Μάθημα : Ενσυναισθηση
Κωδικός : 0501230347
0501230347 - ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΓΟΥΡΤΑ
Η πλατφόρμα σάς ανακατεύθυνε αυτόματα στην αρχική σελίδα για να συνδεθείτε προτού προχωρήσετε σε άλλες ενέργειες. Πιθανόν, να έληξε η σύνοδός σας.
Περιγραφή Μαθήματος
Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για την Ενσυναίσθηση στο Διαδίκτυο.
Ο ορισμός της ενσυναίσθησης είναι " η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων". Όμως, είναι πάντα εύκολο να μπούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε πως αισθάνεται; Η απάντηση είναι, όχι. Θέλει εξάσκηση, ιδίως όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε πως αισθάνεται ο άλλος στο διαδίκτυο. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι κανόνες ορθής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που μας διευκολύνουν στη σωστή αλληλεπίδραση μέσω του διαδικτύου. Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για τη σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο:
Τα emoji πλέον τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όμως, τα ερμηνεύουμε ή τα χρησιμοποιούμε πάντα σωστά; Όταν επικοινωνούμε, εμείς ξέρουμε τι εννοούμε, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι καταλαβαίνουν και οι άλλοι ιδίως μέσω διαδικτύου. Κάθε φορά που στέλνουμε ένα μήνυμα, σχολιάζουμε στο chat ή κοινοποιούμε μια εικόνα θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε πως θα ερμηνεύσουν και οι άλλοι αυτά που έχουμε στείλει. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι γι αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως θα ερμηνέυσουν αυτά που ανεβάζουμε και αυτοί που είναι διαφορετικοί απο εμάς. Η χρήση των emoji μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Το περιεχόμενο του μηνύματος μπορεί να αλλάξει τη σημασία των emoji. Για παράδειγμα, το like μπορεί να σημαίνει ότι συμφωνούμε αλλά μπορεί να σημαίνει και ότι δε θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση και πατάμε το χεράκι ή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ειρωνικά.
Οι καλές πράξεις, η αιτιολόγηση τους αλλά και ο τρόπος που προσφέρουμε σε κάποιον ανιδιοτελώς την αγάπη μας είναι ο πυρήνας της ενσυναίσθησης. Γιατί πρέπει να δείχνουμε στους άλλους καλοσύνη μέσω διαδικτύου; Γιατί δείχνοντας καλοσύνη σε κάποιν στο διαδίκτυο θα ενθαρρύνει και τους άλλους να δείξους σε εσένα. Επίσης, δείχνοντας καλοσύνη νιώθουμε και οι ίδιοι καλά. Πως, όμως μπορούμε να δείξουμε σε κάποιον άλλο καλοσύνη στο διαδίκτυο; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείχνουμε καλοσύνη στο διαδίκτυο.
Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις:
Ακούστε ενεργά:
Όπως και στην προσωπική επικοινωνία, το να ακούς ενεργά είναι θεμελιώδες. Στο διαδίκτυο, αυτό σημαίνει να διαβάζουμε προσεκτικά τα μηνύματα των άλλων και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πρόθεσή τους. Αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο, μπορούμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις, αντί να υποθέτουμε.
Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα:
Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες ή απαιτούν κριτική, η θετική και υποστηρικτική γλώσσα μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική αλληλεπίδραση και να μειώσει την ένταση. Χρησιμοποιήστε λέξεις που δείχνουν κατανόηση, όπως «καταλαβαίνω», «εκτιμώ» ή «είναι κατανοητό».
Μην κάνετε γρήγορες υποθέσεις:
Όταν διαβάζετε ένα μήνυμα ή βλέπετε μια ανάρτηση, αποφύγετε να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα για τα συναισθήματα του άλλου ατόμου. Αναρωτηθείτε «Πώς θα ένιωθα εγώ αν ήμουν στη θέση του;». Το να είστε ανοιχτοί και να επιτρέπετε στον άλλον να εξηγήσει πλήρως τα συναισθήματά του, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση.
Μοιραστείτε συναισθήματα και εμπειρίες:
Μερικές φορές, το να μοιραστείτε κάτι προσωπικό για το πώς αισθάνεστε ή το πώς βιώνετε μια κατάσταση μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να νιώσει κατανοητός και λιγότερο απομονωμένος.
Προσοχή στον τόνο:
Ο τόνος της γραφής μπορεί να διαφέρει από τον προφορικό λόγο και μερικές φορές, μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις. Να είστε προσεκτικοί με τις λέξεις και τη σύνταξη, ώστε να αποφεύγονται επικοινωνιακές δυσκολίες.
Αναγνώριση και σεβασμός της διαφορετικότητας:
Στο διαδίκτυο, επικοινωνούμε με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και εμπειρίες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτή τη διαφορετικότητα και να προσπαθούμε να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση για τις ποικίλες αντιλήψεις και συναισθήματα των άλλων.
(Για τη δημιουργία αυτής της ενότητας χρησιμοποιήθηκε το AI).
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -