Μάθημα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
Κωδικός : 0551590231
0551590231 - ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΝΑΧΤΣΙΔΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

- Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο την εμβάθυνση των γνώσεων, την απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και τη διαμόρφωση στάσεων που αφορούν στις Εφαρμογές της Πληροφορικής.
- Το περιεχόμενο του μαθήματος καλύπτει τόσο τις διαχρονικές γνώσεις και ικανότητες όσο και τις νέες, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις σύγχρονες εξελίξεις στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία της Πληροφορικής.
- Εξελίξεις που δρουν καταλυτικά και έχουν φέρει αλλαγές σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας και ζωής.
e-mail: joannatsana18@gmail.com
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Στο πλαίσιο της ψηφιακής εκπαίδευσης, οι μαθητές καλούνται να αναγνωρίζουν τα επίπεδα υπηρεσιών νέφους και τα είδη κακόβουλου λογισμικού, καθώς και να διακρίνουν τις απαραίτητες εφαρμογές προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Πρέπει να γνωρίζουν τι απαιτείται για ασφαλή διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών και να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Η ασφάλεια στη χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου και η κριτική αναζήτηση πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό είναι επίσης βασικές δεξιότητες, όπως και η σωστή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Τέλος, μαθαίνουν να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο.
Μαθησιακοί στόχοι
- Να αναγνωρίζουν τα είδη κακόβουλου λογισμικού.
- Να διακρίνουν τις απαραίτητες εφαρμογές προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
- Να γνωρίζουν τι απαιτείται για ασφαλή διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.
- Να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις υπηρεσίες του Διαδικτύου.
- Να αναζητούν με κριτική σκέψη πληροφορίες στον Παγκόσμιο Ιστό.
- Να διαχειρίζονται σωστά τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο.
- Να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο.
Ομάδα στόχος
Το διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Εφαρμογές Πληροφορικής» σχεδιάστηκε για μαθητές Λυκείου, ηλικίας 15-18 ετών. Η δομή του επιτρέπει την αξιοποίηση του τόσο την σύγχρονη όσο και την ασύγχρονη εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, με χρήση της πλατφόρμας e-class. Αποτελεί ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως κύριο μάθημα, αλλά επίσης ως υποστηρικτικό υλικό για το μάθημα της Πληροφορικής. Επιπλέον, το μάθημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί αποτελεσματικά και σε παραδοσιακό περιβάλλον δια ζώσης εκπαίδευσης προσφέροντας πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο
Προαπαιτούμενα
Οι μαθητές, απαιτείται να έχουν στοιχειώδη γνώση για τη χρήση Η/Υ και την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον θα πρέπει να κατανοούν γραπτό και προφορικό λόγο στην ελληνική γλώσσα.
Διδάσκοντες
Τσαναχτσίδου Ιωάννα
Η παρούσα ενότητα πραγματεύεται θέματα ασφάλειας και προστασίας στο Διαδίκτυο. Αναφέρεται στο κακόβουλο λογισμικό, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο επιβλαβές περιεχόμενο και στους κινδύνους που διατρέχουμε από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα αναδειχθεί η σημασία της αξιολόγησης των πληροφοριών και θα αναλυθεί το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Τέλος, θα γίνει αναφορά στην ιδιωτικότητα και στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Λέξεις Κλειδιά: Κακόβουλο λογισμικό, λογισμικό ασφαλείας, ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιβλαβές περιεχόμενο, ηλεκτρονικό ψάρεμα, μηνύματα spam, πνευματικά δικαιώματα, πειρατεία λογισμικού, προσωπικά δεδομένα
Η παρούσα ενότητα πραγματεύεται την έννοια των Κοινωνικών Δικτύων. Αφού δούμε τους ορισμούς, μαθαίνουμε τις κατηγορίες των κοινωνικών δικτύων. Τέλος, βλέπουμε παραδείγματα μη ορθής χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων, και σταθμίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης τους.
Λέξεις Κλειδιά: Κοινωνικά Δίκτυα, Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, προφίλ χρήστη, προσωπικά δεδομένα
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -