Μάθημα : Χημεία Προσανατολισμού - Κεφάλαιο 5
Κωδικός : EL657250
EL657250 - ΜΙΧΑΗΛ ΣΜΑΡΑΓΔΑΚΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Ηλεκτρολύτες
Διάσταση
Ιοντισμός
Ηλεκτρολύτες ονομάζονται οι ουσίες οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό παράγουν ιόντα. Το νερό είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού καθώς σε καθαρή μορφή περιέχει ελάχιστη ποσότητα ιόντων (ΟΗ- και Η3Ο+). Το νερό με την προσθήκη κάποιου ηλεκτρολύτη εμπλουτίζεται με ιόντα. Η παρουσία ιόντων στο νερό το κάνει καλό αγωγό του ηλεκτρισμού και κατά τη διέλευσή του το ηλεκτρικό ρεύμα διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο (ηλεκτρόλυση).
Οι ιοντικές ενώσεις αναγνωρίζονται από την παρουσία μετάλλων στην ένωση τα οποία βρίσκονται πάντα με τη μορφή κατιόντων (Κ+, Νa+, Li+, Mg+2, Ca+2, Ba+2, Al+3, Ag+ κ.α.). Εκτός των μετάλλων κατιόντα μπορεί να είναι το ΝΗ4+ καθώς και τα αντίστοιχα κατιόντα των αμινών π.χ. CH3NH3+, (CH3)2NH2+ κλπ. Τα ανιόντα μπορεί να είναι είτε μονοατομικά ιόντα αμετάλλων (F-, Cl-, I-, Br-, O-2, S-2) είτε πολυατομικά ανιόντα (NO3-, SO3-2, SO4-2, PO4-3, ClO4-, CN- κ.α.).
Στις ιοντικές ενώσεις δεν υπάρχουν μόρια (δηλαδή συγκεκριμένες ομάδες ατόμων). Τα ιόντα είναι διατεταγμένα στο χώρο σχηματίζοντας κρύσταλλους. Κατά τη διάλυση των ιοντικών ουσιών στο νερό, τα ιόντα αποσπώνται από τον κρύσταλλο και περνάνε στην υδατική φάση. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
Οι ιοντικές ενώσεις διακρίνονται σε ευδιάλυτες και δυσδιάλυτες ανάλογα με το πόση ποσότητα της ουσίας μπορεί να διαλυθεί σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Ωστόσο όση ποσότητα έχει διαλυθεί βρίσκεται με μορφή ιόντων, κατά συνέπεια η διάσταση των ιοντικών ενώσεων είναι πάντα 100% (η μη διαλυμένη ουσία δεν αποτελεί μέρος του υδατικού διαλύματος). Όλες οι ιοντικές ενώσεις είναι ηλεκτρολύτες.
Ιοντικές ενώσεις είναι τα άλατα, τα υδροξείδια των μετάλλων και τα οξείδια των μετάλλων (τα οποία αντιδρούν με το νερό και μετατρέπονται σε υδροξείδια κατά τη διάλυσή τους).
Άλατα: AgNO3 ⟶ Ag+ + NO3- Na3PO4 ⟶ 3Na+ + PO4-3 Al2(SO4)3 ⟶ 2Al+3 + 3SO4-2
(NH4)2SO3 ⟶ 2NH4+ + SO32- CaF2 ⟶ Ca+2 + 2F- K2Cr2O7 ⟶ 2K+ + Cr2O7-2
Υδροξείδια: ΝaOH ⟶ Na+ + OH- Ca(OH)2 ⟶ Ca+2 + 2OH- Al(OH)3 ⟶ Al+3 + 3OH-
Oξείδια Μετάλλων: Κ2Ο + Η2Ο ⟶ 2ΚΟΗ και μετά όπως παραπάνω.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρώτο κεφάλαιο οι άπολες ομοιοπολικές ενώσεις δεν διαλύονται στο νερό, δεν αλληλεπιδρούν μαζί του και δεν θα μας απασχολήσουν. Φυσικά δεν ανήκουν στους ηλεκτρολύτες.
Οι πολικές ομοιοπολικές ενώσεις γενικά διαλύονται στο νερό, από λίγο εως πλήρως. Διακρίνονται τρεις περιπτώσεις:
Ουσίες των οποίων τα μόρια παραμένουν ως έχουν στο νερό (μοριακά διαλύματα) χωρίς να αντιδρούν με αυτό, δεν είναι ηλεκτρολύτες. Τα μοριακά διαλύματα είναι κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού όπως άλλωστε και το νερό.
Ουσίες των οποίων τα μόρια αντιδρούν σε μικρό βαθμό με το νερό και παράγονται ιόντα. Χαρακτηρίζονται ως ασθενείς ηλεκτρολύτες και διακρίνονται σε ασθενή οξέα (παράγονται Η3Ο+) και ασθενείς βάσεις (παράγονται ΟΗ-). Η αντίδρασή τους με το νερό γράφεται ως αμφίδρομη αντίδραση. Όλα τα οργανικά οξέα είναι ασθενή οξέα ενώ στις ασθενείς βάσεις ανήκει η Αμμωνία ΝΗ3 και όλες οι αμίνες (π.χ. R-NH2).
Παραδείγματα: ΗCOOH + H2O ⟷ HCOO- + H3O+
ΗF + H2O ⟷ F- + H3O+
CH3-NH2 + H2O ⟷ CH3-NH3+ + H2O
Ουσίες των οποίων τα μόρια αντιδρούν σχεδόν ποσοτικά με το νερό παράγοντας Η3Ο+ (ισχυρά οξέα) ή ΟΗ- (ισχυρές βάσεις). Αν και η αντίδραση των ισχυρών ηλεκτρολυτών δεν είναι πραγματικά 100% ωστόσο θεωρείται ως ποσοτική και οι αντιδράσεις γράφονται ως μονόδρομες. Iσχυρά οξέα είναι τα: ΗCl, HBr, HI, HNO3, HClO4 και το H2SO4 στον 1ο ιοντισμό του.
Η αντίδραση ενός ηλεκτρολύτη (ισχυρού ή ασθενούς) με τα μόρια του διαλύτη (νερό) προς παραγωγή ιόντων ονομάζεται ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ.
Για κάθε μια από τις παρακάτω ουσίες να γράψετε την αντίδραση που πραγματοποιείται κατά τη διάλυσή της στο νερό και να τη χαρακτηρίσετε ως διάσταση ή ιοντισμό. Αν υπάρχει παραπάνω από ένας ιοντισμός να γραφεί ξεχωριστά.
α. Βa(OH)2
β. CH3-CH(OH) -COOH
γ. Mg(ClO4)2
δ. CH3-CH2-NH2
ε. H2SO4
στ. AlΒr3
ζ. (CH3)3N
η. ΗΙ
θ. NaHSO4
ι. Al(OH)3
ια. ΗΟΟC-COOH
ιβ. Η3PO4
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -