Μάθημα : Α ΤΑΞΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Κωδικός : EL349135

EL349135  -  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

Μάθημα

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν

να γνωρίσουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σκοπός είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών

σε θέματα που αφορούν στο σώμα τους και τελικά,

η συμβολή των παρεχόμενων γνώσεων στην απόκτηση θετικών στάσεων

(αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης),

με γνώμονα τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους.

 

Εδώ γίνονται τα διαδικτυακά μαθήματα

 

Εδώ μεταφέρεστε στην Κυψέλη του μαθήματος στην πλατφόρμα e-me 

 

 

  • Βιβλίο που θα διδαχθεί

    «ΒΙΟΛΟΓΙΑ» της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Καστορίνη Α., Κωστάκη - Αποστολοπούλου Μ., Μπαρώνα – Μάμαλη Φ., Περάκη Β., Πιαλόγλου Π., έκδοση 2015.

    Περιεχόμενο μαθήματος

    Θα διδαχθούν τα Κεφάλαια 1, 3, 9 και 12.

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Στο μάθημα Βιολογία στις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου οι μαθητές εξετάζονται σε 4 ισόβαθμα θέματα που έχουν την ακόλουθη μορφή, περιεχόμενο και σκοπό:

    1ο Θέμα: Περιλαμβάνει πέντε (5) ισόβαθμες ανεξάρτητες ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, όπως: πολλαπλής επιλογής, σωστού-λάθους, διαζευκτικής απάντησης (από τις οποίες ο μαθητής επιλέγει όποια ή όποιες συνεχίζουν ορθά μια ημιτελή φράση) κ.ά.

    Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της κατανόησης από τον μαθητή βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων από ένα ευρύ τμήμα της εξεταστέας ύλης.

    2ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

    Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να ανακαλεί γνώσεις που έχει αποκτήσει γύρω από το εξεταζόμενο θέμα (βιολογική έννοια, διαδικασία ή φαινόμενο) και να τις εκθέτει ή/και να τεκμηριώνει τις απόψεις του με πληρότητα και σαφήνεια.

    3ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

    Κάθε μία από τις ερωτήσεις αυτές περιλαμβάνει μια απεικόνιση (εικόνα, διάγραμμα ροής, γραφική παράσταση κ.ά.) που μπορεί να αποδίδει μια βιολογική δομή, λειτουργία ή φαινόμενο. Η απεικόνιση συνοδεύεται από σχετικό επεξηγηματικό κείμενο.

    Ο μαθητής καλείται να απαντήσει σε υποερωτήματα που μπορεί να αφορούν στη δομική και λειτουργική σχέση των μερών (αν πρόκειται για βιολογική δομή), στην έκβασή του ή/και στους παράγοντες που την επηρεάζουν (αν πρόκειται για λειτουργία ή βιολογικό φαινόμενο) κ.ά.

    Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυσης, σύνθεσης κ.τ.λ.) που έχει αποκτήσει, προκειμένου να εντοπίζει, να αντλεί, να αξιολογεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες και δεδομένα που του παρέχει η απεικόνιση και το επεξηγηματικό κείμενο που τη συνοδεύει, ώστε να εξάγει συμπεράσματα και να διατυπώνει πλήρεις, σαφείς και στοιχειοθετημένες απαντήσεις.

    4ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

    Κάθε ερώτηση αποτελεί δοκιμασία στην οποία ο μαθητής καλείται είτε να διερευνήσει μια πραγματική ή υποθετική κατάσταση που περιγράφεται στην εκφώνηση (π.χ. την έκβαση μιας βιολογικής διαδικασίας) είτε να επιλύσει ένα πρόβλημα που άπτεται εφαρμογών της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είτε να λύσει μια άσκηση εφαρμόζοντας την κατάλληλη μεθοδολογία και αξιοποιώντας βιολογικούς νόμους και θεωρίες.

    Το θέμα αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει από ποικίλες περιοχές της ύλης, προκειμένου να διερευνά και να ερμηνεύει καταστάσεις ή να επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή.

     

Ενότητες

Συνδεθείτε με την η-τ@ξη και επεξεργαστείτε το προφίλ σας: 

  • Προσθέστε φωτο ή εικόνα
  • Αλλάξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αυτήν που χρησιμοποιείτε.
  • Αλλάξτε το τηλέφωνο με αυτό που χρησιμοποιείτε.
  • Συμπληρώστε σχετικά με τον εαυτό σας.

Είναι σημαντικό, για να προσωποποιείται η εξ αποστάσεως επικοινωνία. Επιπλέον, διευκολύνεται στο έπακρο η επικοινωνία με την ειδοποίηση για ανακοινώσεις προς το παρόν ή οτιδήποτε άλλο αργότερα μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο!  

Με την ολοκλήρωση του κεφαλαίου αυτού οι μαθητές/τριες θα είναι ικανοί:

  • να περιγράφουν την ποικιλομορφία στη δομή και λειτουργία των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.
  • να κατανοούν τη σχέση δομής και λειτουργίας των κυττάρων
  • να αναγνωρίζουν τη συνεργασία των κυττάρων σε όλα τα επίπεδα (ιστός-όργανο-σύστημα οργάνων-οργανισμός).

Στόχοι του κεφαλαίου αυτού είναι οι μαθητές/τριες :

  • να γνωρίσουν τη δομή της καρδιάς.
  • να συνδέουν αυτήν με τη λειτουργία της.
  • να αναγνωρίζουν τις διαφορές στη δομή και στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
  • να περιγράφουν την κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό της ανθρώπινης καρδιάς.
  • να παρουσιάζουν τον τρόπο ανταλλαγής των αερίων της αναπνοής.
  • να συνδυάζουν τη λειτουργία της καρδιάς με την κυκλοφορία του αίματος, τη λειτουργία. της αναπνοής και την ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων.

Στην ενότητα αυτή μελετάται το Αίμα ως ιστός και ως στοιχείο του κυκλοφορικού συστήματος, 

περιλαμβάνοντας όσα βρίσκονται στα Κεφάλαια 1 και 3.

Να διδαχθεί όλο το κεφάλαιο, εκτός της παραγράφου: Συνάψεις.

 

Η διδασκαλία των εννοιών: «Δυναμικό ηρεμίας» και «Νευρική ώση» να γίνει από το κείμενο των προσαρτήσεων.

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -