Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (TMHMA: A3)
Κωδικός : 0501007455
-
Θεματικές Ενότητες
-
Η πρώτη μας συνάντηση σαν ομάδα στο εργαστήριο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
25/9/24 -
Ενότητα 1 - Kεφάλαιο 1: Ψηφιακός κόσμος
2/10/24 -
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Ενότητα 1 - Kεφάλαιο 1: Ψηφιακός κόσμος
-
Ενότητα 1-Κεφάλαιο 2: Το υλικό του Υπολογιστή
19/11/24 -
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Ενότητα 1-Κεφάλαιο 2: Το υλικό του Υπολογιστή
-
Ενότητα 1-Κεφάλαιο 3: Εργονομία χρήσης Υπολογιστή
19/1/25 -
[ΕΝΘΕΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ] - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
10/2/25 -
Ενότητα 2-Κεφάλαιο 5 Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή
18/2/25 -
Ενότητα 3: Κεφάλαιο 10 - Επεξεργασία Κειμένου
17/3/25 -
Ενότητα 4: Κεφάλαιο 11 - Γνωριμία με το Διαδίκτυο
15/4/25 -
Ενότητα 4: Κεφάλαιο 12 - Παγκόσμιος Ιστός- Η έννοια του Υπερκειμένου (Hypertext)
17/4/25 -
Ενότητα 4-Κεφάλαιο14: Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
29/4/25
-
Η πρώτη μας συνάντηση σαν ομάδα στο εργαστήριο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ενότητα 4: Κεφάλαιο 12 - Παγκόσμιος Ιστός- Η έννοια του Υπερκειμένου (Hypertext)
Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web - WWW) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Διαδικτύου, που μας επιτρέπει με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο να έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή ψηφιακών εγγράφων, τις ιστοσελίδες.
- Ποια ομοιότητα μπορεί να έχει ο Παγκόσμιος Ιστός με τον ιστό της αράχνης;
- Πώς μπορούμε να επισκεφτούμε μία ιστοσελίδα και να τη δούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας;
- Πώς μπορούμε να «σερφάρουμε» (να πλοηγηθούμε) στον Παγκόσμιο Ιστό;
Αφού μελετήσετε προσεκτικά το Κεφάλαιο θα είστε σε θέση να απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα και να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού.
12.1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Παγκόσμιου Ιστού
Ο Παγκόσμιος Ιστός έχει πολύ μικρότερη ιστορία από το Διαδίκτυο (το οποίο ξεκίνησε το 1969). Το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς Λι (Tim Berners - Lee), μέλος του κέντρου CERN (Σερν - Κέντρο Φυσικής Υψηλής Ενέργειας) επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό, προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να αρχειοθετεί τις επιστημονικές μελέτες των συνεργατών του CERN. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε στις υπηρεσίες του Διαδικτύου γνωρίζοντας τεράστια απήχηση χάρη στον απλό και ελκυστικό τρόπο περιήγησης και αναζήτησης πληροφοριών.
11.2 Ιστορική αναδρομή
Λόγω της μεγάλης απήχησης του Παγκόσμιου Ιστού πολλές φορές ταυτίζουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μία τεράστια συλλογή από ψηφιακά έγγραφα (τις ιστοσελίδες), που βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπολογιστές του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο, αντίθετα, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους.
Μία ιστοσελίδα (web page) μπορεί να περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες, ήχο ή βίντεο. Όπως ένα φορτίο μεταφέρεται με κάποιο φορτηγό σε έναν αυτοκινητόδρομο, έτσι και μία ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Ιστού μεταφέρεται στο Διαδίκτυο «ταξιδεύοντας» από κάποιον κεντρικό υπολογιστή, στον οποίο είναι αποθηκευμένη, στον υπολογιστή μας.
Οι περισσότερες πληροφορίες στον Παγκόσμιο Ιστό είναι δωρεάν.
Βιβλιοθήκες, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, ιδιωτικοί οργανισμοί διατηρούν σε έναν υπολογιστή του Διαδικτύου μια συλλογή από ιστοσελίδες (έναν δικτυακό τόπο – web site), που μπορούμε να επισκεφτούμε, όποια στιγμή θέλουμε.
Κάθε ιστοσελίδα που περιέχεται σε δικτυακό τόπο, έχει τη δική της διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό, όπως κι εμείς έχουμε τη δική μας διεύθυνση κατοικίας. Όταν καλούμε ένα φίλο στο σπίτι μας για πρώτη φορά, του δίνουμε τη διεύθυνσή μας, ώστε να μπορέσει να μας βρει. Όμοια, αν θέλουμε να «επισκεφτούμε» μία ιστοσελίδα, πρέπει να ξέρουμε τη διεύθυνσή της. Η διεύθυνση αυτή καλείται URL (Uniform Resource Locator) – Ενιαίος Προσδιοριστής Πόρου) ή απλούστερα διεύθυνση ιστοσελίδας. Μία διεύθυνση ιστοσελίδας είναι μοναδική και έχει συνήθως την εξής μορφή:
[Δ1] Δραστηριότητα πληκτρολόγησης URL
Ανοίξτε καποιον φυλλομετρητή και στην γραμμή διευθύνσεων URL πληκτρολογήστε την διεύθυνση του σχολείου σας.
Αν πληκτρολογήσετε www.mousalim.gr τι παρατηρείτε;
Στην συνέχεια πληκτρολογήστε την ίδια διεύθυνση χωρίς το πρωτόκολλο www. Εμφανίζεται η σελίδα του σχολείου ή όχι; Τι σημαίνει αυτό;
12.2 Πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό – Γνωριμία με το Υπερκείμενο (hypertext)
Οι ιστοσελίδες στον Παγκόσμιο Ιστό είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι ώστε με τη βοήθεια του ποντικιού να μπορούμε εύκολα να περιηγούμαστε ανάμεσα τους. Στη γλώσσα της Πληροφορικής, όταν επισκεπτόμαστε τη μία ιστοσελίδα μετά την άλλη, λέμε ότι «πλοηγούμαστε» στον Παγκόσμιο Ιστό. Για να έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων στην οθόνη του υπολογιστή μας και να πλοηγούμαστε ανάμεσα τους, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ένα Λογισμικό Πλοήγησης ή Φυλλομετρητή ή Περιηγητή (Browser). Οι πιο δημοφιλείς φυλλομετρητές είναι: Google Chrome, Safari, Firefox, Microsoft Soft Edge, , Opera, κ.α.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αν θέλουμε να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα, αρκεί να πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνσή της στον Φυλλομετρητή που διαθέτουμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να επισκεφτούμε την αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του μουσικού Σχολείου Αλίμου, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση www.mousalim.gr στην γραμμή διευθύνσεων όπως φαίνεται στην εικόνα
ενώ στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο Enter (στο πληκτρολόγιο).
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί η σελίδα του σχολείου στην οθόνη του υπολογιστή μας και θα αρχίσουμε την περιήγηση μας.
Η παραπάνω γραμμή διευθύνσεων σε όλους τους σύγχρονους φυλλομετρητές λειτουργεί και σαν γραμμή αναζήτησης πληροφορίας. Δηλαδή, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει φυσικό κείμενο στην γλώσσα του και να γίνει αναζήτηση στην συνδεδεμένη μηχανή αναζήτησης. Για π.χ στον Φυλλομετρητή Google Chrome η αναζήτηση γίνεται στην μηχανή google, ενώ στον φυλλομετρητή Microsoft Edge η αναζήτηση γίνεται στην μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing.
Μπορείτε σαν χρήστες να επιλέξετε ο Φυλλομετρητής σας ποια μηχανή αναζήτησης θα χρησιμοποιεί.
[Δ2] Χρήση των φυλλομετρητών
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Statcounter πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διευθυνση (URL) gs.statcounter.com στην γραμμή διευθυνσεων του φυλλομετρητή του ηυ σας.
Στην συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε ποιός είναι ο φυλλομετρητής που χρησιμοποιείται περισσότερο, και σε ποιο ποσοστό, στην Ελλάδα το 2024.
Τι ισχύει για την ευρώπη και τον υπολοιπο κόσμο
[Δ3] Δραστηριότητα ορισμού της μηχανής αναζήτησης στον Φυλλομετρητή σας
Ο Google Chrome έχει σαν προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης εκείνη της google. Θέλουμε να αλλάξουμε την μηχανή αναζήτησης στην DuckDuckGo. Πώς θα το κάνετε;
Ιδέα! - Βρείτε που μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του φυλλομετρητή google Chrome και στην περιοχή μηχανή αναζήτησης ορίστε την κατάλληλη μηχανή
Στην συνέχεια αναζητήστε το σχολείο σας γράφοντας στην γραμμή διευθύνσεων
Μουσικο Σχολείο Αλίμου
Ποιά μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί τώρα ο Φυλλομετρητής σας;;;
Δοκιμάστε και αλλες μηχανές αναζήτησης
12.3. Χρήσιμες πληροφορίες για την Πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό
Στην προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε πολλούς συνδέσμους, για να διαβάσουμε διάφορα κείμενα ιστοσελίδων, είναι πολύ πιθανό να χαθούμε και να μην ξέρουμε πώς να επιστρέψουμε στην αρχική ιστοσελίδα. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να μη μετατραπεί ο Παγκόσμιος Ιστός σε λαβύρινθο, το Λογισμικό Πλοήγησης είναι εφοδιασμένο με τέσσερα βασικά πλήκτρα:
Πίσω (Back): Με το πλήκτρο αυτό επιστρέφουμε στην αμέσως προηγούμενη ιστοσελίδα που επισκεφτήκαμε πριν από την ιστοσελίδα που δείχνει ο Φυλλομετρητής. |
|
Εμπρός (Forward): Το πλήκτρο αυτό ενεργοποιείται, αν έχουμε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά το πλήκτρο Πίσω. Μας επαναφέρει στην ιστοσελίδα που είχαμε επισκεφτεί, πριν επιλέξουμε το πλήκτρο Πίσω. Το πλήκτρο Εμπρός αναιρεί την τελευταία ενέργεια του πλήκτρου Πίσω. |
|
Ανανεωση (refresh): Με το πλήκτρο αυτό ζητάμε απο τον Φυλλομετρητής να "ξαναφορτώσει" ή να επισκεφθεί την διεύθυνση URL (ιστοσελίδα) στην οποία βρισκόμαστε. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για να "φορτώσουμε" νέα περιεχόμενα της σελίδας και σε περιπτώσης προβληματικής παρουσίασης της σελίδας. |
|
Αρχική (Home): Μας επαναφέρει στην αρχική σελίδα που εμφανίζει ο Φυλλομετρητής όταν τον ανοίγουμε. Υπάρχει η δυνατότητα στον Φυλλομετρητή να προκαθορισετε την ιστοσελίδα την οποία θα θεωρεί ως αρχική. |