Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (TMHMA: A3)
Κωδικός : 0501007455
-
Θεματικές Ενότητες
-
Η πρώτη μας συνάντηση σαν ομάδα στο εργαστήριο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
25/9/24 -
Ενότητα 1 - Kεφάλαιο 1: Ψηφιακός κόσμος
2/10/24 -
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Ενότητα 1 - Kεφάλαιο 1: Ψηφιακός κόσμος
-
Ενότητα 1-Κεφάλαιο 2: Το υλικό του Υπολογιστή
19/11/24 -
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Ενότητα 1-Κεφάλαιο 2: Το υλικό του Υπολογιστή
-
Ενότητα 1-Κεφάλαιο 3: Εργονομία χρήσης Υπολογιστή
19/1/25 -
[ΕΝΘΕΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ] - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
10/2/25 -
Ενότητα 2-Κεφάλαιο 5 Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή
18/2/25 -
Ενότητα 3: Κεφάλαιο 10 - Επεξεργασία Κειμένου
17/3/25 -
Ενότητα 4: Κεφάλαιο 11 - Γνωριμία με το Διαδίκτυο
15/4/25 -
Ενότητα 4: Κεφάλαιο 12 - Παγκόσμιος Ιστός- Η έννοια του Υπερκειμένου (Hypertext)
17/4/25 -
Ενότητα 4-Κεφάλαιο14: Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
29/4/25
-
Η πρώτη μας συνάντηση σαν ομάδα στο εργαστήριο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ενότητα 1-Κεφάλαιο 3: Εργονομία χρήσης Υπολογιστή
Οι άνθρωποι αφιερώνουν αρκετές ώρες κάθε μέρα μπροστά στον υπολογιστή και στο κινητό τηλέφωνο, για να ολοκληρώσουν μια εργασία τους ή για να ψυχαγωγηθούν.
- Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η πολύωρη χρήση του υπολογιστή/κινητού στην υγεία μας;
- Πώς πρέπει να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εργασίας μας, ώστε να γίνει αυτή πιο ευχάριστη και ξεκούραστη;
- Πώς θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα την οθόνη μας, ώστε να γίνει ευκολότερη η εργασία μας στον υπολογιστή/κινητό;
Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας, για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά και ξεκούραστα. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά για την ψυχαγωγία μας.
Στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται πώς πρέπει να κάθεται ο χρήστης ενός Η/Υ σύμφωνα με τους κανόνες της Εργονομίας έτσι ώστε να είναι πιο ευχάριστη και υγιής η εργασία/ψυχαγωγία του με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Εργονομία βοηθά τον χρήστη, ώστε ο χειρισμός του υπολογιστή να γίνεται με το λιγότερο κουραστικό τρόπο.
[Δ1] Δραστηριότητα 1- Προσπάθησε να ρυθμίσεις το σώμα του χρήστη ώστε η θέση μπροστά απο τον ΗΥ να ακολουθεί σωστή Εργονομία
Πάτησε ΕΔΩ
[Δ2] Δραστηριότητα 2
Αν σε δυσκόλεψε η προηγουμένη δραστηριότητα δες και αυτή
Θέση εργασίας & Διαλλείματα
Μια κακή στάση μπροστά σε ΗΥ μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, στη μέση, στα χέρια ή στα μάτια. Καλό είναι να ακολουθούμε την εργονομική θέση που περιγράφει η προηγούμενη εικόνα
Εκτός, όμως, από τη σωστή στάση του σώματος μας, για να προστατεύουμε την υγεία μας και να κουραζόμαστε λιγότερο, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα.
Για κάθε 50 λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή / οθονη κινητού χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον 10 λεπτά.
Για κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή / οθονη κινητού χρειάζεται να εστιάζουμε το βλέμμα μας κάπου μακριά απο την οθόνη για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
[Δ3] Δραστηριότητα 3
Η λανθασμένη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιου αλλά και η υπερβολική χρήση χωρίς διαλλείματα μπορεί να δημιουργήσουν ένα απο τα συνηθέστερα σύνδρομα των χρηστών ΗΥ: το συνδρομο του καρπιαιου σωλήνα
Δείτε το σχετικό video
Οθόνη και σωστή χρήση της
- Ειπαμε πριν πως η σωστή θέση προυποθέτει πως το πάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιων μας.
(προτιμήστε οθόνες που μπορείτε να ρυθμίσετε την κλίση και το ύψος της) - Επίσης φροντίζουμε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας απο τα φώτα του δωματίου μας γιατι κάτι τέτοιο κουράζει τα μάτια.
- Οι ρυθμίσεις της οθόνης, όπως η ανάλυση και η φωτεινότητα πρέπει να είναι ρυθμισμένες στις ανάγκες μας ωστε να μην μας κουράζουν.
Οι συγχρονες οθόνες διαθέτουν πολλές ρυθμίσεις που μπορούν να προσαρμόσουν την εικόνα στις ανάγκες μας. Αυτό όμως χρειάζεται πειραματισμό και δοκιμές. Ακόμη και αν ρυθμισετε μια οθόνη σε "λανθασμένες" τιμές μπορείτε εύκολα να τις επαναφέρετε στις εργαστασιακές τοης ρυθμίσεις.
Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι εκείνες που έχει κάνει ο κατασκευαστής της οθόνης και τις οποίες ρυθμίσεις θεωρεί πως είναι οι καλύτερες για τους περισσότερους χρήστες.
Αναλυση οθόνης
Μια οθόνη έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε η επιφάνεια της, στην οποία εμφανίζονται οι εικόνες, να χωρίζεται σε μικρές ορθογώνιες περιοχές. Κάθε περιοχή ονομάζεται εικονοστοιχείο (pixel) και σ’ αυτό εμφανίζεται ένα μόνο χρώμα κάθε φορά.
Ο αριθμός των εικονοστοιχείων (pixels) που συναντάμε σε μια οριζόντια και σε μια κάθετη γραμμή καθορίζουν την ανάλυση της οθόνης (resolution). Αν για παράδειγμα η ανάλυση είναι 640x480, τότε σε κάθε γραμμή συναντάμε 640 εικονοστοιχεία, ενώ σε κάθε στήλη 480. Συνηθισμένες αναλύσεις είναι 800x600, 1024x768, 1280x1024 και 1600x1200.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι οθόνες μεγαλώνουν μεγαλώνει και ανάγκη για μεγαλύτερη αναλυση. Έτσι σημερα μπορεί να βρειτε και οθόνες με ανάλυση: 1680Χ1050, 1920Χ1080 και πολλές αλλες
Η ανάλυση μιας οθόνης μπορεί να αλλάζει από το χρήστη, ώστε να μην τον κουράζει και να τον διευκολύνει στην εργασία του.
Όσο μικρότερη ανάλυση επιλέξουμε, τόσο μεγαλύτερα βλέπουμε τα αντικείμενα στην οθόνη μας
ή θα μπορούσαμε να πούμε οτι όσο μικρότερη ανάλυση τόσο λιγότερα αντικείμενα βλέπουμε στην οθόνη μας
[Δ4]- Δραστηριότητα 4
Με την βοήθεια της μικροεφαρμογής (κάνε κλικ) δείτε πως αλλάζει το αποτέλεσμα στην οθόνη όταν αλλάζετε την ανάλυση της
Μέγεθος Οθόνης
Με την έννοια μέγεθος της οθόνης αναφερόμαστε στην επιφάνεια προβολής της οθόνης. Το μέγεθος μιας οθόνης μετριέται με το μήκος της διαγωνίου της οθόνης σε ίντσες (1 ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά) και είναι σημαντικό για την επιλογή της.
Οι μεγαλύτερες οθόνες κάνουν την εργασία μας πιο ξεκούραστη και ευχάριστη.
Έτσι, αν θέλουμε να βλέπουμε πολλά αντικείμενα, αλλά αυτά να μην εμφανίζονται μικρά, πρέπει να επιλέξουμε μεγαλύτερη οθόνη.
[Δ6] Δραστηριότητα 5
Παίξτε με την μικροεφαρμογή (κάντε κλικ) και βρείτε πόσο είναι το μέγεθος της κάθε οθόνης
Αλήθεια! Μπορείτε να βρείτε ποιό είναι το μέγεθος της οθόνης του ΗΥ του εργαστηρίου ή ποιο είναι το μέγεθος της οθόνης του δικού σας υπολογιστή ή laptop ή tablet ή κινητού;;;
Σύγχρονη τάση: η χρήση μεγάλων και πολλών οθονών
Σημερα επειδή οι χρήστες ενός ΗΥ συνήθως κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν μεγαλύτερες σε μέγεθος οθόνες. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που 1,2 ή και περισσότερες οθόνες συνδέονται ταυτόχρονα ώστε να μεγαλώνουν το χώρο εργασίας του χρήστη (επιφάνεια εργασίας).
Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει την εργασία πιο εύκολη, πιο γρήγορη, πιο άμεση και πιο ξεκούραστη.