Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

Κωδικός : 0501220219

0501220219  -  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ

Ενότητες - ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Χρήση Εργαλείων Δημιουργίας & Έκφρασης

ΕΝΟΤΗΤΑ 3. Χρήση Εργαλείων Δημιουργίας & Έκφρασης

ΚΕΦ. 9  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ στον ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Μεταξύ των προγραμμάτων που υπάρχουν στον υπολογιστή μας βρίσκεται συνήθως και κάποιο πρόγραμμα για ζωγραφική και δημιουργία σχεδίων. Το πρόγραμμα αυτό, που ανήκει στην κατηγορία του Λογισμικού Εφαρμογών, μας προσφέρει διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας ζωγραφιές και τα δικά μας γραμμικά σχέδια.

Το περιβάλλον του προγραμμάτος της ζωραφικής έχει την παρακάτω μορφή:

Για να έχουμε πρόσβαση στο πρόγραμμα, το αναζητούμε από το μενού των Windows (πλήκτρο ) ανοίγοντας το υπομενού Βοηθήματα των Windows και κάνοντας ένα κλικ πάνω στη Ζωγραφική.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε το παρακάτω σχέδιο χρησιμοποιώντας το εργαλείο «Γραμμή» και όποια χρώματα θέλετε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να εκτυπώσουμε την εικόνα μας ανοίγοντας από τη γραμμή μενού το μενού Αρχείο και επιλέγοντας την Εκτύπωση.

Μπορούμε τέλος να αποθηκεύσουμε την ζωγραφιά μας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας ώστε να μπορούμε να την απολαύσουμε όποτε θέλουμε ή να την ανοίξουμε αργότερα εαν θέλουμε να διορθώσουμε/συμπληρώσουμε κάτι άλλο.

Τα βήματα για την αποθήκευση είναι τα παρακάτω:

1. Με απλή επιλογή ανοίγουμε το μενού Αρχείο.
2. Επιλέγουμε την Αποθήκευση.
3. Στο παράθυρο που εμφανίζεται μπορούμε να επιλέξουμε σε ποια περιοχή θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη ζωγραφιά μας. Π.χ. επιλέγουμε την περιοχή «Εικόνες».
4. Γράφουμε το όνομα με το οποίο θα αποθηκεύσουμε τη ζωγραφιά μας.
5. Επιλέγουμε την Αποθήκευση.
6. Το όνομα της αποθηκευμένης εικόνας εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.
7. Με τις επιλογές από το μενού Αρχείο – Έξοδος κλείνουμε το πρόγραμμα Ζωγραφική.

 

ΚΕΦ. 10  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ στον ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές στους υπολογιστές είναι η Επεξεργασία Κειμένου. Με ένα πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου μπορούμε να γράφουμε κείμενα με ελκυστική εμφάνιση, ώστε να είναι ευανάγνωστα.

Ο Επεξεργαστής Κειμένου (Word Processor) μας παρέχει πολλές δυνατότητες:
μπορούμε να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε ένα κομμάτι του κειμένου, να αλλάζουμε τη διάταξη των παραγράφων, να κάνουμε αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο, να εισάγουμε εικόνες ή φωτογραφίες μας, να εκτυπώνουμε τα κείμενά μας και πολλά άλλα ακόμα. Μερικά προγράμματα Επεξεργασίας Κειμένου είναι το Microsoft Word, Word Perfect καθώς και αυτά που βρίσκονται στα πακέτα Star Office, Open Office, Easy Office κ.ά.

Το αρχικό περιβάλλον του Επεξεργαστή Κειμένου Word το MS-Office είναι το παρακάτω:

Οι βασικές λειτουργίες της Επεξεργασίας Κειμένου είναι οι εξής:

Για να ξεκινήσουμε να γράφουμε σε έναν Επεξεργαστή Κειμένου, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το πληκτρολόγιο. Αν πατήσουμε ένα πλήκτρο χαρακτήρα, τότε ο αντίστοιχος χαρακτήρας εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη.

Σημαντικές λειτουργίες του πληκτρολογίου είναι οι εξής:
• Το πλήκτρο Enter δημιουργεί νέα παράγραφο.
• Το πλήκτρο SpaceBar τυπώνει έναν κενό χαρακτήρα.
• Τα πλήκτρα Backspace και Delete διαγράφουν τους χαρακτήρες πριν από και μετά τον δρομέα αντίστοιχα. Για παράδειγμα, στη λέξη «Νε|ρό» ο δρομέας βρίσκεται ανάμεσα στα γράμματα «ε» και «ρ». Με τη χρήση του Backspace θα σβήσει ο χαρακτήρας «ε», ενώ με τη χρήση του Delete θα σβήσει ο χαρακτήρας «ρ».
• Το πλήκτρο CapsLock ενεργοποιεί το πληκτρολόγιο, ώστε να γράφει κεφαλαία γράμματα. Απενεργοποιείται, αν το πιέσουμε για δεύτερη φορά.
• Το πλήκτρο Shift χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα για διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με ένα γράμμα μάς το δίνει σε μορφή κεφαλαίου (όταν το πλήκτρο CapsLock δεν έχει ενεργοποιηθεί), ενώ σε συνδυασμό π.χ. με το πλήκτρο μας δίνει το χαρακτήρα «@».
• Τα βέλη του πληκτρολογίου μετακινούν το δρομέα μέσα στο κείμενο.
• Το πλήκτρο του τόνου (βρίσκεται δίπλα στο γράμμα "λ" του πληκτρολογίου) επιλέγεται πριν από τη χρήση ενός πλήκτρου με φωνήεν, για να εμφανιστεί το φωνήεν τονισμένο. Σε συνδυασμό με το πλήκτρο Shift και στη συνέχεια με την επιλογή των πλήκτρων με τα φωνήεντα «ι» και «υ» μας δίνει τα αντίστοιχα φωνήεντα με διαλυτικά, δηλαδή «ϊ» και «ϋ».

Χαρακτηριστικές γραφές:
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι γραφής που μπορούμε να έχουμε στο κείμενό μας είναι: η έντονη γραφή, η πλάγια γραφή και η υπογράμμιση. Για τις πιο συνηθισμένες μορφές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αντίστοιχα εικονίδια στις γραμμές εργαλείων.
  - Bold ή Έντονη γραφή. Εμφανίζει το κείμενο πιο έντονα. Π.χ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
  - Italics ή Πλάγια γραφή. Εμφανίζει το κείμενο με μια κλήση. Π.χ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
  - Underline ή Υπογράμμιση. Εμφανίζει το κείμενο υπογραμμισμένο. Π.χ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Η χρήση των παραπάνω εργαλείων γίνεται, αφού πρώτα ενεργοποιηθούν, με απλή επιλογή από τα εικονίδια, τα αντίστοιχα εργαλεία. Στη συνέχεια γράφουμε το κείμενό μας. Η απενεργοποίηση ενός από τα παραπάνω εργαλεία μορφοποίησης γίνεται πάλι με απλή επιλογή του αντίστοιχου εικονιδίου.

Μπορούμε να διαλέξουμε το μέγεθος, το χρώμα των γραμμάτων αλλά και το τύπο της γραμματοσειράς που επιθυμούμε για το κείμενο μας. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε τη θέση του κειμένου χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα της  στοίχισης.

Εκτύπωση: Από το μενού Αρχείο επιλέγουμε Εκτύπωση. Η πρόσκληση που έχουμε δημιουργήσει στέλνεται αυτόματα στον εκτυπωτή και αρχίζει να τυπώνεται.


Αποθήκευση:
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. σκληρό δίσκο, USB Memory Stick κ.λπ.), ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η διαδικασία της αποθήκευσης είναι παρόμοια με τη διαδικασία αποθήκευσης στη Ζωγραφική.

Από το μενού Αρχείο επιλέγουμε την Αποθήκευση. Στο παράθυρο που εμφανίζεται μπορούμε να επιλέξουμε, σε ποια περιοχή θέλουμε να αποθηκεύσουμε το κείμενό μας. Επιλέγουμε την περιοχή «Τα έγγραφά μου». Πληκτρολογούμε το όνομα με το οποίο θα αποθηκεύσουμε την εργασία μας και επιλέγουμε την Αποθήκευση. Το όνομα του αποθηκευμένου κειμένου εμφανίζεται στη Γραμμή τίτλου του παραθύρου.

Συχνά χρειάζεται να γράψουμε ένα κείμενο πολλές φορές. Με τη λειτουργία της αντιγραφής αρκεί να πληκτρολογήσουμε μία φορά το κείμενο και να το αντιγράψουμε πολλές φορές. Επιλέγουμε το τμήμα του κειμένου που θέλεουμε να αντιγράψουμε κρατόντας και  "σέρνοντας " το ποντίκι ώστε να "μαυρίσει" το κείμενο. Ύστερα κάνουμε κλίκ στο πλήκτρο της αντιγραφής  και αφού πάμε στο σημείο που θέλουμε να γίνει η αντιγραφή κάνουμε κλικ στο κουμπί της επικόλλησης .

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ.

* ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ, ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ, ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΓΡΑΦΗ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.