Περιγραφή Μαθήματος

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -
Κάνουμε επανάληψη στις παραπάνω ενότητες και στη συνέχεια απαντούμε στις εξής ερωτήσεις:
1. Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης της Κωνσταντινούπολης;
2. Από ποιους υπογράφτηκε το διάταγμα των Μεδιολάνων και τι προέβλεπε;
3. Γιατί ο "Ιουστινιάνειος Κώδικας" θεωρείται πολύ σημαντικό έργο;
4. Ποιον αρχιτεκτονικό ρυθμό εκπροσωπεί η Αγία Σοφία;
5. Ποιο γεγονός χρησιμοποίησε ο Ηράκλειος για να προσδώσει θρησκευτικό χαρακτήρα στις εκστρατείες του;
6. Τι ήταν τα θέματα;
Αφού επαναλάβετε την παραπάνω ενότητα, παρακαλώ να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Γιατί οι Ίσαυροι επιδίωκαν να ικανοποιήσουν τους αγροτικούς πληθυσμούς της γειτονικής με το Ισλάμ Μ.Ασίας, οι οποίοι δεν ήθελαν τις εικόνες;
2. Ποιες συνέπειες είχε η εικονομαχία στην εξωτερική πολιτική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
Αφού επαναλάβετε τις παραπάνω ενότητες, παρακαλώ να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Ποιος ίδρυσε τη σχολή της Μαγναύρας και ποιος ανέλαβε τη διεύθυνσή της;
2. Ποια σημαντική πνευματική προσωπικότητα της εποχής ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη μελέτη της αρχαίας γραμματείας;
3. Τι ήταν τα ακριτικά άσματα;
4. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι Σλάβοι τιμούν ιδιαίτερα τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο;
Αφού μελετήσετε την παραπάνω ενότητα, παρακαλώ να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Πώς συντελέστηκε η εθνογένεση (δημιουργία του έθνους) των Ρώσων;
2. Ποια σημασία είχε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων τόσο για τους ίδιους όσο και για το Βυζάντιο;
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω σελίδες (με τις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτές), παρακαλώ να απαντήσετε στο ακόλουθο ερώτημα:
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι Μακεδόνες προσπάθησαν να προστατεύσουν τους ελεύθερους καλλιεργητές από τις καταχρήσεις των δυνατών;
Προσέξτε: η ερώτηση ζητάει το γιατί (για ποιους λόγους), όχι το πώς (με ποιους τρόπους).
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες, παρακαλώ να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. α. Σε ποια κοινωνική τάξη στηρίχτηκαν οι Κομνηνοί, για να αποτρέψουν την κατάρρευση του κράτους, και ποιον θεσμό εφάρμοσαν;
β. Ποιες συνέπειες είχε η κατάχρηση του θεσμού αυτού, σύμφωνα με το παράθεμα της σελίδας 56;
2. Από τα προνόμια που έδωσε ο Αλέξιος Α΄ στους Βενετούς με το χρυσόβουλο του 1082, ποιο θεωρείτε ότι είχε τη μεγαλύτερη σημασία και γιατί;
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες, παρακαλώ να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Τι ήταν οι σταυροφορίες και ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη διαμόρφωσή τους;
2. Στην τέταρτη σταυροφορία (1204), οι υποτιθέμενοι στρατιώτες του Χριστού, όχι μόνο παρεξέκλιναν από τον αρχικό τους στόχο και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, αλλά επιδόθηκαν σε λεηλασίες, καταστροφές και πολλές αγριότητες κατά των κατοίκων. Πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί αυτή τους η στάση;
3. Ποια ήταν τα λατινικά κράτη, κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, και ποια τα ελληνικά;
4. Πώς άρχισε να διαμορφώνεται η νεοελληνική εθνική συνείδηση στα χρόνια της Λατινοκρατίας;
Αφού μελετήσετε την παραπάνω ενότητα (και τα παραθέματα που υπάρχουν σε αυτήν), να γράψετε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην οθωμανική επέκταση.
Παρακαλώ να μελετήσετε την παραπάνω ενότητα και να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Ποιος σουλτάνος προετοίμασε την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και ποιος τη διεξήγαγε;
2. Ποιος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πώς αντιμετώπισε την πολιορκία και ποιο ήταν το τέλος του;
3. Ποιες ήταν οι συνέπειες της Άλωσης;
4. Ποια πόλη ονομάστηκε Τρίτη Ρώμη;
5. Να αναφέρετε μία από τις προσφορές του Βυζαντίου στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Μεσαίωνας ονομάζεται η περίοδος της δυτικής ευρωπαϊκής ιστορίας, που τοποθετείται ανάμεσα στον 5ο και τον 15ο αιώνα, δηλαδή από την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους από τα γερμανικά φύλα και τους Ούνους μέχρι την Αναγέννηση. Στη Δύση δημιουργούνται τα γερμανικά βασίλεια. Ο σπουδαιότερος ηγέτης της μεσαιωνικής Ευρώπης ήταν ο Καρλομάγνος, βασιλιάς του Φραγκικού Κράτους. Στέφθηκε αυτοκράτορας το 800 μ.Χ. και κατόρθωσε να συμπεριλάβει στο κράτος του μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χώρου. Αφού μελετήσετε την παραπάνω ενότητα με τις πηγές και το οπτικό υλικό που περιέχεται σε αυτήν, παρακαλώ να συμπληρώσετε τα κενά στο παρακάτω κείμενο:
Ο Καρλομάγνος, βασιλιάς του -------------- Βασιλείου, επεξέτεινε πολύ το κράτος του με συνεχείς ------------------. Το έτος 800 στέφθηκε από τον πάπα αυτοκράτορας του ----------------- Κράτους. Αυτό ενόχλησε τους -----------------. Η καλή οργάνωση του κράτους του έφερε ------------------ ανάκαμψη. Οι διάδοχοί του διένειμαν μεταξύ τους την αυτοκρατορική κληρονομιά με τη Συνθήκη του -------------- το έτος ------------. Η συνθήκη αυτή αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας της νεότερης --------------. Η άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών που συντελέστηκε την εποχή εκείνη ονομάστηκε Καρολίδεια -----------------.
Τις ενδιάμεσες ενότητες, που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, στον πολιτισμό του κ.λπ. θα σας πρότεινα να τις διαβάσετε με τους δικούς σας ρυθμούς και να μην τις αγνοήσετε, για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου.
Αφού μελετήσετε προσεκτικά την παραπάνω ενότητα και τις αντίστοιχες πηγές, να απαντήσετε στην ερώτηση 1 της σελίδας 112.
Αφού μελετήσετε την παραπάνω ενότητα μαζί με τις αντίστοιχες γραπτές πηγές και το οπτικό υλικό, παρακαλώ να συμπληρώσετε τα κενά στο παρακάτω κείμενο:
Η Αναγένηση υπήρξε ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό -------------. Γεννήθηκε στις ακμαίες οικονομικά πόλεις τις ----------------. Τώρα επίκεντρο του ενδιαφέροντος γίνεται ο -------------. Η στροφή προς τη βαθύτερη γνώση της αρχαιότητας ονομάστηκε --------------. Ο Έρασμος ήταν ο πρίγκιπας της Πολιτείας των --------------------. Ο νέος τύπος ανθρώπου που επιδιώκεται να διαμορφωθεί με την κατάλληλη αγωγή ονομάζεται ----------------- άνθρωπος. Έλληνας λόγιος που διακρίθηκε στη Δύση υπήρξε ο -------------------. Η τυπογραφία εφευρέθηκε από τον -------------------. Κορυφαίος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας της εποχής υπήρξε ο ------------------. Τώρα οι ζωγράφοι εφαρμόζουν την προοπτική και την τεχνική της ---------------------. Σπουδαίο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η --------------. Άλλοι σπουδαίοι ζωγράφοι της Αναγέννησης υπήρξαν οι -----------------------, ----------------------- και ο Έλληνας --------------------.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -