Μάθημα : Τάξη Α΄ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 - Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή

Κωδικός : G60108

Στο μάθημα αυτό θα εξετάσουμε τις έννοιες "πρόγραμμα" και "Λογισμικό υπολογιστή'', τα είδη του λογισμικού και θα περιγράψουμε τις βασικές λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος.

Ενότητες

Για να μπορέσει το υλικό του υπολογιστή να εκτελέσει και την πιο απλή επεξεργασία δεδομένων, χρειάζεται ένα σύνολο οδηγιών (εντολών). Οι οδηγίες καθοδηγούν βήμα προς βήμα τον υπολογιστή και συντονίζουν τα διάφορα εξαρτήματά του, ώστε να πραγματοποιηθεί η εργασία που θέλουμε. Ονομάζουμε πρόγραμμα το σύνολο των εντολών που κατευθύνουν με κάθε λεπτομέρεια τον υπολογιστή για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία.

Η ιδέα της προγραμματιζόμενης μηχανής δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν διάφορες συσκευές καθημερινής χρήσης, που χρειάζονται ένα σύνολο εντολών, για να εκτελέσουν μία εργασία. Το πλυντήριο, το DVD-Βίντεο, το κινητό τηλέφωνο, οι παιχνιδομηχανές, είναι μερικές από αυτές. Κάποιες συσκευές απαιτούν απλές εντολές για να λειτουργήσουν (πλυντήριο, DVD), ενώ κάποιες άλλες πιο σύνθετες εντολές (κινητό τηλέφωνο, παιχνιδομηχανή).

Ο υπολογιστής είναι μια πιο σύνθετη μηχανή η οποία εκτός από παιχνίδια μπορεί να εκτελεί και πολλές άλλες χρήσιμες εργασίες και να υποστηρίζει την επεξεργασία διαφορετικών δεδομένων. Ανάλογα με την εργασία που θέλουμε να κάνουμε με τον υπολογιστή, πρέπει να επιλέξουμε και το κατάλληλο πρόγραμμα. Αν διερευνήσουμε στον υπολογιστή του εργαστηρίου μας, θα βρούμε ένα πλήθος προγραμμάτων που μας βοηθούν να γράφουμε κείμενα, να ζωγραφίζουμε, να επεξεργαζόμαστε εικόνες, να κάνουμε υπολογισμούς, να επικοινωνούμε με άλλους υπολογιστές. Το σύνολο των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές ονομάζεται Λογισμικό (Software).

 Παραδείγματα Λογισμικού        Λογισμικό

 

 

 

Κάθε υπολογιστής αποτελείται από δυο μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους: το Υλικό και το Λογισμικό. Σε αντίθεση με το Υλικό του υπολογιστή, τα προγράμματα δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε, είναι άυλα, όπως δεν μπορούμε να αγγίξουμε και τις μουσικές νότες.

 

                                                       

 

Τα προγράμματα του υπολογιστή βρίσκονται αποθηκευμένα σε διάφορα αποθηκευτικά μέσα όπως στο σκληρό δίσκο, σε μνήμη φλας, σε DVD ή CD. Αποτελούνται από ένα σύνολο εντολών που έχουν γράψει προγραμματιστές. Για να γράψει κανείς ένα πρόγραμμα για έναν υπολογιστή, πρέπει να γνωρίζει κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Η διαδικασία σχεδιασμού, σύνταξης και διόρθωσης ενός προγράμματος ονομάζεται προγραμματισμός.

 

Όταν «ανοίγουμε» ένα πρόγραμμα, αυτό μεταφέρεται στη μνήμη του υπολογιστή και στέλνεται σταδιακά στον επεξεργαστή για εκτέλεση.

 

 

Πολλές φορές συγχέουμε τις έννοιες «δεδομένα» και «πρόγραμμα», επειδή και τα δυο είναι άυλα και αποθηκεύονται στη μνήμη και στα αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή.

Οι έννοιες αυτές έχουν τελείως διαφορετική σημασία. Τα δεδομένα τα «επεξεργαζόμαστε», ενώ το πρόγραμμα «εκτελείται».

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -