1. Πώς ονομάζονται τα ανατομικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται η ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος ; Να αναφέρετε δύο από τις ορμόνες που παράγονται από αυτά και τα αντίστοιχα κύτταρα που τις παράγουν . 2. Ποια ένζυμα αποτελούν κύρια συστατικά του γαστρικού υγρού και σε τι χρησιμεύει το καθένα από αυτά; 3. Πού βρίσκεται το φύμα του Vater (μον. Ί). Ποιοι αδένες εκβάλλουν το έκκριμά τους σε αυτό (μον. 2) και με ποιους εκφορητικούς πόρους ο καθένας (μον. 4); 4. Πού βρίσκεται και σε ποια μέρη χωρίζεται η χοληδόχος κύστη; 5. Να αναφέρετε τέσσερα συστατικά της χολής 6. . Οι πρωτεΐνες των τροφών χρησιμοποιούνται ελάχιστα για την παραγωγή ενέργειας. 7. Να αναφέρετε ποιος είναι ο κύριος ρόλος των πρωτεϊνών και τρεις επιπλέον λειτουργίες τους στον ανθρώπινο οργανισμό. 8. Να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον, πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως ένα υγιές άτομο 85 κιλών, ώστε να καλύπτει τις θρεπτικές του ανάγκες σε πρωτεΐνες . Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας . 9. Να αναφέρετε δύο διαφορές του βλεννογόνου του παχέος εντέρου σε σχέση με το βλεννογόνο του ελικώδους εντέρου 10. Σε ποιο σύστημα ανήκει ο σπλήνας ; Ποιες επιφάνειες έχει και σε τι διακρίνεται ο σπληνικός πολφός που βρίσκεται στο εσωτερικό του; 11. Με ποιους συνδέσμους του περιτοναίου στηρίζεται το στομάχι στη θέση του; 12. Να περιγράψετε τους μηχανισμούς με τους οποίους εμποδίζεται, κατά την κατάποση, η είσοδος τροφών: α. Στη ρινική κοιλότητα. β. Στους πνεύμονες 13. Τι είναι η εκφορητική οδός του ήπατος . Να αναφέρετε, ονομαστικά, σε ποιες μοίρες χωρίζεται . 14. Να αναφέρετε, ονομαστικά, τα είδη κυττάρων των γαστρικών αδένων . Να σημειώσετε δίπλα σε κάθε είδος κυττάρων μία (1) ουσία που παράγεται από αυτά 15. Σε ποια μέρη διακρίνεται το λεπτό έντερο 16. Ποιες θηλές της γλώσσας έχουν γευστικούς κάλυκες . Να αναφέρετε σε ποια σημεία της γλώσσας αντιλαμβανόμαστε το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό 17. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι σιαλογόνοι αδένες . Ποιους αδένες περιλαμβάνει η κάθε κατηγορία και ποιοι από αυτούς είναι σε ζεύγη . 18. Από πού ξεκινά το παχύ έντερο , μέχρι πού φτάνει και τι μήκος έχει . Να αναφέρετε, ονομαστικά, τα τρία (3) μέρη στα οποία χωρίζεται το παχύ έντερο . 19. Να αναφέρετε, ονομαστικά, ποια στόμια εμφανίζει το στομάχι και σε ποιες μοίρες διαιρείται. 20. Τι είναι η κατάποση . Να αναφέρετε, ονομαστικά, τις φάσεις της κατάποσης . 21. Σκωληκοειδής απόφυση: Να περιγράψετε που βρίσκεται , τι μήκος έχει , ποια μέρη εμφανίζει και γιατί είναι αμυντικό όργανο . 22. Από ποια όργανα και από ποιους μεγάλους αδένες αποτελείται το πεπτικό σύστημα; 23. Ποιες είναι οι λειτουργίες του σπλήνα; 24. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η θέση και η μορφή του στομάχου και ποιοι είναι οι τρεις (3) τύποι του; 25. Πού παράγεται το σάλιο , τι περιέχει αυτό και σε τι χρησιμεύει (μονάδες 8);