Μάθημα : Καινοτόμα προγράμματα

Κωδικός : 0551190274

0551190274  -  ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΑΡΗ

Μάθημα

Στο 16ο ΓΕΛ Αθηνών, τη σχολική χρονιά 2024-25 υλοποιήθηκαν δύο πολιτιστικά προγράμματα:

  1. Το Γηροκομείο Αθηνών: Χθες και Σήμερα 
  2. Η φωνή των πίσω θρανίων 

Κατα την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, εξέφρασαν προσωπικές απόψεις και κοινωνικούς προβληματισμούς μέσω του δημοκρατικού διαλόγου, γνώρισαν την τοπική ιστορία της πόλης τους, εκτίμησαν τη σημασία της κοινωνικής φροντίδας και συνολικά καλλιέργησαν τις συνθετικές τους ικανότητες και την κριτική σκέψη.

Ενότητες

Η εργασία με θέμα «Το Γηροκομείο της Αθήνας» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» και συνδύασε τη γνώση για τα ιστορικά μνημεία με την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Επικεντρώθηκε στον ρόλο του Γηροκομείου Αθηνών ως ιστορικού και κοινωνικού θεσμού, ανέδειξε τις αλλαγές που υπέστη με τα χρόνια και τη σημασία του για την πόλη. Μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών, καλλιεργήθηκε ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους και η κατανόηση της ανάγκης για φροντίδα, ενώ αναπτύχθηκαν δεξιότητες παρατήρησης, σκέψης και δημιουργικής έκφρασης.

Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε σε βιωματική, διερευνητική και διαθεματική προσέγγιση, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, να έρθουν σε επαφή με ιστορικά μνημεία και να αναπτύξουν κοινωνική ευαισθησία γύρω από τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Οι μαθητές μελέτησαν την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Γηροκομείου Αθηνών, ενός κτιρίου με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική αξία που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας. Ήρθαν σε επαφή με την καθημερινότητα των ηλικιωμένων, συνομίλησαν με φιλοξενούμενους και εργαζόμενους του ιδρύματος, άκουσαν προσωπικές ιστορίες και περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους του Γηροκομείου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις που εμπλούτισαν την εμπειρία των μαθητών και συνέδεσαν την κοινωνική διάσταση του προγράμματος με την πολιτιστική και ιστορική. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τον χώρο ιστορικής μνήμης 1941-1944 στην Κοραή 4, όπου βρέθηκαν στα πρώην κρατητήρια της Γερμανικής Αστυνομίας κατά την Κατοχή, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με δύσκολες αλλά σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Επισκέφθηκαν επίσης τις ιστορικές στοές της Αθήνας – Κοραή, Πεσμαζόγλου και του Μεγάρου Παλλάς – και παρατήρησαν πώς εξελίσσεται η μορφή της πόλης μέσα στον χρόνο. Επιπλέον, βρέθηκαν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διαπίστωσαν πώς ιστορικά κτίρια αποκτούν σύγχρονο εκπαιδευτικό ρόλο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή τους με την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Ως τελική δράση και σύνθεση όλων των εμπειριών, δημιούργησαν μια αφίσα αφιερωμένη στο Γηροκομείο Αθηνών και στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν, ενώ ετοίμασαν και παρουσίαση PowerPoint, την οποία παρουσίασαν στην Τεχνόπολη Αθηνών, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Η φωνή των πίσω θρανίων πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Παιδαγωγικής που αφορά στα στο δικαίωμα των μαθητών και μαθητριών να εκφράζονται ελεύθερα. Προς επίτευξη αυτού το σκοπού, η φωνή των πίσω θρανίων υποστήριξε τη δημιουργία μαθητικού podcast προκειμένου οι μαθητές/μαθήτριες να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Μάιο 2025 με τις μαθητές/-τριες του τμήματος Β3, τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Χριστιάνα Μόσχου και Βασιλική Μουσιάρη σε συνεργασία με την Ψυχολόγο Δήμητρα Γαβριηλίδου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Αθηνά Πολύβουλος" του "ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ" (για την 7η δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων), σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης & Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων, αντλώντας υλικό από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Φιλοσοφίας, βασισμένο στο δικαίωμα των παιδιών στην έκφραση (Άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού).

Οι μαθητές/-τριες εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά, ασκήθηκαν στον δημοκρατικό διάλογο και συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας συνδέοντας τας με φιλοσοφικές έννοιες και δημοκρατικές αξίες όπως η αδικία και η δικαιοσύνη, η συναίνεση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η έννοια του προνομίου κ.ά. Οι μαθητές/τριες αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που τους απασχολούν και ποιες δυνατότητες έχουν να ασκήσουν επιρροή και να αναλάβουν δράση. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία podcast, λογισμικό, μικρόφωνο, προγράμματα επεξεργασίας ήχου αλλά και τη διαδικασία της ηχογράφησης. Τέλος, δημιουργήθηκαν δύο εκπομπές διάρκειας 15 λεπτών, από τις οποίες παρουσιάζεται δημόσια εκείνη που αφορά τη βία κατά παιδιών και εφήβων, με έμφαση στη σεξουαλική βία, διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://eclass.sch.gr/modules/video/?course=0551190274

Το podcast συνοδεύεται από δύο ζωγραφίες:

α. Την απεικόνιση της παιδικής κακοποίησης από τη μαθήτρια Χλόη Μιχαηλίδη 

β. Τη ζωγραφιά της Betty Boop, η κριτική παρουσίαση της οποία φωτίζει όψεις της σεξουαλικής παρενόχλησης, από τη Δήμητρα Τζόρη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Θανάση Παπακωνσταντίνου για το τραγούδι «Στην κοιλάδα των Τεμπών» και το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί για το τραγούδι «Θ' αργήσω απόψε» και τον Ορέστη Ντάντο που μας παραχώρησε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το τραγούδι «Τακούνια Για Καρφιά».


«Τακούνια Για Καρφιά» 

Μουσική/Στίχοι: Ντάντος Ορέστης/Ντάντος Ορέστης

Φωνή: Καραπατάκη Ιουλία 

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -