Μάθημα : contest_Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα

Κωδικός : 0551767408

0551767408  -  ΝΙΚΟΛΙΑ ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Μάθημα

H ενότητα δημιουργείται ως μάθημα για να διευκολύνει την ενημέρωσή σας και την επικοινωνία μας σχετικά με την διοργάνωση του Διεθνή  Μαθητικού Σχολικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» από το διακρατικό ευρωπαϊκό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης EU-CONEXUS.

Ενότητες

THINK SMART CREATE GREEN. Η βιωσιμότητα και αειφορία των παράκτιων περιοχών είναι μία ουσιαστική πτυχή της υπεύθυνης διαβίωσης που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή του πλαισίου 9R ( Επανεξέταση-Rethink, Μείωση-Reduce, Επαναχρησιμοποίηση-Reuse, Επισκευή-Repair, Ανανέωση-Refurbish, Ανακατασκευή-Remanufacture, Επαναπροσδιορισμός σκοπού- Repurpose, Ανακύκλωση Recycle, Ανάκτηση-Recover). To πλαίσιο 9R εστιάζει στη μείωση των αποβλήτων και στη υιοθέτηση μιας κυκλικής οικονομίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία των παράκτιων συστημάτων . Η παράκτια βιωσιμότητα και η υπεύθυνη διαβίωση συνδέονται άμεσα και είναι συλλογική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους!

  • στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν ένα ζήτημα βιωσιμότητας στην κοινότητά τους  και
  • να προτείνουν μία καινοτόμο λύση που να σχετίζεται με θέματα έξυπνης αστικής παράκτιας βιωσιμότητας
  • να περιγράψουν τον αντίκτυπο στην κοινότητά τους  και 
  • να αναπτύξουν ένα σχέδιο υλοποίησης και 
  • μία στρατηγική προώθησης της λύσης που προτείνουν 

https://www.eu-conexus.eu/en/think-smart-create-green/

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές 14-17 ετών σε ομάδες των 4.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή αφήνοντας σαν ανάρτηση στον τοίχο το όνομά σας μέχρι την Παρασκευή 15/11.

Το σχολείο μας θα εκπροσωπηθεί από 1 ομάδα και θα συμμετέχει με 1 πρόταση. Μία αρχική ιδέα είναι η ομάδα εργασίας να αποτελείται από περισσότερους μαθητές (μέχρι 20)  που θα χωριστούν σε επιμέρους ομάδες, αρκεί να είναι όλοι σύμφωνοι πως για την τελική υποβολή και παρουσίαση θα εκπροσωπηθούν από 4 που οι ίδιοι θα διαλέξουν/ αναδείξουν. 

Θα βρείτε το αρχείο κανονισμός διαγωνισμού στα έγγραφα, στον φάκελο αρχεία του διαγωνισμού. https://eclass.sch.gr/modules/document/index.php?course=0551767408&openDir=/672d6a318yEF

 

Οι καταληκτικές ημερομηνίες της αίτησης εγγραφής και των παραδοτέων σημειώνονται παρακάτω αλλά και στο ημερολόγιο. Θα ακολουθήσει χρονοδιάγραμμα εργασιών και επιμέρους ενοτήτων όταν οριστούν τα αντικείμενα και οι ομάδες εργασίες. 

  1. Η εγγραφή για τον διαγωνισμό γίνεται μέσω Microsoft Forms έως τις 29 Νοεμβρίου 2024, 18:00 (ώρα Ελλάδος).
  2. Μετά την εγγραφή, κάθε ομάδα πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 31 Ιανουαρίου 2025.
  3. Η ανακοίνωση των ομάδων που θα συμμετέχουν στον εθνικό τελικό 28 Φεβρουαρίου 2025.
  4.  Εθνικός τελικός - φυσική παρουσία -Μάρτιος 2025 (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν) 
  5. Διεθνής τελικός (online παρουσία) - Απρίλιος 2025

 

Μία κεντρική ιδέα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε είναι η πρόταση δημιουργίας κήπων βροχής (rain gardens) στον δήμο μας. Με τους κήπους βροχής και τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου (ή την αναδιαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων) στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κατάλληλα υδροχαρή φυτά, φυτεύονται σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται το νερό ή σε σημεία που παρατηρείται αυξημένη ροή και διαμορφώνουν το υπέδαφος ώστε το νερό να απορροφάται και να αποδίδεται βαθμιαία ενώ ταυτόχρονα φιλτράρεται. 

Για τη δημιουργία τους θα πρέπει να γίνει αρχικά μία μελέτη των ετήσεων βροχοπτώσεων και του όγκου νερού/ έτος στην περιοχή μας. Έπειτα  μία χαρτογράφηση της περιοχής να εντοπιστούν τα σημεία όπου το νερό της βροχής συγκεντρώνεται ή παρατηρείται αυξημένη επιφανειακή απορροή. Μετά από μελέτη θα επιλεγεί το κατάλληλο είδος βλάστησης. Τέλος θα χρειαστεί μία πρόταση για τον σχεδιασμό, τη μορφή των κήπων βροχής αλλά και προτάσεις για συμπληρωματικές τους χρήσεις (πχ. μικρό πάρκο, παγκάκια, γήπεδο).  Από τα παραπάνω θα καλυφθεί παράλληλα το ζητούμενο ως προς τον αντίκτυπο της δημιουργίας πάρκων βροχής στην κοινότητά μας και τέλος θα επιλεγεί μία στρατηγική προώθησης της λύσης που προτείνουμε. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=l-N2kCQK-Ug&ab_channel=EU-CONEXUSEuropeanUniversity

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -