Περιγραφή Μαθήματος

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -
Αφού μελετήσετε την 1η ενότητα του βιβλίου της Ιστορίας σας (σελ. 10-13) και την ενότητα 8.4.4 της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής (σελ.74), να εντοπίσετε και να γράψετε επιδράσεις της πολιτικής σκέψης του Μοντεσκιέ στο ισχύον ελληνικό Σύνταγμα.
Αφού επεναλάβετε τις παραπάνω ενότητες (σελ. 14-22), παρακαλώ να κάνετε την ακόλουθη αντιστοίχιση:
1.Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας α. Ιακωβίνοι, Κορδελιέροι
2. Τζορτζ Ουάσινγκτον β. 14 Ιουλίου 1789
3. Αίθουσα σφαιριστηρίου γ. Περίοδος της Τρομοκρατίας
4. Κατάληψη Βαστίλης δ. 4 Ιουλίου 1776
5. Πολιτικά ρεύματα ε. Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία
6. Λέσχες στ. Ήττα Ναπολέοντα
7. Αβράκωτοι ζ. Πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ
8. Ροβεσπιέρος η. Ριζοσπαστικά τμήματα λαϊκών στρωμάτων
9. Βατερλό (1815) θ. Όρκος σύνταξης συντάγματος
10. Ιερή Συμμαχία ι. Δεξιά, κέντρο, αριστερά
Αφού επαναλάβετε τις παραπάνω ενότητες του βιβλίου σας (σελ. 28-32) αλλά και τα φυλλάδια που σας έχουν δοθεί για την Ελληνική Επανάσταση, παρακαλώ να συμπληρώσετε τα παρακάτω:
Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην πόλη 1.------------ το έτος 2.----------- με σκοπό την 3.--------------------. Πρωτεργάτες της ήταν οι 4.--------------------------------. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον 5.-------------------- μετά την άρνηση του 6.-------------------. Ο πρώτος ξεκίνησε την επανάσταση στην πόλη 7.----------------- στις 8.---------------------. Στο Δραγατσάνι διακρίθηκε και θυσιάστηκε ο 9.------------------. Στη μονή Σέκκου ανατινάχθηκε μαζί με τους συμπολεμιστές του ο 10.----------------.
Στις 10 Απριλίου 1821 απαγχονίστηκε ο 11.-------------------------. Ο Αθανάσιος Διάκος καθυστέρησε την πορεία του τουρκικού στρατού στη γέφυρα της 12.----------------------. Στη Γραβιά θριάμβευσε ο 13.--------------------------. Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός υπήρξε η άλωση της 14.---------------- από δυνάμεις με επικεφαλής τον 15.------------------------. Απάντηση στη σφαγή της Χίου έδωσε ο 16.--------------------. Το 1823 σκοτώθηκε έξω από το Καρπενήσι ο 17.--------------------. Στη ναυμαχία του Γέροντα διέπρεψε ο 18.---------------------. Το 1825 ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου ο 19.-------------------. Βρήκε τις ελληνικές δυνάμεις αποδυναμωμένες λόγω του 20.----------------. Η ηρωική προσπάθεια του 21.-----------------------στο Μανιάκι δεν είχε αποτέλεσμα. Όμως ισχυρό πλήγμα δέχτηκε στους 22.--------------------.Η πολιορκία του Μεσολογγίου τερματίστηκε τον Απρίλιο του 1826 με την ηρωική 23.-----------------. Στη Στερεά Ελλάδα κρατούσε την επανάσταση όρθια ο 24.----------------- μέχρι τον θάνατό του στις 23 Απριλίου 1827.
Η διακυβέρνηση του Καποδίστρια θεωρείται από πολλούς η πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης του ελληνικού κράτους. Να δικαιολογήσετε την άποψη αυτή, αντλώντας στοιχεία από την αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου σας, αφού τη μελετήσετε προσεκτικά.
Αφού επαναλάβετε τις παραπάνω ενότητες, με τις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτές (σελ. 57-60), παρακαλώ να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Η ενηλικίωση του Όθωνα και η ανάρρησή του στον θρόνο (Μάιος 1835) γιορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα. Ωστόσο, οι μεγάλες προσδοκίες των πολιτών διαψεύσθηκαν. Με ποια μεγάλη επανάσταση, που ξέσπασε οκτώ χρόνια μετά, συνδέεται η διάψευση αυτή και τι έγινε τότε;
2. Τι ήταν η Μεγάλη Ιδέα; Ποια ήταν η διαφορετική αντίληψη για το μέλλον της Ελλάδας και γιατί αυτή, κατά τη γνώμη σας, δε βρήκε πολλούς υποστηρικτές;
3. Τι ήταν το Χάτι Χουμαγιούν;
Αφού μελετήσετε με προσοχή την παραπάνω ενότητα (σελ. 61-63), παρακαλώ να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Ποιος ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Ελλάδας και πότε ενθρονίστηκε;
2. Ποιος πολιτικός προχώρησε στη διανομή των εθνικών γαιών;
3. Τι είναι η αρχή της δεδηλωμένης και πώς συνδέεται με τον δικομματισμό;
4. Ποιο ήταν το πρόγραμμα του Χαρίλαου Τρικούπη και πού στηρίχτηκε για να το υλοποιήσει; Ποιος ήταν ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος;
5. Πότε ο Τρικούπης κήρυξε την Ελλάδα υπό πτώχευση;
6. Τι ήταν η επιτροπή ΔΟΕ;
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες με τις πηγές που περιέχονται σε αυτές (σελ. 64-68) και το φυλλάδιο που σας έχει δοθεί για την ενότητα 22, παρακαλώ να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Τι ονομάζουμε κρητικό ζήτημα;
2. Ποια ήταν εκείνη η επανάσταση στην Κρήτη, που στρεφόταν εναντίον όχι της οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά της διοίκησης του Έλληνα ύπατου αρμοστή; Ποιος πολιτικός, που αργότερα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας, υπήρξε η ηγετική μορφή της επανάστασης αυτής;
3. Τι ονομάζουμε μακεδονικό ζήτημα και τι μακεδονικό αγώνα; Να αναφέρετε μια κορυφαία μορφή του μακεδονικού αγώνα.
4. Τι ήταν το κίνημα των Νεοτούρκων;
Επίσης, με βάση τις γνώσεις σας από την ενότητα 13, να γράψετε τι τιμάμε την Πρωτομαγιά.
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες (σελ. 72 - 76), να προσδιορίσετε τους όρους: δαρβινική θεωρία της εξέλιξης, θετικισμός, διαλεκτική μέθοδος, πάλη των τάξεων, ρομαντισμός, ρεαλισμός, συμβολισμός, ιμπρεσιονισμός.
Παρακαλώ να μελετήσετε την παραπάνω ενότητα και να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Ποιες ηταν οι κύριες κατευθύνσεις τις ελληνικής πνευματικής ζωής κατά τον 19ο αιώνα;
2. Ποια ήταν η ηγετική μορφή της Επτανησιακής Σχολής;
3. Ποιος ήταν ο κύριος εκφραστής της γενιάς του 1880;
4. Παρατηρώντας τα δύο νεοκλασικά κτήρια της σελίδας 80, ποια στοιχεία τους θεωρείτε ότι παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα;
Παρακαλώ να μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες μαζί με τις πηγές που περιέχονται σε αυτές καθώς και τις παραπομπές στο γλωσσάριο και στη συνέχεια να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Πώς ερμηνεύετε τη θετική στάση του λαού απέναντι στο κίνημα στο Γουδί;
2. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Βενιζέλος δε συμφώνησε με αυτούς που ζητούσαν συγκρότηση συντακτικής Βουλής και κατάργηση της μοναρχίας;
3. Ποιες μεταρρυθμίσεις θεσπίστηκαν με το αναθεωρημένο σύνταγμα του 1911 και ποια ομάδα συνέβαλε στην προώθησή τους;
Παρακαλώ να μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες με τις πηγές που περιέχονται σε αυτές και στη συνέχεια να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποια ήταν τα αίτια των βαλκανικών πολέμων;
2. Ποιο γεγονός σκίασε το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό;
3. Με ποια συνθήκη έληξαν οι βαλκανικοί πόλεμοι και ποια ήταν τα εδαφικά οφέλη της Ελλάδας;
Παρακαλώ να μελετήσετε τις παραπάνω ενότητες με τις γραπτές πηγές και το οπτικό υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτές και στη συνέχεια να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Τι είναι ο ιμπεριαλισμός και πώς λειτούργησε ως αίτιο του Α' Παγκοσμίου πολέμου;
2. Ποια ήταν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα και ποια η αφορμή του παραπάνω πολέμου;
3. Ο Εθνικός Διχασμός ήταν απλώς μια σύγκρουση δύο ηγετών που δεν ήθελαν να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους ή είχε και κοινωνικές ρίζες; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -