Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

Κωδικός : 0501220219

0501220219  -  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ

Ενότητες - ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Γνωρίζω τον Υπολογιστή.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Γνωρίζω τον Υπολογιστή.

ΚΕΦ. 1  ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Τι είναι τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ (data); Τι ξέρετε για την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ (information);

Τι εννοούμε με τον όρο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (processing);

Χρησιμεύει σε κάποιο από όλα τα παραπάνω ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (computer);

Τελικά τι είναι πια αυτή η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (informatics) που ακούμε συνέχεια ;; !!!

 

  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ονομάζουμε τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε για επεξεργασία.
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ονομάζουμε τα αποτελέσματα που παίρνουμε από την επεξεργασία των δεδομένων και μας δίνουν μια επιπρόσθετη (νέα) γνώση.
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ονομάζουμε τη διαδικασία υπολογισμών βάση των δεδομένων μας ώστε να παραχθεί η ζητούμενη ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
  • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ονομάζουμε τη συσκευή εκείνη που μας βοηθάει στην ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Σε αυτόν εισάγουμε ΔΕΔΟΜΕΝΑ, τα αποθηκεύουμε, τα επεξεργαζόμαστε και παράγουμε τα ζητούμενα αποτελέσματα (ή αλλιώς την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ).
  • ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ είναι μια διαδικασία στην οποία οι ήδη έτοιμες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ αποτελούν τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ σε μια νέα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είναι η επιστήμη η οποία:

  1. Εξετάζει με ποια τεχνικά μέσα και με ποιες διαδικασίες μπορούμε: να συλλέξουμε και να αποθηκεύσουμε δεδομένα, να τα επεξεργαστούμε, να μεταδώσουμε τις χρήσιμες πληροφορίες που παράγονται και να τις αποθηκεύσουμε.
  2. Μελετά τη σημασία των πληροφοριών, τη χρησιμότητά τους και τις πιθανές εφαρμογές τους σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΚΕΦ. 2  Το ΥΛΙΚΟ του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Ένας υπολογιστής περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν ως σύνολο.

Γενικά όλα τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη ενός υπολογιστικού συστήματος (υπολογιστής δηλαδή), αυτά που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται:

ΥΛΙΚΟ (Hardware). 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ: ΕΔΩ.

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΕΙΣΟΔΟΥ & ΕΞΟΔΟΥ !!

ΜΝΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή έχει η μνήμη του. Η μνήμη ενός υπολογιστή αποτελείται από την Κύρια Μνήμη (η οποία περιέχει τη μνήμη RAM) και τα αποθηκευτικά μέσα. Τα δεδομένα και οι κατάλληλες για την επεξεργασία τους εντολές αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM (Random Access Memory – Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης) του υπολογιστή.

Στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία τους από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), ανάλογα με τις εντολές που δίνουμε. Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται και αυτά με τη σειρά τους προσωρινά στη μνήμη RAM.
Μόλις, όμως, ο υπολογιστής σταματήσει να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη μνήμη RAM χάνονται.
Για να μη χάσουμε τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε ειδικές συσκευές, οι οποίες λέγονται: «αποθηκευτικά μέσα». Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Η Δισκέτα (floppy disk).
  • Ο Σκληρός Δίσκος (hard disk).
  • Τα CD-ROM, DVD-ROM.
  • Η Μνήμη φλας (flash memory, όπως USB Stick ή Κάρτες Μνήμης SD).

ΚΕΦ. 3  ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Έτσι δεν ξεχνάμε πως για κάθε πενήντα λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον δέκα λεπτά.

Η ΟΘΟΝΗ

Πριν καθίσουμε για να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας, είτε από φυσικό φως είτε από το φωτισμό του δωματίου, γιατί κουράζουν τα μάτια μας.
  • Η εικόνα στην οθόνη να είναι σταθερή και να μην τρεμοπαίζει.
  • Η θέση της οθόνης να είναι τέτοια, ώστε το πάνω μέρος της οθόνης να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια μας (η οθόνη που θα επιλέξουμε πρέπει να μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε εύκολα την κλίση της).
  • Τα χαρακτηριστικά της οθόνης, όπως η φωτεινότητα και η ανάλυση, να είναι ρυθμισμένα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Η οθόνη έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε η επιφάνειά της, στην οποία εμφανίζονται οι εικόνες, να χωρίζεται σε μικρές ορθογώνιες περιοχές. Κάθε περιοχή ονομάζεται εικονοστοιχείο (pixel) και σ’ αυτό εμφανίζεται ένα μόνο χρώμα κάθε φορά.

Ο αριθμός των εικονοστοιχείων που συναντάμε σε μια οριζόντια και σε μια κάθετη γραμμή καθορίζουν την ανάλυση της οθόνης (resolution). Συνηθισμένες αναλύσεις είναι 800x600, 1024x768, 1280x1024 και 1600x1200.

 

Με την έννοια μέγεθος της οθόνης  αναφερόμαστε στην επιφάνεια προβολής της οθόνης. Το μέγεθος μιας οθόνης μετριέται με το μήκος της διαγωνίου της οθόνης σε ίντσες (1 ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά). Συνηθισμένα μεγέθη οθονών είναι οι 15, 17, 19, 24, 27 ιντσών.

ΚΕΦ. 4  Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στιγμές από την ιστορία

Η εξέλιξη των υπολογιστών στα αρχικά στάδια γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται με εκπληκτική ταχύτητα !!!

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ: ΕΔΩ.