Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί μάθημα παιδείας και πολιτισμού, αφού η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί ζωντανό και λειτουργικό στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αποτελεί μάθημα ευρωπαϊκής παιδείας και εκπαιδεύει Ευρωπαίους πολίτες, αφού προάγει τις διαχρονικές χριστιανικές αξίες, οι οποίες αποτέλεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Βασική αποστολή του η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», η οποία κάνει τους μαθητές και τις μαθήτριες κοινωνούς των πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών του ευαγγελικού μηνύματος έτσι όπως αυτές παραδόθηκαν σε μας τόσο μέσα από την Αγία Γραφή όσο και μέσα από τη γραπτή και προφορική μας παράδοση. Αξίες όπως είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συγγνώμη, η κατανόηση και η αποδοχή του διαφορετικού, η ισότητα και η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αειφορία μέσα από τον σεβασμό και την προστασία όλης της δημιουργίας του Θεού, της ανθρωπότητας και του φυσικού περιβάλλοντός.
Στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με:
α) τη σημασιολογική (τι σημαίνουν οι λέξεις) και
β) ετυμολογική (από που προέρχονται οι λέξεις)
προσέγγιση των εννοιών θρησκεία, θεός, πίστη, πιστεύω.
Θα συζητήσουμε τι σημαίνει «θρησκεία» και «πίστη» για ένα χριστιανό και θα καταλάβουμε γιατί στην Ορθοδοξία λέμε ότι ο Θεός είναι «Θεός εξ αποκαλύψεως».
Στο μάθημα αυτό θα μιλήσουμε για την ημέρα της Πεντηκοστής με τα γεγονότα που θεωρούνται ιδρυτική πράξη της Εκκλησίας, για την πρώτη χριστιανική κοινότητα, για τη γρήγορη εξάπλωση των χριστιανών και σε άλλα μέρη, για τους τόπους λατρείας που είχαν, τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν, τις κοινότητες αγάπης που δημιούργησαν.
Πού ζούσαν οι πρώτοι χριστιανοί; Πώς είναι εκείνα τα μέρη τώρα; Πώς άρχισαν να εξαπλώνονται οι χριστιανοί σε άλλα μέρη; Γιατί χρησιμοποίησαν τις κατακόμβες στη λατρεία τους; Πώς διαχειρίστηκαν τον κοινοτικό τρόπο ζωής τους;
Στο μάθημα αυτό θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι πρώτοι χριστιανοί, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στην οργάνωση των κοινοτήτων τους αλλά και το πώς τους αντιμετώπιζαν οι Ιουδαίοι, ο απλός λαός που δεν ήταν χριστιανοί, καθώς και η επίσημη εξουσία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στο μάθημα αυτό θα συζητήσουμε για τις διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στους Ιουδαίους (που πίστευαν σ’ ένα θεό) και στους εθνικούς (που ήταν ειδωλολάτρες), ώστε να κατανοήσουμε τι σημασία που είχε το μήνυμα των Αποστόλων ότι η εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους, ότι ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις και το μήνυμα της αγάπης είναι κοινό για όλους.
Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις άμεσες ή έμμεσες ενέργειες, σκόπιμες ή όχι, με λόγια, πράξεις ή διαδικασίες που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις συγκεκριμένων ατόμων με βάση τη διαφορετικότητά τους.
Θα συζητήσουμε για την ανάγκη της αποδοχής του διαφορετικού, της ανάληψης δράσης για πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε «ρατσιστικού περιστατικού» και τη διαμόρφωση αντιρατσιστικής κουλτούρας.
Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε για τις διώξεις που υπέστησαν οι χριστιανοί από τους Ιουδαίους και μετέπειτα κυρίως από τους Ρωμαίους εξαιτίας της πίστης τους.
Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε μερικά περιστατικά βίας και θανατώσεων χριστιανών μαρτύρων, που με τη θέλησή τους οδηγούνταν στο μαρτύριο, αφού αρνούνταν να θυσιάσουν σε ψεύτικα είδωλα ή να προσκυνήσουν ως Θεό τον Αυτοκράτορα.
Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε για τη συμβολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ στην εξάπλωση του χριστιανισμού. Θα συζητήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν στις ενέργειες αυτές και γιατί ονομάστηκε από την ιστορία «Μέγας».
Θα μάθουμε επίσης για το φιλανθρωπικό έργο της μητέρας του Ελένης και τη δική της προσφορά στο χριστιανισμό, που οδήγησε την εκκλησία μας να την ανακηρύξει αγία και ισαπόστολο μαζί με το γιό της Κωνσταντίνο.
Στο μάθημα αυτό, με αφορμή τις διώξεις χριστιανικών μειονοτήτων σε ορισμένες χώρες τη σημερινή εποχή , θα συζητήσουμε για τις θρησκευτικές διακρίσεις.
Θα αναφερθούμε στους θρησκευτικούς πολέμους στο πέρασμα των αιώνων με ενδεικτικά παραδείγματα και θα μιλήσουμε και θα προβληματιστούμε για τις θρησκευτικές διακρίσεις στην εποχή μας.
Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην Αγία Γραφή, που είναι το ιερότερο βιβλίο των χριστιανών. Αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων βιβλίων που γράφτηκαν στη διάρκεια 1000 περίπου ετών. Θα μιλήσουμε για τη θεοπνευστία της Αγίας Γραφής, τις μεταφράσεις της, το περιεχόμενο της και τη σπουδαιότητά της.
Η Αγία Γραφή αποτελείται από την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη.
Στο μάθημα αυτό, Θα γνωρίσουμε ορισμένα στοιχεία από την Παλαιά Διαθήκη. Θα μιλήσουμε για την ιστορία του λαού του Ισραήλ και την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκαν. Θα αναφερθούμε στους Πατριάρχες του έθνους τους και στο πώς τα κείμενά της προετοιμάζουν το λαό για την έλευση του Μεσσία, δηλαδή του Χριστού.
Στο α΄ μέρος θα μιλήσουμε για τους Πατριάρχες του Ισραηλινού έθνους και σημαντικά γεγονότα από την έξοδο των Ισραηλινών από την Αίγυπτο και την πορεία τους στην έρημο προς τη «Γη της Επαγγελίας», τη γη Χαναάν.
Στο β΄ μέρος θα μιλήσουμε για τον ερχομό των Ισραηλιτών στη γη Χαναάν, τους βασιλείς του Ισραήλ, την ενοποίηση των 12 φυλών, την διαίρεση του κράτους και την παρακμή μετά τη βασιλεία του Σολομώντα.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Η Αγία Γραφή, ένα θεόπνευστο και διαχρονικό βιβλίο.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
Ανακαλύπτοντας τα κείμενα της Καινής Διαθήκης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
Ανακαλύπτοντας τα κείμενα της Καινής Διαθήκης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
Ανακαλύπτοντας τα κείμενα της Καινής Διαθήκης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5
Η Θεία Ευχαριστία: Πηγή και κορύφωση της ζωής της Εκκλησίας
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5
Η Θεία Ευχαριστία: Πηγή και κορύφωση της ζωής της Εκκλησίας
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5
Η Θεία Ευχαριστία: Πηγή και κορύφωση της ζωής της Εκκλησίας
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Μνημεία και τόποι λατρείας: αποτυπώσεις της πίστης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Μνημεία και τόποι λατρείας: αποτυπώσεις της πίστης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Μνημεία και τόποι λατρείας: αποτυπώσεις της πίστης
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -