Μάθημα : Γεωλογία-Γεωγραφία Β' Γυμνασίου

Κωδικός : 0502110481

0502110481  -  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΚΑΛΗΣ

Ανακοινώσεις

Ύλη διαγωνίσματος τετραμήνου στο μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας Β' Γυμνασίου

Αγαπητοί μαθητές της Β' Γυμνασίου,

Παρακάτω θα βρείτε την ύλη και σημεία που θα πρέπει να δώσετε προσοχή για το διαγώνισμα τετραμήνου στο μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας.

 

Μάθημα 1: Oι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση:

  1. Σελίδα 11: Να γνωρίζετε τί είναι σχετική θέση, απόλυτη θέση, γεωγραφική θέση και να μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα σχετικής και απόλυτης θέσης.

Μάθημα 3: Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο:

  1. Σελίδα 18 και 19: Να ξέρετε τι ονομάζουμε χάρτη και σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται οι χάρτες.
  2. Σελίδα 19: Να γνωρίζετε για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο (2η, 3η, 4η, 6η, 7η, 8η, 9η, 10η τελεία).

Μάθημα 6: Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση:

  1. Σελίδα 27: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Η Γη έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων περίπου έως: πριν από 2-2,5 εκατοµµύρια χρόνια περίπου, από: Η θερμότητα που παράγει ο πυρήνας της Γης έως: και για την έκρηξη των ηφαιστείων., από: Οι κινήσεις της λιθοσφαιρικής πλάκας έως: Καινοζωικού (Αλπική Πτύχωση).
  2. Να γνωρίζετε τη δομή της Γης από την επιφάνεια προς το μεγαλύτερο βάθος: Φλοιός, Ανώτερος Μανδύας, Κατώτερος Μανδύας, Εξωτερικός Πυρήνας και Εσωτερικός Πυρήνας και Λιθόσφαιρα (Φλοιός και μέρος του ανώτερου μανδύα), Ασθενόσφαιρα (βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα και βρίσκεται μέσα στο μανδύα).
  3. Να έχετε υπόψη σας τις Εικόνες 6.2 και 6.3 στη Σελίδα 26 (Ευρασιατική πλάκα, Αφρικανική, Βορειαμερικανική, Νοτιαμερικανική και μεσοωκεάνια ράχη Ατλαντικού).

Μάθημα 7: Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη:

  1. Σελίδα 30: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Οι ενδογενείς δυνάμεις δημιουργούν τα βουνά της Ευρώπης έως: τη σημερινή μορφή της πέρασαν σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χρόνια.
  2. Από τις ενότητες να γνωρίζετε τα εξής: (α) ποιες είναι ονομαστικά, (β) που βρίσκονται με βάση το χάρτη της Εικόνας 7.1, (γ) Σε ποιόν Αιώνα και σε ποια ορογένεση/πτύχωση δημιουργήθηκαν, (δ) αν έχουν πεδιάδες-έντονη διάβρωση ή υψηλό ανάγλυφο, (ε) στη Μεσοευρώπη ότι υπάρχουν κοιτάσματα γαιανθράκων και θαλασσινού αλατιού και πως δημιουργήθηκαν συνοπτικά και (στ) Στην Παλαιοευρώπη οι παγετώνες δημιούργησαν δαντελωτούς κόλπους που λέγονται φιόρδ.

Μάθημα 8: Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας:

  1. Σελίδα 33: Να μάθετε από το βιβλίο τα εξής: από: Η σημερινή μορφή του ελληνικού χώρου είναι το αποτέλεσμα έως: την μικροπλάκα της Αραβίας., από: Ολόκληρος ο ελληνικός χώρος έως: στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών προς τα δυτικά, από: Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια έως: και αλλού καταποντίστηκε, από: Τα σπουδαιότερα ελληνικά ηφαίστεια έως: 200 χιλιομέτρων.
  2. Να γνωρίζετε την Εικόνα 8.1 στη Σελίδα 32 (δηλαδή ποιες πλάκες-μικροπλάκες υπάρχουν και πως κινούνται π.χ. βόρεια, νότια κλπ).

Μάθημα 9: Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:

  • Σελίδα 36 και 37: Όλο το Μελετώ στο σπίτι

 

Καλό διάβασμα και καλή επιτυχία,

Χρήστος Καρκαλής