.
Ωστόσο , η μπορεί να λέμε ότι μια μηχανή εσωτερικής καύσης είναι δίχρονη αλλά για τη δημιουργία του έργου γίνονται και τα τέσσερα στάδια όπως ακριβώς γίνονται και σε μια τετράχρονη μηχανή εσωτερικής καυσης.
Βαλβίδες εξαγωγής με εκκεντροφόρο: Είναι δυνατή η κατασκευή δίχρονου κινητήρα με μία ή και δύο βαλβίδες εξαγωγής στην κυλινδροκεφαλή, ενώ διατηρούνται οι θυρίδες εισαγωγής στο κάτω μέρος του κυλίνδρου Στην περίπτωση αυτή βέβαια είναι απαραίτητη και η ύπαρξη εκκεντροφόρου, για την κίνηση των βαλβίδων, απαίτηση που φυσικά αυξάνει περαιτέρω την πολυπλοκότητα του κινητήρα.
Τι ειναι το βάκτρο και τι το ζύγωμα;
Α) Το βάκτρο είναι μια χαλύβδινη ράβδος η οποία συνδέεται με το έμβολο των κινητήρων ή των αντλιών και κινείται παλινδρομικά και με της σειρά της κινεί το διωστήρα μιας μηχανής.
Β) Το ζύγωμα είναι ένας ολισθητήρας που διαθέτει αρθρωτή σύνδεση για τη μετάδοση της κινήσεως από το βάκτρο στο διωστήρα.
Κιβώτιο σαρώσεως είναι ο στεγανοποιημένος χώρος κάτω από το έμβολο (με τη βοήθεια του στυπιοθλίπτη), για τη χρήση του ως αντλία σαρώσεως και είναι ανεξάρτητος του στροφαλοθαλάμου.
Ελατήρια εμβόλου:Οι λειτουργίες ενός ελατηρίου εμβόλου είναι: • Η στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης στη φάση της συμπίεσης, • Η σωστή κατανομή του λιπαντικού στα τοιχώματα του κυλίνδρου, • Η μεταφορά θερμότητας από την κεφαλή του εμβόλου στα τοιχώματα του χιτωνίου και • Η σταθεροποίηση του εμβόλου κατά την παλινδρομική κίνηση.
Κομβίο διωστήρα στροφολοφορου άξονα,κομβίο βάσεωσ στροφολοφόρου άξονα,ζύγομα,κομβίο ζυγόματοσ,διωστήρας,χιτόνιο,πώμα,βαλβίδα εξαγωγής,έμβολο,βάκτρο,κιβώτιο σαρώσεως,στυπειοθλίπτης,ευθυντηρίες(γλίστρες),παρέα στροφάλου,εκκεντροφόρος άξονας,έκκεντρο.