Μάθημα : Γεωλογία-Γεωγραφία Β' Γυμνασίου
Κωδικός : 0502110481
Ύλη διαγωνίσματος τετραμήνου στο μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας Β' Γυμνασίου
Αγαπητοί μαθητές της Β' Γυμνασίου,
Παρακάτω θα βρείτε την ύλη και σημεία που θα πρέπει να δώσετε προσοχή για το διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας.
Μάθημα 1: Oι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση:
- Σελίδα 11: Να γνωρίζετε τί είναι σχετική θέση, απόλυτη θέση, γεωγραφική θέση και να μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα σχετικής και απόλυτης θέσης.
Μάθημα 3: Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο:
- Σελίδα 18 και 19: Να ξέρετε τι ονομάζουμε χάρτη και σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται οι χάρτες.
- Σελίδα 19: Να γνωρίζετε για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο (2η, 3η, 4η, 6η, 7η, 8η, 9η, 10η τελεία).
Μάθημα 6: Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση:
- Σελίδα 27: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Η Γη έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων περίπου έως: πριν από 2-2,5 εκατοµµύρια χρόνια περίπου, από: Η θερμότητα που παράγει ο πυρήνας της Γης έως: και για την έκρηξη των ηφαιστείων., από: Οι κινήσεις της λιθοσφαιρικής πλάκας έως: Καινοζωικού (Αλπική Πτύχωση).
- Να γνωρίζετε τη δομή της Γης από την επιφάνεια προς το μεγαλύτερο βάθος: Φλοιός, Ανώτερος Μανδύας, Κατώτερος Μανδύας, Εξωτερικός Πυρήνας και Εσωτερικός Πυρήνας και Λιθόσφαιρα (Φλοιός και μέρος του ανώτερου μανδύα), Ασθενόσφαιρα (βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα και βρίσκεται μέσα στο μανδύα).
- Να έχετε υπόψη σας τις Εικόνες 6.2 και 6.3 στη Σελίδα 26 (Ευρασιατική πλάκα, Αφρικανική, Βορειαμερικανική, Νοτιαμερικανική και μεσοωκεάνια ράχη Ατλαντικού).
Μάθημα 7: Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη:
- Σελίδα 30: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Οι ενδογενείς δυνάμεις δημιουργούν τα βουνά της Ευρώπης έως: τη σημερινή μορφή της πέρασαν σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χρόνια.
- Από τις ενότητες να γνωρίζετε τα εξής: (α) ποιες είναι ονομαστικά, (β) που βρίσκονται με βάση το χάρτη της Εικόνας 7.1, (γ) Σε ποιόν Αιώνα και σε ποια ορογένεση/πτύχωση δημιουργήθηκαν, (δ) αν έχουν πεδιάδες-έντονη διάβρωση ή υψηλό ανάγλυφο, (ε) στη Μεσοευρώπη ότι υπάρχουν κοιτάσματα γαιανθράκων και θαλασσινού αλατιού και πως δημιουργήθηκαν συνοπτικά και (στ) Στην Παλαιοευρώπη οι παγετώνες δημιούργησαν δαντελωτούς κόλπους που λέγονται φιόρδ.
Μάθημα 8: Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας:
- Σελίδα 33: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Η σημερινή μορφή του ελληνικού χώρου είναι το αποτέλεσμα έως: την μικροπλάκα της Αραβίας., από: Ολόκληρος ο ελληνικός χώρος έως: στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών προς τα δυτικά, από: Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια έως: και αλλού καταποντίστηκε, από: Τα σπουδαιότερα ελληνικά ηφαίστεια έως: 200 χιλιομέτρων.
- Να γνωρίζετε την Εικόνα 8.1 στη Σελίδα 32 (δηλαδή ποιες πλάκες-μικροπλάκες υπάρχουν και πως κινούνται π.χ. βόρεια, νότια κλπ).
Μάθημα 9: Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:
- Σελίδα 36 και 37: Όλο το Μελετώ στο σπίτι
Καλό διάβασμα και καλή επιτυχία,
Χρήστος Καρκαλής