Μάθημα : ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : G85112

G85112  -  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

Ενότητες - Α1.1 Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Α1.1 Γεωγραφικές Συντεταγμένες

  

   Μαθαίνουμε σε αυτή την ενότητα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός σημείου στον χάρτη . Θα μάθουμε πως βρίσκουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες κάποιου σημείου που βρίσκεται πάνω στον χάρτη και το αντίστροφο , δηλαδή αν έχουμε τις συντεταγμένες ενός σημείου πως το τοποθετούμε στην σωστή θέση πάνω στον χάρτη.   

    Θα μάθουμε για τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός σημείου στον χάρτη , το    γεωγραφικό πλάτος φ , το γεωγραφικό μήκος λ καθώς και για τον ισημερινό και τον πρώτο μεσημβρινό .

   Γνωρίζετε τι είναι οι οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές σε έναν χάρτη και οι αριθμοί που έχουν ; Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες και ποιά είναι η χρησιμότητα τους ;

      Εδώ βλέπουμε δύο μικρά διαφημηστικά βιντεάκια του μαθήματος αυτής της ενότητας , το πρώτο που έγινε με το Animaker ( 48'' ) και το δεύτερο που έγινε με το Moovly ( 40'' ).

                     Συννεφόλεξο με τις λέξεις του μαθήματος                    

                              Βιντεοπαρουσίαση μαθήματος                              

     Εδω θα παρουσιάσουμε μία βιντεοπαρουσίαση ( 10'49'' ) του μαθήματος μαζί με έναν σύντομο οδηγό λειτουργίας της εφαρμογής Geogebra που είναι για εκμάθηση και εξάσκηση της γραφής των γεωγραφικών συντεταγμένων ( τελευταία ενημέρωση : 28-11-2022 ).

                                   Εννοιολογικός χάρτης μαθήματος                                  

    Παραθέτουμε εδώ την συσχέτιση των διαφόρων εννοιών του μαθήματος σε μία εικόνα ( εννοιολογικός χάρτης ) . Αν θέλετε να δείτε την εικόνα μεγαλύτερη κάνετε δεξί κλικ , προβολή εικόνας και ένα κλικ ακόμα για μεγέθυνση.

                            Υλικό από τα σχολικά εγχειρίδια                            

    Δίδονται παρακάτω τα μαθήματα 2 και 3 από το σχολικό βιβλίο και από το τετράδιο εργασιών της ΣΤ' Δημοτικού για να θυμηθείτε ξανά  κάποια πράγματα που έχετε διδαχτεί καθώς και το κεφάλαιο Α1.1 από το σχολικό βιβλίο της Α' Γυμνασίου .

                    Υλικό από την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia                    

Διάφοροι όροι του μαθήματος από την Ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia .

             Μερικοί όροι εικονογραφημένοι με την μετάφραση τους στα αγγλικά             

                       Γεωγραφικό πλάτος φ - Latitude                Γεωγραφικό μήκος λ -Longitude                 Πλέγμα μεσημβρινών και

                                                                                                                                                                                      παραλλήλων - Graticule

                                 Πρώτος μεσημβρινός - Prime Meridian                                                                    Ισημερινός - Equator

Γεωγραφικές Συντεταγμένες ( φ,λ ) - Geographic coordinates


Ένα εικονογραφημένο παράδειγμα συντεταγμένων μερικών σημείων.

                    Λέξεις μαθήματος με την μετάφρασή τους                 

Ελληνικά Αγγλικά
  μεσημβρινός   meridian
  παράλληλος κύκλος   parallel - circle of latitude
  ισημερινός   equator
  πρώτος μεσημβρινός   prime meridian
  γεωγραφικές συντεταγμένες   geographic coordinates
  πλέγμα
  graticule
  γεωγραφικό μήκος   longitude
  γεωγραφικό πλάτος   latitude

       Πως χρησιμοποιώ τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ( ΑΙ ) στα μαθήματα μου     

    Πριν προχωρήσουμε στις εφαρμογές εξάσκησης και ασκήσεις / κουίζ αυτοαξιολόγησης κλπ θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ( Artificial Intelligence - AI ) που υπάρχουν και αρχίζουν και μπαίνουν τώρα και στην εκπαίδευση , στο διάβασμα μας σε όλα τα μαθήματα . Θα δώσουμε κάποια παραδείγματα με κάποιες από αυτές και μετά θα αναφέρουμε και άλλες εφαρμογές σε κάθε κατηγορία που υπάρχουν για να πειραματιστείτε μόνοι σας .

     Θα δούμε λοιπόν ότι εκτός από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης που έχουμε , αρχίζουν και μπαίνουν στην ζωή μας τώρα και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν πάρα πολλές ευκολίες . Με αυτές μπορείς να λύσεις διάφορες απορίες που έχουν προκύψει όταν διαβάζεις ένα οποιοδήποτε μάθημα πχ ιστορία , αγγλικά , πληροφορική , γεωγραφία κλπ . Επίσης θα δούμε πως μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αυτές για να φτιάξεις μία οποιαδήποτε σχολική εργασία σε κάποιο θέμα πχ βίντεο για κάποιο θέμα – μετά αυτό το βίντεο μπορείς να το κόψεις σε σκηνές και να το παρουσιάζεις σε powerpoint με άλλα προγράμματα που κυκλοφορούν , πώς να βρεις μια σχετική μουσική με αυτό το θέμα που έχεις διαλέξει κλπ . Όλα αυτά σε παρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα , με πολύ λίγη ενασχόληση . Μπορεί να μην έχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες για το θέμα που διάλεξες , αλλά για μια μικρή γρήγορη συνθετική εργασία είναι αρκετά .

    Οι περισσότερες εφαρμογές και ιστοσελίδες για όλα αυτά είναι στα αγγλικά γραμμένα και για βοήθεια θα χρησιμοποιείτε τις εξής εφαρμογές :

  • Την μηχανή μετάφρασης της google ( http://translate.google.com/ ) όπου μπορείς να γράψεις ένα κείμενο στα ελληνικά και να στο μεταφράσει αυτόματα στα αγγλικά και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα θέλεις . Φυσικά και το αντίστροφο , του βάζεις ένα κείμενο στα αγγλικά που βρήκες σε μια ιστοσελίδα και στο μεταφράζει στα ελληνικά .
  • Μπορείς να μεταφράσεις και ολόκληρη ιστοσελίδα . Αυτό μπορεί να γίνει ανάλογα με τον φυλλομετρητή ( browser ) που έχεις , με τον εξής τρόπο :

 

  1. Firefox : Κάνεις εγκατάσταση την επέκταση «To Google Translate» . Μετά στην ιστοσελίδα που βρίσκεσαι και θέλεις να μεταφραστεί στα ελληνικά , πατάς δεξί κλικ στο ποντίκι και επιλέγεις «Translate this page (auto/el)» και αμέσως μεταφράζεται και διαβάζεις ελληνικό κείμενο .
  2. Chrome : Κάνεις εγκατάσταση την επέκταση «Μετάφραση Google» . Μετά στην ιστοσελίδα που βρίσκεσαι και θέλεις να μεταφραστεί στα ελληνικά , πατάς δεξί κλικ στο ποντίκι και επιλέγεις «Μετάφραση στα Ελληνικά» και αμέσως μεταφράζεται και διαβάζεις ελληνικό κείμενο .

 

Α.  ChatGPT

   Εδώ έχουμε μια εφαρμογή που μπορείς να συνομιλάς με ένα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης ( AI ) και να σου λύνει τις διάφορες απορίες που έχεις , είτε να σου δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για κάποιο θέμα . Θα παρουσιάσουμε εδώ την εφαρμογή ChatGPT ( https://chat.openai.com/ ) . Φτιάχνεις πρώτα έναν λογαριασμό για να συνδέεσαι σε αυτήν την εφαρμογή . Γράφεις στη γραμμή εντολών ( βλέπε παρακάτω εικόνα  ) την απορία που έχεις και σου δίνει την απάντηση . Για παράδειγμα στην παρακάτω δραστηριότητα για το σπίτι που έχουμε , ζητείται να βρούμε αν οι γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε σημείου που δίνεται μπορούν να υπάρξουν . Έτσι δίνουμε στην γραμμή εντολών την ερώτηση «Είναι δυνατόν ένα σημείο της Γης να έχει γεωγραφικές συντεταγμένες 140 W , 95 S και γιατί ;» Αμέσως θα πάρεις την απάντηση στην απορία σου . Με την βοήθεια αυτής θα συμπληρώσεις την στήλη Σωστό / Λάθος για τα σημεία . Παρόμοια  μπορείς να το ρωτήσεις ποιο είναι το γεωγραφικό μήκος και ποιο το πλάτος στα παραπάνω και θα σου πει κλπ .

    Και στα κινητά Android υπάρχει η εφαρμογή ChatGPT που την κατεβάζεις από το Playstore και κάνει την ίδια δουλειά . Βλέπετε από το Playstore ότι την έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιούνε προς το παρόν 100 εκατομμύρια χρήστες παγκόσμια , έτσι καταλαβαίνετε πόσο δημοφιλής και χρήσιμη είναι .

    Δεν είναι σαν τις μηχανές αναζήτησης που κάνεις μια ερώτηση , της βάζεις λέξεις κλειδιά , κάτι να ψάξει , σου κατεβάζει πολλές ιστοσελίδες και μετα κοιτάς σε αυτές να δεις αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα σου . Εδώ κάνεις μια ερώτηση στα αγγλικά είτε στα ελληνικά και παίρνεις την απάντηση σου . Μετα μπορεί να θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες σε κάτι που σου απαντάει , ξαναρωτάς και σου δίνει απάντηση κλπ . Θα το χρησιμοποιείτε συνέχεια σε όλες τις εργασίες / απορίες σας παράλληλα με τις μηχανές αναζήτησης πχ google .  

    Θα περιγράψουμε τώρα λίγο ποιο αναλυτικά πως το χρησιμοποιούμε και τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από την χρήση του .

   Πατώντας στο 3 μπορούμε να αρχίσουμε μια καινούργια συνομιλία / συνεδρία , οπότε γράφουμε την ερώτηση που θέλουμε να κάνουμε και πατώντας Enter παίρνουμε την απάντηση .

    Το ChatGPT δεν "θυμάται" τι έχει ειπωθεί σε προηγούμενες συνομιλίες, αλλά θυμάται το ιστορικό μέσα στην ίδια συνεδρία.

    Κάθε φορά το ChatGPT αποθηκεύει αυτόματα μια συνομιλία και την καταχωρεί στο αριστερό άκρο της οθόνης ( αριστερά της κατακόρυφης γραμμής ) , οπότε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις συζητήσεις που έχουμε κάνει .

   Πατώντας στο 1 κλείνουμε την πλαϊνή γραμμή και μεγαλώνει η επιφάνεια της απάντησης οπότε μπορούμε να διαβάσουμε πιο εύκολα .

   Πατώντας στο 2 μπορούμε να ψάξουμε σε όλες τις συνομιλίες που έχουμε κάνει για αυτό που θέλουμε . Κάνοντας πολλές συνομιλίες / ερωτήματα κάθε μέρα μαζεύονται περνώντας οι μέρες πολλές συνομιλίες / συνεδρίες . Έτσι μπορούμε να βρούμε την μέρα / μέρες που κάναμε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα .

    Πατώντας στο 4 δίπλα στην συνομιλία στις τρεις τελείες που εμφανίζονται δίπλα της , έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 4 επιλογές :

1) Κοινή χρήση ( το ίδιο με το να πατήσουμε το κουμπί στο πάνω δεξιό τμήμα της οθόνης που αναγράφει «Κοινή χρήση» ) . Μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινόχρηστο σύνδεσμο μιας συνομιλίας μας με το ChatGPT για να τον αποστείλουμε σε άλλους ή να τον κοινοποιήσουμε σε κοινωνικά δίκτυα . Στο παράθυρο που ανοίγει πατάμε «Δημιουργία συνδέσμου» . Μετά πατάμε «Αντιγραφή συνδέσμου» για να αντιγράψουμε τον υπερσύνδεσμο .
2) Μετονομασία . Αλλάζουμε το όνομα της συνομιλίας που θα εμφανίζετε εδώ σε αυτό που θέλουμε .
3) Αρχειοθέτηση . Αρχειοθετούμε την συνομιλία ( μπαίνει στο αρχείο ) . Φεύγει από τις συνομιλίες και δεν εμφανίζεται με τις άλλες . Αν θέλουμε να την επαναφέρουμε , πατάμε στο πάνω δεξιό τμήμα της σελίδας στο όνομα του λογαριασμού μας και επιλέγουμε τις ρυθμίσεις . Εκεί επιλέγουμε τις «Αρχειοθετημένες συνομιλίες» και μετα πατάμε στο «Διαχείριση» , εκεί επιλέγουμε επαναφορά . 
4) Διαγραφή . Διαγράφουμε την συνομιλία αν δεν την χρειαζόμαστε και παύει να είναι με τις άλλες συνομιλίες .

    Πατώντας στο 5 που είναι στο κάτω μέρος της απάντησης στο ερώτημα μας , έχουμε διάφορα εικονίδια που κάνουν κάποια εργασία . Πατώντας στο πρώτο εικονίδιο μπορείτε να αντιγράψετε το κείμενο στο πρόχειρο και να το επικολλήσετε σε έναν επεξεργαστή κειμένου ή άλλη εφαρμογή. Πατώντας στο δεύτερο και τρίτο εικονίδιο δηλώνουμε αν μας ικανοποίησε είτε όχι η απάντηση που μας έδωσε . Πατώντας στο τέταρτο εικονίδιο με το μεγάφωνο μπορούμε να ακούσουμε το κείμενο . Με το επόμενο εικονίδιο μπορούμε να επεξεργαστούμε το κείμενο στον καμβά – έχει εικονίδιο εκεί που μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον καμβά . Στο τελευταίο εικονίδιο μπορούμε να βρούμε ποια έκδοση του ChatGPT χρησιμοποιείται ( έχει και άλλες εκδόσεις που μπορούμε να επιλέξουμε ) .

   Με το ChatGPT μπορούμε να εκτελέσουμε παρα πολλές διαφορετικού είδους εργασίες . Θα αναφερθούμε εδώ επιγραμματικά σε αυτές και παρακάτω θα αναλύσουμε λίγο περισσότερο καθεμία από αυτές . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για :

[1]    Απαντήσεις σε ερωτήματα που του θέτουμε
[2]    Δημιουργία περιεχομένου (κείμενα, άρθρα, ομιλίες...)
[3]    Δημιουργία περίληψης ενός κειμένου
[4]    Γραμματικός / ορθογραφικός έλεγχος σε ένα κείμενο
[5]    Γράψιμο μιας κριτικής στο ύφος ενός συγκεκριμένου συγγραφέα
[6]    Συνέντευξη με ένα ιστορικό πρόσωπο
[7]    Εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα και σύνταξη κώδικα
[8]    Συγγραφή ιστοριών, αναφορών και παραμυθιών
[9]    Πραγματοποίηση μεταφράσεων
[10]  Εκμάθηση ξένων γλωσσών
[11]  Δημιουργία όλων των ειδών των κουίζ / τεστ για κάποιο θέμα
[12]  Δίδει απαντήσεις σε ερωτήσεις κουίζ / τεστ που του βάζεις
[13]  Δημιουργία ποιημάτων ή στίχων
[14]  Σύνθεση μουσικής
[15]  Δημιουργεί μια εικόνα από μια περιγραφή, σκίτσα, φανταστικούς πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα διακόσμησης
[16]  Μετατροπή κειμένου σε ομιλία
[17]  Να φτιάχνει τηλεπαιχνίδια
[18]  Εικονικός βοηθός

     Πιο αναλυτικά με την καθεμία εργασία μπορούμε να κάνουμε τα εξής :

[1]  Του δίνουμε κάποιο ερώτημα για κάποιο πρόβλημα που έχουμε και μας δίνει την απάντηση του ( πατάμε Enter ) . Στην αρχή δώσαμε ένα παράδειγμα για ερώτημα σχετικά με τις γεωγραφικές συντεταγμένες στο μάθημα της Γεωγραφίας Α’ τάξης . Έτσι σε κάθε μάθημα του σχολείου μπορεί να έχετε κάποια απορία είτε να θέλετε κάποια διευκρίνιση . Εννοείται , ότι απορίες έχετε και για προβλήματα της καθημερινής σας δραστηριότητας και επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού πχ πώς βγαίνει ο λεκές από … κόλλα σε ρούχο , σύγκριση χαρακτηριστικών διαφόρων κινητών είτε διαφόρων οικιακών συσκευών πριν την αγορά , βρίσκομαι στην Αθήνα στην περιοχή Α και θέλω να πάω στην περιοχή Β – ποιο λεωφορείο πρέπει να πάρω και που είναι η στάση , μας δίνει και χάρτη αν του το ζητήσουμε κλπ . Μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση με περισσότερα ερωτήματα για κάποιο θέμα . Επίσης, να γράψουμε δικές μας απόψεις και να τις συζητήσουμε με το ChatGPT, να φέρουμε αντιρρήσεις ή να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία και γενικά να αναπτυχθεί κάποιος διάλογος με την μηχανή .
    Το ChatGPT πάντως μπορεί να δίνει λανθασμένες πληροφορίες ή μη ακριβείς απαντήσεις, ειδικά αν οι προτροπές είναι ασαφείς ή αν αφορά γεγονότα που δεν εμπεριέχονται στα δεδομένα της εκπαίδευσής του. Αλλά για να έχεις μία πρώτη πληροφόρηση είτε μια ιδέα για κάποιο θέμα είναι πολύ καλό .

[2]  Μπορούμε να του πούμε να μας γράψει κάποιο άρθρο για κάποιο θέμα . Μπορούμε να του δώσουμε και άλλες πληροφορίες πχ το άρθρο να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό παραγράφων , εισαγωγή , επίλογο κλπ . Επίσης να μας γράψει μία ομιλία ( εκτενή η σύντομη ) για κάποια γιορτή πχ 28η Οκτωβρίου , 17η Νοέμβρη , 25η Μαρτίου κλπ . Δεν το εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά κάνουμε τις διορθώσεις και προσθέσεις που χρειάζονται .

[3]  Σαν παράδειγμα μπορούμε να πάμε στα διαδραστικά βιβλία http://ebooks.edu.gr/ebooks/  , επιλέγομε την τάξη και το μάθημα που θέλουμε και αντιγράφουμε με Ctrl+C το κείμενο που θέλουμε . Βάζουμε στο prompt του ChatGPT την ερώτηση : Γράψε μου μια περίληψη για το κείμενο που ακολουθεί . Με Ctrl+V επικολλούμε το κείμενο που είχαμε αντιγράψει και αμέσως θα μας δώσει μία περίληψη του κειμένου .
    Μπορεί να έχουμε το κείμενο αποθηκευμένο σε κάποιο αρχείο . Από το + που βρίσκεται κάτω από κείμενο των ερωτήσεων έχουμε 3 επιλογές . Να ανεβάσουμε το αρχείο από το Google Drive, το Microsoft OneDrive ή από τα αποθηκευμένα αρχεία της συσκευής μας. Πάλι θα μας δώσει την περίληψη του επισυναπτόμενου αρχείου αν του το ζητήσουμε .
    Άμα είμαστε στην ίδια συζήτηση και του έχουμε δώσει το κείμενο δεν χρειάζεται να το ξαναδώσουμε , αλλά μπορούμε να του δώσουμε πιο λεπτομερείς οδηγίες πχ "Γράψε την περίληψη του κειμένου σε 200 λέξεις", "Γράψε την περίληψη του κειμένου σε τρείς παραγράφους¨, "Γράψε μια σύντομη περίληψη" ή "Δώσε μια εκτεταμένη ανάλυση".
    Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να καταγράψει τις βασικές πληροφορίες του κειμένου σε bullets.      
    Το ChatGPT μπορεί να μας δώσει την περίληψη ενός γνωστού έργου, βιβλίου κλπ. Αρκεί να δώσουμε μόνο τον τίτλο του .
    Μπορούμε να προσαρμόσουμε το ύφος της περίληψης με τα κατάλληλα prompts π.χ. "Δημιούργησε μια περίληψη που προορίζεται για επιστημονική παρουσίαση." ή "Γράψε μια σύνοψη για ένα άρθρο εφημερίδας σχετικά με τα ανενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα". Αν πρόκειται να διαβάσουν το κείμενο παιδιά η απλότητα της γλώσσας εξαρτάται από τη σαφήνεια της προτροπής. Π.χ., "Γράψε μια περίληψη κατάλληλη για μαθητές Α’ Γυμνασίου , εξηγώντας τις δύσκολες έννοιες.".
    Μπορούμε να του ζητήσουμε να συνοψίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του θέματος που του έχουμε εισαγάγει .
    Μπορούμε να του ζητήσουμε την μορφή που θα έχει η περίληψη , να εχει επικεφαλίδες , υπότιτλους , πρόλογο , επίλογο κλπ .

[4]  Αφού του έχουμε εισάγει το κείμενο με τους τρόπους που είπαμε πριν , μπορούμε να του ζητήσουμε να κάνει γραμματικό και ορθογραφικό έλεγχο και να μας σημειώσει τα λάθη που υπάρχουν σε αυτό .

[5]  Για το γράψιμο μιας κριτικής στο ύφος ενός συγκεκριμένου συγγραφέα, μπορείς να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα:

  • Καθόρισε τον συγγραφέα που θέλεις να μιμηθείς
  • Δώσε οδηγίες για το ύφος και το ύφος του συγγραφέα (π.χ. λυρικό, ειρωνικό, ακαδημαϊκό)
  • Δώσε λεπτομέρειες για το αντικείμενο της κριτικής (βιβλίο, ταινία, θεατρικό έργο, κ.λπ.)

      Αφού του έχεις εισάγει το αντικείμενο της κριτικής μπορείς να του ζητήσεις πχ να γράψει μια κριτική στο ύφος του Νίκου Καζαντζάκη ( φιλοσοφικό, υπαρξιακό, γεμάτο πάθος ) .

[6]  Με το ChatGPT έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια φανταστική συνέντευξη με ένα ιστορικό πρόσωπο. Έτσι παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή, τα κατορθώματα, τη φιλοσοφία και τις απόψεις του προσώπου αυτού με δημιουργικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Έτσι αν έχουμε κάποια απορία για την φιλοσοφία πχ του Πλάτωνα , του Σωκράτη ανοίγουμε διάλογο μαζί του και τον ρωτάμε .

[7]  Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τον :

  • Εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα (Debugging) . Του εισάγουμε τον κώδικα που δεν λειτουργεί σωστά, και σου λέει ποιο είναι το πιθανό λάθος και πώς να το διορθώσεις. Τα πιο κοινά λάθη είναι ότι προσπαθείς να διαιρέσεις με το μηδέν κάπου είτε προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις κάποια μεταβλητή χωρίς πρώτα να την έχεις αρχικοποιήσει . Θα βρει αμέσως σε ποιο σημείο του κώδικα είναι το σφάλμα .
  • Σύνταξη κώδικα (Code Generation) . Μπορούμε να του πούμε να μας φτιάξει κώδικα σε όποια γλώσσα θέλουμε που να κάνει κάτι πχ του λέμε γράψε μου κώδικα σε Visual Basic (VB.Net) , σε C++ και σε python που του δίνεις 5 αριθμούς και σου υπολογίζει το άθροισμά τους . Αμέσως θα έχεις έτοιμο κώδικα και στις 3 γλώσσες προγραμματισμού .

[8]  Μπορείς να του ζητήσεις να σου γράψει ένα παραμύθι για μικρά παιδιά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα είτε μια φανταστική ιστορία .

[9]  Αφού του έχεις εισάγει το κείμενο μπορείς να του ζητήσεις να στο μεταφράσει στα αγγλικά είτε στα γερμανικά κλπ . Είναι παρόμοιο με την μηχανή μετάφρασης του google https://translate.google.com/

[10]  Το ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα αγγλικά, με διάφορους τρόπους . Μερικά παραδείγματα χρήσης του:

  • Μετάφραση και Κατανόηση Κειμένων . Μπορείς να του δώσεις ένα ελληνικό κείμενο και να το μεταφράσει στα αγγλικά (ή το αντίστροφο) .
  • Διόρθωση Κειμένων και Γραμματικής . Μπορείς να γράψεις ένα κείμενο στα αγγλικά και να ζητήσεις διόρθωση .
  • Δημιουργία Διαλόγων και Πρακτική Ομιλίας . Μπορείς να εξασκηθείς σε διαλόγους, ζητώντας του να παίξει έναν ρόλο .
  • Επεξήγηση Γραμματικών Κανόνων . Αν δεν καταλαβαίνεις έναν γραμματικό κανόνα, μπορεί να στον εξηγήσει με απλά λόγια και παραδείγματα .
  • Δημιουργία Ασκήσεων και Quiz . Μπορεί να δημιουργήσει ασκήσεις για εξάσκηση .
  • Βοήθεια με Προφορά και Ακρόαση . Αν και δεν μπορεί να μιλήσει άμεσα, μπορεί να σου δώσει συμβουλές για την προφορά και να προτείνει φράσεις που μπορείς να ακούσεις στο Youtube ή σε λεξικά .
  • Μάθηση μέσω Παιχνιδιών και Ιστοριών . Μπορεί να δημιουργήσει ιστορίες ή παιχνίδια λέξεων για να γίνει η μάθηση πιο διασκεδαστική .

[11]  Το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κουίζ για τους μαθητές . Αυτό είναι χρήσιμο και για εκπαιδευτικούς που ελέγχουν τις γνώσεις των μαθητών αλλά και για μαθητές που μπορούνε να φτιάξουν κουίζ / τεστ για αυτοαξιολόγηση – να δούνε μόνοι τους τι έχουν καταλάβει . Μπορούμε να ορίσουμε το είδος των ερωτήσεων που επιθυμούμε ( ανοιχτές ερωτήσεις – αυτές που θέλουν να γράψεις κάτι , πολλαπλής επιλογής – επιλέγεις τουλάχιστον μία από τις απαντήσεις , συμπλήρωσης κενών – βάζεις τις κατάλληλες λέξεις , σωστό / λάθος – χαρακτηρίζεις κάθε πρόταση που δίδεται σαν σωστή η λανθασμένη κλπ), το επίπεδο δυσκολίας των ερωτήσεων και το ηλικιακό επίπεδο των παιδιών – για Α’ η Β’ η Γ’ Γυμνασίου κλπ .
    Μπορείς να ζητήσεις να φτιάξει κουίζ για κάποιο θέμα που είναι γνωστό πχ κλιματική αλλαγή , ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ . Αλλά πάλι όπως πριν μπορούμε να του εισάγουμε κάποιο κείμενο με επικόλληση ( Ctrl+V ) είτε αν το έχουμε σε αρχείο να το εισάγουμε κάνοντας κλικ στο + . Από αυτό το κείμενο που του δώσαμε θα μας φτιάξει το κατάλληλο κουίζ σύμφωνα με τις οδηγίες που του δώσαμε .

[12]  Τώρα μπορούμε να του εισάγουμε το κουίζ που μας έχουν δώσει η το φτιάξαμε εμείς όπως είπαμε πριν και αυτό θα μας δώσει τις απαντήσεις και έτσι θα ξέρουμε τι μάθαμε .

[13]   Μπορούμε να του ζητήσουμε να φτιάξει ένα ποίημα 4 στροφών με κάποιο θέμα πχ την άνοιξη η να φτιάξει ένα τραγούδι για αυτό το θέμα που να εχει 5 στροφές και ρεφρέν .

[14]  Το ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στη σύνθεση μουσικής με διάφορους τρόπους, τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες μουσικούς. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα χρήσης:

  • Δημιουργία Στίχων Τραγουδιών . Μπορεί να δημιουργήσει στίχους για ένα τραγούδι, με βάση ένα θέμα ή ένα συναίσθημα που θέλεις να εκφράσεις – όπως είπαμε πριν .
  • Δημιουργία Συγχορδιών και Μελωδιών . Μπορεί να προτείνει συγχορδίες ή να βοηθήσει στη σύνθεση μιας μελωδίας με βάση ένα μουσικό ύφος .
  • Δημιουργία MIDI και Αρμονικών Ιδεών . Αν χρησιμοποιείς DAWs (Digital Audio Workstations) όπως Ableton Live, FL Studio ή Logic Pro, μπορεί να σου προτείνει MIDI μοτίβα για πιάνο, μπάσο ή ντραμς .
  • Παραγωγή και Μίξη Μουσικής . Μπορεί να σου δώσει συμβουλές για το πώς να κάνεις τη μίξη και το mastering ενός κομματιού .
  • Δημιουργία Μουσικών Θεμάτων για Soundtracks . Αν γράφεις μουσική για ταινίες ή video games, μπορεί να προτείνει μουσικά θέματα ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θες να δημιουργήσεις .
  • Μουσική Θεωρία και Εκμάθηση Οργάνων . Μπορεί να εξηγήσει μουσικές κλίμακες, ρυθμούς και θεωρητικές έννοιες .
  • Γεννήτρια Ιδεών και Συνεργασία . Μπορεί να σου προτείνει νέες ιδέες για τραγούδια.

[15]  Του δίνουμε μια περιγραφή και του ζητάμε να μας βρει μια κατάλληλη φωτογραφία . Αυτό θα ψάξει την βιβλιοθήκη του και σύντομα θα έχουμε μια φωτογραφία που σχετίζεται με την περιγραφή που του δώσαμε . Επίσης του ζητάμε για το ίδιο θέμα να μας φτιάξει ένα σκίτσο / ζωγραφιά και αμέσως θα μας φτιάξει κάτι που έγινε με το χέρι / πινέλο .

[16]  Του δίνουμε κάποιο κείμενο και από το εικονίδιο με το μεγάφωνο που είναι κάτω από το πλαίσιο των ερωτήσεων μπορούμε να ακούσουμε το κείμενο αυτό . Έτσι αν κάποιος μαθητής είναι ακουστικός τύπος – μαθαίνει ακούγοντας – μπορεί να βάλει το μάθημα πχ της ιστορίας , των αγγλικών και να το ακούσει όσες φορές θέλει . Αυτό είναι χρήσιμο και σε μαθητές με προβλήματα όρασης αλλά όχι ακοής . Το ίδιο εργαλείο είναι χρήσιμο και για ηλικιωμένους που δεν βλέπουν για να μπορούνε να διαβάσουν , έτσι τους βάζεις / εισάγεις το κείμενο ολόκληρου του βιβλίου και το ακούνε σταδιακά ολόκληρο .

[17]  Το ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στη δημιουργία τηλεπαιχνιδιών (game shows), βοηθώντας στη διαμόρφωση του concept ( ιδέας ) , των ερωτήσεων, των κανόνων και των διαλόγων. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα χρήσης του:

  • Μπορεί να προτείνει πρωτότυπες ιδέες για ένα τηλεπαιχνίδι
  • Μπορεί να δημιουργήσει ερωτήσεις για τηλεπαιχνίδια γνώσεων, σπαζοκεφαλιές ή δοκιμασίες λογικής
  • Μπορεί να γράψει ατάκες και σενάρια για τον παρουσιαστή και τους διαγωνιζόμενους
  • Μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των κανόνων του παιχνιδιού
  • Μπορεί να προτείνει challenges ( δοκιμασίες ) για reality game shows ή διαδραστικά τηλεπαιχνίδια
  • Αν θέλεις ένα τηλεπαιχνίδι με γρήγορο ρυθμό, μπορεί να προτείνει πώς να διατηρηθεί η ένταση
  • Μπορεί να προτείνει τύπους μουσικής ή ηχητικά εφέ για το τηλεπαιχνίδι

[18]  Το ChatGPT μπορεί να λειτουργήσει ως εικονικός βοηθός, βοηθώντας σε διάφορους τομείς, από την οργάνωση της καθημερινότητας μέχρι την επαγγελματική παραγωγικότητα. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα χρήσης:

  • Διαχείριση Χρόνου & Οργάνωση Εργασιών . Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία προγραμμάτων, υπενθυμίσεων και λιστών εργασιών
  • Βοήθεια στην Επικοινωνία (Email & Μηνύματα) . Μπορεί να συντάξει emails, επαγγελματικές επιστολές ή μηνύματα
  • Αναζήτηση & Παροχή Πληροφοριών . Μπορεί να σου βρίσκει πληροφορίες γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις στο διαδίκτυο
  • Οικονομικός Βοηθός (Budgeting & Οικονομικός Σχεδιασμός) . Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση εξόδων και στη δημιουργία προϋπολογισμού
  • Προσωπικός Coach (Άσκηση & Υγεία) . Μπορεί να προτείνει προγράμματα γυμναστικής και υγιεινής διατροφής
  • Ψυχαγωγία & Προτάσεις Δραστηριοτήτων . Μπορεί να προτείνει ταινίες, σειρές, τραγούδια ή ιδέες για βραδιές με φίλους
  • Βοήθεια σε Ταξίδια & Κρατήσεις . Μπορεί να προτείνει ταξιδιωτικούς προορισμούς και να βοηθήσει στον προγραμματισμό
  • Δημιουργική Βοήθεια (Σενάρια, Στίχοι, Ιδέες) . Μπορεί να βοηθήσει στη συγγραφή ιστοριών, στίχων τραγουδιών και ιδεών για δημιουργικά projects

 

Οφέλη για τους μαθητές

   Συνοψίζοντας η χρήση του ChatGPT από τους μαθητές στη μελέτη των μαθημάτων τους μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη που ενισχύουν τη μάθηση και την αποτελεσματικότητα . Αναλυτικά:

1. Κατανόηση δύσκολων εννοιών

  • Το ChatGPT μπορεί να εξηγήσει σύνθετες έννοιες με απλό και κατανοητό τρόπο.
  • Παρέχει παραδείγματα, αναλογίες και εναλλακτικές εξηγήσεις για καλύτερη κατανόηση.

2. Προσωποποιημένη βοήθεια

  • Οι μαθητές μπορούν να κάνουν ερωτήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και να λάβουν άμεσες απαντήσεις.
  • Το ChatGPT προσαρμόζεται στον ρυθμό του μαθητή, εξηγώντας ξανά εάν χρειαστεί.

3. Δημιουργία προγράμματος μελέτη

  • Βοηθά στη δημιουργία οργανωμένων προγραμμάτων μελέτης ανάλογα με τις προτεραιότητες και το διαθέσιμο χρόνο.
  • Μπορεί να προτείνει στρατηγικές για πιο αποδοτική μελέτη.

4. Βοήθεια με ασκήσεις και εργασίες

  • Παροχή κατευθυντήριων γραμμών για τη λύση ασκήσεων ή προβλημάτων.
  • Βοήθεια στη δομή, το περιεχόμενο και τη γραμματική γραπτών εργασιών ή εκθέσεων.

5. Επαναλήψεις και αυτοαξιολόγηση

  • Δημιουργία ερωτήσεων για αυτοαξιολόγηση, κουίζ ή καρτών μελέτης (flashcards).
  • Μπορεί να ανακεφαλαιώνει μαθήματα και κεφάλαια με συνοπτικό τρόπο.

6. Υποστήριξη στη μάθηση ξένων γλωσσών

  • Εξάσκηση λεξιλογίου, γραμματικής και σύνταξης.
  • Προτάσεις για βελτίωση στην προφορική και γραπτή χρήση της γλώσσας.

7. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων

  • Καθοδήγηση στη λογική επίλυση προβλημάτων, ειδικά σε μαθηματικά, φυσική, πληροφορική κ.λπ.
  • Παροχή διαφορετικών μεθόδων ή στρατηγικών για την επίλυση ενός προβλήματος.

8. Προετοιμασία για εξετάσεις

  • Δημιουργία υποθετικών ερωτήσεων ή προσομοιώσεων εξετάσεων.
  • Επαναλήψεις σε συγκεκριμένα θέματα ή ενότητες που δυσκολεύουν τον μαθητή.

9. Εξάσκηση δημιουργικότητας

  • Παροχή ιδεών για projects, εκθέσεις ή παρουσιάσεις.
  • Βοήθεια στη δημιουργία πρωτότυπων περιεχομένων, όπως ποιήματα ή ιστορίες.

10. Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτομάθησης

  • Από την συνεχόμενη χρήση του οι μαθητές γίνονται έμπειροι χρήστες αυτού.
  • Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να διατυπώνουν ερωτήσεις και να εξερευνούν θέματα σε βάθος.

11. Υποστήριξη 24/7

  • Διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα χρήσιμο σε βραδινές ώρες ή στιγμές που δεν είναι διαθέσιμος ο δάσκαλος.

Σημεία προσοχής

Η χρήση του ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τους μαθητές, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία προσοχής που πρέπει να έχουν υπόψη τους για να το χρησιμοποιούν σωστά .

1. Κάνε χρήση με προσοχή

Η χρήση του ChatGPT πρέπει να γίνεται με προσοχή για να αποφευχθεί η εξάρτηση των μαθητών από την τεχνολογία.

2. Μην αντιγράφεις αυτούσιες απαντήσεις

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που σε βοηθά να κατανοήσεις τα μαθήματα και να οργανώσεις τη σκέψη σου. Δεν πρέπει να αντιγράφεις απευθείας τις απαντήσεις του σε εργασίες ή διαγωνίσματα, γιατί αυτό θεωρείται λογοκλοπή και δεν σε βοηθά πραγματικά να μάθεις.

3. Έλεγχος της ακρίβειας των πληροφοριών

Το ChatGPT δεν είναι αλάνθαστο! Μπορεί μερικές φορές να δώσει λάθος ή ξεπερασμένες πληροφορίες. Πάντα να επιβεβαιώνεις όσα διαβάζεις, συγκρίνοντάς τα με το σχολικό βιβλίο, τις σημειώσεις σου ή αξιόπιστες πηγές.

4. Δεν αντικαθιστά τους δασκάλους και το διάβασμα

Το ChatGPT μπορεί να εξηγήσει έννοιες, αλλά δεν αντικαθιστά το μάθημα στην τάξη ή τη μελέτη από τα βιβλία σου. Πρέπει να το χρησιμοποιείς ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο και όχι ως μοναδική πηγή γνώσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποστήριξης , όχι ως μέσο αντικατάστασης της δικής τους προσπάθειας.

5. Προστασία προσωπικών δεδομένων

Μην μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες (π.χ. το όνομά σου, τη διεύθυνσή σου ή τον κωδικό σου) με το ChatGPT ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι σχεδιασμένες για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

6. Μην το χρησιμοποιείς για να αποφεύγεις τη σκέψη

Το ChatGPT μπορεί να σου δώσει άμεσα απαντήσεις, αλλά είναι σημαντικό να εξασκείς το μυαλό σου. Προσπάθησε πρώτα να λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου και μετά ζήτα βοήθεια αν χρειαστεί.

7. Χρησιμοποίησέ το σωστά για να βελτιωθείς

Αντί να ζητάς από το ChatGPT να σου γράψει απευθείας μια έκθεση ή μια εργασία, δοκίμασε να του ζητήσεις ιδέες, να διορθώσει το κείμενό σου ή να σου προτείνει βελτιώσεις. Έτσι θα μάθεις και θα γίνεις καλύτερος.

8. Όχι για απάτη στις εξετάσεις

Η χρήση του ChatGPT σε διαγωνίσματα ή τεστ δεν είναι σωστή και μπορεί να έχει συνέπειες. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο μάθησης, όχι ένας τρόπος να κλέψεις στις εξετάσεις.

    Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι το εξής . Όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές την μέρα φτάνει στα όρια της ελεύθερης χρήσης του , σταματάει να σου απαντάει στις ερωτήσεις σου και σου ζητάει να κάνεις αναβάθμιση στην έκδοση plus πληρώνοντας . Αν θέλεις να συνεχίσεις την εργασία σου κατά αρχάς πρέπει να κάνεις «Κοινή χρήση» της συνομιλίας αντιγράφοντας τον σύνδεσμο όπως έχουμε πει πριν . Μετά αποσυνδέεσαι από τον λογαριασμό σου και συνδέεσαι με διαφορετικό email . Εισάγεις την συνομιλία σου και συνεχίζεις . Μόνο που πρέπει να έχεις πολλά διαφορετικά email από διάφορους παρόχους google.com , yahoo.com , mail.com , proton.me και άλλα . 

    To ChatGPT ανήκει στην κατηγορία των chat box. Άλλα εναλλακτικά chat box που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες είναι τα:

🔹 Claude (Anthropic AI)

  • Ιστότοπος: https://claude.ai
  • Σύνδεση: Χρειάζεται εγγραφή με email ή λογαριασμό Google. Διαθέτει δωρεάν έκδοση με όρια χρήσης και επί πληρωμή συνδρομή (Claude Pro) .

🔹 Microsoft Copilot (πρώην Bing Chat)

  • Ιστότοπος: https://copilot.microsoft.com
  • Σύνδεση: Χρειάζεται λογαριασμός Microsoft. Μπορείς να συνδεθείς με τα στοιχεία του λογαριασμού σου (π.χ., Outlook, Xbox, Skype). Βασική χρήση δωρεάν .

🔹 Google Gemini (πρώην Bard)

  • Ιστότοπος: https://gemini.google.com
  • Σύνδεση: Απαιτείται Google account για πρόσβαση. Βασική έκδοση δωρεάν, διαθέτει και επί πληρωμή έκδοση (Gemini Advanced)

🔹 Perplexity AI

  • Ιστότοπος: https://www.perplexity.ai/
  • Σύνδεση: Δεν απαιτεί λογαριασμό για βασική χρήση, αλλά η εγγραφή προσφέρει περισσότερες δυνατότητες. Δωρεάν έκδοση με περιορισμένες ερωτήσεις, Pro έκδοση με συνδρομή .

 🔹 Llama (Meta)

  • Ιστότοπος: https://www.llama.com/
  • Σύνδεση: Η διαδικτυακή έκδοση απαιτεί λογαριασμό Meta (Facebook) . Δωρεάν, με δυνατότητα τοπικής εγκατάστασης για προχωρημένους χρήστες

🔹 Mistral AI

  • Ιστότοπος: https://mistral.ai/
  • Σύνδεση: Απαιτεί εγγραφή με email . Διαθέτει δωρεάν έκδοση και επί πληρωμή επιλογές για περισσότερες δυνατότητες

🔹 Pi (Inflection)

  • Ιστότοπος: https://pi.ai/
  • Σύνδεση: Απαιτείται εγγραφή με email ή σύνδεση μέσω Google/Apple . Διαθέτει δωρεάν έκδοση και συνδρομή Pi Premium

🔹 Character.AI

  • Ιστότοπος: https://www.character.ai
  • Σύνδεση: Απαιτείται εγγραφή με email ή μέσω Google/Apple. Βασική χρήση δωρεάν, προσφέρει και συνδρομή C+ για περισσότερες λειτουργίες

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Chat box

ChatGPT (OpenAI)

Πλεονεκτήματα:

  • Καλύτερη δημιουργικότητα (γραφή, storytelling, ιδέες)
  • Καλύτερος προγραμματισμός & κώδικας (ιδιαίτερα στο GPT-4)
  • Γρήγορες απαντήσεις με πολύ καλή ακρίβεια
  • Δημιουργία εικόνων
  • Πολύ φυσικός διάλογος

Μειονεκτήματα:

  • Η δωρεάν έκδοση χρησιμοποιεί το GPT-3.5 (λιγότερο ισχυρό από το GPT-4)
  • Περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο (μόνο για χρήστες Plus)
  • Μερικές φορές εφευρίσκει απαντήσεις (hallucinations)

Claude (Anthropic)

Πλεονεκτήματα:

  • Πολύ φυσικός διάλογος, κατανοεί μεγαλύτερα κείμενα
  • Μεγάλο παράθυρο συνομιλίας,
  • Ασφαλέστερο (λιγότερα bias, καλύτερος έλεγχος περιεχομένου)
  • Δωρεάν και εύκολο στη χρήση

Μειονεκτήματα:

  • Δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Λιγότερο ισχυρό στον κώδικα και τη δημιουργία εικόνων
  • Δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο τα άλλα δύο ( ChatGPT και Copilot )

Bing Chat (Microsoft Copilot)

Πλεονεκτήματα:

  • Δωρεάν πρόσβαση στο GPT-4 (χωρίς συνδρομή)
  • Πρόσβαση σε real-time πληροφορίες από το διαδίκτυο
  • Ενσωμάτωση με το Microsoft Edge και Windows 11
  • Χρήση εικόνων & αναζητήσεων Google/Bing

Μειονεκτήματα:

  • Μερικές φορές πιο αργό λόγω αναζήτησης
  • Λιγότερο δημιουργικό από το ChatGPT
  • Μερικές φορές λιγότερο συνεπής από το ChatGPT – ορισμένες φορές κόβει απαντήσεις σύντομα .

Google Gemini (πρώην Bard)

Πλεονεκτήματα:

  • Πολύ φυσικός διάλογος, κατανοεί μεγαλύτερα κείμενα
  • Ασφαλέστερο (λιγότερα bias, καλύτερος έλεγχος περιεχομένου)
  • Δωρεάν στην βασική έκδοση και εύκολο στη χρήση
  • Καλή επεξεργασία εικόνων

Μειονεκτήματα:

  • Δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Λιγότερο ισχυρό στον κώδικα και τη δημιουργία εικόνων
  • Μερικές φορές παρέχει λιγότερο λεπτομερείς απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα
  • Δεν είναι τόσο διαδεδομένο

Perplexity AI

Πλεονεκτήματα:

  • Πολύ φυσικός διάλογος, κατανοεί μεγαλύτερα κείμενα
  • Εξαιρετική πρόσβαση σε πρόσφατες πληροφορίες, παρέχει πηγές για τις απαντήσεις κάτι που βοηθά στον έλεγχο της ακρίβειας των πληροφοριών
  • Ασφαλέστερο (λιγότερα bias, καλύτερος έλεγχος περιεχομένου)
  • Είναι γρήγορο και εύκολο στη χρήση, λειτουργώντας όπως μια αναβαθμισμένη μηχανή αναζήτησης
  • Δίνει συνοπτικές και περιεκτικές απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις πολλαπλές ιστοσελίδες
  • Μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών, αν και οι αγγλικές αναζητήσεις είναι πιο ακριβείς
  • Δωρεάν και εύκολο στη χρήση

 

Μειονεκτήματα:

  • Δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Λιγότερο ισχυρό στον κώδικα και τη δημιουργία εικόνων . Σε αντίθεση με το ChatGPT (που μπορεί να αναλύσει κώδικα, να διορθώσει προγραμματιστικά λάθη κ.λπ.), το Perplexity AI δεν είναι τόσο ισχυρό για προγραμματιστές
  • Δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο τα άλλα δύο

Llama (Meta)

Πλεονεκτήματα:

  • Ανοιχτού κώδικα
  • Δυνατότητα τοπικής εκτέλεσης για ιδιωτικότητα

Μειονεκτήματα:

  • Απαιτεί τεχνικές γνώσεις για εγκατάσταση
  • Μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρό από εμπορικά μοντέλα

Mistral AI

Πλεονεκτήματα:

  • Αποδοτικά μοντέλα
  • Καλή σχέση απόδοσης-πόρων
  • Ανοιχτή διαθεσιμότητα

Μειονεκτήματα:

  • Νεότερη πλατφόρμα με λιγότερες πρόσθετες λειτουργίες

Pi (Inflection)

Πλεονεκτήματα:

  • Εστίαση στην προσωπική συνομιλία
  • Φιλικό ύφος

Μειονεκτήματα:

  • Λιγότερο κατάλληλο για τεχνικές εργασίες ή έρευνα

Character.AI

Πλεονεκτήματα:

  • Προσαρμοσμένοι χαρακτήρες Τεχνητής Νοημοσύνης ( ΑΙ )
  • Διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις
  • Δημιουργική εστίαση

Μειονεκτήματα:

  • Λιγότερο κατάλληλο για επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές εργασίες


   Τα πιο γνωστά είναι τα τρία πρώτα τα ChatGPT , Claude και Copilot . Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η σύγκριση  των 3 πιο γνωστών chat box .


Τελικά ποιο είναι το καλύτερο από τα τρία ;

  • Για δημιουργικότητα & περιεχόμενο → ChatGPT (GPT-4-turbo)
  • Για αναζητήσεις και real-time πληροφορίες → Bing Chat (Copilot)
  • Για φυσικό διάλογο και μεγάλα κείμενα → Claude 2.1

    Αν ψάχνεις μια γενική λύση, το ChatGPT Plus (GPT-4-turbo) είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλεις δωρεάν πρόσβαση σε GPT-4, τότε το Bing Chat είναι η καλύτερη λύση. Αν θες μεγαλύτερη ασφάλεια και κατανόηση μεγάλων κειμένων, το Claude είναι μια εξαιρετική επιλογή.

    Η ενσωμάτωση των chat box ( ιδίως του ChatGPT ) στην εκπαίδευση, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να ενισχύσει τη μαθησιακή διαδικασία, κάνοντάς την πιο ευέλικτη, αποτελεσματική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

    Με σωστή χρήση των chat box , μπορεί να γίνουν αυτά εξαιρετικοί «ψηφιακοί βοηθοί» που ενισχύουν την κατανόηση και βελτιώνουν την αποδοτικότητα της μελέτης των μαθητών.

Β.    Εφαρμογές δημιουργίας εικόνας με ΑΙ

    Η πρώτη εφαρμογή ΑΙ είναι η Bing image generator https://www.bing.com/images/create  ) . Αφού ανοίγετε λογαριασμό , εκεί που ζητάει να γράψετε τι θέλετε να δημιουργήσετε βάζετε αυτό που θέλετε πχ «γεωγραφικό μήκος» και πατάτε δημιουργία . Αμέσως σου βγάζει σχετικές εικόνες . Δεν είναι πάντοτε αυτό ακριβώς που ψάχνεις αλλά σχετικές ( βλέπε 2 πρώτες παρακάτω φωτογραφίες – δεξί κλικ και άνοιγμα σε νέο παράθυρο για να τις δείτε μεγαλύτερες .

    Μία άλλη εφαρμογή ΑΙ είναι η NightCafe creator ( https://creator.nightcafe.studio ) . Αφού ανοίγετε λογαριασμό , εκεί που ζητάει να γράψετε τι θέλετε να δημιουργήσετε ( στο «TEXT PROMPT» ) βάζετε αυτό που θέλετε στα αγγλικά και πατάτε το CREATE . Αμέσως σου βγάζει σχετικές εικόνες .  

    Οι ελεύθερες εκδόσεις  έχουν περιορισμούς και συνέχεια οι βιβλιοθήκες τους εμπλουτίζονται , αλλά μερικές φορές βρίσκεις γρήγορα υλικό για κάποια εργασία που θέλεις να κάνεις .  Αν έχεις φτάσεις στο όριο των εφαρμογών και δεν μπορείς να κατεβάσεις μία εικόνα , μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καταγραφικό της οθόνης είτε τμήματος αυτής ( πχ Greenshot , Lightshot κλπ ) και όταν κάνεις προεπισκόπηση της εικόνας να την καταγράψεις και να την αποθηκεύσεις στον δίσκο .

 

 

Γ.  Εφαρμογές δημιουργίας μουσικής με ΑΙ

    Αν θέλεις να βρεις ένα μουσικό κομμάτι σχετικό με κάποιο θέμα που να έχει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό στυλ , μια καθορισμένη χρονική διάρκεια κλπ μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ Aiva (  https://aiva.ai/  ) την οποία μπορείς να την εγκαταστήσεις και στον υπολογιστή .  Αφού ανοίξεις λογαριασμό , πατάς το “Create Track” , επιλέγεις ένα style από τα πολλά που έχει , είτε βάζεις λέξη κλειδί να ψάξει πχ “geo” , “epic” “Symponic” κλπ , επιλέγεις το πράσινο «+ Create» , επιλέγεις την χρονική διάρκεια που θέλεις και αμέσως σου ετοιμάζει το μουσικό κομμάτι . Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες επιλογές για την δημιουργία track . Υπάρχουν περιορισμοί στο κατέβασμα αυτών των μουσικών κομματιών που έχεις φτιάξει σε 3 τον μήνα στην ελεύθερη έκδοση , αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο καταγραφικό πρόγραμμα ήχου ( sound recorder πχ RecordPad  https://www.nch.com.au/recordpad/index.html ) με είσοδο την έξοδο των ηχείων του υπολογιστή ( επιλέγεις στο Device το What U Hear ) και να αποθηκεύσεις το μουσικό κομμάτι στον δίσκο όταν το κάνεις προεπισκόπηση . Υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα . Τα παραδείγματα των παραπάνω μουσικών styles δίδονται παρακάτω :

                             Dungeonwave  Epic.mp3       World Symphonic III.mp3        Cinematic Thriller.mp3

 

Δ.  Εφαρμογή Chatobox : δημιουργία χαρακτήρα με ΑΙ για συνομιλία

 

     Το Character AI ( https://beta.character.ai/  )  είναι μια υπηρεσία Chabot μοντέλου νευρωνικής γλώσσας που μπορεί να δημιουργήσει απαντήσεις κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινες και να συμμετέχει σε συνομιλίες με βάση τα συμφραζόμενα  . Αφού ανοίγεις έναν λογαριασμό , μπαίνεις στην κεντρική οθόνη . Εκεί υπάρχουν έτοιμοι χαρακτήρες που μπορείς να συνομιλήσεις από διάφορες επιστήμες , πολιτικοί , ιστορικοί , φιλόσοφοι κλπ για κάποιο θέμα σχετικό με τον τομέα τους . Αν ρωτήσεις κάποιον χαρακτήρα τι είναι παράλληλος κύκλος δεν θα ξέρει ότι τον ρωτάς για θέμα γεωγραφίας και μπορεί να σου απαντήσει με μαθηματική ορολογία είτε για κάποιο  άλλο άσχετο θέμα .  Μπορείς να φτιάξεις και δικό σου χαρακτήρα , να του δώσεις κάποιο προφίλ , να ξέρει το θέμα που τον ρωτάς , να του δώσεις και μία εικόνα και έτσι θα έχεις την εντύπωση ότι συνομιλάς με κάποιο πρόσωπο .  Πατάμε το + Create στην αριστερή κατακόρυφη μπάρα και μετά το Create a Character . Συμπληρώνουμε πχ αυτά που έβαλα εγώ και μετά πατώντας κάτω δεξιά το μπλε Create and Chat αρχίζουμε την συνομιλία ( μπορούμε να ρωτάμε και στα ελληνικά ) . Αν είναι στα αγγλικά τα αντιγράφουμε με copy / paste στον μεταφραστή google και τα μεταφράζουμε .

 

Ε.   Εφαρμογή δημιουργίας βίντεο με ΑΙ

 

   Θέλουμε να κάνουμε μία εργασία σε κάποιο μάθημα πάνω σε κάποιο θέμα που αναλάβαμε , δηλαδή να φτιάξουμε ένα βίντεο με περιεχόμενο σχετικό με αυτό το θέμα πχ το θέμα είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες για την Γεωγραφία της Α’ τάξης . Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ lumen5 ( https://lumen5.com/  ) .  Αφού ανοίξεις λογαριασμό , πατάς στην κεντρική οθόνη το μπλε τετράγωνο με το “+ New Video“. Διαλέγουμε μετά όποιο πρότυπο ( template ) θέλουμε από τα πολλά που έχει και το format που θέλουμε , για τι μέγεθος οθόνης το θέλουμε πχ 16:9 και πατάμε το “Use this template” . Μετά εχει πολλές επιλογές εισόδου . Εδώ στο παράδειγμα που θα φτιάξουμε θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη “Text on Media” . Στο μεγάλο ορθογώνιο κουτί θα βάλουμε το κείμενο που θα χρησιμοποιήσει η εφαρμογή ΑΙ για να φτιάξει το βίντεο γραμμένο στα αγγλικά . Θα χρησιμοποιήσουμε το κείμενο του σχολικού βιβλίου Γεωγραφίας της Α’ τάξης στο μάθημα Α1.1 Γεωγραφικές Συντεταγμένες . Πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα με τα διαδραστικά σχολικά βιβλία στο συγκεκριμένο μάθημα – αυτά που είναι σε μορφή «εμπλουτισμένα html» .

                http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2286/Geografia_A-Gymnasiou_html-empl/matA1_1.html

    Αντιγράφουμε το κείμενο που είναι στις κίτρινες περιοχές και με copy / paste το βάζουμε στον μεταφραστή της google και μεταφράζεται αμέσως από ελληνικά σε αγγλικά . Παίρνουμε το αγγλικό κείμενο και το βάζουμε στο μεγάλο κουτί που είπαμε και πατάμε το μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά που γράφει “Continue with AI” . Στην επόμενη οθόνη αφού χρησιμοποιούμε την ελεύθερη έκδοση απλά πατάμε το μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά που γράφει Continue . Στην επόμενη οθόνη βλέπουμε ότι έχει χωρίσει το κείμενο που του βάλαμε σε ενότητες , εκεί μπορούμε να κάνουμε όποιες διορθώσεις / προσθήκες θέλουμε στα κείμενα . Πατάμε μετά το μπλε εικονίδιο κάτω δεξιά που γράφει “Convert to video” .

    Αμέσως βλέπουμε ότι έχει ετοιμάσει τις σκηνές με το κλιπάκι σε κάθε μία , εχει ορίσει χρονική διάρκεια σε κάθε σκηνή κλπ . Βέβαια το θέμα που έχει κάθε κλιπάκι δεν είναι πάντα σχετικό με το κείμενο . Τότε αφού έχουμε επιλέξει την αντίστοιχη σκηνή κάνοντας κλικ πάνω της , πάμε πάνω αριστερά στο κουτάκι εισόδου κειμένου που γράφει «Search millions of photos/videos» και βάζουμε κείμενο σχετικό με την διαφάνεια πχ ισημερινός , πρώτος μεσημβρινός κλπ ( στα αγγλικά ). Αμέσως σου βγάζει σχετικά βίντεο κλιπάκια από τα οποία διαλέγεις αυτό που θέλεις – η βιβλιοθήκη με το υλικό στην ελεύθερη έκδοση εμπλουτίζεται συνέχεια . Αφού κάνεις κλικ σε αυτό το κλιπάκι μεταφέρεται ( γίνεται αντικατάσταση με το υπάρχον ) στην επιλεγμένη σκηνή .


    Σε κάθε σκηνή στα δεξιά της έχει διάφορα εργαλεία : 1) Preview ( προεπισκόπηση ) : βλέπεις πως θα είναι αυτή η σκηνή στο βίντεο 2) Διάρκεια σε δευτερόλεπτα της σκηνής που μπορείς να το αλλάξεις 3) Swap design : μπορείς να επιλέξεις διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα φαίνεται η εικόνα / βίντεο και θέση για το κείμενο 4) Shuffle colors : μπορείς να αλλάξεις χρώμα υποβάθρου .

    Κάτω από κάθε σκηνή έχει ένα + που πατώντας το μπορείς να προσθέσεις καινούργια σκηνή στο βίντεο με άδειο περιεχόμενο.

    Στο κείμενο σε κάθε σκηνή άμα περάσεις το ποντίκι από πάνω βλέπεις ένα + με το οποίο μπορείς να προσθέσεις καινούργιο κείμενο .

    Άμα κάνεις κλικ σε κάθε κείμενο βλέπεις από πάνω μια μπάρα με την οποία μπορείς να μορφοποιήσεις το κείμενο . Στην ελεύθερη έκδοση δεν έχει πολλές επιλογές – έχει 2 μόνο γραμματοσειρές .

    Αριστερά απο κάθε σκηνή έχει τα εικονίδια : 1) μπορείς να γράψεις κάποιο σχόλιο μόνο για αυτήν την σκηνή 2) Μετακινείς την σκηνή μία θέση πάνω ( Move up ) 3) Ο αριθμός της σκηνής στο βίντεο 4) Μετακινείς την σκηνή μία θέση κάτω ( Move down ) 5) Δημιουργείς ένα αντίγραφο της σκηνής κάτω από αυτή ( Duplicate scene ) με ακριβώς τα ίδια περιεχόμενα 6) Διαγράφεις την σκηνή από το βίντεο ( Delete ) 7) Δημιουργείς μια υποσκηνή ( Add subscene )  η οποία έχει το ίδιο κλιπάκι αλλά μπορείς να προσθέσεις καινούργιο κείμενο .

    Τα κείμενα είναι στα αγγλικά . Αν θέλουμε να φαίνονται στα ελληνικά , τα αντιγράφουμε και τα βάζουμε στον μεταφραστή google , όπου μεταφράζονται στα ελληνικά . Μετά πάλι με copy / paste βάζουμε το ελληνικό μεταφρασμένο κείμενο από τον μεταφραστή , στην θέση του αγγλικού σε κάθε σκηνή .

    Αφού κάνεις όλες τις διορθώσεις που θέλεις στις σκηνές του βίντεο , μπορείς να δεις πως θα φαίνεται κάνοντας κλικ στο Preview ( προεπισκόπηση ) – πάνω δεξιά . Κάνοντας κλικ πάνω δεξιά στο Publish ετοιμάζεται το βίντεο και είναι έτοιμο για κατέβασμα ( Download ) . Προσέχουμε να μην έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο κλιπάκι στις σκηνές που είναι επι πληρωμή ( έχουν πάνω αριστερά κάποιο σήμα – διαμάντι ) διότι δεν θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε το βίντεο στον δίσκο .

    Αν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο κλιπάκι που είναι επι πληρωμή και δεν μπορούμε να κατεβάσουμε το βίντεο στον δίσκο , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα πολλά ελεύθερα προγράμματα καταγραφής οθόνης που υπάρχουν ( screen recording ) και όταν κάνουμε προεπισκόπιση του αρχείου στην οθόνη , ορίζουμε την περιοχή που θέλουμε να καταγραφεί το βίντεο και όταν τελειώσει το βίντεο το αποθηκεύουμε με αυτό το πρόγραμμα στον δίσκο .

    Μπορείς να φτιάξεις στην ελεύθερη έκδοση μέχρι 5 βίντεο τον μήνα με έναν λογαριασμό . Αν θέλεις περισσότερα ανοίγεις λογαριασμό με κάποιο άλλο email πχ google , yahoo κλπ .

    Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες που είπαμε φτιάχτηκε το παρακάτω βίντεο για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρθηκε και φαίνεται παρακάτω .

                                                 "Γεωγραφικές συντεταγμένες" που δημιουργήθηκαν με το lumen5


    Βλέπετε ότι αυτό το βίντεο που φτιάχτηκε με το lumen5 , συγκριτικά με την βιντεοπαρουσίαση του μαθήματος στην αρχή που φτιάχτηκε με το powtoon , έχει λιγότερες πληροφορίες σε κάθε πλάνο . Στο powtoon σε κάθε σκηνή βάζαμε εικόνες που είχαμε βρει και επεξεργαστεί , μορφοποιημένο κείμενο , κλιπάκι μουσικής κλπ που ήθελε πολύ περισσότερη δουλειά , χρόνο και γνώσεις ενώ εδώ με το lumen5 όλα γίνονται αυτόματα σε χρόνο ρεκόρ . Αναλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη και σου βρίσκει σκηνές , σου βάζει την μουσική κλπ . Ακόμα και μαθητές Α’ Γυμνασίου μπορούν να μάθουν πως λειτουργεί και να το χρησιμοποιούν για τις εργασίες τους.

 

ΣΤ.   Άλλες εφαρμογές ΑΙ

 

    Θα δώσουμε εδώ τις πιο γνωστές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης AI που υπάρχουν για να βρούμε εικόνες , να φτιάξουμε μουσική είτε βίντεο ( κάνοντας κλικ πάνω τους πηγαίνετε στην ιστοσελίδα τους ) . Έτσι μπορείτε στον ελεύθερο χρόνο σας , να πειραματιστείτε και να μάθετε να τις χρησιμοποιείτε για τις εργασίες σας .

 

Εφαρμογές ΑΙ συνομιλίας – Chat box

ChatGPT

Claude (Anthropic AI)

Microsoft Copilot (πρώην Bing Chat)

Google Gemini (πρώην Bard)

Perplexity AI

Llama (Meta)

Mistral AI

Pi (Inflection)

Character.AI

 

εφαρμογές δημιουργίας εικόνας με ΑΙ 

Midjourney

Canva

Bing image creator

NightCafe

Leonardo.Ai

Adobe Express

BlueWillow

Craiyon

 

εφαρμογές δημιουργίας μουσικής με ΑΙ

AIVA

Soundraw

Soundful

VOICEMOD

 

εφαρμογές δημιουργίας βίντεο με ΑΙ

lumen5

Pictory

Steve AI

                                                                                                                                ( δημιουργία του άρθρου : 11-1-2024 )
                                                                                                                                                      ( προσθήκη στο ChatGPT : 3-3-2025 )

                      Μία εφαρμογή Geogebra για εξάσκηση                     

Κάνοντας κλiκ στην διεύθυνση που αναγράφεται παρακάτω είτε κάνοντας κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα μεταφέρεστε σε μια εφαρμογή που βασίζεται πάνω στο πρόγραμμα Geogebra όπου θα μάθετε παίζοντας για τις "Γεωγραφικές Συντεταγμένες" . Προσέξτε την παρουσίαση που θα γίνει στον διαδραστικό πίνακα του εργαστηρίου για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής . Κάνοντας κλίκ στο "Εγχειρίδιο χρήσης" θα διαβάσετε πως λειτουργεί η εφαρμογή . Δείτε πως αλλάζει και που το γεωγραφικό πλάτος φ από Βόρειο σε Νότιο και το γεωγραφικό μήκος λ από Ανατολικό σε Δυτικό . Μετά την "Εκμάθηση" με το "Νέο πρόβλημα" ελέγχετε αν καταλάβατε σωστά τον τρόπο εύρεσης των γεωγραφικών συντεταγμένων ενός σημείου .

https://www.geogebra.org/m/N9yRbytv

Τώρα που μάθατε να βρίσκετε τις συντεταγμένες ενός σημείου του χάρτη , μπορείτε εύκολα να κάνετε την δραστηριότητα της σελίδας 12 του σχολικού βιβλίου καθώς και να συμπληρώσετε τον πίνακα της σελίδας 13 του επόμενου μαθήματος που θα κάνουμε .

                      Εξάσκηση με την εφαρμογή Google Earth Pro                    

  • Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα πχ https://www.techspot.com/downloads/1018-google-earth.html και κατεβάζετε την εφαρμογή Google Earth Pro για Windows 10 . Για άλλο λειτουργικό βάζετε στην αναζήτηση στο google αυτό το λειτουργικό σύστημα που έχετε και σας βγάζει πολλές ιστοσελίδες για να κατεβάσετε την εφαρμογή . Αν έχετε πρόβλημα στην εγκατάσταση του προγράμματος δείτε το βίντεο στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=i8582Daxt9o  για να δείτε τα βήματα .
  • Ανοίγετε το πρόγραμμα και στην 'Προβολή' τσεκάρετε το 'Πλέγμα' όπως είναι στην κάτωθι φωτογραφία ( εκεί που δείχνει το κόκκινο βέλος ) .
  • Αμέσως στην Γη εμφανίζεται το πλέγμα μεσημβρινών και παραλλήλων με τις τιμές τους .
  • Κάνετε ζουμ , περιστρέφετε την σφαίρα με το ποντίκι όπως θέλετε και βλέπετε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου που σας ενδιαφέρει .
  • Εξασκηθείτε με την εφαρμογή .

Δραστηριότητα για το σπίτι

    Δίδεται το παρακάτω σχήμα .  Ζητείται να συμπληρώσετε στον πίνακα αυτά που λείπουν . Βλέπετε υποδειγματικά συμπληρωμένες μερικές στήλες τους πίνακα . Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στην τάξη .

      Στην πρώτη στήλη θα βάλετε ( φ , λ )  είτε ( λ , φ ) αφού διαπιστώσετε αν το πρώτο είναι το γ.πλάτος και το δεύτερο το γ.μήκος είτε το αντίστροφο . Στην δεύτερη στήλη θα γράψετε αν μπορεί να έχει ένας τόπος αυτές τις συντεταγμένες  είτε όχι , δηλαδή θα βάλετε ένα απο τα δύο : Σωστό ( Σ ) / Λάθος ( Λ ) . Στην τρίτη στήλη εφόσον μπορεί να υπάρξουν αυτές οι συντεταγμένες θα γράψετε σε ποια περιοχή του χάρτη ανήκει ο τόπος με αυτές τις συντεταγμένες . Δηλαδή θα επιλέξετε ένα απο τα παρακάτω :

1.  περιοχή 1            3.  περιοχή 3            5.   ισημερινός                            7.  σημείο N           9.  σημείο W

2.  περιοχή 2            4.  περιοχή 4            6.  πρώτος μεσημβρινός           8.  σημείο S          10.  σημείο E

prime_meridian_equator

α/α τόπος  φ , λ  Σ / Λ περιοχή
1 ( 30 Ν , 40 W ) ( φ , λ ) Σ 4
2 ( 130 Δ , 80 Ν ) ( λ , φ ) Σ 3
3 ( 140 W , 95 S ) ( λ , φ ) Λ  
4 ( 50 Ν , 50 E ) ( φ , λ ) Σ 1
5 ( 30 Ν , 190 Δ )      
6 ( 80 W , 80 S )      
7 ( 0 S , 40 W )      
8 ( 0 W , 100 S )      
9 ( 90 Β , 0 Α )      
10 ( 0 Δ , 30 Ν )      
11 ( 40 Ν , 80 Α )      
12 ( 100 E , 100 S )      
13 ( 180W , 0 S )      
14 ( 60 Ν , 60 W )      
15 ( 40 Α , 80 Β )      
16 ( 0 S , 70 W )      
17 ( 70 Ν , 190 W )      
18 ( 60 S , 0 W )      
19 ( 70 Δ , 60 Β )      
20 ( 40 S , 170 E )      

 

    Να συμπληρώσετε τις συντεταγμένες των κάτωθι σημείων που φαίνονται στον παραπάνω χάρτη με αγγλικούς   και ελληνικούς χαρακτήρες . Έχει υποδειγματικά συμπληρωμένα τα δύο σημεία a , b . Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στην τάξη .

σημείο

γ.συντεταγμένες

( αγγλικά )

γ.συντεταγμένες

( ελληνικά )

a ( 60 N , 60 W ) ( 60 Β , 60 Δ )
b ( 15 N , 45 W ) ( 15 Β , 45 Δ )
c    
d    
e    
f    
g    
h    
i    
o    

                      Ασκήσεις / παιχνίδια αυτοαξιολόγησης                   

    Εδώ θα τοποθετούνται όλες οι ερωτήσεις , quiz , σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια με τα οποία θα αξιολογείτε μόνοι σας τον εαυτό σας σε αυτά που διαβάσατε και μάθατε στο μάθημα αυτό .

Ασκήσεις
Α1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες

Ερωτήσεις πάνω σε όλο το υλικό του αντίστοιχου μαθήματος που μελετήσατε .

A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες Νο 1 ( G85112 )

A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες Νο 2 ( G85112 )

    Εδώ έχουμε δημιουργήσει ενα κουίζ πάνω στις γεωγραφικές συντεταγμένες με το Quizizz που αποτελείται απο διαφάνειες απο την βιντεοπαρουσίαση του μαθήματος που παρουσιάστηκε στην αρχή του μαθήματος . Στα ενδιάμεσα υπάρχουν 40 συνολικά ερωτήσεις πολλαπλού τύπου όχι δύσκολες , οι οποίες  μπορούνε να έχουν και περισσότερες απο μία σωστή απάντηση η κάθε μία τους . Το κουίζ μπορείτε να το δείτε είτε στον υπολογιστή είτε σε κινητή συσκευή , τηλέφωνο είτε tablet που έχει android . Για να το δείτε άμεσα στον υπολογιστή κάντε κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο είτε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε σε αυτό . Πατείστε μετά preview για να το αρχίσετε . Για να δείτε όμως τις απαντήσεις πρέπει να φτιάξετε πρώτα λογαριασμό στο https://quizizz.com/ .

     Για να το δείτε σε κινητή συσκευή πρέπει πρώτα απο το Play Store να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή "Quizizz: Play to learn" . Όταν την ανοίξετε υπάρχει στο πάνω μέρος ένα κενό για να βάλεις τον αριθμό του κουίζ που θα σας δίνεται απο πρίν για να συνδεθείτε με αυτό . Αυτός ο αριθμός λήγει σε 15 μέρες μετά που θα σας δοθεί .

       Τον ίδιο αριθμό του κουίζ μπορείτε να τον βάλετε και σε υπολογιστή στην ιστοσελίδα https://quizizz.com/join για να συνδεθείτε με το κουίζ απο εκεί .

           Κουίζ πάνω στις γεωγραφικές συντεταγμένες

   Εδώ έχουμε δημιουργήσει ένα κουιζ 40 ερωτήσεων σε ενότητες . Όσο προχωράνε οι ενότητες δυσκολεύουν και οι ερωτήσεις . Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι υποχρεωτικές . Δείτε στο τέλος ποιες ερωτήσεις απαντήσατε λάθος και ξαναπροσπαθείστε . Μάθετε από τα λάθη σας . Αν θέλετε να δείτε την φόρμα μεγαλύτερη  κάντε κλικ παρακάτω για να ανοίξει σε άλλο παράθυρο .

A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες Test Νο 1 ( G85112 )

Φόρτωση…

          Ασκήσεις - Εργασίες - Δραστηριότητες για το σπίτι              

    Εδώ θα τοποθετούνται όλες οι ασκήσεις , εργασίες και δραστηριότητες που θα σας ζητούνται να κάνετε σπίτι , να τις παραδώσετε και θα βαθμολογούνται . Πάντοτε θα ενημερώνεστε με μήνυμα για αυτές , Για να τις κάνετε θα πρέπει να έχετε φτιάξει λογαριασμό στο ΠΣΔ και να συνδέεστε με τον λογαριασμό που έχετε φτιάξει για να μπορείτε να τις δείτε  .

       Το διδακτικό σενάριο του μαθήματος με χρήση ιστοεξερεύνησης        

    Εδώ μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που έχουμε παρουσιάσει σε αυτό το μάθημα κάνοντας χρήση της ιστοεξερεύνησης OpenWebQuest  ) .

http://eprl.korinthos.uop.gr/openwebquest/view/introduction.php?wq=3677

 

                                    Χώρος για κουβεντούλα                                     

Για να συμμετέχετε πρέπει  να συνδέεστε με τον λογαριασμό που έχετε φτιάξει στο ΠΣΔ  .

Συνομιλία
Απορίες στις δραστηριότητες απο το τετράδιο εργασιών

Εδώ γράφετε ότι απορίες βρήκατε από τις δραστηριότητες που υπάρχουνε στο τετράδιο εργασιών .

Συνομιλία
Κουβεντούλα για τις δυσκολίες χρήσης της πλατφόρμας e-class

Κουβεντούλα για διάφορα θέματα , απορίες και δυσκολίες που βρίσκεται στην χρήση της πλατφόρμας e-class .

Συνομιλία
Προτάσεις ... για βελτίωση του μαθήματος

Εδώ παιδιά γράφετε τις ιδέες σας , τις προτάσεις και ότι άλλο θέλετε να προστεθεί σε αυτή την ιστοσελίδα του μαθήματος .

                                        Χώρος συζητήσεων                                     

Για να συμμετέχετε πρέπει  να συνδέεστε με τον λογαριασμό που έχετε φτιάξει στο ΠΣΔ  .

ΤΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ