Μάθημα : ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : 0501932270

0501932270  -  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΟΓΛΟΥ

Μάθημα

Το μάθημα της Νεότερης Ιστορίας εξετάζει τα ιστορικά γεγονότα από το 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στις ενότητες που θα μελετήσουμε φέτος θα έρθουμε σε επαφή με όλα τα σπουδαία γεγονότα που διαμόρφωσαν τις σύγχρονες κοινωνίες: το Διαφωτισμό, τη Γαλλική και την Αμερικάνικη Επανάσταση, το πέρασμα από τη μοναρχία και τη φεουδαρχία στις κοινοβουλετικές δημοκρατίες και την κεφαλαιοκρατική παραγωγή.

Παράλληλα θα μελετήσουμε τη μεγάλη επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και τις προσπάθειες γεωγραφικής επέκτασής του μέσα από διπλωματικές και πολεμικές ενέργειες.

Επίσης, θα εξετάσουμε τα μεγάλα γεγονότα που σφράγισαν τον 20ο αιώνα: τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τον κόσμο που ξεπήδησε μετά το τέλος των δύο πολύνεκρων πολεμικών συγκρούσεων.

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Μελετώνται τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα:

    - Διαφωτισμός.

    - Αμερικανικη Επανάσταση.

    - Γαλλική Επανάσταση.

    -Ελληνική Επανάσταση.

    - Το νέο ελληνικό κράτος, η περίοδος του Καποδίστρια και η βασιλεία του Όθωνα.

    - Η ενθρόνιση του βασιλιά Γεωργίου, η περίοδος των Τρικούπη-Δηλιγιάννη.

    - Η βιομηχανική επανάσταση.

    - Οι πρωθυπουργίες του Ελ. Βενιζέλου, οι βαλκανικοί πόλεμοι, η μικρασιατική καταστροφή.

    - Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

    Μαθησιακοί στόχοι

    - Η απόκτηση ιστορικής γνώσης.

    - Η ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης.

    - Η γνώση του παρελθόντος για την κατανόηση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος.

    - Η κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και η σύνδεση αιτίων και αποτελεσμάτων.

    - Η κατανόηση της συμπεριφοράς του ανθρώπου σε συγκεκριμένες καταστάσεις και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παρόν και το μέλλον.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    - Ιστορική αφήγηση.

    - Κατευθυνόμενος διάλογος.

    -΄Έρευνα Πηγών.

    - Ομαδικές εργασίες.

    - Αξιοποίηση έντυπου και ψηφιακού υλικού.

    Διδάσκοντες

    Δημήτρης Καρακάσογλου, φιλόλογος

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    Νεότερη Ιστορία της Γ' Γυμνασίου (βιβλίο μαθητή).

Ενότητες

Στην παρούσα ενότητα θα διδαχθούμε εν συντομία τα γεγονότα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως και την εποχή που εμφανίζεται το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού. Μέσα σε αυτούς τους αιώνες σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς (κοινωνικό, οικονομικό, επιστημονικό) οι οποίες προετοιμάζουν τον κόσμο για τις σαρωτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν από το 18ο αιώνα κι έπειτα.

Στην 1η ενότητα θα εξετάσουμε τις συνθήκες που οδήγησαν στην εμφάνιση του κινήματος του Διαφωτισμού. Θα αναλύσουμε την επίδραση του κινήματος σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής της εποχής.

 

Στην παρούσα ενότητα θα εξετάσουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία των αγγλικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική και στη δημιουργία του κράτους των Η.Π.Α.

Σε αυτή την ενότητα θα διδαχθούμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία με τις πολιτικές και οικονομικές μεταβολές που επέφερε, σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης και του κόσμου συνολικά.

 

Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την ήττα του Ναπολέοντα και τη λήξη της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς και την αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις ιδέες της.

Στην τρέχουσα ενότητα θα μελετήσουμε τον Ελληνισμό όπως διαμορφώθηκε όχι μόνο στην παραδοσιακή κοιτίδα του ελληνισμού, αλλά και στις ευρωπαϊκές παροικίες που είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες που κατοικούσαν στο εξωτερικό.

 

Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τη ίδρυση και τη δραστηριότητα της Φιλικής Εταιρείας, η οποία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της ελληνικής επανάστασης. Επίσης θα μελετήσουμε την πρώτη επαναστατική απόπειρα των Ελλήνων στη Μολδοβλαχία. 

 

Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τα κυριότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης κατά τα έτη 1821-1827.

Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε την πολιτική συγκρότηση των επαναστατημένων Ελλήνων, τις εθνοσυνελεύσεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1823-1825.

 

Στην παρούσα ενότητα θα μελετήσουμε τις παρεμβάσεις και τις θέσεις που έλαβαν οι Μεγάλες Δυνάμεις κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και θα εξετάσουμε το ρόλο που διαδραμάτισαν στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Στην τρέχουσα ενότητα θα εξετάσουμε τις τεχνολογικές, επιστημονικές και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από τη βιομηχανική επανάσταση.

 

Στην τρέχουσα ενότητα θα συζητήσουμε για τις έννοιες της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού και θα μάθουμε ποια ήταν οι συνέπειες της αποκιοκρατίας στους λαούς των αποκιών.

 

Στην τρέχουσα ενότητα θα μελετήσουμε τη σύντομη περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Στην παρούσα ενότητα θα εξετάσουμε την περίοδο της απόλυτης μοναρχίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραχώρηση του πρώτου εθνικού συντάγματος.

 

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -