Μάθημα : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α' ΤΑΞΗ

Κωδικός : T16309

T16309  -  ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

Μάθημα

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!!

&

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ  

ΜΑΓΙΚΗ...

Ενότητες

ΚΕΙΜΕΝΑ

  • ΝΑ Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ,Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΣΕΛ.13
  • ΤΑ GRAFFITI ΤΩΝ ΘΡΑΝΙΩΝ, Σ.ΣΑΡΡΗ, ΣΕΛ.19
  • ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ,Μ.ΚΑΪΡΗ, ΣΕΛ.23
  • ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ,Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ,ΣΕΛ.28

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ-ΒΛ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΗΧΑΝΗ! -ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ                                  ΣΕΛ.38

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

1/ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΠΟΥΣ:

  1. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  2. ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ
  3. ΑΝΑΛΟΓΙΑ
  4. ΔΙΑΙΡΕΣΗ
  5. ΟΡΙΣΜΟΣ
  6. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
  7. ΑΙΤΙΟ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  8. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ δυο ή περισσοτέρων τρόπων 

2/ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ & ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Με μεταβατικές/ συνδετικές/ συνεκτικές/ διαρθρωτικές λέξεις ή εκφράσεις. Αυτές μπορεί να είναι:

-Αντιθετικές: αλλά, όμως, ωστόσο, αντίθετα, μολαταύτα, εντούτοις, εξάλλου, αντίθετα, από τη μια πλευρά, απεναντίας, αν και , μολονότι, αφενός… αφετέρου, σε αντίθεση κ.λπ.

-Χρονικές: ύστερα, προηγουμένως, μετά, αφού, έπειτα, ταυτόχρονα, μόλις, την ίδια στιγμή κ.λπ.

-Προϋποθετικές: αν, σε περίπτωση που, εκτός αν κ.λπ.

-Επεξηγηματικές: με άλλα λόγια, δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, για να γίνει πιο σαφές, για παράδειγμα κ.λπ.

-Εμφαντικές: είναι αξιοσημείωτο ότι, θα πρέπει να τονιστεί ότι, αξιοπρόσεκτο είναι, βέβαια, σαφώς, οπωσδήποτε κ.λπ.

-Συμπερασματικές: άρα, επομένως, λοιπόν, για να συνοψίσουμε, εν κατακλείδι, συμπερασματικά, επιλογικά, επαγωγικά σκεπτόμενοι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όπως προκύπτει από τα παραπάνω κ.λπ.

-Συμπληρωματικές ή προσθετικές: επίσης, επιπλέον, ακόμη, παράλληλα, εκτός από τα παραπάνω, σημειώνεται και, απαραίτητο είναι και κ.λπ.

-Απαρίθμηση επιχειρημάτων : πρώτον, δεύτερον, αρχικά, επόμενος λόγος (επιχείρημα, τρόπος, αίτιο κ.λπ.) είναι , τέλος κ.λπ.

-Αιτιολογικές: για το λόγο αυτό, επειδή, εξαιτίας, αφού κ.λπ.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 

1) Με παραδείγματα

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με παραδείγματα, όταν στη Θεματική Περίοδο διατυπώνεται μια άποψη-θέση και στις Λεπτομέρειες παρατίθενται στοιχεία-παραδείγματα, τα οποία διασαφηνίζουν ή τεκμηριώνουν τη θέση αυτή.

Λέξεις κλειδιά: για παράδειγμα, λόγου χάρη, π.χ., χαρακτηριστικό παράδειγμα κτλ.

Παράδειγμα:

«Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση του φαινομένου της παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει την επικαιρότητα για να διαπιστώσει πως στα δελτία ειδήσεων το αστυνομικό ρεπορτάζ ασφυκτιά από ληστείες, κλοπές, επιθέσεις εις βάρος ανύποπτων πολιτών, εγκλήματα…Το έγκλημα αποκτά άρτια οργάνωση…, δρουν μαφίες της νύχτας…, βιαστές καροδοκούν…»

2) Με σύγκριση-αντίθεση

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με σύγκριση-αντίθεση, όταν συγκρίνονται δύο ή περισσότερες έννοιες και δίνονται οι μεταξύ τους διαφορές.

Λέξεις κλειδιά: αντίθετα, σε αντίθεση, όμως, αλλά, από την άλλη κτλ.

Παράδειγμα:

«Ένα χάσμα χωρίζει το Σωκράτη από τους σοφιστές. Ο Σωκράτης ζήτησε τη μία και καθολική έννοια, τη μία και καθολική αλήθεια, ενώ οι σοφιστές υποστήριζαν τις πολλές γνώμες για το ίδιο πράγμα. Επίσης και στον τρόπο της ζωής υπάρχει ριζική αντίθεση μεταξύ σοφιστών και Σωκράτους. Οι σοφιστές ήταν έμποροι γνώσεων, ενώ ο Σωκράτης υπήρξε ένας άμισθος δάσκαλος και ερευνητής της αλήθειας. Το μόνο κοινό μεταξύ των σοφιστών και του Σωκράτη ήταν ότι αυτός και εκείνοι διαπίστωσαν ότι η παραδεδομένη μόρφωση και παιδεία δεν ήταν αρκετή για τη εποχή τους». 3

 

 

3) Με αναλογία

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με αναλογία, όταν συγκρίνονται δύο ή περισσότερες έννοιες και δίνονται οι μεταξύ τους ομοιότητες. Έχει τη μορφή παρομοίωσης: το α είναι όπως το β.

Παράδειγμα:

«Ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια όπως και μια μηχανή. Το αυτοκίνητο λ.χ. ή η θεριζοαλωνιστική μηχανή εξασφαλίζουν την αναγκαία για τη λειτουργία τους ενέργεια καίγοντας βενζίνη. Το ηλεκτρικό ψυγείο ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, δυο άλλες μηχανές, χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα. Κι ο οργανισμός βρίσκει την αναγκαία για τις λειτουργίες του ενέργεια με ανάλογο τρόπο, καίγοντας ή διασπώντας χημικές ενώσεις. Ο μηχανισμός αυτός της παραγωγής ενέργειας λέγεται καταβολισμός. Είναι φανερό πως ο καταβολισμός είναι φαινόμενο κοινό και για τους οργανισμούς και για ορισμένες μηχανές, αφού και στις δυο περιπτώσεις για τη λειτουργία τους καταναλώνεται ενέργεια που παράγεται από τη διάσπαση χημικών ενώσεων».

4) Με διαίρεση

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με διαίρεση, όταν σε αυτή διαιρείται-χωρίζεται μια έννοια στα διάφορα μέλη, είδη της π.χ. η «εκπαίδευση» διαιρείται σε «πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια».

Παράδειγμα:

«Η εκπαίδευση ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων που την ακολουθούν και το γνωσιολογικό επίπεδο που παρέχει διακρίνεται σε τρεις βαθμίδες, στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Στην πρωτοβάθμια φοιτούν μαθητές… και λαμβάνουν κυρίως γνώσεις… Στη δευτεροβάθμια… Ενώ στην τριτοβάθμια…»

5) Με ορισμό

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με ορισμό, όταν σ’ αυτή δίνεται ο ορισμός μιας έννοιας,

Ο συγγραφέας που αναπτύσσει τη θεματική του περίοδο με ορισμό πρέπει να απαντά στην πιθανή ερώτηση του αναγνώστη: «τι εννοεί με αυτό ;» ή «τι είναι ;» . Με τον ορισμό παραθέτουμε τα ουσιώδη γνωρίσματα μιας έννοιας, ώστε να μην είναι δυνατή η σύγχυσή της με άλλη.

Παράδειγμα:

Με τον όρο «Πολιτισμός» οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν εννοούν μόνο τις τέχνες και τα πνευματικά δημιουργήματα των ανθρώπων. Ο πολιτισμός περιλαμβάνει επιπλέον κοινούς κώδικες επικοινωνίας (π.χ. τη γλώσσα), αξίες (π.χ. δημοκρατία, ελευθερία κτλ.), πεποιθήσεις (τα πιστεύω των μελών για τον 4

 

κόσμο γύρω τους), κανόνες συμπεριφοράς (π.χ. ήθη και έθιμα), καθώς και τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές δομές.

6) Mε αιτιολόγηση

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με αιτιολόγηση, όταν στη Θεματική Περίοδο διατυπώνεται μια θέση-άποψη και στις Λεπτομέρειες αιτιολογείται, δηλαδή αποδεικνύεται με βάση συγκεκριμένα επιχειρήματα. Συνήθως η άποψη που εκφράζεται στην αρχή της παραγράφου προκαλεί την απορία γιατί συμβαίνει αυτό. Ενώ, αρκετές φορές, ακολουθούν μετά τη θεματική περίοδο, ως δείκτες, λέξεις που εκφράζουν την έννοια της αιτιολόγησης, όπως: γιατί, επειδή, διότι, αφού, καθώς κτλ.

Παράδειγμα:

Με την ξένη γλώσσα ερχόμαστε σε επικοινωνία, επιπόλαιη ή βαθύτερη, με τις ξενόγλωσσες λογοτεχνίες και με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Γιατί η γνώση μιας ξένης γλώσσας που μαθαίνουμε δε μας αποκαλύπτει μόνο, από τις άμεσες πηγές, τους θησαυρούς της σοφίας ενός ξένου λαού, τόσο απαραίτητες για μας· αν προσέξουμε την ιδιοτυπία της ξένης γλώσσας και μελετήσουμε την εθνική της λογοτεχνία, μας φέρνει σ' επαφή με τη σκέψη και την ιδιοφυΐα του λαού της· μας μεταφέρνει από τον ορισμένο και πάντα περιορισμένο ορίζοντα της μητρικής γλώσσας – που σα δική μας και γνώριμη από τη βρεφική ηλικία δε μας αφήνει συνήθως να πάρουμε απόσταση – σε ιδίωμα διαφορετικό. Μας πάει στην ψυχολογία και στη νοοτροπία άλλου λαού, διαφορετική από τη δική μας. Μας ανοίγει ένα νέο κόσμο και σα να μας χαρίζει μια καινούρια ψυχή.

7) Με αίτιο/α-αποτέλεσμα/τα

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με αίτιο/α-αποτέλεσμα/τα, όταν σε αυτή δίνονται το αίτιο ή τα αίτια που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα (αίτιο ή αίτια - αποτέλεσμα) ή δίνονται τα αποτελέσματα-συνέπειες ενός αιτίου (αίτιο - αποτελέσματα).

Παράδειγμα:

Οι κίνδυνοι από την επίδραση της ραδιενέργειας είναι πολύ μεγάλοι και για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, τα ραδιενεργά στοιχεία που αποδεσμεύονται με οποιοδήποτε τρόπο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μολύνουν την ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και το έδαφος, με άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των φυτών και των ζώων. Ας μη ξεχνάμε τέλος και τον κίνδυνο κλιματικών αλλαγών, ο οποίος θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό νέφος, καθώς και από τη θερμότητα που εκλύεται και διαχέεται από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες... 5

 

 

8) Με συνδυασμό μεθόδων

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται με συνδυασμό μεθόδων όταν σε αυτή εντοπίζονται περισσότερες από μια μέθοδοι, π.χ. σύγκριση-αντίθεση και παραδείγματα.

Παράδειγμα:

Αξιοπρόσεχτη η παρατήρηση. Δεν αληθεύει όμως στη δική μας εποχή. Γιατί σήμερα και τα παιδιά είναι πολύ διαφορετικά από άλλοτε και ο αέρας, το «κλίμα» του σχολείου έχει αλλάξει. Παλαιότερα ο μαθητής περίμενε να φωτιστεί αποκλειστικά και μόνο από το Δάσκαλό του. Σήμερα οι πηγές των πληροφοριών έχουν πολλαπλασιαστεί σε βαθμό εκπληκτικό και οι κρουνοί τους (η εφημερίδα, το περιοδικό, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση) ρέουν μέσα στο σπίτι. Μπορεί λοιπόν ο μαθητής, ανάλογα με τη δύναμη και την όρεξή του, να προμηθεύεται ελεύθερα και απεριόριστα «ειδήσεις» από όλες τις περιοχές της ανθρώπινης περιέργειας: ιστορικές, γεωγραφικές, βιολογικές, ανθρωπολογικές, φυσικής, χημείας, κοσμογραφίας, ηλεκτρολογίας, κάθε λογής «τεχνικής».

 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

1.H νευρικότητα και η αμηχανία της ήταν φανερές. H κοπέλα στο λεωφορείο είχε αγωνία για το πού θα κατέβει, για το κάθε πότε περνάει το λεωφορείο, για το πόσο κόσμο έχει... Ρωτούσε συνεχώς τους διπλανούς της και είχε την αγωνία ενός ταξιδιώτη σε ξένη χώρα που φοβάται ότι θα χάσει τη σωστή στάση. Ήταν, βεβαίως, φανερό ότι δεν έμπαινε συχνά σε κάποιο από τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς.

 Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2.Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο απλή τεχνική από το αρωματικό μπουκέτο. Χρειάζεστε ένα τουλουπάνι ή τούλι , τις ουρές από ένα μάτσο μαϊντανού, ένα φύλλο δάφνης, ένα κλωνί θυμάρι μερικούς κόκκους πιπεριού . Το τουλουπάνι θα σας επιτρέψει να τυλίξετε μέσα όλα τα υλικά, να το δέσετε μ’ ένα σπάγγο και να το βγάλετε με μια κίνηση, αντί να βγαίνετε για ψάρεμα .Πάντως, αυτό το μειγματάκι είναι που δίνει βάθος γεύσης σε σούπες, ζωμούς, σάλτσες και γενικώς στα εδέσματα .

περιοδικό Γαστρονόμος

3.Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τάση, καθώς ανοίγουν μικρά ξενοδοχεία σε ιστορικά κτίρια, είτε μέσα στο Κάστρο είτε έξω από αυτό, πάντα όμως στα όρια της παλιάς πόλης. Ο πρώτος ξενώνας που λειτούργησε μέσα στο Κάστρο αποτελεί και σήμερα μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες επιλογές διαμονής. Στεγάζεται σε ένα απλό γιαννιώτικο σπίτι των αρχών του 20ού αιώνα και τα δωμάτιά του, αν και λιτά, έχουν ατμόσφαιρα. Η δεύτερη επιλογή, αν θέλετε να μείνετε εντός του Κάστρου, βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του παραδοσιακού οικισμού, στην Ανδρόνικου Παλαιολόγου, και στεγάζεται σε ένα πέτρινο εβραϊκό σπίτι. Τρίτη επιλογή: λίγο έξω από το κάστρο, δίπλα στη μητρόπολη, υπάρχει ένα παλιό κτίριο του 18ου αιώνα, το οποίο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα μικρό ξενώνα 9 δωματίων.

περ. Αθηνόραμα, 2004

4.Ένα χάσμα χωρίζει το Σωκράτη από τους σοφιστές. Ο Σωκράτης ζητήσει τη μία και καθολική έννοια, τη μία και καθολική αλήθεια, ενώ οι σοφιστές υποστήριζαν τις πολλές γνώμες για το ίδιο πράγμα. Επίσης και στον τρόπο της ζωής υπάρχει ριζική αντίθεση μεταξύ σοφιστών και Σωκράτη. Οι σοφιστές ήταν έμποροι γνώσεων, ενώ ο Σωκράτης υπήρξε ένας άμισθος δάσκαλος και ερευνητής της αλήθειας. Το μόνο κοινό μεταξύ των σοφιστών και του Σωκράτη ήταν ότι κι αυτός κι εκείνοι διαπίστωσαν ότι η παραδεδομένη μόρφωση και παιδεία δεν ήταν αρκετή για την εποχή τους.

 Ιστορία του Ελληνικού Έθνους , τ. Γ ‘

5.Με τον όρο «Πολιτισμός» οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν εννοούν μόνο τις τέχνες και τα πνευματικά δημιουργήματα των ανθρώπων. Ο πολιτισμός περιλαμβάνει επιπλέον κοινούς κώδικες επικοινωνίας (π.χ. τη γλώσσα), αξίες (π.χ. δημοκρατία, ελευθερία κτλ.), πεποιθήσεις (τα πιστεύω των μελών για τον κόσμο γύρω τους), κανόνες συμπεριφοράς (π.χ. ήθη και έθιμα), καθώς και τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές δομές.

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

6.Μια ανθρώπινη ψυχή χωρίς την πρέπουσα παιδεία μοιάζει με ένα ακατέργαστο μάρμαρο λατομείου . Το μάρμαρο δεν αποκαλύπτει καμιά από τις ομορφιές του , ως τη στιγμή που η τέχνη του μαρμαρά θ’ αποκαλύψει τα χρώματα και θα φέρει στο φως κάθε απόχρωση, κηλίδα και φλέβα που περνά μέσα απ’ τον κορμό του . Με τον ίδιο τρόπο και η παιδεία, όταν επενεργήσει πάνω σ’ένα έξοχο πνεύμα , μας αποκαλύπτει όλες τις κρυφές αρετές και τα προτερήματά του που χωρίς μια τέτοια βοήθεια δε θα μπορούσαν ποτέ να βγουν στο φως .

 Ν. Γρηγοριάδης, Η Παράγραφος - διασκευή

7.Οι επικές αυτές συγκρούσεις ματαίωσαν την επεκτατική πολιτική των Περσών. Πολλές ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ανέκτησαν την ελευθερία τους. Οι νίκες τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Ένας άνεμος δημιουργίας έπνευσε και μια νέα περίοδος ανέτειλε. Οι Έλληνες επιδόθηκαν σε έργα ειρήνης και προόδου, που κινούν έως σήμερα τον θαυμασμό.

 Αρχαία Ιστορία Α’ Γυμνασίου

 

 

 

 

"Αν κάτι δεν ξεπερνά τους νόμους της φύσης , είναι εν γένει εφικτό .Υπάρχουν προφανώς δυσεπίλυτα επιστημονικά & τεχνολογικα προβλήματα, αλλά τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα ίσως είναι αλλού: στο πως θ'αλλάξει η φύση του ανθρώπου , στο πώς θα τον σταματήσεις από την καταστροφή που ο ίδιος φέρνει στον εαυτό του και στο φυσικό περιβάλλον." Κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝΕΡΗ ΒΑΡΔΑΚΗ,ΒΗΜΑΓΚΑΖΙΝΟ,29/3/2018

  • ΒΛ.ΕΓΓΡΑΦΑ

ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΒΛ.ΕΓΓΡΑΦΑ

                                                 ΡΟΜΠΟΤ Αi-DA,BΛ.ΕΓΓΡΑΦΑ

 

  • ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ,ΓΚ.ΜΑΡΚΕΣ,ΣΕΛ.54 ΣΧΟΛ.ΒΙΒΛΙΟΥ
  • Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ,Ν.ΓΚΑΤΣΟΥ,ΣΕΛ 60 ΣΧΟΛ. ΒΙΒΛΙΟΥ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  & ΜΟΝΤΕΡΝΑ  ΠΟΙΗΣΗ

Παραδοσιακή Ποίηση

1.Το ποίημα οργανώνεται σε στροφές με σταθερό αριθμό στίχων

2.Οι στίχοι έχουν ορισμένο αριθμό συλλαβών (15σύλλαβοι, 13σύλλαβοι, 11σύλλαβοι)

3.Οι στίχοι έχουν μέτρο (ιαμβικό, αναπαιστικό, τροχαϊκό, κ.ά.) και το μέτρο δημιουργεί σταθερό ρυθμό.

4.Οι στίχοι έχουν ομοιοκαταληξία.

5.Κανονική χρήση στίξης.

6.Χρήση σπάνιων και εντυπωσιακών λέξεων.

Μοντέρνα Ποίηση

1.Το ποίημα οργανώνεται σε άνισα μεταξύ τους στροφικά σύνολα ή ενότητες ή αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο.

2.Οι στίχοι είναι ελεύθεροι δηλαδή δεν έχουν σταθερό αριθμό συλλαβών, χωρίς μέτρο και ομοιοκαταληξία.

3..Ο κάθε στίχος έχει δικό του ρυθμό (ή χωρίς ρυθμό ομοιάζοντας με τον πεζό λόγο)

4.Χρήση "αντιποιητικών" λέξεων (από την καθημερινότητα, από την επιστήμη κλπ)

5.Συνήθως δεν χρησιμοποιούνται τα σημεία στίξης.

6.Ποίηση δυσνόητη και υπαινικτική (δεν φανερώνει εύκολα το θέμα της) και δεν έχει πάντα λογικό ειρμό και νοηματική αλληλουχία.

7.Συσχετίζονται και συνδέονται μεταξύ τους λέξεις και έννοιες οι οποίες είναι αταίριαστες στον κανονικό λόγο.

 

ΚΕΙΜΕΝΑ 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ,Δ.ΧΑΤΖΗ,ΣΕΛ.87

ερωτήσεις Α1-Α2 & Γ2 ΣΕΛ.91

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ,Β.ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΕΛ.99

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ,Ν.ΓΚΑΤΣΟΥ,ΣΕΛ.60

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΒΛ.ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΕΓΓΡΑΦΑ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ,ΣΕΛ.91

 

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ,Θ.ΒΑΛΤΙΝΟΥ-βλ.'Εγγραφα

 

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Ζ.ΦΙΛΙΠΟΒΙΤΣ,ΣΕΛ.152

ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑΓΙΑ, ΕΛ. ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, ΣΕΛ.158

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ(βλ. ΕΓΓΡΑΦΑ)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Ν. ΜΑΝΤΕΛΑ (ΒΛ.ΕΓΓΡΑΦΑ)

Η ΦΙΛΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΒΛ. ΕΓΓΡΑΦΑ)

 

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ (Βλ. ΕΓΓΡΑΦΑ)

ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ. ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;(ΒΛ.ΕΓΓΡΑΦΑ)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ( ΔΕ ΔΙΔΑΧΤΗΚΕ )

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Β. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (ΣΕΛ.158)

ΕΡΩΤΗΣΗ 1 (ΣΕΛ 159)

 

Γ.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Να γραψετε σ' ένα κείμενο - ημερολόγιο  τα βιώματα,τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ηρωίδας  του  αποσπασματος της Ελ. Σαραντίτη (σελ.158) από μια μέρα στο σχολείο. (100-150 λέξεις)

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -