Μάθημα : Χρήση της πλατφόρμας από εκπαιδευτή
Κωδικός : 0540850108
TEACHER_MANUAL - ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΑΜΠΟΛΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Στις παρακάτω ενότητες, θα βρείτε βασικές οδηγίες για την χρήση της πλατφόρμας ως εκπαιδευτές. Οι πρώτες ενότητες αφορούν στην δημιουργία και επεξεργασία ενός μαθήματος και των ενοτήτων του.
Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε και στα επίσημα εγχερίδια της πλατφόρμας παρακάτω:
https://docs.openeclass.org/el/3.7/teacher
Αν οι εικόνες που βλέπεται παρακάτω είναι πολύ μικρές κάντε κλίκ στον τίτλο κάθε ενότητας για την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.
Παρακαλώ μην ανεβάζετε μεγάλα αρχεία στην πλατφόρμα, γιατί ο προσωπικός σας χώρος είναι περιορισμένος. Αν θέλετε να προσθέσετε στο μάθημα σας κάποιο αρχείο (pdf,word,ppt κλτ) που ξεπερνά σε μέγεθος τα 5MB καλύτερα ανεβάστε το σε μια ελεύθερη πλατφόρμα όπως το google drive ή το dropbox και βάλτε μόνο τον σύνδεσμο του (link) στην πλατφόρμα. Για οδηγίες πως κάνουμε συνδέσμους (links) βλέπετε την Ενότητα "Εξωτερικοί Σύνδεσμοι-Links".
Για να φτιάξουμε ένα νέο μάθημα πατάμε στο κουμπί "Δημιουργία μαθήματος" είτε πάνω δεξιά είτε από το μενού "Επιλογές Χρήστη" στα αριστερά
Συμπληρώνουμε το πεδίο "Τίτλος" με τον πλήρη τίτλο του μαθήματος.
Επειδή όλοι μαθητές θα βλέπουν όλα τα μαθήματα του σχολείο, καλό θα ήταν μπροστά από τον τίτλο να βάζουμε την τάξη (πx Β) ακολουθούμενο από παύλα και τρείς χαρακτήρες που να δείχνουν αν αυτό αφορά κάποια ειδικότητα-τομέα ή όχι σύμφωνα με τα παρακάτω:
Ηλεκτρολογία : ΗΛΕ
Μηχανολογιία: ΜΗΧ
Ναυτιλιακά: ΝΑΥ
Υγείας: ΝΟΣ
Πληροφορικής: ΠΛΗ
Τα υπόλοιπα (γενικής παιδείας, προσανατολισμού κτλ): ΓΕΝ
Έτσι πχ
για το μάθημα του τομέα πληροφορικής της Β τάξης θα γράφουμε "Β-ΠΛΗ Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών"
ενώ για το μάθημα της γλώσσας της Α τάξης θα γράφουμε "Α-ΓΕΝ Νεοελληνική Γλώσσα"
Στο πεδίο "Σχ.Μονάδα" οι συνάδελφοι που είναι σε παραπάνω από ένα σχολεία πρέπει να επιλέξουν το σχολείο που αφορά το μάθημα για να φαίνεται αυτό στους αντίστοιχους μαθητές. Δυστυχώς αν κάνετε το ίδιο μάθημα σε δύο σχολεία πρέπει να το φτιάξετε δύο φορές, μια για κάθε σχολείο!
Στο πεδίο "Μορφή μαθήματος" επιλέγουμε αν θα έχουμε ενότητες (σπάμε δηλαδή το μάθημα και έχουμε ένα παραθυράκι για κάθε ενότητα) ή όχι οπότε όλο το μάθημα είναι ένα "κατεβατό" στο κυρίως παράθυρο του μαθήματος. Αυτό μπορείτε να το αλλάξετε και μετά, οπότε ότι και να επιλέξετε δεν παίζει καθοριστικό ρόλο.
Τα υπόλοιπα πεδία τα αφήνουμε όπως είναι.
Πατάμε το κουμπί "Δημιουργία Μαθήματος" για να αποθηκεύσουμε!
Για να δούμε και να επεξεργαστούμε τα μαθήματα που έχουμε δημιουργήσει επιλέγουμε από το μενού αριστερά "Επιλογές Χρήστη -> Τα μαθήματα μου".
Κατόπιν εμφανίζεται η λίστα που βλέπετε παραπάνω. Στο μάθημα που μας ενδιαφέρει:
Αν κάνουμε κλίκ στο εικονίδιο με το εργαλείο θα μεταφερθουμε στην φόρμα με τις επιλογές του μαθήματος όπου μπορούμε να κάνουμε αλλαγές όπως περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα "Φόρμα Επιλογών Μαθήματος".
Αν κάνουμε κλίκ στον τίτλο του μαθήματος τότε μεταφερόμαστε στην σελίδα του μαθήματος όπου μπορούμε να επεξεργαστούμε τα περιεχόμενά του (βλέπε επόμενη ενότητα "Σελίδα Μαθήματος")
Η σελίδα του μαθήματος αποτελείται κυρίως από τον κουτί "Περιγραφή" και τα κουτία "Ενότητες" (αν έχουμε επιλέξει το μάθημα μας να έχει ενότητες).
Για να επεξεργαστούμε το κουτάκι "Περιγραφή" κάνουμε κλικ στο μολυβάκι και οδηγούμαστε στην "Φόρμα Επεξεργασίας Περιεχομένου Περιγραφής" της περιγραφής (βλέπε επόμενη ενότητα).
Για να προσθέσουμε μια νέα ενότητα κάνουμε κλίκ στο + στο πάνω μέρος δίπλα στο "Ενότητες" και οδηγούμαστε στην "Φόρμα Επεξεργασίας Περιεχομένου Ενότητας" της νεάς ενότητας (βλέπε μεθεπόμενη ενότητα).
Για να επεξεργαστούμε (και να διαγράψουμε-αποκρύψουμε) μια ενότητα κάνουμε κλικ στο γρανάζι στην αντιστοιχη ενότητα, επιλέγουμε "Επεξεργασία" και οδηγούμαστε στην "Φόρμα Επεξεργασίας Περιεχομένου Ενότητας" της νεάς ενότητας (βλέπε μεθεπόμενη).
Σε αυτή την φόρμα επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενο της περιγραφής του μαθήματος μας.
Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διατάξεις:
α. 2 στήλες με εικόνα.
Επιλέγουμε αν θέλουμε να έχουμε μια εικόνα στα αριστερά και την περιγραφή στα δεξιά. Αν επιλέξουμε αυτή τη διάταξη τότε μπορούμε αν θέλουμε να ανεβάσουμε μια εικόνα από τον υπολογιστή μας αλλιώς μένει η εξ'ορισμού εικόνα της πλατφόρμας. Συστήνεται αν δεν δεν έχετε πολλά πράγματα να γράψετε στην περιγραφή οπότε να μην είναι άδεια.
β. Πλήρες πλάτος.
Επιλέγουμε αν ΔΕΝ θέλουμε εικόνα και η περιγραφή θα πιάνει όλο το πλάτος του κουτιού.
Στο πεδίο "Περιγραφή" γράφουμε την περιγραφή του μαθήματος μας (πχ περιεχόμενα, συνδέσμους για τα σχολικά βιβλία, άλλους χρήσιμους συνδέσμους αλλα και τυχόν μόνιμες ανακοινώσεις). Για την υλοποίηση συνδέσμων βλέπε παρακάτω την αντίστοιχη ενότητα "Εσωτερικοί Σύνδεσμοι-Links" και "Εξωτερικοί Σύνδεσμοι-Links".
Τέλος κάνουμε κλικ στο κουμπί "Υποβολή" για να αποθηκεύσουμε.
Σε αυτή την φόρμα επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενο μιας ενότητας του μαθήματος μας.
Στο πεδίο "Τίτλος" συμπληρώνουμε τον τίτλο της ενότητας.
Στο πεδίο "Σύντομη περιγραφή" γράφουμε την κείμενο της ενότητας (πχ κείμενα, συνδέσμους, αναφορές κτλ). Για την υλοποίηση συνδέσμων βλέπε παρακάτω την αντίστοιχη ενότητα "Εσωτερικοί Σύνδεσμοι-Links" και "Εξωτερικοί Σύνδεσμοι-Links".
Τέλος κάνουμε κλικ στο κουμπί "Υποβολή" για να αποθηκεύσουμε.
Για να φτίαξουμε ένα εξωτερικό σύνδεσμο (πχ σε κάποιο αρχείο που βρίσκεται στο διαδίκτυο, googledrivem dropbox κτλ) πρώτα επιλέγουμε με το ποντίκι την λέξη ή φράση που θέλουμε να κάνουμε σύνδεσμο.
Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με την αλυσίδα και εμφανίζεται η καρτέλα με "Εισαγωγή Συνδέσμου'.
Στην καρτέλα "Εισαγωγή Συνδέσμου'
Στο πεδίο "URL" επικολλούμε την πλήρη διεύθυνση του συνδέσμοu (link σε αρχείο).
Στο πεδίο "Προορισμός" επιλέγουμε "Νέο παράθυρο" αν θέλουμε ο σύνδεσμος μας να ανοίγει σε νέο παράθυρο (συστήνεται) ή επιλέγουμε "Καμία" ώστε ο σύνδεσμος μας να ανοίγει στο ίδιο παράθυρο.
Στο πεδίο "Κείμενο για εμφάνιση" πρέπει να έχει συμπληρωθεί αυτόματα η λέξη ή η φράση που έχουμε επιλέξει αρχικά για να κάνουμε σύνδεσμο.
Τέλος πατάμε "Εντάξει" ώστε η καρτέλα να κλείσει και ο σύνδεσμος να καταχωρηθεί μέσα στο κείμενο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Για να αποθηκευεί τελικά όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να κάνετε κλίκ στο κουμπί "Υποβολή".
Για να φτιάξουμε έναν εσωτερικό σύνδεσμο (ΜΟΝΟ σε κάποιο αρχείο που βρίσκεται στα έγγραφα του μαθήματος), πρέπει πρώτα να έχουμε ανεβάσει το αρχείο στα έγγραφα του μαθήματος (βλέπε ενότητες "Έγγραφα" και "Ανέβασμα αρχείου" παρακάτω)
Εφόσον έχουμε ανεβάσει το αρχείο στο κείμενο μας επιλέγουμε με το ποντίκι την λέξη ή φράση που θέλουμε να κάνουμε σύνδεσμο.
Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με την αλυσίδα και εμφανίζεται η καρτέλα με "Εισαγωγή Συνδέσμου'.
Στην καρτέλα "Εισαγωγή Συνδέσμου'
Στο πεδίο "URL" πατάμε το εικονίδιο με το φάκελο και τον μεγεθυντικό φακό και ανοίγει νέα καρτέλα "Αναζήτηση Πόρων".
Στην καρτέλα "Αναζήτηση Πόρων" επιλέγουμε το αρχείου που θέλουμε να συνδέσουμε κάνοντας κλικ στον τίτλο του και αυτή κλείνει συμπληρώνοντας αυτόματα το πεδίο URL.
Στην συνέχεια, στο πεδίο "Προορισμός" επιλέγουμε "Νέο παράθυρο" αν θέλουμε ο σύνδεσμος μας να ανοίγει σε νέο παράθυρο (συστήνεται) ή επιλέγουμε "Καμία" ώστε ο σύνδεσμος μας να ανοίγει στο ίδο παράθυρο.
Στο πεδίο "Κείμενο για εμφάνιση" πρέπει να έχει συμπληρωθεί αυτόματα η λέξη ή η φράση που έχουμε επιλέξει αρχικά για να κάνουμε σύνδεσμο.
Τέλος πατάμε "Εντάξει" ώστε η καρτέλα να κλείσει και ο σύνδεσμος να καταχωρηθεί μέσα στο κείμενο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Για να αποθηκευεί τελικά όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να κάνετε κλίκ στο κουμπί "Υποβολή".
Για να δούμε τα έγγραφα του μαθήματος μας κάνουμε κλικ στο μενού αριστερά στο "Ενεργά εργαλεία -> Έγγραφα" και βλέπουμε την παραπάνω σελίδα.
Για να ανεβάσουμε ένα νέο αρχείο στο μάθημα μας κάνουμε κλικ στο κουμπί "Ανέβασμα Αρχείου" πάνω δεξιά και οδηγούμαστε στην παρακάτω οθόνη ανεβάσματος αρχείου:
Κάνουμε κλικ στο κουμπί "Browse..." και επιλέγουμε από τον υπολογιστή μας ΕΝΑ μόνο αρχείο που θέλουμε να ανεβάσουμε στην πλατφόρμα.
Στο πεδίο "Τίτλος" βάζουμε ένα τίτλο ΑΝ θέλουμε. Αν δεν βάλουμε τίτλο, το αρχείο μας θα εμφανίζεται στα έγγραφα με το όνομα αρχείου που έχει στον υπολογιστή μας.
Στο πεδίο "Κατηγορία" επιλέγουμε ΑΝ θέλουμε μια κατηγορία ή αφήνουμε την επιλογή "Άλλο".
Τέλος πατάμε το κουμπί "Ανέβασμα" και περιμένουμε να ανέβει το αρχείο!.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αρχείο αν είναι μεγάλο και η σύνδεση μας σχετικά αρχή μπορεί να πάρει κάποια ώρα να ανέβει. Μην κλείσετε το παράθυρο ή κάνετε κλίκ αλλού μέχρι να ολοκληρωθεί το ανέβασμα του αρχείου.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -