Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ α΄ μέρος: ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Κωδικός : EL480199
EL480199 - ΦΛΩΡΑ ΒΓΟΝΤΖΑ
Ορισμός
Η Αναγέννηση είναι ένα κίνημα που τοποθετείται προσεγγιστικά ανάμεσα στο 15ο και το 17ο αιώνα, και ξεκίνησε στην Ιταλία κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, από όπου και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ως ονομασία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Ως πολιτιστικό κίνημα, έφερε την άνθηση της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της τέχνης, της θρησκείας και της πολιτικής επιστήμης, καθώς και την αναβίωση της μελέτης κλασικών συγγραφέων, την ανάπτυξη της γραμμικής προοπτικής στη ζωγραφική και τη σταδιακή, αλλά ευρέως διαδιδόμενη, μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Παραδοσιακά, αυτή η πνευματική μεταμόρφωση είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται η Αναγέννηση γέφυρα μεταξύ του Μεσαίωνα και της Σύγχρονης Εποχής. Αν και κατά την Αναγέννηση έλαβαν χώρα επαναστατικές καινοτομίες σε πολλά πνευματικά πεδία, καθώς και κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, είναι ίσως περισσότερο συνυφασμένη με τα ρεύματα που διαμορφώθηκαν στο χώρο της τέχνης, αλλά και τη συμβολή παν-επιστημόνων όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος, οι οποίοι ενέπνευσαν τον όρο Homo Universalis (Καθολικός Άνθρωπος).
Κατηγορία
URL
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Ορισμός
Οι αντιλήψεις των Αράβων και των εικονομάχων για το ζήτημα της απεικόνισης του Θείου. Πίστευαν ότι εφόσον ο Θεός είναι άυλος και άχρονος δεν πρέπει να εικονίζεται με ανθρώπινη μορφή. Γι' αυτό και οι διακοσμήσεις των χώρων λατρείας δεν πρέπει να εικονίζουν πρόσωπα (ούτε του Θεού αλλά ούτε και των ανθρώπων).
Κατηγορία
URL
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Ορισμός
Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές αποκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς φωτοδότες. Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στη Αγγλία, έπειτα στη Γαλλία, και αργότερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω απ' αυτή, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση. Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ και Ζαν Ζακ Ρουσό συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Κατηγορία
URL
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Ορισμός
Η εκδίωξη του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα, το 622.
Κατηγορία
URL
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Σχόλια
Αποτελεί την αφετηρία του χρονολογικού συστήματος των Αράβων.
Ορισμός
Οι εικονομάχοι.
Κατηγορία
URL
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Ορισμός
Η διαμάχη για τις εικόνες. Οι εικονομάχοι ήθελαν την κατάργησή τους και οι εικονολάτρες το αντίθετο. Η έριδα αυτή συγκλόνισε το Βυζάντιο για πάνω από έναν αιώνα (726-843 μ.Χ.)
Κατηγορία
URL
https://www.youtube.com/watch?v=BPVyYJhncpE
Σχόλια
Ορισμός
- ο πολιτικός αμοραλισμός. - η εφαρμογή της αρχής "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" στην πολιτική ηγεσία. ----- Πολιτικό δόγμα που διατύπωσε και υποστήριξε ο Ιταλός πολιτικός Νικολό Μακιαβέλι, σύμφωνα με το οποίο η άσκηση της εξουσίας από τον ηγεμόνα γίνεται με κάθε δυνατό μέσο και χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία». Αυτό τον ορισμό δίνει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο λήμμα «μακιαβελισμός». Τη δε ετυμολογία του αποδίδει ως εξής: «Από το όνομα του Ιταλού πολιτικού N. Machiavelli (1469-1527), γνωστού για τις διπλωματικές του ικανότητες και για την πολιτική θεωρία που διατύπωσε στο έργο του "Ο ηγεμών" (1513), το οποίο αποτελεί δοκίμιο πολιτικής τέχνης χαρακτηριζόμενο από πολιτικό κυνισμό. Σχόλια: -------- Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια: ------------- Με τον όρο μακιαβελισμός στη στενή του έννοια εννοείται εκείνη η πολιτική θεωρία σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ή άλλοτε ο ηγεμόνας μίας χώρας, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μεταχειρίζεται οποιοδήποτε μέσο, ηθικά ορθό ή μη, προκειμένου να προστατεύσει το κράτος του. Στην ευρεία έννοιά του ο μακιαβελισμός προσέλαβε διαφορετικό αμοραλιστικό και δημώδες περιεχόμενο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η άρση κάθε ηθικού φραγμού, μηχανορραφία ή /και δολοπλοκία για την επίτευξη προσωπικών στόχων, ακόμα και άνομων, στα πλαίσια των ρυθμιστικών κανόνων μιας κοινωνικής ομάδας ή οποιασδήποτε μορφής κοινότητας. Σε αυτή την ευρύτερη έννοιά του δε θα πρέπει να ταυτίζεται με την πολιτική θεωρία, καθώς μακιαβελιστής με την ακριβή έννοια του όρου είναι εκείνος που ασπάζεται την πολιτική διδασκαλία του Νικολό Μακιαβέλι[1].
Κατηγορία
URL
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες
Ορισμός
Από το επίθετο: σχολαστικός -ή -ό [sxolastikós] : 1α.που έχει σχέση με τις θεολογικές και φιλοσοφικές σχολές του Mεσαίωνα και με τον τρόπο διδασκαλίας που εφάρμοζαν αυτές: -> Σχολαστική φιλοσοφία, που διδασκόταν στις σχολές της Δυτικής Ευρώπης και η οποία προσπαθούσε να συνδέσει τις εξ αποκαλύψεως αλήθειες του χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική και ειδικότερα με την αριστοτελική φιλοσοφία. || (ως ουσ.) ο σχολαστικός, οπαδός της σχολαστικής φιλοσοφίας. β. (μειωτ.) που παρουσιάζει τάσεις δογματισμού και προσκόλλησης σε συντηρητικές θέσεις και αναχρονιστικές μεθόδους: Tο σχολαστικό πνεύμα των πανεπιστημίων του 19ου αι. H σχολαστική διδασκαλία των αρχαίων κειμένων. ΠΗΓΗ: ΛΕΞΙΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Κατηγορία
URL
Σχόλια
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες