Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ)
Κωδικός : 0501220218
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΠΡΟΒΛΗΜΑ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
- ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Θεωρούμε κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η λύση ενός προβλήματος δεν μας είναι γνωστή, ούτε προφανής.
- ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: Ονομάζουμε τα στοιχεία που μας είναι γνωστά και μπορούν να μας βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος.
- ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Αυτό που επιθυμούμε να μας δώσει ως αποτέλεσμα η επίλυση του προβλήματος.
Βασικοί κανόνες για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η κατανόηση του και η διατύπωση σωστών οδηγιών.
- ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ: Είναι η σαφής και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών - βημάτων, με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.
Τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο ονομάζονται οδηγίες ή εντολές.
Οι εντολές ενός αλγορίθμου πρέπει να έχουν ακρίβεια και σαφήνεια.
Σε κάθε κατασκευή ενός αλγορίθμου πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα μας αποδώσει το ή τα ζητούμενα μας. Τέλος πρέπει να φροντίζουμε ώστε οι εντολές ενός αλγορίθμου να είναι εκφρασμένες με απλά λόγια, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές.
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ονομάζουμε την αναπαράσταση ενός αλγορίθμου γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή από τον υπολογιστή. Η εργασία δημιουργίας του προγράμματος ονομαζεται: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ και το άτομο που την κάνει: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ.
- ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ: Είναι οι γλώσσες που "καταλαβαίνουν" οι υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή. Έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τους το αλφάβητο, το λεξιλόγιο και το συντακτικό.