Μάθημα : Εικαστικά Α - Β

Κωδικός : 9120449202

Ikastika  -  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μάθημα

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5377/10-0231-01_Eikastika_A-B-Dimotikou_Vivlio-Mathiti/

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/491/10-0023-02_Eikastika_A-B-Dimotikou_Tetradio-Ergasion/

Ενότητες

Προσπαθούμε να ζωγραφίσουμε τη γάτα του Ρομέρο Μπρίτο, ενός μεγάλου σύγχρονου καλλιτέχνη απο τη Βραζιλία, ακολουθώντας τις οδηγίες.

 

 


Με τον ίδιο τρόπο ζωγραφίζουμε και την γάτα της Λόρελ Μπερτς, μιας σύγχρονης Αμερικανίδας ζωγράφου.



 

Παρακολουθήστε το βίντεο και φτιάξτε τη δική σας ζωγραφιά με θέμα την πρόληψη από τον κορονοϊό.

Σχεδιάστε κάτι πολύ απλό και μεγάλο στο κεντρο του χαρτιού σας. Μετά τραβήξτε οριζόντιες και κάθετες γραμμές και χρωματίστε τα σχήματα που δημιουργούνται με τον τρόπο που βλέπετε.

Egyptian-faience-hippopotamus.jpg%21de66bd265511a6eaca8b7df61ab4a538.jpg bluehistory02_doctvgr_r.jpg Egyptian-faience-hippopotamus.jpg


Ο  μπλε αυτός ιπποπόταμος έχει ηλικία σχεδόν 5.000 ετών και βρέθηκε σε ένα αρχαίο τάφο της Αιγύπτου. Το μπλε παραγόταν συνδυαζοντας τα οξείδια σιδήρου και χαλκού με πυρίτιο και ασβέστιο και ήταν για τους Αιγύπτιους το χρώμα του ουρανού και του σύμπαντος. Συμβόλιζε το νερό και τον ποταμό Νείλο και ήταν το χρώμα της ζωής, της γονιμότητας και της αναγέννησης. Ο μπλε ιπποπόταμος έχει μέγεθος σχεδόν όσο μια παλάμη και βρίσκεται σήμερα στο βρετανικό μουσείο, ενώ περίπου άλλοι 50 παρόμοιοι ιπποπόταμοι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.     
 Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναπαραστήσουμε τον μπλε ιπποπόταμο, χρησιμοποιώντας πηλό, πλαστελίνη ή όποιο άλλο παρόμοιο υλικό έχουμε στο σπίτι. Ή μπορούμε απλά να τον ζωγραφίσουμε και να τον τοποθετήσουμε στη ζωγραφιά μας, όπου εμεις φανταζόμαστε ότι μπορεί να ζει.                                         
 Περιμένω να δω τις εργασίες σας. Καλές δημιουργίες!

 

ΠεριγραφήCourse Banner
  •  
  •  

Ο Βασίλι Καντίνσκι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης. Στα βίντεο βλέπουμε τρόπους να δημιουργήσουμε τον πίνακα του με τους ομόκεντρους κύκλους. Βρείτε τα δικά σας υλικά και τον τρόπο που θα τον ζωγραφίσετε.






Πληροφορίες
Περιεχόμενο μαθήματος

Ο Βασίλι Καντίνσκι ήταν ένας σπουδαίος Ρώσος ζωγράφος του εικοστού αιώνα και πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης. Αγαπούσε τα έντονα χρώματα, τα γεωμετρικά σχήματα και τα μαθηματικά. Εμείς θα πειραματιστούμε με τα υλικά μας εμπνευσμένοι από το έργο του.

 

Πως σχεδιάζουμε ένα πορτρέτο.

 

 

 

 





Ας δούμε και κάποια έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, με θέμα βάζα με λουλούδια και να δοκιμάσουμε να τα ζωγραφίσουμε κι εμείς με τον τρόπο του.


Ακολουθήστε τις οδηγίες για να κάνετε ζωγραφιές με απλά σχήματα.













 Ο Πουαντιγισμός είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε γύρω στα 1885 στη Γαλλία, με κύριους εκφραστές τους Ζωρζ Σερά και Πωλ Σινιάκ. Η λέξη πουαντιγισμός προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία. 
Οι ζωγράφοι του Πουαντιγισμού ακολούθησαν ένα είδος ζωγραφικής στο οποίο τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Απέρριψαν την  χρήση γραμμών και δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα από κουκίδες βασικών χρωμάτων, που μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο για να δώσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα. Για παράδειγμα κουκίδες κίτρινου και κόκκινου δίνουν πορτοκαλί χρώμα.
Με αυτόν τον τρόπο κουκίδες διαφορετικών χρωμάτων που έχουν τοποθετηθεί η μία διπλα στην άλλη δημιουργούν την εντύπωση μιας ενιαίας απόχρωσης, όταν κοιτάξουμε τον πίνακα από κάποια απόσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας συγχωνεύει τις λεπτομέρειες των χρωμάτων και τις αντιμετωπίζει σαν σύνολο.
Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι καθαρά ώστε να επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα που διαθέτει σταθερό φως. Ο σκοπός τους ήταν να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή φωτεινότητα και καθαρότητα των χρωμάτων, τα οποία χάνουν σε λάμψη και ομορφιά όταν αναμιγνύονται στην παλέτα.
































_____________________________________________________________________________________________________________________________

Αφού παρατηρήσετε τους πίνακες, σχεδιάστε κάτι με το μολύβι στο χαρτί σας και χρωματίστε με την τεχνική του Πουαντιγισμού.



Ο 
Πητ Μοντριάν γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1872, στο Άμερσφορτ της Ολλανδίας και πέθανε την 1η Φεβρουαρίου 1944, στη Νέα-Υόρκη των ΗΠΑ. Ήταν Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ την περίοδο 1892 - 1895 και τα πρώτα του έργα ήταν κυρίως τοπία, ρεαλιστικών αναπαραστάσεων. Τα έργα του όμως, σταδιακά αποκτούν πιο έντονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και γίνονται περισσότερο αφηρημένα, χρησιμοποιώντας στοιχεία του κυβισμού. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τους αφηρημένους πίνακές του, που δεν αναπαριστούν δηλαδή, πράγματα που είναι αναγνωρίσιμα, όπως οι άνθρωποι, τα αντικείμενα ή τα τοπία. Αντίθετα, χρησιμοποίησε χρώματα και σχήματα για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε και ονόμαζε τα έργα αυτά συνθέσεις, που αποτελούνταν από ορθογώνιες φόρμες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, μαύρες, άσπρες που διαχωρίζονται από κάθετες και οριζόντιες μη ισοπαχείς γραμμές. Ήταν το αποτέλεσμα μιας στιλιστικής εξέλιξης που ξεκίνησε από τα 30 του μέχρι το τέλος της ζωής του.




























_____________________________________________________________________________________________________________________________

Δημιουργήστε τον δικό σας πίνακα με την τεχνική του Μοντριάν.

Ο Πάουλ Κλέε (1879 – 1940) ήταν Ελβετο-Γερμανός ζωγράφος, που γεννήθηκε στο Μύνχενμπουχζεε, κοντά στην πόλη της Βέρνης. Άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά σχήματα που ήταν ισορροπημένα.

Ο Κλέε όταν ζωγράφιζε απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. “Ένας πίνακας είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο” έλεγε. Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία.

Μολονότι δεν εντάχθηκε επισήμως σε καμία σχολή ή κίνημα, το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της μοντέρνας τέχνης. Άφησε συνολικά περισσότερα από 9.000 έργα, μεταξύ αυτών υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια.
το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση των περισσοτέρων καλλιτεχνικών τάσεων της μοντέρνας τέχνης ενώ υπήρξε και δάσκαλος στη σχολή Μπαουχάους.
















Ο Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser, 15 Δεκεμβρίου 1928 - 19 Φεβρουαρίου 2000) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Στο τέλος του 20ού αιώνα, ήταν ο πλέον περιζήτητος εν ζωή καλλιτέχνης.
Γεννήθηκε από μία εβραϊκή οικογένεια στη Βιέννη, και πριν συμπληρώσει το 20ο έτος του, όλοι οι συγγενείς από την πλευρά της μητέρας του είχαν πεθάνει στο Ολοκαύτωμα. Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών Βιέννης το 1948, ενώ κατά το τέλος της δεκαετίας του '40, παρήγαγε τα πρώτα του έργα.
Η καλλιτεχνική άποψη του Χουντερτβάσερ ήταν πάντοτε πρωτότυπη και ανυπότακτη. Κοινά στοιχεία σε όλα του τα έργα είναι η απόρριψη της ευθείας γραμμής, τα φωτεινά και έντονα χρώματα, οι οργανικές μορφές, η εναρμόνιση των ανθρώπων με τη φύση και τέλος ένας έντονος ατομικισμός. 










Η Χαρτοπλεκτική είναι μια τεχνική δημιουργίας και σύνθεσης ποικίλων σχημάτων με λωρίδες χαρτιού. Είναι μια ξεχωριστή τέχνη και μια υπέροχη δημιουργική απασχόληση.


Το 1904 ο αυστριακός ζωγράφος Gustav Klimt (1862-1918) ανέλαβε την διακόσμηση της τραπεζαρίας ενός μεγάρου στις Βρυξέλλες, στην οποία ο ζωγράφος σχεδίασε τρεις συνθέσεις.  Στους δύο μεγαλύτερους τοίχους της αίθουσας φιλοτέχνησε το« Δέντρο της Ζωής», το οποίο είναι το κεντρικό μοτίβο της σύνθεσης. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1909 και βασίζεται στο στυλ Art nouveau και σε ένα είδος συμβολικής ζωγραφικής. Το Δέντρο της Ζωής είναι ένα σημαντικό σύμβολο που χρησιμοποιείται από πολλές θρησκείες, φιλοσοφίες και μυθολογίες. Σηματοδοτεί τη σύνδεση μεταξύ του ουρανού και της γης και του κάτω κόσμου, και η ίδια έννοια απεικονίζεται από τη διάσημη τοιχογραφία του Klimt. Η έννοια του δέντρου της ζωής στο έργο του απεικονίζεται με τολμηρό και πρωτότυπο τρόπο. Τα κλαδιά στρίβουν, γυρίζουν, σπειροειδώς, δημιουργώντας ένα "κουβάρι" από δυνατά κλαδιά, μακριά κλήματα και εύθραυστα νήματα, μια έκφραση της πολυπλοκότητας της ζωής. Με τα κλαδιά του να φτάνουν στον ουρανό, το δέντρο της ζωής ριζώνει στη γη, δημιουργώντας τη σύνδεση μεταξύ ουρανού και γης. Άλλοι λένε ότι ο πίνακας συμβολίζει την ένωση μεταξύ των μεγαλύτερων αρετών του ανθρώπου, που είναι η δύναμη, η σοφία και η ομορφιά. Το δέντρο που φτάνει στον ουρανό είναι σύμβολο της λαχτάρας του ανθρώπου να γίνει καλύτερος, ωστόσο οι ρίζες του είναι ακόμα στη γη. Μία από τις σημαντικές ιδιότητες του Δέντρου της Ζωής ,είναι ότι προκαλεί τον θεατή να αφιερώσει περισσότερο χρόνο μελετώντας όλα τα νοήματά του και αυτό το καθιστά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στην καριέρα του καλλιτέχνη.




Η χαρακτική είναι η παλαιότερη μέθοδος τυπώματος. Από την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί, οι Έλληνες κι οι Ρωμαίοι ήταν οι λαοί που τη γνώριζαν και τη χρησιμοποιούσαν. Κατά τον μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση σχεδίων, κυρίως σε υφασμάτινες επιφάνειες.  

Η πρώτη τυπωμένη εικόνα σε χαρτί τοποθετείται ιστορικά στην Κίνα το 868 μ.Χ.

Στην Ευρώπη οι πρώτοι μύλοι χαρτιού κατασκευάστηκαν στο τέλος του 14ου  αιώνα και τότε δημιουργήθηκαν και τα πρώτα χαρακτικά. Τα πρώτα στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησε ο Γουτεμβέργιος  για την εκτύπωση κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της χαρακτικής, όπως η χρήση των γραμμάτων του αλφαβήτου που δημιουργήθηκαν πάνω σε λείες ξύλινες επιφάνειες.  

Η χαρακτική ως μορφή τέχνης πλέον ξεκίνησε τον 15o αιώνα και τον 16ο απέκτησε τη θέση της στον κύκλο των ευρέως αναγνωρισμένων τεχνών της εποχής.

Στην Ελλάδα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του 18ου αιώνα και το 1843 αρχίζει να διδάσκεται στο Πολυτεχνικό Σχολείο ή Σχολή των Τεχνών, όπως λεγόταν τότε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και καθιερώθηκε ως τέχνη μετά το 1930, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ.

Η τέχνη της χαρακτικής δεν αφορά, βέβαια, τόσο την εκτύπωση, αλλά τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου, από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα.
Στην τεχνική της χαρακτικήε το σχέδιο διαγράφεται με μελάνι πάνω στην επιφάνεια που θα χαράξουμε. Με μικρά αιχμηρά εργαλεία, ο χαράκτης σκαλίζει προσεκτικά, αφαιρώντας τα τμήματα που δεν θέλει να τυπωθούν και διατηρώντας εκείνα που τον ενδιαφέρει να εμφανιστούν.
Η διαδικασία της χάραξης ολοκληρώνεται όταν το σχέδιο θα μετατραπεί σε ανάγλυφη εικόνα πάνω στην επιφάνεια. Η κατασκευή της ανάγλυφης επιφάνειας αποκαλείται  μήτρα της νεοδημιουργηθείσας εικόνας και αποτελεί περίπου μια σφραγίδα μεγάλων διαστάσεων.
Απλώνει έπειτα
 μελάνι ή χρώμα στα ανάγλυφα που σχηματίστηκαν στην επίπεδη πλάκα, επιτυγχάνοντας έτσι την επικάλυψη μόνο των προεξαρχόντων μερών της ανάγλυφης εικόνας και τοποθετεί πάνω της χαρτί. Μετά, τρίβει την πίσω επιφάνεια του χαρτιού με ένα λείο αντικείμενο, ώστε να πιέζεται το χαρτί στην μήτρα χωρίς να σκιστεί. Η πίεση έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του μελανιού στο χαρτί. Το σχέδιο τυπώνεται στο χαρτί αντίστροφα από την πλάκα, σαν καθρέφτης. Το μελάνωμα και το τύπωμα είναι διαδικασίες που επαναλαμβάνονται για κάθε αντίτυπο.
Τον αριθμό των αντιτύπων καθορίζει πάντα ο δημιουργός.
Ο αριθμός των αντιτύπων είναι περιορισμένος και κάθε ένα από αυτά είναι αριθμημένο και υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη.

 








Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -