Μάθημα : Δημιουργία Υπολογιστικών Φύλλων με το Google Sheets

Κωδικός : 0501407348

0501407316  -  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΓΙΑΛΗ

Ενότητες - ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ GOOGLE SHEETS

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ GOOGLE SHEETS

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ GOOGLE SHEETS

Λέξεις-κλειδιά: Κελιά, στήλες, γραμμές, διεύθυνση κελιού

 

Όπως παρατηρείτε στην παρακάτω εικόνα, το περιβάλλον εργασίας είναι ένας πίνακας όπου μπορούμε να εισάγουμε στοιχεία (δεδομένα) σε μορφή αριθμητική, κειμένου κ.ά. σε ένα από τα κουτάκια του, τα κελιά.

Το κάθε κελί βρίσκεται στην τομή μίας στήλης με μία γραμμή και έχει μία ονομασία (διεύθυνση). Η διεύθυνση αυτή είναι το γράμμα-ετικέτα της στήλης και ο αύξων αριθμός της γραμμής όπου βρίσκεται το κελί. Για παράδειγμα το πρώτο κελί (πάνω αριστερά με το κείμενο "Πληκτρολογήστε το στοιχείο...") είναι το κελί Α1, ενώ το διπλανό του είναι το Β1 και το από κάτω του, το Α2. Οι ονομασίες των στηλών και κατ'επέκταση των κελιών είναι πάντοτε στα αγγλικά.

 

Το περιβάλλον επεξεργασίας Υπολογιστικών Φύλλων Google Sheets στον φυλλομετρητή του Η/Υ μας περιλαμβάνει:

google sheets workspace

  1. Την ονομασία του Υπολογιστικού Φύλλου. Σε αυτό το πλαίσιο πληκτρολογούμε μία ονομασία σχετική με το περιεχόμενο του Υπολογιστικού Φύλλου.
  2. Αυτόματη αποθήκευση στο Cloud. Όση ώρα εργαζόμαστε, γίνεται αυτόματη αποθήκευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Cloud Server της Google. Το τικ μέσα στο σύννεφο δηλώνει ότι έχει γίνει αποθήκευση που περιλαμβάνει τις τελευταίες αλλαγές που έχουμε κάνει στο αρχείο.
  3. Μέσα από το μενού επιλογών μπορούμε να κατεβάσουμε και να αποθηκεύσουμε το αρχείο στον σκληρό μας δίσκο, να μορφοποιήσουμε τα κελιά και τα περιεχόμενά τους, να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος εργασίας μας και πολλά άλλα.
  4. Η εργαλειοθήκηγραμμή εργαλείων) με τα κουμπιά μορφοποίησης των Υπολογιστικών Φύλλων και το κουμπί αποστολής τους στον εκτυπωτή. Οι τρεις τελίτσες στο τέλος υποδηλώνουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες κι άλλες επιλογές. 
  5. Μας εμφανίζει το περιεχόμενο του κελιού (δεδομένα ή μαθηματικό τύπο)
  6. Η ονομασία της στήλης (το αγγλικό αλφάβητο)
  7. Ο αύξων αριθμός της γραμμής
  8. Το μπλε πλαίσιο περιμετρικά ενός κελιού δηλώνει ότι αυτό είναι το ενεργό κελί, δηλαδή αυτό στο οποίο εργαζόμαστε την εκάστοτε στιγμή. Ακόμα και όταν έχουμε επιλεγμένα πολλά κελιά, ένα είναι το ενεργό κελί και είναι το πρώτο της επιλογής. 
  9. Εμφανίζει τις διευθύνσεις των κελιών που έχουμε επιλέξει. Η πρώτη διεύθυνση ορίζει το ενεργό κελί. Αν πληκτρολογήσουμε εδώ μία διεύθυνση κελιού και πατήσουμε το πλήκτρο Enter, θα μεταβούμε κατευθείαν σε αυτό το κελί. Με CTRL+HOME, μεταβαίνουμε στο κελί Α1, ενώ με το πλήκτρο HOME, στην αρχή της γραμμής όπου βρισκόμαστε.
  10. Ένα Υπολογιστικό Φύλλο (αρχείο) μπορεί να αποτελείται από πολλά φύλλα. Για παράδειγμα μπορεί μία σχολική μονάδα να δημιουργήσει ένα Υπολογιστικό Φύλλο (αρχείο) που θα το ονομάζει ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στο οποίο για κάθε τμήμα μπορεί να έχει και ένα διαφορετικό φύλλο με το πρόγραμμα του τμήματος. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε φύλλο, πατάμε το + που βρίσκεται κάτω αριστερά στην περιοχή των καρτελών (tab) φύλλων.