Μάθημα : "Η Χαμένη εφηβεία της Μύρτιδος" 10 – 20 Μαΐου 2025

Κωδικός : 1201041887

Μάθημα

Η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία του 5ου π.Χ. αιώνα, που πέθανε από τυφοειδή πυρετό και τάφηκε σε ομαδικό τάφο στον δημόσιο σήμα της Αθήνας, στον Κεραμεικό, συμπληρώνει εφέτος δεκαπέντε χρόνια από την «εμφάνιση» και παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο, μετά την ανασύνθεση του προσώπου της, από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Με την ευκαιρία των δέκατων πέμπτων “γενεθλίων” της, το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιου Χαλκίδας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση με τιτλο "Η χαμένη εφηβεία της Μύρτιδας" η οποία θα καταλήξει σε έκθεση με τίτλο «Δεκαπέντε χρόνια με την Μύρτιδα», από τις 10 έως τις 20 Μαϊου 2025, στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας και στην Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκιδας. Συνεργάτες μας σ΄ αυτό το ταξίδι η τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας κυρία Αμαλία Καραπασχαλίδου και ο "πατέρας" της Μύρτιδας κύριος Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Συμπαραστάτης μας ο Δήμος Χαλκιδέων.

QR_code δράσεων

Η ιστοσελίδα της Μύρτιδας.

Το επίσημο κανάλι youtube της Μύρτιδας.

Padlet-Η χαμένη εφηβεία της Μύρτιδος

Ενότητες

Σας καλωσορίζουμε απόψε στην παρουσίαση μιας ξεχωριστής περιοδικής έκθεσης.

Όχι σαν αυτές που παραδοσιακά διοργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μεγάλες σε μέγεθος και σε αριθμό εκθεμάτων, αλλά πολύ μικρή και ουσιαστικά με ένα μόνο έκθεμα που πλαισιώνεται από πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

Καταρχήν, η έκθεση αυτή δεν είναι μόνον αρχαιολογική. Στον τομέα της έρευνας, η βασική της ιδιαιτερότητα είναι ο διεπιστημονικός χαρακτήρας. Αρχαιολογία, Ιστορία, Παλαιοανθρωπολογία, Ιατρική, Οδοντιατρική, Βιολογία και Παλαιοπαθολογία σε αγαστή συνεργασία, με ισομερή συμμετοχή, καταθέτουν από κοινού ένα αδιαμφισβήτητο διεπιστημονικό αποτέλεσμα.

Διεπιστημονικές συνεργασίες αυτού του είδους αποτελούν πλέον πάγια τακτική για την αρχαιολογική έρευνα και τα αποτελέσματά τους έχουν φωτίσει σημαντικά την ιστορική πορεία του ανθρώπου. Έτσι, γνωρίζουμε, για παράδειγμα τι καλλιεργούσαν ή τι έτρωγαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα, πόσο ύψος είχαν, το μέσον όρο ζωής τους, το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας κ.ά. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι ογκώδης.

Οι ιστορικές πηγές, και συγκεκριμένα ο Θουκυδίδης, μας πληροφορεί για το λοιμό που έπληξε την Αθήνα στα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο λοιμός αυτός αποδείχτηκε αρχαιολογικά με την ανασκαφή και την αποκάλυψη των ομαδικών τάφων, στον Κεραμεικό, επιβεβαίωση του αποδεκατισμού των Αθηναίων.

Από τις εξετάσεις των κρανίων των νεκρών, η ιατρική και η βιολογία απέδειξαν ότι ο λοιμός ήταν τυφοειδής πυρετός. Η οδοντιατρική καθόρισε το φύλο και την ηλικία των νεκρών. Το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό στην παρούσα διεπιστημονική έρευνα είναι η απτή μορφή του αποτελέσματος. Το πρόσωπο μιας μικρής ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ. Τη φιλοξενούμε, αναπλασμένη και ζωντανή. Εδώ και πολλά χρόνια, από τη στιγμή που άρχισε η έρευνα γύρω από αυτήν, της δόθηκε το όνομα Μύρτις. Μας κοιτάζει κατάματα και μας προσφέρει τη δυναμική που δεν προσφέρει τόσο έντονα η φιλολογική περιγραφή του γεγονότος του λοιμού.

Ο θάνατός της μας διακινεί συναισθηματικά περισσότερο κι από τον θάνατο του μεγάλου Περικλή, που ήταν κι αυτός ένα από τα θύματα εκείνης της επιδημίας. Αυτή η διακίνηση του ανθρώπινου θυμικού είναι κατά τη γνώμη μου το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, η δυναμική που εμπεριέχεται σε αυτή τη έκθεση.

Και αυτή η ιδιαιτερότητα ενισχύεται και προσαυξάνει μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πλήθος επιτάφιων γλυπτών και αναγλύφων.

Έτσι, η φιλοξενία της Μύρτιδος φορτίζεται με τη μεταφυσική δυναμική της αρχαίας «Δεξίωσης». Η Μύρτις συναντιέται με τη σώφρονα Αριστύλλα, τον μικρό Δίκαιο, γιο του Φιλοκλέους, τη Μνησαγόρα και τον μικρό της αδερφό Νικοχάρη και τόσα άλλα επώνυμα και ανώνυμα παιδιά του 5ου αι. π.Χ. με την ίδια μοίρα, του πρόωρου θανάτου. Η Μύρτις ζωντανεύει, συναντιέται και συνομιλεί μαζί τους και μαζί μας. Η απτή της παρουσία φέρνει στο προσκήνιο τη βαθύτερη έννοια της ζωής, αλλά και της μνήμης που νικάει τον θάνατο. Προσθέτει στα έργα του παρελθόντος την ανθρώπινη διάσταση. Καταργεί τις αποστάσεις, χρονικές και τοπικές. Ενεργοποιεί τον νου και διακινεί την ψυχή και το πνεύμα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Διδάσκει τους δυνάμενους να διδαχτούν για τις πραγματικές και ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, καθώς η ίδια είναι θύμα των δεινών του πολέμου.

Σας καλώ να προσεγγίσουμε έτσι, με ανοιχτή την καρδιά, αυτή την ιδιαίτερη έκθεση.

Ευχαριστώ τον καθηγητή κύριο Μανώλη Παπαγρηγοράκη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προσφορά της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τον ευχαριστούμε, επίσης, για την προθυμία του να συμμετέχει και στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου, που έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της έκθεσης.



Ομιλία του Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαου Καλτσά, στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μύρτις, Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. https://www.namuseum.gr/periodic_exhibition/myrtis-prosopo-me-prosopo-me-to-parelthon/

ΘΟΥΚ 2.47.1–2.54.5: Ο λοιμός) Επιπτώσεις στο σύστημα αξιών των Αθηναίων – Ερμηνείες στίχου και χρησμού

Μτφρ. Ε.Κ. Βενιζέλος. [1940] 1960. Θουκυδίδου Ιστορίαι. Ι–ΙΙ. 2η έκδ. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας. (1η έκδ. Οξφόρδη: Οxford University Press).

[2.52.1] Αλλά την εκ της νόσου ταλαιπωρίαν επηύξησεν η συγκέντρωσις του πληθυσμού της υπαίθρου χώρας εντός της πόλεως. Οι νεωστί ιδίως εισελθόντες υπέφεραν περισσότερον. [2.52.2] Διότι δια την έλλειψιν οικιών ηναγκάζοντο να ζουν εντός παραπηγμάτων πνιγηρών ως εκ του θέρους, και οι θάνατοι επήρχοντο εν τω μέσω μεγάλης αταξίας. Νεκροί έκειντο οι μεν επί των δε, και ημιθανείς εκυλίοντο εντός των δρόμων προς όλας τας κρήνας, ως εκ της ασβέστου δίψης, [2.52.3] και οι Ιεροί περίβολοι, εντός των οποίων είχαν κατασκηνώσει, ήσαν πλήρεις νεκρών, οι οποίοι απέθνησκαν εντός αυτών. Διότι επειδή το κακόν τους κατεβασάνιζεν, οι άνθρωποι, μη γνωρίζοντες ποίον θα είναι το τέλος των, ολιγώρως είχον προς πάντα θείον και ανθρώπινον νόμον. [2.52.4] Ως εκ τούτου, τα έθιμα, προς τα όποια συνεμορφώνοντο έως τότε, προκειμένου περί ενταφιασμού, κατεπατήθησαν όλα, και καθείς έθαπτε τους νεκρούς του όπως ημπορούσε. Πολλοί μάλιστα, ένεκα ελλείψεως των απαιτουμένων δια την ταφήν υλικών, λόγω του ότι πολλοί εκ της οικογενείας των είχαν ήδη προαποθάνει, προσέφευγαν εις μέσα ταφής βδελυρά. Διότι άλλοι μεν απέθεταν πρώτον τον ιδικόν των νεκρόν επί ξένης πυράς και την ήναπταν, προλαμβάνοντες εκείνους που την είχαν στήσει, άλλοι δε, ενώ άλλος νεκρός εκαίετο ήδη, έρριπταν επάνω εκείνον που έφεραν και έφευγαν.

[2.53.1] Αλλ' η νόσος εισήγαγε προσέτι και άλλας χειροτέρας μορφάς ανομίας εις την πόλιν. Διότι πολλοί, οι οποίοι προηγουμένως απέκρυπταν την επίδοσίν των εις αθεμίτους ηδονάς, παρεδίδοντο ήδη εις αυτάς χωρίς καμμίαν επιφύλαξιν, καθόσον έβλεπαν πόσον αιφνιδία ήτο η μετάπτωσις, αφ' ενός μεν των πλουσίων, οι οποίοι εξαίφνης απέθνησκαν, αφ' ετέρου δε των τέως εντελώς απόρων, οι οποίοι εις μίαν στιγμήν υπεισήρχοντο εις τας περιουσίας εκείνων. [2.53.2] Ως εκ τούτου, απεφάσιζαν να χαρούν την ζωήν των όσον ημπορούσαν ταχύτερον, επιδιδόμενοι εις τας απολαύσεις, διότι εθεώρουν και την ζωήν και τον πλούτον εξ ίσου εφήμερα. [2.53.3] Και κανείς δεν ήτο διατεθειμένος να υποβάλλεται προκαταβολικώς εις ταλαιπωρίας προς επιδίωξιν σκοπού, τον οποίον ενόμιζεν ενάρετον, αφού εθεώρει αμφίβολον, αν θα επιζήση δια να πραγματοποίηση αυτόν, μόνον δε ό,τι παρείχεν άμεσον απόλαυσιν, και ό,τι καθ' οιονδήποτε τρόπον ωδήγει εις τούτο, τούτο κατήντησε να θεωρήται και ενάρετον και χρήσιμον. [2.53.4] Αλλά φόβος των θεών ή νόμος των ανθρώπων κανείς δεν τους συνεκράτει, αφ' ενός μεν διότι βλέποντες ότι όλοι εξ ίσου απέθνησκαν, έκριναν ότι καμμία δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ ευσεβείας και ασεβείας, εξ άλλου δε επειδή κανείς δεν επίστευεν ότι θα επιζήση, δια να δώση λόγον των εγκλημάτων του και τιμωρηθή δι' αυτά. Τουναντίον, όλοι εθεώρουν, ότι η ήδη κατεψηφισμένη κατ' αυτών και επί των κεφαλών των επικρεμαμένη τιμωρία ήτο πολύ βαρυτέρα, και ότι πριν επιπέση κατ' αυτών, εύλογον ήτο να χαρούν οπωσδήποτε την ζωήν των.

[2.54.1] Εις τοιαύτην συμφοράν περιπεσόντες οι Αθηναίοι, εταλαιπωρούντο, καθόσον και εντός της πόλεως η θνησιμότης ήτο μεγάλη και εκτός αυτής τα κτήματά των ερημώνοντο. [2.54.2] Μερικοί μάλιστα κατά την διάρκειαν της δυστυχίας ενθυμήθησαν, όπως ήτο φυσικόν, τον επόμενον στίχον, περί του οποίου οι πρεσβύτεροι απ' αυτούς εβεβαίωναν, ότι εψάλλετο εις παλαιοτέραν εποχήν:

«Θα έλθη δωρικός πόλεμος και λοιμός μαζύ μ' αυτόν».

[2.54.3] Είναι αληθές ότι αντέτειναν μερικοί ότι ο παλαιός στίχος ωμιλούσε περί λιμού και όχι λοιμού, αλλ' επί του παρόντος επεκράτησε φυσικά η γνώμη, ότι η λέξις, της οποίας είχε γίνει χρήσις εις το άσμα, ήτο λοιμός, καθόσον οι άνθρωποι εμνημόνευαν τον στίχον σύμφωνα με τα παθήματά των. Αλλ' εάν ποτέ επέλθη άλλος δωρικός πόλεμος μετά τον σημερινόν, και συμπέση να επέλθη λιμός, μου φαίνεται πιθανόν, ότι τον στίχον θα ψάλλουν με την λέξιν αυτήν. [2.54.4] Ενθυμήθησαν επίσης, όσοι τον εγνώριζαν, και τον προς τους Λακεδαιμονίους χρησμόν, όταν εις ερώτησίν των προς τον θεόν, εάν πρέπη να πολεμήσουν, ούτος απήντησεν, ότι εάν διεξαγάγουν τον πόλεμον με όλας των τας δυνάμεις, θα νικήσουν, βεβαιών συνάμα ότι και αυτός θα τους βοηθήση. [2.54.5] Όσον λοιπόν αφορά τον χρησμόν, τα τότε συμβαίνοντα εθεώρουν σύμφωνα με τας προβλέψεις του. Το βέβαιον είναι ότι η νόσος ήρχισεν ευθύς μετά την εισβολήν των Πελοποννησίων, και εις μεν την Πελοπόννησον δεν επεξετάθη, τουλάχιστον εις βαθμόν άξιον λόγου, αλλ' εθέρισε προ πάντων μεν τας Αθήνας, έπειτα δε και μερικούς πολυανθρωποτέρους συνοικισμούς. Τοιαύτη υπήρξεν η πορεία της νόσου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10-20 ΜΆΙΟΥ 2025

 

εκθέσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ”Δημήτρης Μυταράς”

 

ΕΚΘΕΣΗ:

Σάββατο 10 Μαΐου 2025, ώρα 19:30-21.00 :

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Σπονδές για τη Χαμένη Εφηβεία της Μύρτιδος "

Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας ”Δημήτρης Μυταράς” (Λιάσκα 15, Χαλκίδα 341 00).

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε απόγευμα από Κυριακή 11 έως Τρίτη 20 Μαΐου 2025 από τις 18.00 έως τις 21.00 . Την Κυριακή, 11 Μαΐου 2025, το Σάββατο, 17 Μαΐου 2025 και την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 θα είναι ανοιχτή και το πρωί 11.00-14.00



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας

 

 

ΕΚΘΕΣΗ:

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025 ώρα 11:45-12.30 :

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ -Η Χαμένη Εφηβεία της Μύρτιδος

στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας (Μάριου Δοξάκη 57, Χαλκίδα 341 00)

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, Σάββατο 17 Μαΐου 2025 και Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 18.00 έως τις 21.00 και Κυριακή 18 Μαΐου 2025 το πρωί 11.00-14.00

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ:

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 14.15-15.45

Πέμπτη στο 5ο: “Η ΜΥΡΤΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ” ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ.

5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας (Μάριου Δοξάκη 57, Χαλκίδα 341 00)

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 20.00-22.00

Οι γλύπτες ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΠΛΑΘΟΥΝ ΤΗ ΜΥΡΤΙΔΑ ΜΕ ΚΕΡΙ, ΓΥΨΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟ, 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας (Μάριου Δοξάκη 57, Χαλκίδα 341 00)

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 11:45-12.30

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ , ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ - ΛΕΣΧΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

“ΤΑΦΗ ή ΚΑΥΣΗ

5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας (Μάριου Δοξάκη 57, Χαλκίδα 341 00), YouTube live streaming

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 20.00-22.00

Η Αφηγήτρια λαϊκών Παραμυθιών και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΟΣ,

5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας (Μάριου Δοξάκη 57, Χαλκίδα 341 00)

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

 

ΟΜΙΛΙΑ:

Τρίτη 13 Μαΐου 2025 ώρα 11:45-12.30

ΜΑΝΩΛΗΣ Ι. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής Πανεπιστημίου Αθηνών : Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΩ ΚΟΣΜΟ

Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα) YouTube live streaming

 

ΟΜΙΛΙΑ:

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 11:45-12.30

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΎΛΟΥ, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών “ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ” 

Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα) YouTube live streaming

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -