Μάθημα : Δημιουργία παρουσιάσεων με το Google Slides

Κωδικός : 0501407316

0501407316  -  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΓΙΑΛΗ

Εκμάθηση δημιουργίας Παρουσιάσεων της Google (Google Slides)

Τα Google Slides μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μία σειρά από διαφάνειες που μπορούν να προβληθούν μέσω μίας οθόνης ή ενός προβολέα. Αυτός ο τύπος αρχείου χρησιμοποιείται ευρέως για την παρουσίαση-περιγραφή ενός θέματος σε κοινό.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να ξεκινήσετε

(Η μετάβαση στην επόμενη ενότητα γίνεται με το δεξί βέλος στην κορυφή ή μέσω της πτυσσόμενης λίστας στο κάτω μέρος)

Εκτιμώμενη διάρκεια: 2 ώρες

  • Μαθησιακοί στόχοι

    • Ψηφιακός εγγραμματισμός
    • Δεξιότητες στις ΤΠΕ
    • Εξοικείωση με σουίτες γραφείου
    • Εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού

    Τρόπος διδασκαλίας

    Εξ αποστάσεως διδασκαλία

    Στοιχεία μαθήματος

    • Αριθμός Εκπαιδευόμενων: 1000
    • Αριθμός Μαθημάτων: 1
    • Χρόνος Μαθήματος: 1,5 ώρα
    • Χρόνος εργασίας: 0,5 ώρα
    • Συνολικός χρόνος: 2 ώρες

Ενότητες

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ GOOGLE SLIDES

Θα πρέπει αρχικά να είστε συνδεδεμένοι στην Google, ώστε να φαίνεται το logo σας στην πάνω δεξιά γωνία (όπως το Β στον κύκλο παρακάτω). Στη συνέχεια ανοίγετε την εφαρμογή Slides όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

 

Αφού μπείτε στη σελίδα διαχείρισης παρουσιάσεων πατήστε στο , ώστε να δημιουργήσετε νέα παρουσίαση.

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ GOOGLE SLIDES

 

Το περιβάλλον επεξεργασίας παρουσιάσεων Google Slides περιλαμβάνει:

  1. Την ονομασία του αρχείου παρουσίασης. Σε αυτό το πλαίσιο πληκτρολογούμε μία ονομασία σχετική με το θέμα της παρουσίασής μας και θα μπορούμε να την εντοπίσουμε ανάμεσα στις άλλες παρουσιάσεις.
  2. Αυτόματη αποθήκευση στο Cloud. Όση ώρα εργαζόμαστε, γίνεται αυτόματη αποθήκευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Cloud Server της Google. Το τικ μέσα στο σύννεφο δηλώνει ότι έχει γίνει αποθήκευση που περιλαμβάνει τις τελευταίες αλλαγές που έχουμε κάνει στο αρχείο.
  3. Μέσα από το μενού επιλογών μπορούμε να κατεβάσουμε και να αποθηκεύσουμε το αρχείο στον σκληρό μας δίσκο, να μορφοποιήσουμε τις διαφάνειές μας, να ρυθμίσουμε τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος εργασίας μας και πολλά άλλα.
  4. Η εργαλειοθήκηγραμμή εργαλείων) με τα κουμπιά μορφοποίησης των διαφανειών και το κουμπί αποστολής τους στον εκτυπωτή. Τα κουμπιά αλλάζουν ανάλογα με το τι είναι επιλεγμένο στη διαφάνεια*. Οι τρεις τελίτσες στο τέλος υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές. 
  5. Η λωρίδα φιλμ, μία λίστα με τις μικρογραφίες των διαφανειών που περιλαμβάνονται στην παρουσίασή μας. Εάν δεν είναι ορατή, πατήστε στο μενού επιλογών Προβολή->Εμφάνιση λωρίδας φιλμ.
  6. Το κυρίως μέρος του περιβάλλοντος εργασίας μας. Εδώ "στήνουμε" κάθε μία από τις διαφάνειες που θα περιλαμβάνονται στην παρουσίασή μας. 
  7. Τα Θέματα χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που θέλουμε εξαρχής να δώσουμε μια συγκεκριμένη μορφή και ύφος στις διαφάνειές μας (χρώματα, φόντο, γραμματοσειρές κ.ά.). Εάν δεν εμφανίζεται, μπορούμε να πατήσουμε στις τρεις τελίτσες δίπλα στην επιλογή Φόντο (στο 4) κι έπειτα στην επιλογή Θέμα.

 

*

Γραμμή εργαλείων σε πλήρη διάταξη, όταν δεν είναι επιλεγμένο κανένα στοιχείο στη διαφάνεια:

Γραμμή εργαλείων όταν είναι επιλεγμένο το πλαίσιο κειμένου:

 

ΝΕΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

 

Κατά το άνοιγμα του Google Slides εμφανίζεται μία νέα διαφάνεια. Σε μία παρουσίαση μπορείτε να έχετε όσες διαφανειες επιθυμείτε. Η εισαγωγή νέας διαφάνειας γίνεται με δύο τρόπους:

  1. Πατώντας στο + που βρίσκεται στην αρχή της γραμμής εργαλείων
  2. Πατώντας το πλήκτρο Enter στην τελευταία μικρογραφία της Λωρίδας φιλμ στα αριστερά (μπορείτε έπειτα να μετακινήσετε με το ποντίκι τη νέα διαφάνεια στη θέση που θέλετε)

Σε κάθε νέα διαφάνεια εμφανίζονται από προεπιλογή δύο πλαίσια κειμένου, ένα για τίτλο κι ένα για υπότιτλο. Εάν δεν εισάγετε κάτι σε αυτά τα πλαίσια, τότε δε θα εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγή της παρουσίασης σε πλήρη οθόνη, οπότε μπορείτε να τα αγνοήσετε και να προχωρήσετε στην εισαγωγή των δομικών στοιχείων που επιθυμείτε. 

Υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθούν όλα τα στοιχεία με δύο τρόπους:

  1. μπορείτε να τα επιλέξετε (τα επιλεγμένα στοιχεία διακρίνονται από το μπλε περίγραμμα και τις κουκκίδες που τα περιβάλλουν) και να πατήσετε το πλήκτρο Delete ή Backspace.

  2. κάνοντας κλικ στο κουμπί "Διάταξη" στη γραμμή εργαλείων και έπειτα στην τελευταία επιλογή "Κενό" (Αν δεν εμφανίζεται η επιλογή "Διάταξη" τότε πιθανότατα έχετε επιλεγμένο κάποιο δομικό στοιχείο της διαφάνειας. Κάντε κλικ σε ένα κενό σημείο της διαφάνειας και θα εμφανιστεί).

Παρατηρήστε πως μπορείτε να ορίσετε εξαρχής τα δομικά στοιχεία μέσα από το παραπάνω παράθυρο.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

 

Μπορείτε να εισάγετε επιπλέον αντικείμενα (δομικά στοιχεία διαφάνειας) όπως αυτά που υποδεικνύονται παρακάτω:

Η εισαγωγή των στοιχείων στη διαφάνεια γίνεται ως εξής: κάνουμε κλικ στο εργαλείο (κουμπί 1, 2, 3 ή 4) και έπειτα κλικ πάνω στη διαφάνεια. Ειδικά για το 2ο η εισαγωγή γίνεται χωρίς κλικ.

 

Γιατί χρησιμοποιείται το καθένα:

  1. Εισαγωγή Πλαισίου κειμένου: Εισάγει ένα πλαίσιο στο σημείο που θα κάνουμε κλικ, μέσα στο οποίο μπορούμε να γράψουμε το κείμενό μας 
  2. Εισαγωγή Εικόνας: Μπορούμε να εισάγουμε εικόνα από οποιαδήποτε πηγή. Εάν θέλουμε να εισάγουμε εικόνα που είναι αποθηκευμένη σε ένα στικάκι ή στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, πατάμε στην πρώτη επιλογή "Μεταφόρτωση από υπολογιστή".
  3. Εισαγωγή σχήματος: Τα σχήματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες με πολλές παραλλαγές η καθεμία:
  4. Εισαγωγή γραμμής (ευθείας, καμπύλης, βέλους, γραμμής σύνδεσης κλπ)

 

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σύντομα βίντεο που ακολουθούν, για να δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε τη μορφή των στοιχείων στη διαφάνειά σας.

Θα δείτε, επίσης, πώς εφαρμόζονται και ορισμένες από τις ενέργειες που έχουν αναφερθεί στις προηγούμενες ενότητες (πχ δημιουργία νέας διαφάνειας και αλλαγή διάταξης διαφάνειας)

 

Μορφοποίηση πλαισίου κειμένου

Η μορφοποίηση του κειμένου δε διαφέρει από αυτήν που γνωρίζουμε για τον επεξεργαστή κειμένου Word

 

Μορφοποίηση εικόνας

Αφού εισαχθεί στη διαφάνεια μία εικόνα μπορούμε να της αλλάξουμε το μέγεθος. Επιλέγουμε να αλλάξουμε το μέγεθος τραβώντας μία από τις γωνιακές κουκίδες, ώστε να μην χαλάσουμε τις αναλογίες της εικόνας, εκτός κι αν θέλουμε να την στενέψουμε ή να την φαρδύνουμε προς μία κατεύθυνση οπότε επιλέγουμε την αντίστοιχη κουκίδα στο μέσο της πλευράς.

 

Μορφοποίηση γραμμής

 

Μορφοποίηση σχήματος

 

Διάταξη και στοίχιση αντικειμένων

 

Αλλαγή φόντου διαφάνειας

Στο βίντεο τονίζεται η διαφορά μεταξύ της εικόνας φόντου και της εικόνας ως δομικό στοιχείο

 

Κίνηση αντικειμένων

 

Εφέ μετάβασης διαφάνειας

Μπορούμε να κάνουμε πιο ομαλό ή πιο ενδιαφέρων τον τρόπο μετάβασης από τη μία διαφάνεια στην άλλη εφαρμόζοντας ένα εφέ.

 

Αναπαραγωγή διαφανειών

Για να δούμε τις διαφάνειες με τη σειρά έτσι όπως θα εμφανίζονται κατά την παρουσίαση σε κοινό, πατάμε στην επιλογή Προβολή κι έπειτα στην πρώτη επιλογή Προβολή διαφανειών. Η αναπαραγωγή ξεκινάει από τη διαφάνεια που έχουμε επιλεγμένη. Για να ξεκινήσει από την αρχή πρέπει να έχουμε επιλεγμένη την πρώτη διαφάνεια.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

 

  • Ονομασία αρχείου

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του μαθήματος, η ονομασία του αρχείου παρουσίασης μπορεί να εισαχθεί/τροποποιηθεί στο πάνω αριστερό μέρος του επεξεργαστή διαφανειών (εδώ το "Παρουσίαση χωρίς τίτλο")

  • Δημιουργία αντιγράφου

Από την επιλογή Αρχείο->Δημιουργία αντιγράφου μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ολόκληρης της παρουσίασης (με όλες τις διαφάνειες) ή με τις διαφάνειες που θα επιλέξετε εσείς.

 

  • Εκτύπωση 

Το κουμπί του εκτυπωτή στη γραμμή εργαλείων θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των διαφανειών σας, να επιλέξετε τον εκτύπωτη σας και να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις όπως πχ το ποιες σελίδες θα εκτυπωθούν

 

  • Κατέβασμα αρχείου στον υπολογιστή

Όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα μπορείτε να εξαγάγετε την παρουσίασης ως αρχείο του Powerpoint (pptx), ως αρχείο παρουσίασης του LibreOffice/OpenOffice (odp), ως PDF ή ακόμα και σε μορφή εικόνας. Το κατέβασμα γίνεται στον φάκελο "Λήψεις" (downloads) του υπολογιστή σας εκτός κι αν έχει οριστεί άλλος φάκελος. Στη συνέχεια μπορείτε να το αντιγράψετε σε ένα στικάκι

 

  • Διαμοιρασμός

Μπορείτε να διαμοιραστείτε το αρχείο σας με άλλα άτομα μέσω της λειτουργίας Κοινής Χρήσης. Για να το κάνετε αυτό πατήστε στο κουμπί πάνω δεξιά. Θα εμφανιστεί το ακόλουθο παράθυρο:

Μπορείτε να εισάγετε τα email των ατόμων που επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση στο αρχείο σας μέσω του πλαισίου στο πάνω μέρος του παραθύρου ή να το κοινοποιήσετε σε κάθε ενδιαφερόμενο με την επιλογή Οποιοσδήποτε έχει τον σύνδεσμο. Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε να ορίσετε τα δικαιώματα των ατόμων που θα έχουν πρόσβαση στο αρχείο σας όπως φαίνεται παρακάτω:

Προσοχή! Οι συντάκτες έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το αρχείο σας. Μη χρησιμοποιείτε αυτήν την επιλογή εάν το αρχείο σας δεν προορίζεται για επεξεργασία από πολλούς χρήστες.

Το κουμπί Αντιγραφή Συνδέσμου θα αντιγράψει τον σύνδεσμο στη μνήμη του υπολογιστή και στη συνέχεια μπορείτε να τον επικολλήσετε σε ένα έγγραφο ή να τον αποστείλετε σε κάποιον που θέλετε να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο σας (πχ με αυτόν τον τρόπο γίνεται η κοινοποίηση του ωρολογίου προγράμματος στους μαθητές μαζικά μέσω email)

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Μέσω της εργασίας που σας ανατίθεται θα εφαρμόσετε όσα μάθατε στις προηγούμενες ενότητες. Η εργασία βαθμολογείται με μία μονάδα που δηλώνει την επιτυχία υποβολής εργασίας με βάση τα απαιτούμενα.

Πατήστε εδώ για να ξεκινήσετε (απαιτείται σύνδεση στο eclass με τα στοιχεία του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου - ΠΣΔ)

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -