Μάθημα : «Νέες περιπέτειες με τη Μάγια τη μέλισσα»

Κωδικός : 9521395106

Μάθημα

Η αξιοποίηση τησ φυσικής περιέργειας και το ενδιαφέρον των παιδιών για τις μέλισσες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη επιστημονικών εννοών και στην εξικοίωση με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Μέσω της οργάνωσης πολλών μαθησιακών εμπειριών , οι οποίες στηρίζονται στην φυσική παρατήρηση, στη διερεύνηση, στα κινητικά και αισθητικά ερεθίσματα και στον συνεργατικό  και παιγνιώδη τρόπο μάθησης θα αναπτύξουν τις ικανότητες της δημιουργηκότητας , της επίλυσης προβλήματος, στοχαστικής λήψης αποφάσεων και συνεργασίας. Ειδικότερα, μέσω της εμπλοκής τους σε ερευνητικές δράσεις που έχουν νόημα γι αυτά και αξιοποιούν τη φυσική περιέργεια και την τάση τους για πειραματισμό και ανακάλυψη του κόσμου μέσα από την έρευνα, θα μπορέσουν να μετασχηματίσουν σταδιακά τις αρχικές τους ιδέες και εσφαλμένες εντυπώσεις αναφορικά με τις μέλισσες, να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους, να κατανοήσουν την οργάνωση της κοινωνίας τους και να κατανοήσουν τις θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο.  

Ενότητες

Τα παιδιά συγκεντρώνονται στο χώρο της συζήτησης και η/ο νηπιαγωγός ζητάει να της φέρουν το φάκελο με τη τρίτη πρόκληση (εξωτερικά αναγράφεται ο αριθμός 3). Διαβάζει δυνατά το μήνυμα της Μάγιας της μελισσούλας: «Αφουγκραστείτε τους ήχους μας, δεν είναι όλοι ίδιοι, άλλο ζουζούνισμα κάνει η βασίλισσα, άλλο ο κηφήνας και άλλο το ορφανό μελίσσι. Τώρα που μάθατε γιατί, ελάτε να γίνουμε όλοι μελισσούλες, μαζί να ζουζουνίσουμε και με τρόπο μαγικό στο χαρτί τους ήχους να ζωγραφίσουμε». Τα παιδιά παρακολουθούν μικρά ηχητικά αποσπάσματα από το διαδίκτυο σχετικά με τους ιδιαίτερους ήχους των μελισσιών ( το σάλπισμα της νέας βασίλισσας, τον ήχο του ορφανού μελισσιού, τον ήχο της εκδίωξης των κηφήνων από τις εργάτριες μέλισσες). Ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τη διαφοροποίηση των ήχων και επιχειρηματολογία. Στη συνέχεια, ακούν τα δικά τους ηχητικά αποσπάσματα από την επίσκεψη του μελισσοκόμου και προβαίνουν σε συγκρίσεις. Προσπαθούν να αναγνωρίσουν το είδος μέλισσας, διατυπώνουν υποθέσεις, ακούν ξανά τα αρχικά ηχητικά αποσπάσματα από το διαδίκτυο και προσπαθούν να τις επαληθεύσουν.

Έπειτα η κάθε ομάδα επιλέγει ένα είδος μέλισσας και προσπαθεί να τον μιμηθεί καθώς και να τον αποτυπώσει γραπτά. Αφού ολοκληρωθεί η γραπτή αποτύπωση συγκεντρώνονται στο χώρο της συζήτησης και παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους στην ολομέλεια. Επιχειρηματολογούν για τη γραπτή τους αποτύπωση και όλοι μαζί προβληματίζονται πώς η γραπτή αποτύπωση του ήχου θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τη διαφοροποίησή του. Στη συνέχεια γίνεται καταγραφή των ιδεών, των γνώσεων και του τρόπου εργασίας τους στον Πίνακα ΚWLH.

 

Δραστηριότητα 2:

Τα παιδιά συγκεντρώνονται στο χώρο της συζήτησης και η/ο νηπιαγωγός ζητάει να της φέρουν το φάκελο με τη τέταρτη πρόκληση (εξωτερικά αναγράφεται ο αριθμός 4). Διαβάζει δυνατά το μήνυμα της Μάγιας της μελισσούλας: «Δεν ξέρω συρτό, ούτε τανγκό, μα το δικό μου μοναδικό χορό, όταν τη γύρη βρω!!!Για να γευτείτε το μελάκι το γλυκό, τα λουλούδια με τα γραμματάκια μου βρείτε, που οι εργάτριες έκρυψαν στην τάξη και στη σωστή σειρά βάλτε τα για να σχηματίσετε το όνομά μου το μυθικό. Τα λουλούδια είναι κοντά, χορέψτε κυκλικά, ενώ στο σχήμα του οκτώ, όταν είναι μακριά!!!».  Τα μέλη της ομάδας «εργάτριες» κρύβουν τις κάρτες-λουλούδια σε διάφορα σημεία της τάξης και οι υπόλοιπες ομάδες ψάχνουν να τις βρουν. Όταν οι εργάτριες χορεύουν κυκλικά, δίνουν το σύνθημα στις άλλες ομάδες ότι οι καρτέλες βρίσκονται κοντά τους, ενώ όταν χορεύουν σε οχτάρια, ότι είναι μακριά τους.

Αφού συγκεντρώσουν όλα τα λουλούδια, οι ομάδες συνεργάζονται για να ανασυνθέσουν τη λέξη "μέλισσα". Στη συνέχεια, μετά από την παρότρυνση της/του νηπιαγωγού τα μέλη της κάθε ομάδας καλούνται να σκεφτούν και να βρουν λέξεις που αρχίζουν από Μ,μ και να τις αποτυπώσουν στο χαρτί με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν (γραφή, ζωγραφική). Αφού ολοκληρώσουν την καταγραφή συγκεντρώνονται στο χώρο της συζήτησης για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια και να γευτούν όλοι το γλυκό μελάκι. Στη συνέχεια γίνεται καταγραφή των ιδεών, των γνώσεων και του τρόπου εργασίας των παιδιών στον Πίνακα ΚWLH.

Δραστηριότητα 3:

Στις ελεύθερες δραστηριότητες τα μέλη της κάθε ομάδας επιλέγουν ένα παιχνίδι μνήμης (https://learningapps.org/watch?v=pcvbaph9k20), αντιστοίχισης (https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3603), σειριοθέτησης (https://learningapps.org/watch?v=pn6ykokrn20) ή ζωγραφικής (ζωγραφίζω μια μέλισσα - https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3603 ) και το παίζουν με τη σειρά τους στον υπολογιστή.

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -