Περιγραφή Μαθήματος

Αγαπητά παιδιά,
Φέτος ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της γλώσσας! Μαζί θα ανακαλύψουμε νέες λέξεις, θα διαβάσουμε όμορφες ιστορίες και θα δημιουργήσουμε τις δικές μας.
Σε αυτό το όμορφο ταξίδι, θα έχουμε κοντά μας πέντε ξεχωριστούς φίλους, τους ήρωες του βιβλίου μας! Αυτοί οι φίλοι θα μας βοηθούν σε κάθε βήμα μας, θα μας ενθαρρύνουν όταν συναντάμε δυσκολίες και θα μας δίνουν έμπνευση να συνεχίσουμε με δύναμη και ενθουσιασμό.
Απαραίτητα εφόοδια για την επιτυχία του ταξιδιού είναι η Αγάπη , η Θέληση και το Χαμόγελο!
Ελάτε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε μαζί μια όμορφη χρονιά γεμάτη γνώση, διασκέδαση και νέες περιπέτειες!
Με χαρά και ανυπομονησία,
Κυτίνου Έλλη
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Στη Γλώσσα ξεκινάμε με το προγραφικό στάδιο . Στη συνέχεια σε κάθε ενότητα 1-10 θα γίνει η γνωριμία με τα γράμματα της Αλφαβήτας, τα δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα, τους συνδυασμούς ,τους πρώτους κανόνες γραμματικής για τα ουσιαστικά και τα ρήματα.
Μαθησιακοί στόχοι
Ο γενικός στόχος του μαθήματος της Γλώσσας στην Α' Δημοτικού είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες προφορικού και γραπτού λόγου, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με σαφήνεια και ευχέρεια. Το μάθημα αποσκοπεί επίσης στο να καλλιεργήσει την αγάπη για τη γλώσσα, την ανάγνωση και τη μάθηση, δημιουργώντας μια θετική πρώτη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και των ιστοριών. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδια, αφήγηση ιστοριών και δημιουργικές ασκήσεις, το μάθημα της Γλώσσας θέτει τις βάσεις για την ολόπλευρη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και κριτικής σκέψης, που είναι απαραίτητες για την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους εξέλιξη.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Για τη διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής στο μάθημα της Γλώσσας χρησιμοποιούνται η αναλυτικοσυσθετική μέθοδος και η μέθοδος αναδυόμενης γραφής - ολιστική προσέγγιση της Γλώσσας.
Η αναλητικοσυνθετική μέθοδος δίνει έμφαση στην αντιστοίχιση φθόγγων και γραμμάτων , μέσα από τη συστηματική άσκηση στην κατάτμηση και επανασύνθεση πρότυπων λέξεων. Η ανάγνωση γίνεται αντιληπτή ως μία διαδικασία που αρχίζει με την αναγνώριση των γραμμάτων , συνεχίζει με τις συλλαβές και αργότερα με λέξεις ή φράσεις με νόημα.
Η θεωρία του αναδυόμενου γραμματισμού αναφέρει ότι η ανάγνωση και η γραφή είναι πράξεις με νόημα και κατά συνέπεια η διδασκαλία τους πρέπει να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πραγματικών επικοινωνιακών αναγκών.
Η γραπτή γλώσσα προσεγγίζεται λειτουργικα. Ξεκινά από ένα ολοκληρωμένο κείμενο και συνεχίζει προς τις μικρότερες μονάδες που το απαρτίζουν.
Διδάσκοντες
Κυτίνου Έλλη ΠΕ70
Εκμάθηση του γράμματος Ππ
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -